Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Добре е, добре е да има опции по конструкцията.
С този символичен дефлегматор не виждам какво управление и въобще какъв обхват на управлението може да се получи. Общо взето според мен са посредствени нещата около управлението. Затова е направено и като Лего, редиш без много много да мислиш и каквото излезе. Нооо, не може по време на работа да пренареждаш... ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 12:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
бай Танас написа:
защото майсторлъкът е в управлението на КУ, а не елиминиране или добавяне на такива.

Не съм напълно съгласен, бай Танасе. Включването и изключването на тарелките е много прост и ефективен начин за управление на процеса, без да се налага да играеш върху острието на ножа, както прави atz с контролерите си. Нашего брата най-често няма компютри по колоната и пробва на език, та му е нужен метод, който да дава устойчиви резултати, без ултра-капризни настройки. Колкото повече ТТ имаш в колоната, толкова по-трудно е, да я управляваш в режим на малки ФЧ.

Друг е въпросът, че на снимката на легото не видях клапани за включване и изключване, а едва ли е удобно да променяш броя на секциите по време на работа...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Да де, това ми беше мисълта относно символичния дефлегматор. Не исках да задълбавам в материята. Абсолютно прав е Админа за метод даващ устойчиви резултати, без много мислене и вариации.
В случая вариантите за управление са от от дефлегматора и от нагряването, понеже няма изключване на тарелките. А "дефлегматора" съвсем стеснява възможностите за регулиране по време на процеса. Имаше ли управление на дефа не забелязах... Та затова и горе попитах как се отделят ЕАФ при тази концепция. Написано е - ракията потича на 90% а общото количество на 85-87%. Продукта отива към ректификат...
Ако трябваше да избирам Легото, бих си взел ситестите тарелки. По-лесно се преправят.

П.П. По спомени за нормално работещи калпачковидни тарелки 1,6 до 1,8 физически се равняват на една теоретична. Като гледам изработката от Легото направо ги виждам 2 физически равни на една теоретична. Управление като по острието на ножа, признавам си, професионално изкривен. :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Под "елиминиране или добавяне" на КУ буквално имах предвид промяна на броя на секциите, както е описано по-горе за тази колона. Не става по време на работа.
Докато опцията (ако има такава) за включване и изключване на тарелки си е точно начин за управление. Ама май няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2015, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2010, 18:34
Мнения: 9
Прикачени файлове:
bubble-plate-still-tower-4-inch-valves-with-boiler-500x500.jpg
Броя на секциите не се променят, но може да се направи байпас на всяка една. Ако казана е 50-60 литров-няма смисъл. Може да се отделят много фракций-различни по фкус, но количеството ще е малко. За постигането на този ефект, трябва много вино. :)
Ето я на снимката.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2015, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Малко по-напред
cage написа:
Може да се сглобят 8, 10, 12 секций-зависи кой каква чистота алкохол иска да произведе. Аз правя ракия с 4 секций (чинийки) и водка с 6 секций.
Демек сглобяват се различен брой секции. По-нататък
cage написа:
Колоната се продава свободно в Щатите, стръва 1500 долара и всеки може да си поръча.
Така, тази струва бон и половина. За сравнение
cage написа:
Броя на секциите не се променят, но може да се направи байпас на всяка една.
Появиха се и кранове за байпас. Само трябваше да се уточни, че вече става въпрос за друга колона (или друга модификация), изцяло неръждаема, но вече от 2 бона ( с гаранция от продавача за най-ниска цена).
На клипа една колона, после на снимката друга, сега трета. Това е подвеждащо и провокативно, защото хората остават с убеждение, че се коментира конкретна нечия колона. Щото ако ще си ги мерим (колоните) с чужди снимки, то например тази е в пъти по-добра за благородни дестилати и като концепция и като изпълнение :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 01:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
cage написа:
Броя на секциите не се променят, но може да се направи байпас на всяка една. Ако казана е 50-60 литров-няма смисъл. Може да се отделят много фракций-различни по фкус, но количеството ще е малко. За постигането на този ефект, трябва много вино. :)
:verzweifelt: Ще влизам в реконструкции... После, преминаване по класическата технология, Хамериканската...

Бай Танасе, да не би да се продава само бойлера а различни колони да се дават под наем, за каквото е необходимо. От там да идва объркването от картинки, видеоклипове и т.н. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 07:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
Тук има интересни работи: http://www.kovodel.cz/spezialanlagen/ Но ми направиха впечатление тези колони на снимките долу. Само с въздушен дефлегматор, а на долните редове има тарелки. До този момент не бях обръщал внимание на такива системи. Та въпроса ми е каква ще е разликата в крайния продукт между тарелкови дестилатори с въздушен и воден дефлегматор? Явно и въздушен деф може да захрани тарелки и да ги подкара.
.

Тук има анимация на принципната работа на тарелкова колона: http://www.kovodel.cz/kovodelcz/media/K ... f?ext=.swf
http://www.kovodel.cz/ На схемата са три тарелки, но горната не я включват изобщо.

Описание на тарелкова колона : http://www.kovodel.cz/ke-stazeni/ostatn ... ny_8.aspx/


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2015, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Прави ми впечатление Ф на колоните. Около 300mm дори под 300 пресметнах от картинките.
Има връзка с неуправляемия въздушен дефлегматор... Основната разлика, воден дефлегматор при желание и познание може да се управлява. Горните не. Има една хитрина в показаните системи колони. Тарелките се изключват чисто механично. Няма външни байпаси, при които се преохлажда флегмата. Няма сложна система за регулиране на нивото на флегмата директно вътре на тарелката. Простота, с лостова система се отваря-затваря тарелката, ON/OFF...
Не прегледах подробности от препратките на IVO 68 но би следвало да се работи в началото с включени тарелки, флегмата я има от прогряването на дефлегматора. При средни фракции тарелките се изключват принудително или почти се самоосушават. В края вероятно пак се включват тарелките, флегмата ще е завишена заради по-голямата температурна разлика между парите и околната среда. Каква ще е разликата в продукта? ;)

П.П. Имам файл за управляем дефлегматор с въздушно охлаждане. Кожуси, потоци, вентилатори... При интерес може да го потърся.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2015, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 493
Ако трябва нещо да превеждам. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2015, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Алкохол в % обемни от температурата на кипящата течност. % обемни в кипящата течност, остатъка в нея по време на периодична дестилация. При наличие на термометър близо до повърхността или до 5-10mm над кипящият слой. ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 06:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Как да ползваме тази таблица при наличие на термометър? Примерно - при температура 86 гр. какъв извод може да си направим :?

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 08:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
При 86 градуса в казана имаме 28.2 % обемни алкохол остатък в кипящата течност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Сеп 2014, 18:41
Мнения: 218
Благодаря за отговора. По таблицата, коя е оптималната температура за достигане на оптимални остатъчни % обемни алкохол остатък в кипящата течност :?

Какво представлява физически "% обемни алкохол остатък в кипящата течност" предполагам не е съответен процент литри алкохол и останалото вода :?
Както и да е, явно само аз не ги разбирам тези определения :cry:

_________________
Не се страхувай да търсиш и опитваш. Не забравяй, че Ноевият ковчег е направен от аматьори. Професионалистите са направили Титаник.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2015, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Тц, тц, тц... Оптималната температура е 99,9 градуса, да се изкара всичкия спирт от материала в казана.
Идеята за таблицата е като погледнеш термометъра да определиш колко % спирт има още в материала. Все едно е топнат спиртомера вътре казана, а той измерва % обемни.
Това дано помогне...
% обемни... измерва се в литри и процентното съотношение, спирт/вода. Е, има още подробности. За сега толкоз, да не стане объркване. Май не е тук мястото на таблицата... :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима