Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 00:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не знам Марио , за ъбгрейд , днес го подариха не съм измислил , ще ми се като твойта колонка , не знам още.

Драгане , аз слагах пробно термометър , и то външно за проба , но е страхотно удоволствие за мераклията ....
Дори без да гледаш градусите за отделяне , пак е мн. удобно като регулираш огъня да не прегрява , беее страхотно е . :D

Тук в този форум който е - не е казанджия , а е художник ;) по ракията .

М/у другото , нали знаете , който изпипва нещо с мерак и перфектно , обикновенно го прави във всичко така .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 03:00 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Не съм варил материала от есентта и ще сложа термометър. Преди бях скептик на тази тема ,но сега вече не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 08:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
emil emilov написа:
Здр. Петьо и за мн казани :D ...
само това , но с една втулка , лулата ми става на тозва казанче.
Не мисля да го ползвам засега , понеже оня от пералните е двойно по- голям .
Този пък е само от мед...

Ако може да пригодиш купола на медния казан на другия ще стане идеално.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 17:12 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Видях къде се поставя! Логично е ,че ако задържа 78 градуса, колкото се може по-дълго време ,ще отделя повече отрови?
Трудно ще направя калибровка,но ще потърся добър темометър.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 20:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Бай Драган написа:
Видях къде се поставя! Логично е ,че ако задържа 78 градуса, колкото се може по-дълго време ,ще отделя повече отрови?
Трудно ще направя калибровка,но ще потърся добър темометър.


Кое му е трудното - вземи дестилирана(дейонизирана) вода от аптеката или от магазин за авточасти , замрази я ама на кубчета и след това ги остави да се топят , като непрекъснато разбъркваш с термометъра ! Отчиташ температурата тогава когато водата стане повече от леда и показанията на термометъра се стабилизират ! След това същата вода я слагаш да кипи , разбъркваш с термометъра така , че да не се допира до дън ото или стените на съда ! Дай ми тези две точки и ще ти сметна всичко ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2010, 22:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
А дали ако се осигури метрологично дадения термометър няма да върши същата работа?Макар че подхода ти е абсолютно верен и ме смайва педантичноста ти Марио...евала!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 04:20 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
msergiev,
Шашна ме! Ами всичко това е субективно , а се посочват десети от градуса!
Предполагам ,че разбра - важно е да отделя повече отрова. Количество не ме интересува. До сега отделям /хвърлям/600мл. на 100л . материал.
Трудно намирам БГ буквите на този комп . Друг път ще коментирам. СЕГА ЧЕТА


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 08:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За определяне на температурата на кипене при дестилация по надморската височина и методите на Марио са верни . Но казаните се различават по обем, големина на купола, диаметър и дължина на охладителната и отвеждаща система /серпентина и лула/, така че налягането при завиране във всеки казана ще е различно, а от там и температурата на кипене. Друг фактор който влияе е къде е сложен термометъра, дали на върха на купола дали на първата чупка на лулата към казана или преди серпентината. До тук факторите които изброих са не променливи, но всеки готов материал за варене се различава от другия по своят състав, дори и при джибра от една реколта но превряла в различни съдове съотношението между главните и съставки вода и етилов алкохол е различно. А температурата на кипене на разтворите зависи от съотношението между компонентите му и от тяхните температури на кипене, колкото е по голям процента на съдържание на даден елемент толкова и температурата на кипене на разтвора е по близка до неговата. Когато процентното съдържание на един елемент от разтвора намалее по време на дестилазия то намалява пъргавината му на изпарение и температурата на кипене на разтвора започва по-слабо да се влияе от този елемент /за да отделим метила от ракъята отделяме първака, но гадината макар и в малки дози остава в средната фракция/

Така че колкото и да смяташ все може да згрешиш, термометъра на всеки казан става полезен тогава когато го изучиш с опити и сравнения.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 11:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
[quote="petiomalchev"]За определяне на температурата на кипене при дестилация по надморската височина и методите на Марио са верни . Но казаните се различават по обем, големина на купола, диаметър и дължина на охладителната и отвеждаща система /серпентина и лула/, така че налягането при завиране във всеки казана ще е различно, а от там и температурата на кипене.

Системата на казана е отворена и налягането в нея се променя минимално :?

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 11:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
и то тази разлика няма да идва от налягането в обема,а от разл. в надморското ниво и от сместа която подгряваме

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 16:46 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Показанието на термометъра се влияе САМО от надм. височина . Само че това/желано/ показание ще се достигне за различно време,в зависимост от състава на материала и други фактори.
Но достигайки необходимата температура регулирането и в тази тясна граница е трудно ,особено когато регулиращият орган е ЧОВЕКЪТ.От този момент оказват въздействие редица смущаващи фактори - външна температура, вид , състав и количество на горивото,трезв рекеджия. Даже инертността на материала. А и преходните процеси са различни.
Абе ние да не правим лекарство против рак?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 22:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Бай Драган написа:
Абе ние да не правим лекарство против рак?!

Да!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Някой хора толкова труд хвърлиха, а вие май не сте почнали да четете онази книжка ааааааааааа :?:

Между другото за сега мисля да не слагам термометър на моят казан, регулирам огъня според струята отвесна струя /добре/, струята отдръпне ли се назад към чучура засилвам огъня, а тръгне ли напред го намалям. Казана ми е 160л. зареждам го 140-150л. /само течност/ хвърлям първите 200-250мл. и отделям 1200-1300мл. за преварка, спирам ракията на 45гр. надолу до 20гр. отделям пак за преварка.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 04 Яну 2010, 23:47, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2010, 23:32 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
С комшията се притесняваме докато текне пущината. И след това сядаме за хубавото...
msergiev ,
а ти си като процесор докато не я свариш !?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
msergiev, Поздравления за съоръжението! :respekt: :gott:
Заедно с чертежа, дай и някой линк да попрочетеме за какво иде реч, че изобщо не вдявам "от къде минава тока".
msergiev написа:
... когато дестилирам ракия първоначално пускам охлаждането на главата на максимум и отделям първака...

Разбирам, че връщаш максимално за повторна дестилация още от първака - заслужава ли си, нали преобладава метила?
msergiev написа:
... а след това намалявам охлаждането така че да тече около 55 градусов алкохол...

как тая гяволия ще регулира спиртните градуси??? :nixweiss:
Колкото до термометъра - убеден съм, че информацията от него, комбинирана с показанията на спиртомера, ще е от голяма полза.
В сметките с калибрирането му обаче, не съм съвсем убеден. Температурата на кипене зависи от атмосферното налягане в момента. Надморската височина е определящ фактор, но не единствен. Правил ли си опити за определянето й в различно време, при различно атмосферно нялягане. Дали ще даде големи разлики?
ЧНГ на всички! Здраве и успехи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима