Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 13:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 17:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 624
NESTI, ако не бяха бай Танас, IVO 68, atz, да ме прощава ако някой съм го забравил, и до сега нямаше да съм в час, не че съм кой знае колко де. Докато не овладееш тази колона, за друг вариант въобще не си и помисляй.
Успех!

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Абе иде ми да пусна обява в "борсата" - "Заменям добре работеща СМ колона с фул екстри и безплатно обучение срещу истински меден аламбик" :lol: :prost:
...ама не ми се дава индукционното котлонче, че ми върши и друга работа :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Еийй, големи веселяци сте :lol: Забавлявате се с хорското нещастие, ама аз така и не разбрах, къде бъркам и какво не ми е наред в системата. И въобще бъркам ли някъде?
pentco казва:" докато не овладееш колоната......и т.н."
Какво да и овладявам на колоната? Като изключим първоначалните заигравки с кранчетата, колоната си влезе в режим и цялата дестилация си протече като по учебник - почти без да пипам нищо.
Вярно, че на входа на дефа подавах по хладна вода, но според мен дефа си вършеше работата и удържаше изходящите пари в интервала 78-82*. Само със леко завъртане на долния кран можех да контролирам т* на върха на колоната. Чак като намаля дебита, пуснах последния литър над 82 до 84*(температура на върха на колоната).
Питаш ме за разхода на вода. Ползвам сондажна вода и 3 кубика ми струват 12 стотинки, така че водата не я броя, но едва ли съм разходвал повече от 150-200 литра за тази варка.
Иво ме съветва да изпитам кондензера в режим аламбик. И това направих, като пуснах на патоки.
Изключих дефа и дадох газ на горелката. Температурата на дестилата се вдигна на 25*, но баретата беше над казана а температурата в помещението бе 34*. Нямаше как да усиля охлаждащата вода, защото бързата връзка ме предаде и се наложи да сложа кофичка под нея.
Това е дефлегматора - 20 навивки; ф8 ;дължина 300мм.
Изображение
Сега адаша ако обясни дали съм работил с дефлегматор или с рефлуксен кондензатор, ама с думи прости, ще съм благодарен.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Юни 2016, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:) Да пробваме, адаш. По принцип рефлуксен кондензатор е при LM & VM. Задачата му е да втечнява всичко, достигнало до него. Затова няма проблем да работи със студена вода. Обаче и той има някаква мощност, нали така? Някакви възможности според площ, геометрия, температурни разлики, дебит на водата и т.н. И сега да си представим, че му подадем от казана повече мощност, отколкото може да поеме - дебит пара, който не успява да втечни. Схващаш ли накъде бия :megagrin:
През тръбичката за връзка с атмосферата ще започне да излиза пара. Теоретично, това е СМ режим - номерът на селските казанджии (с малки изключения), заигравка с дебита на студената вода, за да потъне спиртомера и да се вземе акъла на клиента.
Няма смисъл да изясняваме какъв е този режим. Той просто не ни устройва. Гоним дефлегмация при възможно най-висока температура и възможно най-голяма площ и по възможност по цялата площ. Меко и деликатно :)
Точно това се случва в купола на аламбика. И макар не всички процеси да са изучени и описани, е доказано, че при висока температура, достатъчно време и медна повърхност се случва естерификацията - имаме бонус от аромати, които ги е нямало в изходния продукт.

:? Абе ти нямаше ли хубав меден аламбик :megagrin: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Еее, пък много си паметлив бре :D
Верно - имам меден аламбик с меден тарелков кондензер.
Ама там всичко е ясно. Няма какво да се базика, няма интрига. Каквото сложиш, това изкарваш. Вариш преваряш и толкова. Мускатовата даже не я преварях.
А с колоната е друго. Флегми, рефлукси, отливи ,приливи, пълнежи, вълнежи..... ла*но да сложиш, ако си майстор, ракия ще извадиш....., че и ароматни води можеш да си хванеш.....за разкош :lachtot:
Аламбика е за ракия. Колоната е за всичко.
Според мен е така, или поне така си мисля на този етап.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ясно...ще ти мине :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
NESTI написа:
..... ла*но да сложиш, ако си майстор, ракия ще извадиш....., че и ароматни води можеш да си хванеш.....за разкош :lachtot:

Ако сложиш ла*но ще извадиш ароматни води и без да си майстор.
Не разбрах какви са недостатъците на новата колона и какви са ти били очакванията, че си недоволен?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Чак пък да съм недоволен...
Започнах подготовката на материала по рецептата на petiomalchev:
viewtopic.php?f=7&t=234&start=15
Като сравня резултатите, моят рандеман е по добър. Но както вече казах, за това заслугата е на Марио.
Времето за една дестилация (80литра), жив-умрял, ще го сведа до 5-6 часа. И от това съм доволен
Яд ме е, че адаша си управлява дефа с гореща вода, пък аз не мога. И съм превърнал дефа си в рефлуксен кондензер. Ето с това не мога да се примиря. Вехна и съхна, станах 105 кила....сън ме не хваща.
Преработих схемата, и ако сега рефлуксния кондензер не заработи като нормален деф, .....ще се хвърля от прозореца......на гаража.
Разкулачих токамака и от двете колони компилирах това:
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Какво мислите, колеги? Ще стане ли така или да скачам от прозореца?
НАЧАЛО НА ОБЛОЗИТЕ !
Имената на позналите ще са ясни до 3-4 дена.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Можеше да се надяваш на нещо, ако двойният кран беше монтиран с единичния край към маркуча за да имаш независимост и на двата кръга
за охлаждане. Сега както е си тръгнал към прозореца. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Прав си, но така ми паснаха(1/2") резбите. Пък и не виждам голяма разлика ако е обърнат крана. На практика, жълтото(лявото) кранче за слив-а ще определя дебита през дефа.
Вкарвам всичката вода в медния кондензер. Топлата да си бега нагоре гравитачно а от другото кранче си точа на слив в канализацията според термометър на входа на дефа.
Въпросът е дали ще има достатъчно вода, като дебит и температура в медния кондензер за да управлявам дефа.
Имай пред вид, че в края на маркучите имам още един такъв двоен кран, който събира двата потока от слив кондензер и слив деф и ги отвежда през 1/2" към канализацията.
Не съм ли прав?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 17:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
NESTI написа:
Не съм ли прав?

Не си!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Що? :?

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Щото като ти потрябва дебит студена вода за тънкия охладител няма да имаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2016, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Скапана работа е да се пише от телефон, който сам решава какво да пише. Изтрити са две изречения, затова не ме разбра. :datz: Бях писал входа на охлаждането да е от зеления маркуч и да се разделя с крана на два кръга. Малкият охладител да е независим и винаги студен. Големия ще го поддържаш според дефа. Извинявам се за грешката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Юни 2016, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Адаш, ако си се захванал за забавление, ОК. Иначе, ето накратко някои причини, поради които няма да извадиш качествен дестилат от тази колона.

*Мочалки. Насипните пълнежи и особено телчетата за чинии имат висока задържаща способност - трупат флегма. По време на работа примесите се разпределят по височината на колоната в зависимост от ТК и КР. Не се връщат в казана, защото там вече е топло за тях. Имаш продължителен контакт на парите, които достигат дефлегматора с тези примеси. В резултат - уж висок %алк, а миризма на паточни фракции. Силно препъръчително е КУ да са такива, че флегмата лесно да се откапва от тях. Освен ако работиш без флегма :fies:
Препоръки. 1. По време на работа спри за кратко подгряването и ако имаш наблюдателно стъкло в долния край на колоната, ще видиш какво количество флегма, богата на примеси ще се върне в казана. 2. Загледай професионалните съоръжения за дестилати и сам си отговори дали има такива с мочалки. За Бога, оставете на жените телчетата за чинии.
Ще речеш, че още в първите години на форума е написано - "Един от най-добрите пълнежи е стоманена или медна вълна". Да, но е уточнено, че тези колони не са за ракия и правенето на ракия с тях е компромис поради липса на подходящ дестилатор.
*Малки сечения, висока скорост на парите и т.н.
Представи си капчица флегма, стичаща се по гореща повърхност. Част от нея ще се изпари, друта ще продължи да се стича ако не достигне до зона с по-висока температура от ТК. Температурната разлика е минимална и ако скоростта на парите е висока голяма част от тях ще преминат "транзит" през въпросната зона. Затова за добри резултати въздушният дефлегматор на аламбика не само е с голяма площ, но има и конусовидна форма именно за осигуряване на продължителен контакт.
Още малко за дефлегматорите. Ако по височината има отрицателен температурен градиент, ясно е че това подпомага правилното протичане на дефлегмацията. Поради тази причина аз не съм фен на кожухотръбните. Възприемам ги по-скоро като източник на флегма. Но поради простотата им и самообезвъздушаването, в някои случаи е оправдано - при условие, че отдолу има КУ, работещо в активен режим, примерно спирала на Мюлер. Или тарелки с възможност за управление. Ако дефлегматорът е достатъчно мощен и с темп. градиент по височината, може и без нищо под него, но това си е мое мнение...
Серпентините. Тръба с малко сечение с навряна серпентина в нея няма как да осигури ниска скорост на парите. За естерификация да не говорим...

Ако работиш в режим ректификация, ще получиш спирт ректификат. В режим недоректификация ще получиш недоректификат (с подобна колона). Ако някой е успял да те убеди, че недоректификат ≈ дестилат, значи е успял да манипулира инженерната ти мисъл. Затова (ако въобще търсиш съвет) вярвай единствено на собствените си сетива. Ако продуктът ти харесва, значи всичко е ОК :)

ПП. Имай предвид, че сетивата понякога също ни подвеждат - харесваме нещо, само защото ни се иска да го харесаме. Затова дегустирай с приятели :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима