Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Реших да помогна малко, а обясненията и размерите чакаме от Марио
Прикачени файлове:
Scanned at 05.1.2010 г. 21-38.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 22:15 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Браво,направо съм шашнат от изпълнението.Но все пак и аз да попитам нещо.
Колоната фи 50 ли е, серпентината ф 35 ли е ?Много ми е интересно изпълнението на главата.Ако можеш,сподели от какво фи са серпентините в нея какъв диаметър ,как си ги навил така точно и красиво.Трудничко ли се завират в главата? :) Има една тръба в долната част на охладителя,тя нещо общо с кранчето ли има ? :) В долната част на прехода от глава-лула има някакво устройство споено с медна тел.Аз останах с впечатление,че колоната я ползваш,като пред-охладител на основната серпентина и като променяш количеството вода преминаваща през главата променяш и флегмовото число.Сега и въпроса -ако се пусне водата на макс в двете серпентини на охл. глава и кранчето е завито системата ще влезне ли в равновесие?А ако след това се отвори кранчето ще потече ли първак и ракия от там? :) Хиляда и едно защо,но това ми е болна тема,правя проби с по малки фита,още не съм ГОЛЯМ като тебе :gott:
Ако съм бил досаден извини ме , отговори ми на някой въпрос по избор
Всички ще се радваме ,ако пуснеш някое чертежче


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2010, 22:20 
Offline

Регистриран на: 30 Яну 2009, 19:51
Мнения: 39
Местожителство: София
Мерси petiomalchev,и аз за нещо подобно си мислех, направо уникална хибридна система :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Въпрос?
От снимкмите се вижда, че в охладителната глава има две серпентини. Предполагам са включени с противоток за по добро охлаждане ?
От долното кранче ли се отточва ракията или само първака, а после през другата серпентина се събира основната част от ракията?
На Ивановците Честит празник на патерица. :prost:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2010, 23:11 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Във варенето на ракийката всеки от нас влага нещо индивидуално. Но колегата от Дупница влага и душата си.
Аз не мога - паласпур съм. Ей затова си струва му кажем :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2010, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Яну 2010, 11:35
Мнения: 4
Местожителство: Варна
Здравейте. В качеството си на новопостъпил в тази приятна агитка имам естествено първото задължение да Ви поздравя за задълбочеността, с която разглеждата вечната тема за производството на качествени питиета от изварени ферментирали каши. В тази връзка имам питане най-вече към Марио, но ако и друг отговори - хвала...
Та става въпрос за охлаждащата глава - явно е, че чрез нея Марио поддържа максимално дълго време температура около 64 града в нея с оглед отделяне на метила, преди достигане до серпентината, но нали същото правим и като следим температурата в горната част на лулата, та изхвърляме първака? Аз лично почвам да събирам ракия след като термометърът покаже температура над 67 града. Та въпросите са:
1. Има ли и друг смисъл от охлаждащата глава, освен метилоочистване преди серпентината?
2. При големия наклон на лулата към охладителя, как се спасява от гадните миризми?
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2010, 06:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Pl_dichev охлаждащата глава на колоната няма функция на метило-очистване. Марио изхвърля определено количество което си е най богато на метанол отделя количеството първак в което има естери и алдехиди и чак тогава започва истинската работа .Следи от метанол има и в опашната фракция (патоките) при домашно производство няма оттърване от метанола но може да се сведе до разумни граници който са отдавна приети от производителите за безопасни.
Питаш
Цитат:
Има ли и друг смисъл от охлаждащата глава, освен метилоочистване преди серпентината?

Има в нея се охлажда и се връща обратно около75% от изпареното а само една четвърт отива към серпентината.Това е когато вари от зърнен материал и иска да постигне по висок градус.
Колкото до
Цитат:
как се спасява от гадните миризми?
ами колоната не ги пуска те се връщат в казана.
Препоръчам ти да прочетеш темата "Колона"
http://www.pragmatechnic.ru/old/docrect0.htm
На посочения адрес има и малко теория и описание на апаратите.На руски е и ако не го знаеш има автоматичен преводач макар че с него за мен е по лошо.
Цитат:
Аз лично почвам да събирам ракия след като термометърът покаже температура над 67 града.

Къде я мериш тая температура? На какъв тип апарат работиш? Нещо не ми е ясно с тая температура прекалено ниска ми се вижда,то чистия спирт кипи (tкип=78,3°C) а само при коц.96,4% има по ниска tкип от тая на 100% етанол.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2010, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
cavxan Пздравления!
Разгледах руския сайт и много ми хареса. :kaffee2:
Препоръчвам на всички които се интерисуват от колоните а и не само на тях да прочетат какво е написано. Има доста добра теоретична част.
Московците са подходили доста научно към въпроса :buch:
Добре е да се качи в раздел "Литература"
:prost:

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2010, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Казанчето е на един приятел скромно но от сърце
Прикачени файлове:
DSC02351.JPG


Много хитър захват
Прикачени файлове:
DSC02352.JPG


Има си и косури:
1. Почти никаква височина на купола.
2. Къси вертикална част на лулата, която излиза от купола.
3. Къса серпентина около 3м.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2010, 15:02 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Иконката която се вижда над капака ...направо ме хвърли в умиление))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2010, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Яну 2010, 11:35
Мнения: 4
Местожителство: Варна
cavxan, благодаря за отговора. Казанът ми е с обем за сто-сто и десет литра материал, меден. Направил съм си някой подобрения - например вертикалната част на тръбата е с височина 80см, в най-горната точка съм сложил термометър, но понеже не е в пряк контакт с парите, на принципа проба-грешка и внимателно наблюдение съм си извел мои си правила за работа, които най-вероятно при друг казан ще се разминават с прилаганото от мен. То при мен съм си сложил и буркан за отделяне на гадости - четох тук из форума за начин на прилагане, при мен и това е различно - лулата е прекъсната на 1.50см, има 20 см вертикален участък, по средата е продължението /пак 1.50см към охладителя, а в долната част е поставен буркана - като го превехме с майстора ми, оня обесняваше, че десетте сантиметра дават възможност да се отделя и метил и гнусни други фракции. Че не е точно така, не е, ама действително се отделят гадости, които иначе биха влезли в ракията.
Устройството на Марио обаче ме разкърти - никога не съм варил от зърнени суровини и не съм предполагал за необходимостта от връщане на парите в казана. Ти обаче пишеш, че при показаната ни колона метил не се отделя... Това кранче и в долната и част няма ли и такава функция? Аз поне си мисля, че той поддържа температура в колоната, която позволява втечняване на метанола и неговата първична очистка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2010, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
msergiev се е загубил някъде. вече доста време не се включва. Тревога!!! :help: :?

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2010, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Spiritus написа:
msergiev се е загубил някъде. вече доста време не се включва.


Как да се включи като го затрупахме с въпроси. Не знае от къде да започне :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2010, 07:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Отговор на pl_dichev,благодаря за раясненията относно собствения казан.Това че от начало тръгва 80см. нагоре играе роля (отчасти )на въздушен дефлегматор и не дава на капките да се качват в лулата.Това с буркана не е обяснено добре но предполагам че входяшия край е 20см. по надоло от изходящия на буркана.От такъв капкоуловител мнозина са се убедили че има полза и го използват.
Имам въпрос именно за тоя буркан:
1. Какво количество "гадна" течност се отделя за едно варене на 100л материал.
2. Как се разпределя това количество във времето (кога се отделя повече в началото или в края)
3. каква температура се подържа в буркана (ако имаш данни)
За кранчето на колоната най добре е Марио да обясни,но ще се помъча да тълкувам.На схемата която petiomalchev е качил по горе се вижда че има условие да се събира течност в долната част на охлаждащата глава (входа на тръбата е по високо от дъното ) когато се събере повече и се качи нивото течноста се връща в колоната и именно това е флегма .Ако усилиш охлаждането и не отваряш кранчето колоната ше работи сама за себе си то е нищо няма да дава .Ако спреш охлаждането колоната ще се загрее ще изсъхне и от там на татък ще работи като обикновен казан (все едно твоята вертикална част само че с пълнеж).
При максимално охлаждане и максимално отворен кран ще черпиш от колоната без да има флегма .Така може да се отдели метаноловата фракция която изхвърляме.Също така може да се отдели естеро-алдехидната фракция (първак).След това се притваря кранчето така че 1 четвърт се отвежда а 3 четвърти се връща в колоната.
Колоната на Марио е комбинирана има лула и серпентина за ракия работи през лулата и серпентината като чрез охлаждането подържа 55 градуса постоянно.
Дано съм да съм бил полезен с тия разсъждения.
Поздрави! :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2010, 07:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето още един казан
Прикачени файлове:
ABCD0001.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима