Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 15:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 22:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
упс...това за дестилацията и лигнина малко прибързано...
Прикачени файлове:
Caol_Ila.jpg

нещо което като го видя и ...унщожавам сам...и бързо)))


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2010, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
valentor написа:
„тайната на уискито” ..

.. e скъп начин за бързо състаряване, добавяне на дъбов екстракт и куп такива. Истинското уиски си стои в бъчви и е няколко пъти дестилирано ;) тва е тайната на ускито. Тази колона е адски добър начин да избегнеш многократна дестилация :? и е перфектното съуръжение за правене на житни спиртове в домашни условия :2thumbs:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2010, 09:46 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
wufan написа:
valentor написа:
„тайната на уискито” ..

.. e скъп начин за бързо състаряване, добавяне на дъбов екстракт и куп такива. Истинското уиски си стои в бъчви и е няколко пъти дестилирано ;) тва е тайната на ускито. Тази колона е адски добър начин да избегнеш многократна дестилация :? и е перфектното съуръжение за правене на житни спиртове в домашни условия :2thumbs:


Ще я направя днес по въпросният начин и ще видя ,какво ще се получи. Притеснява ме че конструкцията на снимката има допълнителен охладител, но това може да се направи след това. Надявам се вашите мнения да ми помогнат да избера най-подходящият вариант. Тъй като тя няма да е напълно затворена и ще се събира материала през кранчето, пак имам леки опасения за налягането в нея. При варианта на msergiev няма страшно тъй като системата му действа като обикновен казан, но тук е по различно, а и той не е казал дали я е ползвал само нея :nixweiss:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2010, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
valentor написа:
Г-н petiomalchev,
Много добре знаете, че с нашите „казани” НЕ МОЖЕ да се отделят другите алкохоли, както това може да стане с колона.
Не че колоната изчиства на 100% , а че резултатът от колоната е МНОГОКРАТНО ПО-ЧИСТ от резултатът в нашите
И за себе си вече почти съм уверен/може и да греша/ , че всъщност онези приказки за малц,пушък,озахаряване и други „тайни” на уискито са ала бала.
Тея си получават етанол,прекарват го под налягане през дъбов талаш и излиза уискито ,кеф ти на 3, кеф ти на 12 години.
Аз моята ракия 20 дена като стои в дъбово буре има повече лигнин=пивкост от уискито от висок клас, така че „тайната на уискито” наближава да стане явна..

Не съм искал кажа да не прави колона, просто да избере колона с по проста конструкция. На нашият пазар голяма част от марковият алкохол съдържанието в шишето не отговаря на етикета.
simeonov_74 тази колона на снимката е от затворен тип, зщото отгоре има капаче, ако правиш отворен тип колона остави над охладителя поне една педя тръба :thumbs1:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2010, 17:30 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Колоната е вече готова и разбира се че има капаче отгоре. Като казах че няма да е пълно затворена имах предвид че кранчето ще бъде отворено и оттам ще излиза готовият материал и няма опасност да се получи голямо налягане(така мисля де, но не съм сигурен). Дилемата пред мен е дали охладителя ще е достатъчен или ще се наложи да слагам още един на изхода за по голямо охлаждане?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 20 Фев 2010, 20:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чакаме снимки :klatsch:
Когато има капаче по леките фракции /който се изпаряват под 78,3 градуса целзии/ кондензират и ефекта на рефлуксната колона се губи, става мини обикновен казан.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 21 Фев 2010, 17:47, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2010, 16:43 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Ето я готова.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2010, 18:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
леелеее хорааа :gott:
браво!!!За пореден път се уверявам че тук пишат и творят хора наистина с истинско увлечение...към определени процеси))))) :respekt:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2010, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Simeonov_74 :2thumbs:
Тъи като гледам колоната която си направил без вънщният охладител няма да е ефективна, защото част от парат ще илиза през отвора за отвеждане на алкохола. Като си направил това мисля че няма да те затрудни да направиш и него, той се състо и от две тръби една в друга като водата се движи между тях, а алкохола и чазт от парата минават по вътрешната тръба.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2010, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
simeonov_74 написа:
Ето я готова.

Кефиш, :respekt: :klatsch: :2thumbs:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:08 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Умишлено оставих растояние над сенпиртината за да направя това, като на снимката и само ще сменям местата на охладителя. Слагам охладителя отгоре и я ползвам като ректификационна колона, слагам го отдолу и го ползвам, като казан с намаляване на отлива за да получа ефекта на двойна преварка. Термометъра ще бъде поставен под умалителя (събирателя на материала в колоната),но трябва да помисля къде да монтирам втори темометър след първият охладител за да регулирам процеса като ректификационна колона. Въпроса който си задавам е, ако ползвам охладителя като на снимката дали ще ми бъде достатачен, като се има в предвид, че на обикновенният казан му трябва минимум 6м сенпертина за охлаждане, а тук се късае за някакви 50см. охладител :nixweiss:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 22 Фев 2010, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Таблицата за смятане на охладители показва че ще стигне виж но при увеличаване на мощноста на подгрев ще трябва да се увеличава дебита на водата.
За мястото на термометъра мисля че най-правилно е да се сложи преди отливника за алкохола.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 18:25 
Offline

Регистриран на: 17 Ное 2009, 15:52
Мнения: 64
Мисля си, че не съм толкова неграмотен технически, но 100 пъти съм преглеждал тази таблица за изчисление и не мога да схвана как се изчислява. :nixweiss:. Термометър ще имам под отливника за алкохола, но си мисля дали ще бъде достатъчен при ползването на колоната като на горната снимка, тъй като ще меря температурата преди първият охладител, а не след него, както е при msergiev или по точно не зная в този случай къде да контролирам температурата преди или след първият охладител.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 23 Фев 2010, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Прикачени файлове:
ABCD0006.JPG


Simeonov_74 нещо такова ли искаш да направиш :?:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: колона
МнениеПубликувано на: 24 Фев 2010, 09:52 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
По дебелите книги пише, че мястото на вземане на дестилатът трябва да е на 5 до 7 тарелки под дефлегматора ( много грубо = 5-7 диаметъра на колоната), за да може от там да се взема “пастьоризиран” спирт , а не непосредствено от дефлегматора /охлаждащата спирала/ защото там се втечняват и по нискотемпературни от етанола фракции


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима