Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 00:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Всъщност :? , от колонката на "бъчвата" остана само сто литровия гюм :lachtot:
След тригодишни опити да забързам дестилатора на бъчвата и да го накарам да работи, като нормална СМ-колона, най-после събрах смелост и след като намерих медна тръба ф64, запретнах ръкави:

Това е старата иноксова колонка ф40, която смятам да доработя и да я ползвам само за спирт.
Писна да я чакам по 14-18 часа, за това реших да мина на по-голям диаметър и изяло на мед.
Изображение

Новата медна тръба ф64
закупих и нов капак за бъдещата колона. Кафеварката на масата не става за целта 'щото е от алуминиева сплав , ноо ....
Изображение

но пък тази, иноксовата, струваше само 12 лева и е идеална за основа. Че и като диаметър пасна
Изображение

Навих и серпентина ф8 за деглегматора с дължина 20 см, но ми се видя къса и я донавих във формата на вретено и с дължина 30 см. Това са размерите в навито състояние а като дължина на тръбата - първоначално беше 3 метра а след донавиването стана 4 метра.
Изображение

Сдобих се с един стар водомер за горен фланец
Изображение

водомера след изрязване с флекса и малко лустро. :)
Изображение

залепих с течен метал един нипел към двупътния кран на кондензера, за подаване на топла вода към дефлегматора. Кранчето изглеждаше бронзово, но се оказа някакъв ЦАМ, неподходящ за заварка и запояване
Изображение

горната част на колконата
Изображение

малката заглушка за изводите на дефлегматора и термометрите
Изображение

вход/изход на дефлегматора
Изображение

кондензера
Изображение

клапанчето на кафеварката трансформирах в щуцер за термометър
Изображение

с тези конусни цедки ограничавам пълнежа и насочвам флегмата към центъра на пълнежа
Изображение
Изображение

С това работех + малко шлайфче и дрелка :)
Изображение

В общи линии това се получи
Изображение
Изображение

Та това е колеги, което успях да спретна за около седмица, с малко парички и личен труд.
Предполагам, че не всичко от прочетеното във форума съм приложил в това мое "творение", и ще съм благодарен на всякакви предложения, критики, въпроси и забележки от ваша страна. Все още нямам материал за да пробвам новата колона. но до месец и това ще стане. Така, че имам време да нанеса корекции, ако смятате, че някъде нещо съм сгрешил.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Добре е,но що си не купи едно гюмче за 200 лв. и да направиш останалото,а даде 500 лв. за "колона за дестилация" от Бъчвата?Не те упреквам,яд ме е за грешно дадените пари.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Еее, прав си....но и за това ще кажа. Направих калкулация на новата медна колона и я сравних с иноксовата на бъчвата. Не ме е яд за дадените първоначално пари, защото така имах възможността да експериментирам, да натрупам опит и да достигна до някой изводи в изминалите 3 години. А и доста мускатова ракийка си спретнах, но голямо чЕкане падна около казана :)
За гюма(100 литра) и иноксовата колонка ф40 дадох 480 лв.
Само гюмчето струва в бъчватч 200 лв., а във винарко - 180лв
Излиза, че малката празна колонка от неръждавейка с кондензера струват около 300лв.
До тук за новата медна колона ф64 с мощен изцяло меден, проточен кондензер с 9 тръбички и баретата, кафеварката и дефлегматора, припой и т.н. - ми излезе също около 300 лева.
Медните фитинги ф42 ги купих на куп от продавалника за 30 лева, като повечето от тях съм накичил на иниоксовата колонка.
Това като пари.
А като функционалност, производителност и качество на крайния продукт, ще мога да споделя едва след пробите. Днес чакам да получа дрожди и активатор за трудна ферментация и да заложа някакъв зърнен мат'тял. До сега не съм правил зърнен спирт, та ще съм благодарен ако ме насочите към някоя бърза, изпробвана рецепта с жито и захар, че не съм се пробвал още с малц и озахаряване на зърно.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Поздравления и от мен, колега. Изглежда много профи.

Аз много не разбирам, затова моля, много много не вземай на сериозно забележките ми (въпросите, по-скоро), но:
1,Тези кранчета ще са достатъчно чувствителни ли, че да променят финно дебита на водата в дефа? Или когато е топла, това не е чак толкова фатално. Видях, че имаш и там термометър.
2, Връзвайки така заедно водата за кондензера и тази за дефа, не рискуваш ли да не можеш да охлаждаш ефективно. Дестилата да е топъл, демек. Или те затова са два крана. Точно тук нещо не схващам. Защото хем ще ти трябва по-топла вода за дефа, хем студена за да охлаждаш парите.

А за рецепта... Тук имаме, но моя съвет е да пишеш на Марио Сергиев. Той има работеща рецепта и, вярвай ми, резултата много се харесва. Не само от мен, ако ме разбираш! :megagrin: Чуйте се, за да ти обясни подробно, щото е малко засукана схемата. Аз я разбрах едва от третото обяснение. Ма това, защото съм по-тъпичък. :wallbash: :wallbash:

Успех желая.
Между другото, знаеш ли какво е ЦАМ?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
lhristov написа:
2, Връзвайки така заедно водата за кондензера и тази за дефа, не рискуваш ли да не можеш да охлаждаш ефективно. Дестилата да е топъл, демек. Или те затова са два крана. Точно тук нещо не схващам. Защото хем ще ти трябва по-топла вода за дефа, хем студена за да охлаждаш парите.

Така като гледам май това е схемата на охлаждането, но на колегата дефа е вътрешна серпентина. Крановете определят какво количество вода да преминава през кондензера и дефа.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
Може и да бъркам, но на чертежчето не е ли малко обърната посоката в дефа?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2016, 23:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Благодаря ви колеги за отзивите и мненията. Днес успях да заложа малко зърнен материал за проби и промивка на системата, но да видим какво ще излезе. Малко късно прочетох за рецептата на Марио и заложих на рецептата на petiomalchev. Нищо, следващия път ще пробвам и неговата.
Иво горе-долу е познал схемата, само че при мен водата е в противоток на парите.Този двоен кран го ползвах и при старата колона, но там схемата беше друга. Да,... не е много прецизен, сферичен е, но докато намеря по-добър ще трябва да се задоволя с този.
Идеята ми беше, при някакъв минимален дебит на водата да следя термометъра на входа на дефлегматора и според него да определям дебита през дефа. Ако температурата на ракията след кондензера се повиши, да отварям лееекинко второто кранче, което ще увеличава дебита на водата през кондензера. Разчитам на мощността на кондензера, но пробите ще покажат дали ще успея да удържам 80* в горния му край а долу изтичащия дестилат да е с температура около 20*. Кондензерът е проточен с 9 броя тръбички с дължина около 500 мм. и диаметър на кожуха 80 мм.
Ако не стане така, мислил съм и за още два варианта. Серпентина около лулата за допълнително затопляне на водата преди дефа, или втори изход-вода на кондензера, разположен малко по-ниско.
А за външната изолация около дефа какво ви е мнението? Дали да не я резна и да я махна?

П.П. За ЦАМ-а какво те интересува? Или ме изпитваш ;) Знам какво е, защото съм машинен инженер от Бай Тошово време :lol: :thumbs1:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 05:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
pentco написа:
Може и да бъркам, но на чертежчето не е ли малко обърната посоката в дефа?

Схемата я дадох примерно, че не ми се чертаеше. Да се види функцията на двата крана. По принцип си прав. Водата трябва да се движи в противопоток на парите. Но според Конспиративната теория :) може и на обратно. Аз работя като на чертежа. Ефекта е същия, само дето икономията на вода е до 50%. Който не вярва да пробва!


NESTI написа:
Иво горе-долу е познал схемата, само че при мен водата е в противоток на парите.
Когато дефа е серпентина задължително е в противопоток.

NESTI написа:
А за външната изолация около дефа какво ви е мнението? Дали да не я резна и да я махна?
Какво те притеснява изолацията? Ако си в помещение с постоянна температура не е проблем да я махнеш. Ако дестилатора е външен по-добре недей. Изолацията има по-голямо значение когато правиш спирт. За ракия не е толкова фатално. Но помага за установяване на постоянна температура в дефа и по-лесното и регулиране. Ако е навън всеки ветрец вади дефа от равновесие и трябва да си дежурен на крана.
Според мен изолацията няма да ти пречи, но ти си решаваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Благодарско Иво :)
И моите разсъждения бяха в тази посока, но друго си е като те подкрепи колега с опит.
Като започнах с благодарностите, да не пропусна да благодаря и на колегата Тони (atz), който през цялото време ме напътстваше по телефона и от когото научих много. Не направих всичко така както ме съветваше, защото съм припрян и бързах да завърша колоната, но след пробите (ако не ме задоволи резултата), ще го послушам и ще направя дефа в тръба с по-голям диаметър. Търся и подходящ двупътен или трипътен кран.
А може и наблюдателно стъкло да монтирам под дефа.
Подготвил съм още един стар водомер, който е идеален за тази цел и най-вече без пари. 'Щото който е търсил цветен холендър с голям диаметър знае за какви пари иде реч.
В тази връзка мислех и как да вградя един светодиод на върха на колоната за вътрешно осветление в колоната :)..... с променящи се цветове :lachtot: .....щеше да стане космическа колона :lol:
От една снимка на адаша (бай Танас) откраднах идеята за трите термометъра на върха на колоната ;) .
Абе.....този форум е безценен !

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 16:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
На пръв поглед задължително трябва да се направи "отдушник" на баретата ,защото в сегашния вариант ще "подхвърля" спиртомера . В някоя от темите колегата "Аtz" беше показвал диаграми на налягането в колоната при работа,това е и една от причините да има "тласъци" на чучура. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юни 2016, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
NESTI написа:
Кондензерът е проточен с 9 броя тръбички с дължина около 500 мм. и диаметър на кожуха 80 мм.

Аламбика ми, закупен готов, беше с кожухотръбен охладител. Ф около 350мм. с около 12 тръбички ф 12мм. х 500. Един кубик вода отиваше на казан с 80л. полезен обем, и ако налягането в тръбопровода леко спаднеше, или комшията пуснеше да полива, край, излизаше и пара през чучура. Пътя на парите не беше достатъчен.
Не разбрах, пълнеж ще има ли и какъв?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2016, 04:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
BREAKER написа:
На пръв поглед задължително трябва да се направи "отдушник" на баретата ,защото в сегашния вариант ще "подхвърля" спиртомера .

Добра препоръка! Най-лесно става като се запои една тръбичка за връзка с атмосферата.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2016, 15:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Благодаря колеги. Уместна забележка :thumbs1:
Тръбичката за връзка с атмосферата преди баретата, наистина е важна.
При мен обаче, този въпрос е решен така:
Изображение
Би трябвало да няма проблем, с подхвърляне на спиртомера, нали :?
Виж, кранчето за източване на баретата е полезна екстра, но такова малко кранче :?
Мен повече ме притеснява, че след като донавих серпентината на дефлегматора сега там има две спойки, които могат да ме изненадат в даден момент.

pentco написа:
Не разбрах, пълнеж ще има ли и какъв?

Да, пълнежът ще е медна вълна и медни спиралки.

pentco написа:
Аламбика ми, закупен готов, беше с кожухотръбен охладител. Ф около 350мм. с около 12 тръбички ф 12мм. х 500. Един кубик вода отиваше на казан с 80л. полезен обем, и ако налягането в тръбопровода леко спаднеше, или комшията пуснеше да полива, край, излизаше и пара през чучура. Пътя на парите не беше достатъчен.

С какво подгряваше и за колко време изваряваше тези 80 литра материал?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2016, 15:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 918
NESTI написа:
Тръбичката за връзка с атмосферата преди баретата, наистина е важна.
При мен обаче, този въпрос е решен така:
Би трябвало да няма проблем, с подхвърляне на спиртомера, нали :?
Виж, кранчето за източване на баретата е полезна екстра, но такова малко кранче :?

Нямаш проблеми в този случай! Ама нали е секретна технология снимаш отдалече, та се не види. :D

Относно кранчетата има информация из нета. За туристически газови бутилки. За приемливи пари. Вярно, че неръждаемо е най-добре, но там цените са космически. На първо четене това намерих http://elenagas.com/shop/%D0%B1%D0%B8%D ... 0%B4%D0%B8


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2016, 16:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
NESTI написа:
С какво подгряваше и за колко време изваряваше тези 80 литра материал?

На газова пиростия, а времето не знам, но не повече от 5 часа.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима