Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 08:27 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Колеги, нека се придържаме към темата...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Радвам се, че се раздвижи темата. Значи има какво още да се каже по въпрос и няма лошо в това дори да поспорим или да се помайтапим с това-онова.
С Orel сме на едно мнение за срещите и сравняването на мостри и инсталации.
Съгласен съм с MONI BARONA и vnnaidenov за СМ-а , че макар да се водят за трудно управляеми, сравнително лесно се вкарват в режим.
Друг е въпросът кой, как постига това. Интересно ми е дали Мони и Найденов управляват дефовете си с температурите на бай Танас.
Виж, с тази теза на адаша въобще не съм съгласен:
бай Танас написа:
Но от спорове и товарене на аудиторията наистина няма смисъл.

Нали в спора се ражда истината, адаш? И ако споровете ни доведат до определени верни изводи, аудиторията не само, че няма да бъде натоварена, но ще ни бъде благодарна.
Аламбиците са хубаво нещо, но и колоните си имат своите предимства.
Като приключа с колоната, съм намислил да тегля един ъпгрейд и на аламбика си. И двете инсталации са с еднакъв литраж. Надявам се един ден да успея да направя коректен тест-сравнение с един и същ материал на двете инсталации. Дай Боже това да стане в обозримото бъдеще, та да седнем на една маса с "вярващите" и "неверниците" и органолептично, а защо не и на база хромaтогрaвски aнaлиз , веднъж за винаги да решим този спор.
Иво, за кранчетата може и да си прав. Ще се опитам да променя и там нещата. Ако трябва след това ще променим залозите ;)

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 14:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
След аламбика съм минал на СМ колони,една тарелкова и една с пълнеж от медна тел,ръчно производство.Заради това ми е и лесно да ги управлявам,вече 7-8 години варя с тях.Полека-лека,с опити и няколко варки всичко си идва на мястото.После всичко става рутина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
vnnaidenov написа:
След аламбика съм минал на СМ колони,една тарелкова и една с пълнеж от медна тел,ръчно производство.Заради това ми е и лесно да ги управлявам,вече 7-8 години варя с тях

Ако не те затруднявам, би ли споделил от кой от трите варианта си най-доволен и защо.
И с какви температури на водата управляваш дефовете на колоните.


"Някой бил манипулирал инженерната ми мисъл......кой ли ще е този някой"
бай Танас написа:
Ми не е ли ясно кой - който те е подучил да навиваш телени кълбенца като онези в буркана.

Ами не е ясно :)
Може да е този който ме подучи да набуча три термометъра на върха на колоната:

Изображение

Изображение
С тези два примера (термометрите и кълбенцата), както и с многото въпроси които съм задал тук, с многото други неща които съм взаимствал от колеги от форума, мисля че доказвам и пълната несъстоятелност на твърдението на pentco:
pentco написа:
Виждам, че инженерната ти мисъл трудно би приела чужди решения.

Но, както казва админът, ....най добре е да се придържаме към темата :prost:

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
И трите варианта си имат + и - .Зависи какво търсиш.Аламбика-аромати.Тарелковата колона - мекота и увеличено количество на извлечения спирт,като краен градус.Малката колона извлича всичкия спирт.Както съм писал,няма патоки.Както и да Ви звучи.От 70 % пада изведнъж на 20 %.Ноооооооооо ще се връщам към аламбика. :prost:
Охлаждането става с чешмяна вода,регулира се главно потока.Що са ви термометри? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 22:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
vnnaidenov написа:
Ноооооооооо ще се връщам към аламбика.
Охлаждането става с чешмяна вода,регулира се главно потока.Що са ви термометри?

Ти да видиш! :?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:lol: Що така като се наиграем с колоните се връщаме към аламбика.
Адаш, според моите разбирания колкото се отдалечаваме от аламбика, толкова по-далеч сме и от добрата ракия. Затова дефлегмацията трябва да е при висока температура. Както се вижда от ляво надясно температурите са вход вода, изход вода, изход пари. 3*C градиент в случая. Входната вода и парите са с еднаква температура. Даже тук се е получило леко разминаване в обратна посока, най вероятно заради грешки в термометрите.
Нека всеки си работи както намери за добре, но за мен това е начинът. За качествен дестилат ти трябва голяма площ и медна повърхност освен високата температура.
Сега да допуснем, че работиш с по-студена вода. Ако дефлегматорът е с голяма площ ще е и с голяма мощност. Студената вода ще втечни всичко. Значи или дефа трябва да е малък, или трябва да работиш само с малък участък, останалото от него ще е само паропровод.
И още един важен аспект - какво целиш с дефлегматора - дефлегмация или просто захранване на колоната с флегма.
В първия случай ти трябват по-малко контактни устройства, които можеш и да изключиш след отделяне на ЕАФ. Този вариант е по-близък до аламбика и по-добър за дестилати. Има и дестилатори само с дефлегматор. Във втория ти трябват повече и по-ефективни КУ, в частност насипните пълнежи, което те приближава към спиртоварките.
И т.н.
Всичко това сме го писали многократно и го повтарям само заради мерака ти да сравниш резултатите от аламбика и колоната. Нека поне съревнованието да е честно, иначе просто няма смисъл, вЕрвай ми :prost2:

Едит: :idea: Адаш, дали няма да ти е по-лесно ако започнеш да стягаш аламбика. По време на работа ще можеш да измериш температурата на въздушния дефлегматор по цялата височина - от казана до лулата. Примерно с едно инфрачервено термометърче. Така ще знаеш какви температури да гониш и при водния деф. Мм?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vnnaidenov написа:
.Както съм писал,няма патоки.Както и да Ви звучи.От 70 % пада изведнъж на 20 %.
В заблуда си, ще обесня;Ако правилно си калибровал колоната тя просто спира
в един момент да тече. ако не си; тя вкарва паток на висок градус, Аз даже съм му измислил и име
''Синдром на алчния казанджия'' :lachtot: Просто казано с намаляване на алкохолния градус да се намалява и подгряването.
Пс. после спираш охлаждането в колоната и вадиш патока които влагаш в
следващата варка, нищо се не губи. :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 10:21 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
vnnaidenov написа:
.Както съм писал,няма патоки.Както и да Ви звучи.От 70 % пада изведнъж на 20 %.
В заблуда си, ще обесня;

Аха...ще обясниш друг път.То щом е висок градуса,значи не е паток?!
Нещо като правилото за дясно стоящия на кръстовище:
Алоооо какво правило бе?!-аз съм направо,какво като си ми отдясно,ще чакаш!-и ти сече пътя без да гледа...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 868
Местожителство: Плевен
MONI BARONA написа:
Ако правилно си калибровал колоната тя просто спира в един момент да тече.

Спира да тече.
бай Танас написа:
Що така като се наиграем с колоните се връщаме към аламбика.

Щото рано или късно ни идва акъла :megagrin:
vtv написа:
Ти да видиш!

Това не го разбрах.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юни 2016, 13:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 679
vnnaidenov написа:
Щото рано или късно ни идва акъла


Разбрал си го! Видно е! :)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юни 2016, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Да продължа с резултатите от експеримента.
Колоната с двата кондензера изглеждаше в общи линии така:
Изображение
Съобразявайки се с препоръките на колегите, отделих постъпващата вода в кондензерите в два отделни кръга.
Монтирах следните по-читави кранчета на входа и цангов щуцер за термометъра на изхода на медния кондензер с цел осигуряване на по-топла вода към дефа:
Изображение
Изображение
Успях да балансирам колоната, горе долу при тези температурни разлики (вход/изход деф, изходящи пари):
Изображение
Естествено, че си поиграх с режимите и получих отлив от такъв:
Изображение
до такъв:
Изображение
при тази температура на изходящия дестилат:
Изображение
По средата на процеса смених входа и изхода на дефа. Нещата станаха доста по-плавни, за което нямам обяснение и ще помоля за тълкуване от по-опитните и знаещи колеги.
Другото, което забелязах е, че когато намаля дебита през дефа, температурите вход/изход деф се доближаваха, но градуса на дестилата падаше с около 10* - до 70(алкохолни градуса).
Докато при поддържане на температурна разлика 7*-8*(вход/изход деф), дестилата си изтичаше на 80* и над 80*.
Уточнявам, че пробите ги правя, като дестилирам зърнен спирт и нормално гонех по-висок градус.
При дестилиране на ракия, може би по правилно ще е да се работи при по-близки температурни разлики на дефа и по-нисък алкохолен градус на изходния продукт.
При втората варка, от 15 кг. захар и 5л. патоки получих 9 литра над 80* алкохол, 700 мл. глави и 5 литра патоки. Следва трета варка, отново с 15 кг.захар и 5 литра патоки.
Имам следните въпроси и ще ви бъда благодарен, ако ми отговорите.
Намирате ли грешки в действията ми и в инсталацията и ако да - какво още да променя?
Кой е по правилния начин на свързване на дефа(вход/изход вода)?
Има ли смисъл да събера дестилата от трите варки, да го третирам с нещо :? (сода, калиев перманганат?!?) и да го пусна още веднъж през колоната. Идеята ми е освен проби с колоната, да получа максимално пречистен спирт за направа на водка или друг концентрат, както и да имам с какво да държа буренцата да не се разсъхват, когато свърши мускатовата. :)

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 03:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Здравейте колеги,
След няколко месечно прекъсване, най-после приключих с доработките по колоната си.
Оказа се, че и с колона СМ може да се работи лесно и приятно.
Е, наложи се да направя отделен кръг за управление на дефлегматора, но се получи много, много добър резултат.
Само с натискането на едно бутонче увеличавам или намалявам флегмовото число и вкарвам колоната в какъвто режим желая - от аламбишки до спиртоварка.
Сега да не си помислите, че съм набутал маса електроника, ел. задвижки, софтуери и тем.подобни.
Нищо такова нямам :) , като изключим помпата с която въртя водата в кръга на дефа.
Тази помпа се оказа много добро попадение и на практика върши почти цялата работа. Изключително икономична е (от 2 до 22 W), има три скорости и общо 9 режима на работа. В някой от режимите, помпата сама променя дебита и оборотите си, в зависимост от температурата на преминаващата през нея вода.
Абе, .... калпазанска работа. :lol: Точно като за мен.
Докато нарежа салатата и спретна скарата, казанът е загрял и само в този момент се налага да отделя внимание при отделянето на главите. След това мога да си седна на масата, да си гледам мача или да върша нещо друго. Вече направих няколко теста в реални условия и всичко е :thumbs1: В началото бях накичил няколко кранчета за реглаж на охлаждането, но се оказаха излишни и ги махнах. Сега съм само с един прост сферичен кран.
Ето и няколко снимки.
Това е пробната установка и въпреки, че маркучите издържаха до 94*С, реших да не рискувам и ги подмених с тръби.
Изображение

Горе долу това е последното положение но все още с някои излишни кранчета и маркучи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2015, 22:05
Мнения: 89
Много добра идея. :thumbs1:
Преди време се бях замислял за нещо подобно но..... :nixweiss:
Помпата предполагам е за локално парно. Ако може малко повече инфо за нея.
Да разбирам ,че върти една и съща вода в кръга на дефа.Виждам само парен клапан в системата. А как се справяш с температурните разширения?

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2016, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Мммдаа, на снимката не е много ясно, а и това не е последната постановка.
Това горе, където е тетката е разширителен съд и обезвъздушител. А черната вертикална тръба е охладител, в долния край на който постъпва водата от кондензера и от горния преливник отива в канала.
А това е помпата, но на мен ми излезе доста по-евтино.
http://rezachki.com/tsirkulatsionna-vod ... 25-4ea-180

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима