Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 16 Авг 2018, 23:21 Дата и час: 16 Авг 2018, 23:21

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 275 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
По настояване на съфорумци пускам тази тема.Нека всеки сподели своя опит с исползването на ретификационна колона и зададе вапросите си които го валнуват по темата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Е поне имаш такава, започни първи, защото аз да давам съвети с моето мини бледо копие ще е не умесно.
Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
Що така бе Петио аз си мислих че имаш нещо голямо маи съм виждал снимки из форума не ме караи сега да ровя. :mocken:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2011, 21:50 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
MONI BARONA написа:
По настояване на съфорумци пускам тази тема.Нека всеки сподели своя опит с исползването на ретификационна колона и зададе вапросите си които го валнуват по темата.


Мони , твоята с какви размери е ? Моята е с диаметър 54мм и височина 66см пълнеж , а охлаждащата глава е 33 см. Пълнежът ми е стоманена вълна.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2011, 05:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
MONI BARONA написа:
Що така бе Петио аз си мислих че имаш нещо голямо маи съм виждал снимки из форума не ме караи сега да ровя. :mocken:

Не е готов още, трчбват десетина споики.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2011, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
Kолоната ми е със съштия диаметър 1 м. висока пълнеж в горна час 20см. м/у охладителите-- стъклени топчета.В долна час има бъкърена мрежа която слагам в зависимос какво варя, ако е преварка не я слагам за да получа повече аромат.Пълнежа в горната час кадето са охладителите на колоната е задалжителен при мен, защото тои забавя паропотока и дава вазможност да се реголира темперетурата до желаните 78 83гр. Относно вапроса за височината на колоната мога да кажа само че тя е 2 към 1 спрямо казана или 1м колона 50см височина на казана. За хладника тои е 80 см тръба в тръба мисля че беше 22 в 15. Това е, ще пиша още после за пробите и начина на моето варене. :2thumbs:


Прикачени файлове:
колона.jpg
колона.jpg [ 19.6 KiB | Прегледано 8349 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2011, 19:35 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
MONI BARONA написа:
Kолоната ми е със съштия диаметър 1 м. висока пълнеж в горна час 20см. м/у охладителите-- стъклени топчета.В долна час има бъкърена мрежа която слагам в зависимос какво варя, ако е преварка не я слагам за да получа повече аромат.Пълнежа в горната час кадето са охладителите на колоната е задалжителен при мен, защото тои забавя паропотока и дава вазможност да се реголира темперетурата до желаните 78 83гр. Относно вапроса за височината на колоната мога да кажа само че тя е 2 към 1 спрямо казана или 1м колона 50см височина на казана. За хладника тои е 80 см тръба в тръба мисля че беше 22 в 15. Това е, ще пиша още после за пробите и начина на моето варене. :2thumbs:


Забелязал ли си разлика при дестилиране на един материал с пълнеж в колоната и без пълнеж и ако има каква е тя? Мен лично ме интересува може ли да се адаптира колоната в зависимост от ползвания материал и търсения ефект !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2011, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
Разлика има разбирасе тя е в аромата но:Забелязал съм че колото повече тъпчеш колоната аромата изчезва.Тези колони които са професионални със всичките там екстри аз не ги въсприемам, аз гоня аромат и чистота на средна фракция.Все пак правя ракия а не спирт които после да ароматизирам с хим. боклуци. Повече пълнеш слагам когато варя материал от плодови- сливи, джанки, заради тежките фракции които се отделят, или по точно да се изразя на народен език правя тякя няречената << ЦИГАНСКА ЛУЛА>> само че при мен е в колоната: като слагам мрежа само в началото на колоната около 10 см, има същия ефект. Когато преварвам ракия махам всички пълнежи без топчетата на охладитела , за да не загубя аромата на ракията. А ми маи това ще да е..........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2011, 20:40 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1444
Местожителство: Дупница
MONI BARONA написа:
Разлика има разбирасе тя е в аромата но:Забелязал съм че колото повече тъпчеш колоната аромата изчезва.Тези колони които са професионални със всичките там екстри аз не ги въсприемам, аз гоня аромат и чистота на средна фракция.Все пак правя ракия а не спирт които после да ароматизирам с хим. боклуци. Повече пълнеш слагам когато варя материал от плодови- сливи, джанки, заради тежките фракции които се отделят, или по точно да се изразя на народен език правя тякя няречената << ЦИГАНСКА ЛУЛА>> само че при мен е в колоната: като слагам мрежа само в началото на колоната около 10 см, има същия ефект. Когато преварвам ракия махам всички пълнежи без топчетата на охладитела , за да не загубя аромата на ракията. А ми маи това ще да е..........


Аз също съм забелязал че сливовата ракия става хубава с добре напълнена колона , но гроздовата не... Когато дестилираш гроздова махаш пълнежа на колоната , но не изключваш охлаждането на главата - така ли ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Фев 2011, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз също съм забелязал че сливовата ракия става хубава с добре напълнена колона , но гроздовата не... Когато дестилираш гроздова махаш пълнежа на колоната , но не изключваш охлаждането на главата - така ли ?...................................................................................................................... Сега чакаи малко... аз правя така :Охладителя го пускам когато температурата започне да се качва на 85 90гр и засилвам огъня-- гас горелка-- това става обикновенно когато е истекло поне 2-3 литра дистилат на 45 литра материал които съм заредил в 50 литровия казан. до тогава температурата си стои на 78 80 др. по обесними за мен причини които трудно ще ти обесна но ще се опитам: материала е на 12 алк.гр. водата завира горе долу на 98-100 грд. като извадиш от 98-12=86 градуса трябва да заври материала, и колкото по малко алкохол остава в казана толкова повече се вдига температурата на колоната и тогава се пускат охладителите и се засилва огъня. Тук вече е маисторлъка да натаманиш водата и огъна на желания градус..... Колкото е по силен материала толкова по дълго температурата няма да се променя, а бе с две думи трябва да стоиш и да дебнеш до казана :megagrin: и да се въоражиш с търпение , защото хубавите работи и мъжките деца стават с мерак..... :prost: :prost: :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 08:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Е да споделя как работя с мини дестилатора. viewtopic.php?p=5158#p5158
Тенджарата е 5л. слагам 3-4л. материал. Предимно съм правил опити за преварка на ракия слагам ракия и разреждам с вода горе долу 50/50. На един приятел ми се беше вкиснала джибрата и използвах дестилаторчето да проверим дали ще излезе нещо, да не бида разхожда бидоните напразно до казана.
На дестилаторчето му липсва само термометър на капака на тенджарата, защо е той ли, ами поради това че има термометър само в най високата част след дефлагментатора и подържам температурата 75 - 80 гр. не мога да разбера кога излиза патокито. Какво забеляах когато подържам температурата в най високата част 75 градуса на чучъра капе спирт 91-92об.%ал. как отделям първака когато температурата достигне 65гр. пускам охлаждането на дефлагментатора задържам 10минути на 65гр. след това спирам охлаждането и температурата се покачва до 75гр. тогавяа пак пускам охлаждането и вече почвам да събирам средна фракция. Така варенето го правя с цел да получа водка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
Колоните имат един недостатък,тои е че патока тръгва изведнъж.За мен обяснението е такова... Вади се алкохол на по нисак градус от градуса които завира водата, следователно извлича се максимално висок алкохолен градус от материала които в даден момент ряско намалява. Аз проблема съм го решил със система от кранчета, като пренасочвам бързо потока в друг съд. щЕпопитате как разбирам кога да превключа..... ами смного проби успешни и провали разбира се. Знам колко материал ще излезе следя температурата , спиртомера и дебна момента. Например.. 45 кила материал вадя 8/5 ракия занчи на 7кги500г аз вече съм пренасочил потока в друг съд за да не разваля голямото количество хубава ракия и дебна. по този начин мога да умърся само към литар и нешто ракия което не е болка за умиране. С тази система отделям и първака ама за него по нататака че пиша.......... :prost2:


Прикачени файлове:
2a2.jpg
2a2.jpg [ 18.72 KiB | Прегледано 8287 пъти ]
3a3.jpg
3a3.jpg [ 17.69 KiB | Прегледано 8287 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 12 Фев 2011, 09:58, променена общо 1 път
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2011, 09:57 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7003
Местожителство: София
РЕСПЕКТ!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2815
Местожителство: ''Survivor'' България
Втора преварка на ракия с ретификационна колона. ще споделя мое наблюдение с преварката на сливова.На колоната правя две тапи от бакърена мрежа в на4алото през 10 см- така наречената <циганска лола> точно на това място отвънка изолирам колоната с топлоизолация.Това го правя с цел там температурата да е по голяма и да не втечнява по тежките вракции и флегма, които при сливови ракии са по големи и понякога запушват в неподходящия момент колоната.Забелязах че така не се губи аромата на ракията. Иначе всичко др. по технологиятя на варвне , там с първака,средна фр. и паток са същите, описани са в др. теми няма да ви занимавам.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 15:23 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Чакайте малко, щом ползвате казан с ректификатор(това не е ректификационна колона) преварка не се прави!!! Вие вадите дестилата на достатъчно висок градус! Запушването на ректификатора се дължи на голямото количество флегма, което връщате с ниска температура, така всички пари кондензират и в тази част на ректификатора се получава "тапа" - слой от течност, през която парите немогат да преминат. При подаване на повече пара(силно греене) казана може да "угигне" и да извадите "тапата" през баретата! Количеството на водата, която подавате в горната част(главата) е пропорционално на количеството флегма, което връщате! Целта на връщането на флегма е да се повиши алкохолното съдържание в горната част на колоната, а след време и по-надоло от нея. По този начин с флегмата се връщат тежките фракции на патока(висшите алкохоли). В ректификатора по тарелките се оформят течности с различна концентрация на етанол, в случай на пълнеж, алкохола в долната част е по-нисък от алкохола във върха. Така при по-високи концентрации на етанол, тежките фракции стават с коефициент на ректификация по-малък от единица и те теоретично немогат да преминат. В прикрепените файлове има диаграма на коеф. на ректификация, а другият дава връзката между алкохолното съдържание в течността и алкохолното съдържание на парите, които ще кондензират - това е случая на селския казан или аламбика! Когато имате ректификатор, с него повишавате алкохолното съдържание и дестилата изтича при по-висок градус. С връщането на флегма, повишавате алкохолното съдържание в ректификатора, респективно в дестилата и така с него регулирате алкохолния градус на дестилата! За сега стига толкова. Разглегайте и осмислете файловете. :buch: :buch: :buch: :2thumbs:


Прикачени файлове:
ABV_attachment.zip [1.26 MiB]
1210 пъти
Върнете се в началото
  
 
 [ 275 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима