Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2014, 09:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
Да споделя и моите виждания за CM (доколкото мога да преценя от две варки).Две ,но останах впечатлен,не че с LM не ми вървеше,ама тук нещата сякаш се получаваха по-добре.Въпреки писанията че с CM се работи трудно на мен не ми се стори така,дори напротив.Колоната ми е с една вградена тарелка и 4 допълнителни (подвижни),подгрявам на ток бирен кег 30л.И при двете дестилации работех само с едната тарелка(заради аромата)и смея да твърдя ,че работи много стабилно,без колебания в температурата през почти целия процес държи на 79-80°С.След отделяне на първака отварям крана на дефа докато се наводни тарелката и изчаквам 2-3 мин докато стабилизира,хем да работи тарелката,хем да тече на тънка струйка,хем да е добре температурата горе в колоната и оставям нещата така.Това е при подгряване на 25л материал със 700-800w мощност на нагревареля.Забелязах че към края на процеса започва леко да се запотява стъклото на тарелката,леко повишаване на температурата,като на спиртомер показваше около 78% алкохол,а в същото време се усещаха патоки(някой беше писал,че при колоните патоките тръгват отведнъж)Долу горе това са ми наблюденията за два пъти.Мисля да сложа и другите 4 тарелки да певаря стари ракии ,да дидя на какъв градус може да извади спирт.Това е,оставам на CM ,но с по-голям съд ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
"25л материал със 700-800w мощност на нагревареля" Май за втори път пиша, че при показаното на картинката от brabra това ми се вижда невъзможно. За отделяне на главите да, но процес при тази гола система с такава мощност, не. Или ако трае над 12 часа.

pentco, при LM се поставя един изход горе на рефлуксния кондензер за да може да излизат през него леки фракции и газове. На първо място ацеталдехида. С други думи за тези фракции рефлуксния кондензер работи като дефлегматор при СМ. А за да може да работи добре дефлегматор или му трябва височина, или добро и точно регулиране на температурата. Най-добре и двете. За предпочитане е връзката с атмосферата да се прекара и тя през кондензер за да се анализира и контролира състава на излизащото от там. Гледам да те откажа от наклонената система на LM. :) А като имаш работеща система СМ защо не направиш промени към спиртоварка в нея?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 14:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Не е проблем да се управлява прецизно СМ. Трябва охлаждането на дефа и подгряващата мощност да са под пълен контрол.
Прикачени файлове:
008.JPG
От ляво надясно вход вода, изход вода, изход пари. (Възможно е някоя десета несъответствие заради самите термометри). Така (или в друг режим) може да стои с часове без да се пипа.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
Точно така колега atz ,за втори път пишеш.Само че не знам кое е невъзможното :? при 120v подавано напрежение към нагревателя и при 18 Om съпротивление на същия все си мисля ,че това са 800 W(може и да бъркам). Не знам какво имаш предвид гола система(сигурно че не е изолирана),но това е положението.И какви 12 часа за 25 литра :nixweiss: ,процеса при посочените от мен по- горе настройки ,като патоки не събирам трае около 3 часа(може и да бъркам) :lol:

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2014, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Има грешка в измерването според мен. Ако ползваш регулатор с фазово управление точната стойност на напрежението, или по-добре тока, се мери с уреди "True RMS". Да не задълбаваме в технически теми, не му е тук мястото. ;)
За гола колона това имах предвид, липсва термоизолацията на казана и колоната. Та това ме учудва, гола и съпоставката с измерванията...

П.П. Трети път няма да пиша за "невъзможното" :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 21:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
Ами не знам каква е грешката в измерването,ама +/- 50w едва ли има някакво значение освен за теб.Ама карай да не ти троша хатъра ти си похлупак за всеки казан. :klugscheisser: Да с фазов регулатор съм,но прецизните измервания и графики никому ненужни оставям на теб.Колоната не е с изолация,ама е на завет :lachtot: Та продължавай да се учудваш :lol:

П.П. Бързо видео за теб от днес.http://youtu.be/ANu4kUIyIh4 Качеството не е добро,ама такава ми е техниката,не е прецизна :lol: . Не е колоната от снимката,но системата е същата,такава имах под ръка.Тук мощността е мааалко - по висока,което го отдавам на по големите отвори на ситестата тарелка и съответно повече отворен кран на охладителя.И да,трети път не пиши :klugscheisser: :prost2:

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2014, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
atz написа:
...Трети път няма да пиша за "невъзможното" :lol:
Е ако беше постнал графики на процеса а не видеото можеше да повярвам brabra. ;) Запис от първака до патоките, документирано... :lol: Какво им е лошото на записите, вършат прекрасна работа...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 02:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2010, 18:34
Мнения: 9
Прикачени файлове:
Reflux tower 6 plates.jpg
Ето една колона, която работи отлично. Обикновенно ракията трагва на 90 градуса.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 22:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Това не е ракия, а на Дъмбълдор домашнярката :thumbs1:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 23:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
От 85%alc нагоре ароматите се губят :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2015, 02:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Бай Танасе,той колегата пише,че тръгва на 90%alc после явно понамаля хода! :)
Колега със здраве да си я ползваш! :2thumbs:

П.П Онзи голям термометър на чуждоземски мяза :) ...а и колоната също!
Ако имаш желание да споделиш някой детайл на колоната,а също и как работиш със нея има тема "Колона с тарелки" :thumbs1:
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 13 Яну 2015, 15:07 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
То и мазето изглежда чуждоземско :)
Нашите са по-скоро като това

Изображение

Инък колоната изглежда много добре.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2015, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2014, 23:18
Мнения: 5
Местожителство: Плевен
Здравейте!След щателно четене в това сладко форумче ,стигнах до извода ,че ще трябва да си измайсторя LM колона.Налични материали до момента са бирен кег 50л. и медна тръба 6мм с дължина 5м.Идеята ми е да я подгрявам с ел.нагревател 3 kW с плавно регулиране.Първият ми въпрос какъв диаметър тръба да използвам за колоната 42мм или 54мм.?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2015, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 10:55
Мнения: 53
Местожителство: В.Търново
И аз съм се захванал да си правя колона самоче СМ .За сега имам кег 50 литра,1 м.тръба фи 54 .
За 50 литров кеф мисля че 54 е по добре,това е мое мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2015, 02:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2010, 18:34
Мнения: 9
Така.
1. Това, че алкохола тръгва на 90 градуса ваобще не влияе на ароматите. Ароматите зависят от броя на чинийките. За по-добър аромат обикновенно исползвам 4 секций-ракията се прварва 4 пъти, водата се отделя в всяка чиния, пада обратно в казана и само чистия етилов алкохол се дестилира. От 50 литрров казан пълен с вино се получаварт около 7 литра 86-87 градусов дестилат. Обикновнно тръгва на 90 и когато количеството спирт намалее, започва да тече по-бавно. Дебита е 3-3.5 литра на час. Когато дестилата падне под 85 градуса практически колоната спира да дестилира. Един вид на тази температура може да се извлече определено количество алкохол. За отбелязване е че от 85 до 30 градуса, количеството е около 200-300 грама. Така че нищо не се губи.
Получения дестилат разреждам до 65 градуса и отлежава в малко дъбово буре около 2-3 седмици. След това разреждам до 42-43 градуса и прехвърлям в дамаджана. След това НАЗДРАВЕ. Това е класическата технология за правене на ракия. Друга няма и всички вариации са безсмислени. Аз съм от Плевен. Преди години там се намираше най-големия винзавод на Балканския полуостров. Майка ми работеше там и летните ваканций съм работил в ракиената фабрика.
Сега за колоната: диаметара е 4 инча (4 х 2.54= 101.6 мм). Може да се сглобят 8, 10, 12 секций-зависи кой каква чистота алкохол иска да произведе. Аз правя ракия с 4 секций (чинийки) и водка с 6 секций. Водката излиза без никакав мирис и е 1:1 с Gray Goose. Колоната се продава свободно в Щатите, стръва 1500 долара и всеки може да си поръча. Аз живея в Северна Америка и ракията ми липсваше, но преди 2 години решихме проблема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима