Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 07:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Юни 2016, 19:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Благодарско за кранчетата Иво.
Този модел ми хареса - 5лв.
Изображение
Може лесно да се монтират на изходящите маркучи на кондензера и на дефа, че входящите ми са 1/2" и 3/8" с меки връзки.
И каква стана тя..... съвсем ми разсекретихте технологията :lol:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Юни 2016, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Привет NESTI,да дам и аз 5ст по темата ти :)
Не ми допада особенно тази цедка която си сложил в един момент може да заработи като ситеста тарелка.Гледам,че се справяш добре със железата направи един конус и си шест!! И на теб ще ти кажа,че кондензера няма да удържи ако ще вадиш водата на 80гр за дефа....казвам ти го от опит. За теб идеално решение е затворен контур за дефа.Адаша ти Бай Танас работи с такава система и знам от него,че е ефикасна и лесна за управление.
Със този гюм от бъчвата само течно или пак ще има клечене по 10-12ч обратното е питанки в темата"загоряла ракия" :D :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 01:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Ммдааа, това за цедката и ситестата тарелка не го разбрах
Може ли по- подробно, като за мен :datz: :)
За кондензера и аз имам съмнения, че няма да удържи при температура в горния край от 80*, но се надявам в петък-събота да съм готов с пробния материал и след пробите ще докладвам как се държи. Ако се налага ще му правим затворен контур.
А каква е системата на адаша Бай Танас?
Относно гюма :?
Това е последното което остана от "бъчварската колона" :lol: . Но от него поне за сега съм доволен. Работя предимно с течен материал, като пламъка от горелката бие в един голям алуминиев сач, върху който лежи гюма. До сега, и при по-гъст материал, не съм имал никакво загаряне.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 09:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Цедката е в долния край на колоната и според мен няма да е проблемна. Основната и задача е да задържа пълнежа. В горният край конусната фунийка обаче е силно препоръчителна, за да се насочват кондензиралите пари в центъра на пълнежа. Виж, за кондензера и аз имам притеснения, но докато не пробваш само гадаем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
NESTI написа:
А каква е системата на адаша Бай Танас?

Бях писал ама не помня къде...
За мен управлението с вода от охладителя има ред недостатъци.
1. Охладителят трябва да е проектиран за тая работа. Не можеш да ползваш готова серпентина или Liebig
2. При загряване се отделят много газове от водата и това води до проблеми с обезвъздушаването на дефлегматора.
3. Котлен камък.

При затворения контур можеш да ползваш дестилирана вода или антифриз. Въртиш вода с циркулационна помпа през дефа. Температура отнемаш през малък допълнителен топлообменник. В другия кръг на този топлообменник тече студена вода, там е и дроселът за управление. Вода върви малко - горе долу колкото ракия тече.

По-бързо влиза в режим. Този начин е по-удобен за малки домашни системи IMHO.

ПП. Някои колеги предлагат ъпгрейт на тази система с нагревател за предварително затопляне на водата за започване на дестилацията директно в желан режим.
За мен може и без него, няма лошо системата да поработи сама за себе си и да се стопли водата в контура. Бих го изтъкнал като още едно предимство, защото при вода от охладителя, щеш не щеш, стартираш със студена вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юни 2016, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
TRANSFORMERS написа:
Привет NESTI,да дам и аз 5ст по темата ти :)
Не ми допада особенно тази цедка която си сложил в един момент може да заработи като ситеста тарелка.Гледам,че се справяш добре със железата направи един конус и си шест!! И на теб ще ти кажа,че кондензера няма да удържи ако ще вадиш водата на 80гр за дефа....казвам ти го от опит. За теб идеално решение е затворен контур за дефа.Адаша ти Бай Танас работи с такава система и знам от него,че е ефикасна и лесна за управление.
Със този гюм от бъчвата само течно или пак ще има клечене по 10-12ч обратното е питанки в темата"загоряла ракия" :D :prost:

бай Танас написа:
NESTI написа:
А каква е системата на адаша Бай Танас?

Бях писал ама не помня къде...
За мен управлението с вода от охладителя има ред недостатъци.
1. Охладителят трябва да е проектиран за тая работа. Не можеш да ползваш готова серпентина или Liebig
2. При загряване се отделят много газове от водата и това води до проблеми с обезвъздушаването на дефлегматора.
3. Котлен камък.

При затворения контур можеш да ползваш дестилирана вода или антифриз. Въртиш вода с циркулационна помпа през дефа. Температура отнемаш през малък допълнителен топлообменник. В другия кръг на този топлообменник тече студена вода, там е и дроселът за управление. Вода върви малко - горе долу колкото ракия тече.

По-бързо влиза в режим. Този начин е по-удобен за малки домашни системи IMHO.

ПП. Някои колеги предлагат ъпгрейт на тази система с нагревател за предварително затопляне на водата за започване на дестилацията директно в желан режим.
За мен може и без него, няма лошо системата да поработи сама за себе си и да се стопли водата в контура. Бих го изтъкнал като още едно предимство, защото при вода от охладителя, щеш не щеш, стартираш със студена вода.

Ами и аз да кажа нещо: системата е СМ-контрол на подгрева,и от това следва че както се контролира подгрева може и да се даде по-голям дебит на охлаждащата вода преминаваща през кондензера и съответно през дефа.Ще кажете:много трудно ще се вкара в режим-ами то не е само един режим,имаме три основни режима (друг е въпроса кой с колко настройки/режима иска да работи.
1.Колко добре трябва да е проектиран охладителя? Защо да не може да се ползва готова серпентина?,тя при всички случаи ще е такава че да удържа потока алкохолни пари за втечняване.
2.Колко като обем газове биха се отделили,и колко много биха затруднили температурният обмен,когато говорим за минимални разлики в температурата, а и не на последно място за малки диаметри на тръбите?
3.За котланият камък не искам да коментирам-не сериозно е!
А за вадене на вода от кондензера:ами има 2 кранчета на изходящата вода,има и дебит на водата която може да се регулира.Ще кажете пак:много сложно за управление-ами след 5/6 опита нещата така добре се изясняват че нищо скрито не остава,знае се в кой точно момент,при каква температура и след колко време трябва да се направят дадени корекции.
Загоряла ракия -абсурд,трябва да си мнооого глъф за да го позволиш.
П.П.:Пилно щастие-няма!,все нещо ще бъде с компромис-повече разход вода или не добро разделяне на фракциите.
П.П.:Мнението ми е за 2 стотинки. :D
Nesti -действай смело. :2thumbs:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
Днес направих сефтето на новата колона.
За 6 дена успях да изферментирам зърнен материал със сериозните напътствия от страна на М.Сергиев за което съм му много благодарен.
IVO 68 написа:
Цедката е в долния край на колоната и според мен няма да е проблемна. Основната и задача е да задържа пълнежа. В горният край конусната фунийка обаче е силно препоръчителна, за да се насочват кондензиралите пари в центъра на пълнежа. Виж, за кондензера и аз имам притеснения, но докато не пробваш само гадаем.

Същата такава цедка имам и над пълнежа. Цедката е конусна с неръждаема околожка, която е с малко по-голям диаметър, но е срязана и уплътнява в стените на колоната като пружинна шайба.
Надявам се, че изпълнява ролята освен на ограничител на пълнежа, но и на насочваща фунийка.
От 10 кг. захар и 10 кг пшеница се получи 6,5 литра високоградусен спирт (75*-90*), 0,5 л. първак и 5 литра патоки.
Според мен, това е идеален стартов материал за по нататъшни експерименти.
Кондензера се държи задоволително, но не може да осигури 80*вода с необходимия дебит за дефа.
Наложи се да балансирам колоната с t* на вход дефлегматор 32-40*и при малък дебит през дефа, на изхода температурата се закрепи 78-82*. В този режим t* на парите на върха на колоната бавно и плавно се покачваха от 78-до 82*. Така дестилирах около 5,5 литра а последния литър плучих при Т* 82-84*. След това отделих патоките. Цялата галимация отне 7 часа, но ако не бяха десетките заигравки от моя страна и бавното първоначално подгряване, може би щях да се вместя в 5 часа.
В картинки изглеждаше така:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
На последната снимка е резултата.
Казвайте сега колеги. Къде бъркам, какво да променям или подобрявам, да махам ли цедките?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 05:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Усещам някаква доза разочарование. Ако греша се извинявам, но ако съм прав трябва да направиш един експеримент. Да направиш една варка при същите условия в режим чист аламбик. Без изолация, без пълнеж, без деф. Така ще определиш максималната производителност на кондензера. Според резултатите пак ще коментираме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
NESTI написа:
спирт (75*-90*)

Това не го разбрах, или е 75 или 90.
Първи опит ти е, няма страшно, но:
С този тип колони, CM с пълнеж, ако не си стоял часови на знаме, сега ще стоиш но до колоната. Поне аз, може и да съм некадърен, но какви ли не опити правех, и точно си мислех че съм я вкарал най после в режим, и t* тръгваше в някоя посока. Така, докато не разбрах че без малко автоматика и електроника няма да стане, и въпреки че CM ми е фаворит, минах на друга система, от която съм много доволен.
NESTI написа:
не може да осигури 80*вода

И тук не разбирам. Търсят се 80* на изхода на охладителя, които да се вкарат във входа на дефа? Правилно ли съм разбрал? Ако да, защо, ще охлаждаме или подгряваме парите. :nixweiss:
Ако си засякъл, колко литра вода ти отиде?
Горния термометър предполагам е за парите. Не знам каква е надморската височина при теб, но при мен спирта кипи при 76*, така че, ако търсиш максимума, както с този материал предполагам, коригирай t*. Нека и други да споделят, но термометъра за парите няма ли да е по добре да стои от срещуположната страна.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:nixweiss: При толкова изписано...
Измерете температурата на въздушния дефлегматор при работещ аламбик и веднага ще ви стане ясно защо водата за дефлегматора трябва да е топла. Ако ще вкарвате студена вода за управление на СМ, по-добре се откажете от тази система. Това го правят само селските казанжии, които хабер си нямат за какво иде реч.
"Дефлегматор" захранен със студена вода не е дефлегматор, а рефлуксен кондензатор.
1. Не виждам как от серпентината ще отделите гореща вода за управление на дефлегматора.
2. Аз не съм фен на кожухотръбните дефлегматори, защото при тях водата се подава отдолу, предпочитам да имам температурен градиент по височината на дефлегматора, точно като при добрия стар аламбик. В зависимост от конструкцията на дефа, когато водата се подава отгоре, се създава различна по обем "въздушна възглавница", която не само нарушава топлообмена, но и кавитира и нарушава правилното движение на охлаждащия флуид. За справка - ако нямаше проблем, нямаше да се взимат специални мерки при охлаждащите с-ми на автомобилите и при отоплителните системи, въпреки, че са затворени! А при отворените системи има постоянен приток на отделени газове в зависимост от нивото им на насищане, примерно - при 15°С - кислород=10.3mg/l, СО2=2g/l.
3. Който не е патил от котления камък, значи работи с температура на водата под 50°С

И моля не пишете повече, че СМ не подлежи на управление без автоматизация.
Ако продължавате със студена вода и цял компютър да вържете, все тая.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
Тука нямаме кожухотръбен дефлегматор, серпентина е, а кондензатора е такъв. За въздушната възглавница при кожухотръбен или цял /не увита тръба/ деф при подаване отгоре, от личен опит го разбрах и минах на серпентина.Виждам че си учил механика на флуидите, но маркучите са ми прозрачни, и мехурчета съм наблюдавал само при по рязък спад на налягането на водата.
Кой е казал, че трябва да се вкарва студена вода в дефа? Става на въпрос, защо точно 80 градуса?
И СМ си се управлява без автоматизация, но на всеки 30 минути корекции не ми се правят.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Около 80-82 при отбор на тяло (в зависимост от личните предпочитания). При паток повече, при ЕАФ по-малко.
При достатъчно мощен и правилно работещ деф температурата на изходящите пари е почти равна на охлаждащата вода. Или най-много с 1-2°С по-висока. Измерването на температурата на входа и изхода на охлаждащата вода за дефлегматора дава възможност за прецизен контрол.
Такъв режим е максимално близък до аламбика.
Е, без корекции няма как, той и аламбикът иска наглеждане...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 14:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 610
бай Танас написа:
(в зависимост от личните предпочитания)

:thumbs1: Ей тука е заровено кучето, но на кота 0. В "режим" аламбик за 82* на парите на мен ми трябва 77* вода.
За това и писах, NESTI да си види надморската, за да си направи корекции ако е необходимо.
И малко офф. Само аз ли така си мисля за мен, или всички рано или късно ще стигнем или до качествени тарелки, или до хубав аламбик. То най добре и двете, ама....

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 228
С две думи.....нищо не съм направил :wallbash:
Сигурно и продукцията няма да става за консумация :? Ама няма да я изхвърлям. Ще си спретна течност за чистачките на колата.
За триста лева.....малко скъпа ще ми дойде тази течност, но поне ще е СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО ! :lachtot:
А за градусите съм писал от 70-90*, защото първите две бутилки(2,5литра) са 90*. следващите са на 85*, 80* и последната е на 75* среден градус. Под 70 спрях дефа и събирах патоки.
pentco, къде мога да видя твоята система? Ако е по-добра и лесна за управление да минавам на нея.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 922
Само няколко поста по-нагоре ти предложих лесно решение. Същото което предложих и за предната колона, но и този път не искаш да разбереш какво се опитвам да кажа. Тогава ще разбереш разликата, но трябва да пробваш. Колоната си е добре. Просто не работиш правилно с дефа. Затова ти казах да пробваш без изолация, без пълнеж и без деф.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима