Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Авг 2017, 05:39 Дата и час: 23 Авг 2017, 05:39

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2010, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2010, 15:14
Мнения: 3
Ако може колегата msergiev да даде точните размери на колоната. Аз имам казанче от 2 перални и мисля да му прибавя 3-та за капак, а отгоре да му направя колона /само за ракия/. Така че ме интересуват размерите на колоната.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2010, 21:05 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1283
Местожителство: Дупница
leonidus написа:
Ако може колегата msergiev да даде точните размери на колоната. Аз имам казанче от 2 перални и мисля да му прибавя 3-та за капак, а отгоре да му направя колона /само за ракия/. Така че ме интересуват размерите на колоната.

Размерите на моята колона ли те интересуват ? Защото можеш да си направиш каквато си искаш по размер колона !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2010, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Авг 2010, 15:14
Мнения: 3
msergiev написа:
leonidus написа:
Ако може колегата msergiev да даде точните размери на колоната. Аз имам казанче от 2 перални и мисля да му прибавя 3-та за капак, а отгоре да му направя колона /само за ракия/. Така че ме интересуват размерите на колоната.

Размерите на моята колона ли те интересуват ? Защото можеш да си направиш каквато си искаш по размер колона !

Да, интересуват ме точните размери на твоята колона! Благодаря предварително!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 12:00 
Offline

Регистриран на: 08 Сеп 2010, 11:48
Мнения: 2
spout написа:
Преварки не се налагат - в зависимост от това какво дестилираш посредством увеличаването или намаляването на охлаждането на главата се увеличава или намалява отливът. Тоест по този начин променяш флегмовото число. С други думи ако дестилираш ракия отливът е малък така че да постигнеш ефектът на двойна преварка , но ако искаш да дестилираш уиски тогава отливът е по-голям. С голям отлив съм постигал теоретичният максимум 96 градусов алкохол.
Термометърът мери от -50 до +300 по целзий.


Браво и от мен!
И от мен няколко въпроса?
Как се определя колко отлив да има?
Какво означава флегма и флегмово число и как се определя това число?
Малко тъпо звучи но всепак да питам.[/quote]


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2010, 16:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6190
Местожителство: София
мааааалко ми е странно,че питате-а пък изработвате казани всякакви!Или има още един човек със същата фамилия който предлага и изработва казани???
http://agrosaveti.com/agroborsa.html?pa ... 3&catid=15
Ако е така, се извинявам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 06:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За да изясним понятията ето ви тяхните определения.
Цитат:
"Дестилацията е процес, при който се разделя смес от два или повече течни компоненти чрез загряване до кипене, като се използва разликата в летливостта им.
Ректификацията е процес на разделяне на течни еднородни летливи смеси на компоненти или на групи компоненти по пътя на многократен масо и топлообмен между противотоково движещите се парен и течностен поток. Необходимо условие за процеса ректификация е наличието на разлика в пъргавината на парите на отделните течни компоненти. Ректификацията е дифузионно-кондензационен процес. При взаимодействие между фазите протича дифузия на нискокипящите компоненти от течността в парата, а на висококипящите - кондензация от парата в течността. Начинът на контакт между парната и течната фаза определя вида на ректификационния процес. Когато контактът на потоците се осъществява чрез контактни устройства, процесът е степенчат, а когато се използват пълнежи - осигуряващи контакт на фазите, процесът е непрекъснат.
Епюрацията е процес на очистване на алкохолсъдържащите течни смеси от нежелани първоточни примеси, чрез дестилация или ректификация на изходните течни смеси и/или на междинни продукти - получени от тях (сурови дестилати, суров спирт).
Прикачени файлове:
epiuracia.JPG
epiuracia.JPG [ 39.56 KiB | Прегледано 4271 пъти ]

Дефлегмацията е процес, при който се втечняват част от парите, получени при процесите дестилация или ректификация на многокомпонентни течни смеси. В резултат на дефлегмацията се получава течен продукт (кондензат), който се нарича флегма. В състава на флегмата преобладават компонентите на парната смес, притежаващи по висока температура на кипене.
В реалните дестилационни и ректификационни системи, процесът дефлегмация е неразделна част от процесите дестилация и ректификация.
Основното значение на дефлегмацията се изразява в снабдяване (захранване) на колоните с флегма (течна фаза). Ако една колона работи без флегма, то парите в нея кондензират само за сметка на загуба на топлина в околното пространство. Флегмата, получена от въздушното охлаждане на парите се означава като "дива флегма". Отношението между количеството на образуваната флегма и количеството на некондензиралите пари се означава като флегмово число (v).

v=f/D

f - количество на флагмата в кг.
D - количество на не кондензиралите пари в дефлагментатора в кг."
Прикачени файлове:
deflagmentaciq.JPG
deflagmentaciq.JPG [ 47.9 KiB | Прегледано 4271 пъти ]

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2010, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1516
Местожителство: Wallis and Futuna
А на вкус как е???тези колони при нас ги ползват да пекат муншайн,което няма вкус на нищо,голям градус без вкус.ракийката и тя няма да е същата??


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 09:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6190
Местожителство: София
тоест уиски...-много ясно че няма вкус на нищо като е прясно...и не е лежало в ползвани барици...
Ползват се предимно за зърнени дестилати в промишлените условия,поради нуждата от по-сериозна очистка.
и по скоро се ползват тези за по малки кол.-от колкото система от 3 дефлегматора...
Прикачени файлове:
2433a.jpg
2433a.jpg [ 21.79 KiB | Прегледано 4245 пъти ]

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тъй като гледам тия на снимката нямата дефлагментатори . На казана който съм варил с колона в най високата част има два кранаи една тръба единият от които е за миене на тарелките, предполагам че другият е за дефлагментатор. Казанджияте не беше разговорлив и тъи не разбрах нищо.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 11:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6190
Местожителство: София
именно де ,това имам предвид-нямат дефлегматори)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ама, то е хубаво да имат дефлагментатори и едно термометърче да им бяха сложили след дефлагментатора пак е хубаво. Пък най-лошото е че нямат кран от къде да измиеш тарелките, трябва да вадиш капачка по капачкая да ги миеш или да ги разглобяваш. Иначе са красиви.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Нещо не ми е ясно но карай да върви,тия колони с дефлегматор са за големи количества материал с ниска коц. на етанол в тях.На тия казани с колона не съм варил макар че вече има такива и в нашия град.Интересно ми е как са устроени в горната част тое поглед от вътре какво има там тареки :?: ,ако са тарелки какъв тип.
Все пак това е казан с колона за ракия ако е с много тарелки и голяма височина като промишлена инсталация ще се получи спирт а не ракия.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2010, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дефлагментатора при тези колони, представлява три четири видки серпентина в най-високата част. Не е чак толкова труден за изпълнение и не увеличава височината нито обема. Задължително е да има кран за плавно регулиране на охлаждащата течност и термометър в най-високата част, за да се регулира количеството на образувалата се флагма. Това че има термометър в най-високата част не замества термометъра в началото на колоната, всеки от тях ни дава различна информация.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2010, 15:29 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Момчета всезнайковци! Така като гледам Кашкавалев е изработил едни много прилични казани имат си тарелки имат си и дефлегматор. За домашни нужди или за една селска ракиджийница ще вършат чудесна работа и ще вадят РАКИЙКА много по-добра от вашите казани. Вместо да питате човека как е направил тарелките дефлегматора изобщо устройството на колоната та да научите нещо реално вий на бърза ръка решихте че няма дефлегматор на казана и той нищо не разбира от флегмови числа приливи и отливи.Почнахте да обяснявате как се правят колони на базата на едни нищо незначещи схеми и мъгляви обасненея. Какво знаете вие за колоните е ясно провокирайте Кашкавалев да каже какво знае. Айде че му станах адвокат.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2010, 10:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6190
Местожителство: София
оооо въъъ конкретно бабанъ-и къде е дефлегматора???-на снимката да ни го посочиш-Тешакюр предварително
Мъглявите схеми са от един още по мъгляв(за много хора)учебник на профМаринов

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 132 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима