Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 08:40 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Флегмово число - reflux ratio . Бих го превел и като коефициент на отлив , съотношение на отлива... Показва каква част от парите се връщат в казана , отнесени към тези които се втечняват и се събират. Какво да бъде това съотношение зависи от това което ще дестилираш - за ориентир служи алкохолният градус на дестилата. Например когато дестилирам ракия първоначално пускам охлаждането на главата на максимум и отделям първака , а след това намалявам охлаждането така че да тече около 55 градусов алкохол. Когато градусът започне да пада засилвам огъня и едновременно с това увеличавам охлаждането. Към края на дестилацията отново пускам охлаждането на макс и приключвам при около 45 градуса алкохол. Естествено че трябва да се опитва на вкус - по няколко капки разредени с почти същото количество вода.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 30 Дек 2009, 05:41, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 11:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Марио количеството на водата в охладителната глав само по изходният градус на ракията ли регулираш или и от показанията на термометъра.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 11:42 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Браво msergiev ,
1.Може и да ставам досаден от повторения на въпросите , но моля Ви обяснете отново ,като на НЕРАЗБИРАЩИ, и по подробно действията с това съоръжение.
2.Може ли да направите нещо като чертеж , с размери , и да го представите на форумът, или на който поиска


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Дек 2009, 19:03
Мнения: 4
Май съм пропуснал - по какъв начин отделяш метиловия алкохол от етиловия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чичо Стефане това при домашните дистелатори маи е невъзможно, защото при заводските при крайната фаза когато спирта е 92-93% подържат температура 4-5 градуса по ниска от тази на кипене на етиловият алкохол и така отделят метила в последната колона от дестилацията, а иначе трябва да направиш такава мъст /джибра която да съдържа минимум метил (джибрата от грозде и от житни култури съдържат най малко метил) или да си щедър с отделянето на първака/ :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 22:48 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
:klugscheisser:
petiomalchev написа:
Марио количеството на водата в охладителната глав само по изходният градус на ракията ли регулираш или и от показанията на термометъра.


Следващите редове са плод на мой анализ , не съм чел за това никъде във форумите , макар че съм убеден че е писано ! Така че ако не се изразявам ясно това не е защото не съм наясно , а защото толкова мога да се изразявам ! :D Така че имайте търпение и проявете разбиране !

Естествено че трябва да се следи и термометъра ! Да не забравя да спомена че термометърът трябва да се калибрира !!! Какво означава това - и той като всеки уред има някаква грешка при измерването, а освен това температурата на кипене се влияе от надморската височина. Следователно мен ме интересуваше при какви показания на термометъра водата в моя двор ще започне да кипи. Следващият въпрос който си зададох беше при какви показания на термометъра същата вода ще се топи ако вече сме я замразили ! Не мога да дам точни данни , но ще дам алгоритъма !
Примерно водата при мен кипеше при 98,4 С а се топеше при +1,1 С Разликата между точката на кипене и точката на топене се получава 97,3 С . Сега става още по-сложно , но за тези които искат да помислят ще продължа!
Получената разлика между точката на кипене и точката на топене трябва да се превърне в корекционен коефициент. За целта я делим на 100 и получаваме корекционен коефициент 0,973 ! Тоест , когато моят термометър показва +1,1 това е неговата НУЛА на моята надморска височина , а когато показва 98,4 това са неговите 100 при моята надморска височина. Сега следва да изчислим при какви показания на моят термометър кипи етиловият алкохол на моята надморска височина.
За целта ползваме корекционният коефициент и "нулираме" термометъра изваждайки от показанията му разликата от 1,1 С която измерихме при топенето на леда . Тоест когато термометърът показва например 2,5 С истинските показания се получават по следния начин - изваждаме 1,1 от 2,5 и получаваме 1,4 , след това получената разлика делим с корекционния коефициент 0,973 и получаваме 1,43....
Сега ще кажа за спирта. Той кипи при 78,3 С . Това са показанията измерени с идеалния термометър при надморска височина 0. От стойността Х , която ще покаже моят термометър на моята надморска височина изваждаме 1,1 (грешката с която го нулираме) , след това делим с корекционният коефициент 0,973 и трябва да получим 78,3 .

( Х - 1,1 ) / 0,973 = 78.3

X / 0.973 - 1.1 / 0.973 = 78.3

X / 0.973 = 78.3 + 1.1 / 0.973

X / 0.973 = 78.3 + 1,13

X / 0.973 = 79,43

X = 79,43 х 0.973

X = 77,285

Тоест при кипене на чистият спирт моят термометър на моето надморско ниво ще показва 77,285 или приблизително 77,3 С
По същият алгоритъм трябва да се преизчислят и температурите на кипене на останалите вещества . Е , разбира се само ако искате да имате по-точна представа за това което се случва... ;)

Ето и температурите на кипене на срещаните в пращината вещества , измерена при надморска височина 0 и с точен лабораторен термометър :
56.5 - ацетон
64,0 - метанол
77,1 - етил ацетат
78,3 - етилов алкохол
82,2 - пропанол 2
97,0 - пропанол1
100,0 - вода
116,0 - бутанол
137,8 - амил алкохол
161,0 - фурфурол

:klugscheisser:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 29 Дек 2009, 23:04, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 22:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
чичо Стефан написа:
Май съм пропуснал - по какъв начин отделяш метиловия алкохол от етиловия?

Чичо Стефане , никъде не съм казвал че отделям метанола - аз отделям първака , а в него се намира метанол в най-голям процент... Който иска да отдели напълно метанола с обикновен казан или с такъв като моя трябва да започне да изхвърля всичко още к :) ато потече първака и да спре да изхвърля когато спрат и патоките !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2009, 22:51
Мнения: 8
msergiev написа:
чичо Стефан написа:
Май съм пропуснал - по какъв начин отделяш метиловия алкохол от етиловия?

Чичо Стефане , никъде не съм казвал че отделям метанола - аз отделям първака , а в него се намира метанол в най-голям процент... Който иска да отдели напълно метанола с обикновен казан или с такъв като моя трябва да започне да изхвърля всичко още к :) ато потече първака и да спре да изхвърля когато спрат и патоките !



:gott: :gott: :gott: :gott: :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2009, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
инжинерно, инжинерно. Още веднъж браво!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2009, 05:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
valentor написа:
Браво msergiev ,
1.Може и да ставам досаден от повторения на въпросите , но моля Ви обяснете отново ,като на НЕРАЗБИРАЩИ, и по подробно действията с това съоръжение.
2.Може ли да направите нещо като чертеж , с размери , и да го представите на форумът, или на който поиска


Обещавам да пусна и оргиналния чертеж - от него съм взел идеята и я промених до познатия ви от снимките начин.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Изображение

Вместо нова булка ... за съжаление Нова година ми донесе нов казан .
Булката явно е заминала другаде. :D
Около 60 л меден , от котли , дебела мед.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 17:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да ти е честит а новата предобивлка. Само казанчето ли ти подариха или има лула и серпентина.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Здр. Петьо и за мн казани :D ...
само това , но с една втулка , лулата ми става на тозва казанче.
Не мисля да го ползвам засега , понеже оня от пералните е двойно по- голям .
Този пък е само от мед...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 20:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Честито , Емо !!! Ще го ъпгрейдваш ли ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Яну 2010, 23:29 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Тъп съм и затова няколко пъти прочитам това за градусите на кипене Твърдо ,ще сслагам термометър.
Точното место е важно !
msergiev къде? Отгоре на купола?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима