Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2016, 22:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Andrian10 написа:
. Няма никакви патоки, те си остават в казана.

Може ли да обясниш?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2016, 23:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Andrian10 написа:
От много години се уча да варя ракия. Стигнах до извода, че за качеството на ректификата има значение единствено температурата на парата, която минава през лулата и се втечнява в охладителя. Направих си система за ректификация, в която, чрез охлаждане на колоната, постигам температура в горната и част от 80-82 градуса целзий. Цялото количество ракия, което изтича, е на 82-90% алкохол. Няма никакви патоки, те си остават в казана. Като намалее процентът спирт в дестилата под 60%, просто спирам нагряването. Изхвърля се само това, което се изпарява под 79 градуса на парите, ацетонът и голяма част от метиловия алкохол. Системата е елементарна, но изисква прецизна регулация на количеството охлаждаща вода в колоната. За съжаление, голяма част от ароматите се загубват при този процес. Ако някой се интересува, мога да дам подробности.

Давай подробностите!

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 06:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2011, 15:48
Мнения: 109
Местожителство: Варна
Цитат:
Като намалее процентът спирт в дестилата под 60%, просто спирам нагряването.

Аз пък съм вадил патоки над 75%. А сега де, къде е истината? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Мога да обясня подробностите, като не претендирам, че всичко написано от мен е 100% научно издържано и проверено в лаборатория, просто ще се опитам да обясня моя ход на мислене. Имам един приятел, който може да заварява мед, алуминий, чугун, хромникел и какво ли не още. Та, миналата година ми направи казан, 50 литров, от 2мм медна ламарина, с отвор-фланец от неръждавейка 130 мм вътрешен диаметър. Мислех да си направя тарелкова колона с някакво охлаждане, не помня вече подробностите. По някое време ми попадна един охладител, руска изработка, който не беше серпентина от мед, а успоредни тръби от неръждавейка, заварени в охладителен съд със вход и изход за водата. Тогава реших, че нещо подобно може да се използва за дефлегматор вместо тарелковата колона, която е и над 2000 лева, независимо от обема на казана. Та, спретнахме с моя приятел един цилиндър от мед, 1,5 мм, с височина 50 см и диаметър 13 см, вградихме в него 7 тръби от мед, 45 см дълги, 19 мм диаметър, оставихме отгоре 5 см празно пространство за парите, там монтирахме термометър, общо взето му се взе акъла на момчето от заварки... Охладителят за парите стана от една кофа и 14 мм серпентина (кофата е неръждаема стомана, цилиндрична).
Дойде моментът за изпробване. Напълних казана с всички видове останки от варене на ракия, които имах в мазето- патоки от минали години, някаква домашна ракия със странен вкус, която люти в устата, разни ракии, които са ми подарявали, защото не стават за пиене и т.н. Докарах сместа на 20% алкохол по спиртомера , затворих системата и запалих газта.
До 70 градуса по термометър не съм включвал допълнително охлаждане, но съдовете с вода бяха пълни. Отделих всичко, което протече преди 79 градуса показания на термометъра, имаше лека миризма на ацетон. Оттам нататък започнах да пускам вода в бакърения охладителен съд (дефлегматора) така, че температурата на парите, влизащи в лулата, да се поддържа на 80 градуса. Изкарах десетина литра спирт средно на 78% алкохол. За да събера останалото, вдигнах температурата на парата до 85-88 градуса, излезе само около литър алкохол на 36 градуса с изразена паточна миризма. На вкус не съм го опитвал, но дестилатът е много мек и приятен за пиене след разреждането, изобщо не се усещат странични миризми, все едно пиеш от най-добрите руски водки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Между другото, сега ми дойде на ума, че за охлаждането на дефлегматора може да се използва някакъв автомобилен термостат на 82 градуса, поставен на изхода за водата. Когато температурата на водата е под 82 градуса стои затворен, отваря на 82 градуса. Така процесът ще се автоматизира, няма нужда от непрекъсната регулация на водата, която протича. На мен няколко пъти, като пусна повечко вода, ми спираше целият процес, явно всички пари се втечняваха обратно в казана, вместо да минават през лулата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Andrian10 написа:
На мен няколко пъти, като пусна повечко вода, ми спираше целият процес,
По принцип всяка колона работи различно(сама за себеси),в зависимост от много фактори
надморска височина, дължина на тръбата и много други....
Водата се калиброва в началото и повче не се пипа! Процеса се регулира само с подгряването,
като се усилва или намалява в зависимост от показателите на горния термометър.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
При теб може и така да е, но аз подгрявам на газ, с една горелка 14 киловата, и малко трудно регулирам силата на пламъка. А и бутилката, като се поопразни, изстива и пуска по-малко газ. Така че, термостатът ще бъде изпробван в най-скоро време ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Andrian10 написа:
При теб може и така да е, но аз подгрявам на газ
И аз подгрявам на газ
По горе казаното от мен е резултат на дългогодишен опит и много провали :D
приятна вечер..... :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 20:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Aэ продължавам да съм убеден,че без патоки не е възможно-това ,че излиза дестилата докрай на висок градус не е индикат.
Поправете ме ако греша.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 20:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
ilu6a написа:
Aэ продължавам да съм убеден,че без патоки не е възможно-това ,че излиза дестилата докрай на висок градус не е индикат.
Поправете ме ако греша.

Илюша, прав си! Не грешиш. За експеримент съм пробвал. Патоки могат да се извадят и на 90 алк. гр. ако колоната позволява. Вярно, че е за кратко и бързо пада градуса, но е възможно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Яну 2016, 14:45
Мнения: 96
Изобщо не претендирам, че съм открил Америка, велосипеда и топлата вода. Просто от гадна ракия и остатъци, миришещи на партенки, успях да дистилирам почти чист спирт, притова без странични миризми и гаден вкус. Не съм го изследвал химически, но за пиене определено става. Обяснил съм как се прави достатъчно подробно. Ако някой знае по-добър начин, готов съм да го изслушам. Без номера с колона от 2000 долара, или ректификатор за промишлен спирт с непрекъснато действие, собственост на Захарни заводи Бургас или Горна Оряховица. толкова си мога. Благодаря за отзивите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 22:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Andrian10, извинявай и не ме разбирай погрешно-в никакъв случай и аз не претендирам.
Ще се радвам ако правиш обяснителни бележки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2016, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 588
Няколко пъти вече повдигам въпроса-какво е това патоки на висок градус? Отговор не съм получил.
Няма как от чучура да тече нещо на 80-90% и да е паток, освен ако не дестилираме закупени от някоя лаборатория метанол, амилов, изоамилов и други подобни в чист вид.
Хайде веднъж завинаги да се даде точно обяснение на това понятие, че за мен на този етап то не съществува.
Може и да греша, но не вярвам че е възможно. Не става на въпрос за номерата на тарикатите в обществените казани.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016, 04:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
pentco написа:
Няколко пъти вече повдигам въпроса-какво е това патоки на висок градус? .......
Няма как от чучура да тече нещо на 80-90% и да е паток.............

Патоки е един вид като жаргон от обикновения казан. За колоните е по-точно да се каже опашни фракции. Това е функция на колоната, а не свойство на дестилата. Ако уточним, че под патоки разбираме опашни фракции се получава следната ситуация. Когато сме отделили това което трябва и колкото трябва при едни и същи условия /подгрев на казана и охлаждане на дефа/ виждаме, че струята на дестилата намалява. Това е така защото в общото количество е намаляла драстично концентрацията на ниско кипящи компоненти. Нормално е в този момент да се спре събирането на питеен спирт. Първата и естествена реакция на всеки обаче е да засили подгрева за да се стабилизира струята /от "тарикатлък" дето викаш, щото нали още тече на висок градус/. Това се налага защото вече преобладават високо кипящи компоненти. Но горе дефа все още си върши работата. Пак се получава концентрация на спиртни пари на висок градус, но вече до там са стигнали и нежелани опашни фракции поради повишаване на температурата преди дефа, които също се втечняват. По тази причина казваме патоки на висок градус. Спиртната концентрация си я има, но вече премесена с всякакви гадости. Илюзия е ако някой си мисли, че в домашни условия може да получи чист спирт с обикновена колона. Винаги има примеси в дестилата, но са в допустими норми при правилна работа с колоната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Колона
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2016, 10:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 588
IVO :2thumbs: :klatsch:
Точно, ясно и прекрасно обяснено. Абсолютно същото и на мен ми е отдавна в главата. При правилна работа, в един момент колоната дава ясен знак, че повече няма какво да се иска от нея, и точно лакомията води до допускането на патоките, не че с нея можем да ги спрем на 100%, но силно се доближаваме до тях.
При аламбика нещата са други, той си работи през цялото време над 82-рия градус, но точно това е ракия, но при определени условия за мен след това. Гроздова две години, плодова минимум три в добри бурета, за да изгладим нещата откъм нежеланите и в същото време желани компоненти и не само.
Ако имах количествата и качествените бурета да поддържам постоянно три годишен дестилат, нямаше въобще да се занимавам с колони, защото какво правим. След варката малко аериране, малко тресчици, чипс, и след няма и месец я почваме, поне аз де, ама май и други.
Хубав ден на всички!

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 556 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима