Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 17:55

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
atz;Тарелковите колони са по удачни за производство на ракия защото дестилата се
"къпе'' заедно с флегмата. По този начин се запазват ценните аромати на ракията.
Колоните натъпкани плътно със 'стружки' и др, са по скоро за чист дестилат / спирт/ водка. Всеки си избира какво да прави,Аз например по тази причина не тъпча плътно колоната с пълнеж, а оставям по няколко сантиметра празно пространство на интервали в нея.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 13:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ето, започва да става интересно. От прочетеното до тук, оставам с убеждение, че тарелковите колони и до ден днешен си остават "класика в жанра", именно за ракия. Да не изброяваме професионалните лидери. Друг е въпросът, че е трудно изпълнението в домашни условия, и доста по-скъпо. Може би затова са въвели понятия като "теоретична тарелка" при пълнежа - в зависимост от вида, количеството и височината на пълнежа, да се гони ефект като при тарелките. При тарелките, като че ли отиваме към "висшия пилотаж". Лично за мен е рано. Още повече, че искам и чист спирт да дестилирам. Затова се интересувам от качествени пълнежи, за да постигна добри резултати и при ракиите. :lab:
С един куршум - 2 заека :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 02:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравей бай Танасе.
Разбирам желанието ти за конструиране на универсален дестилатор,засега обаче такъв изработен от един модул аз поне не съм чел и видял да е правен.
Подкрепям MONI BARONA за използването на колона със тарелки при дистилация на Ракия..няма да цитирам лидерите във областа.
При изчисленията на тарелките (калпачковидни,ситетести,клапанни) също е заложен термина теоретична тарелка макар да няма пълнеж има и формули май :?
При изчисляването на колона със тарелки поне за мен има и много въпроси:
..Колко тарелки?
..Какви и колко да са калпачоците по форма и големина?
..Какво да е нивото на флегмата във тарелките?
..Как да се дренират тарелките?
...Как точно и къде да се дренира флегмата от колоната?
Както каза бай Танас сложна за изработка но крайният резултат при ДОБЪР материал
мисля,че си заслужава усилията...поне за мен.

П.П бай Танасе ако те интересува нещо пиши на лични без да се притесняваш. :)
Моята колона е малък СМАРТ.. :D мисля ти беше цитирал скоро някой от Корифеите ,че съм имал МЕРЦЕДЕС..абе има много забележки но работя по тях. Скоро обаче във центр.БГ ще се регистрира една хубава SS класа дано се пусне малко маТриял :D по темата
Поздрави :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 13:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
TRANSFORMERS написа:
Подкрепям MONI BARONA за използването на колона със тарелки при дистилация на Ракия..няма да цитирам лидерите във областа.

Ами, директно го пиша - не подкрепям Moni Barona. Времената се менят. Навлизат ежедневно все по-нови материали. Чакат за приложения и подобрения в технологиите. Всеки сам си избира предизвикателствата. С различни компромиси, къде премислени, къде поради незнание и така.
Тарелки или теоретични тарелки. Истината е, че и при едните и при другите, както е писано на много места, се варира с броя им.
Но, има и други фактори, които не би трябвало да се пренебрегват.
1. До колко една вече изградена конструкция позволява надграждане, промени и развитие. Много е цинно за домашните ни приложения.
2. Каквато и да е избраната конструкция трябва да се стремим в нея да има възможно по-широк диапазон на регулиране. Било то ръчно или автоматично.
Последното звучи много технически, но, такъв ми е речника...
Полезно ще е да има някакъв анализ в тази посока.
В предните страници някъде писахме, че всеки си има своята истина. Моята, за сега съгласно горните две точки е - още три подобрения ми предстоят в колоната и набелязани промени в софтуера за управление. Смяна на сензорите за температура с нови еталонирани и точност от от 0,125*С за 8-9лв. бройката.
Освен това съм я и показал сегашната ми истина - графиката с черния фон на страница 6-та. При следващо пускане мисля да сканирам и да видя какво се получава, веднъж процес с максимум %alc - спирт и втори път обикновен освободен процес , без да пипам пълнежа. И да се види как стоят нещата. Добрата ракия се намира някъде по средата. А като има възможности за регулиране друго какво остава?...
Гледам TRANSFORMERS колко много питанки е сложил. И при мен има, може и да са повече, но за сега са насочени към финализиране и изчистване на управлението на СМ.
Поздрави! :lab:

П.П. Сетих се за пример с проложенията на новите материали. Хората вече са на път и прявят проби с елементи на Пелтие в охлаждането...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здравей TRANSFORMERS :winken:
Преди всичко, ¡muchas gracias :) С удоволствие ще се възползвам, ако реша да правя колона с тарелки. Работата е там, че скоро слязох от Трабанта /аламбика/, макар че го бях тунинговал :lol: . Според мен всички концепции на колони за домашно ползване имат право на живот и развитие. В случая, наистина гоним възможно по-голяма универсалност. Все ми се струва, че спирално-призматичният пълнеж предоставя такива възможности със своите 1500 до 3500 м2/м3. Вярно, всички добри отзиви за него са предимно при висок %алк. Но какво пречи да опитаме и ракия. В някои модели на световните лидери идеята е извличане на аромати без барботиране.
SiteAdmin написа:
...идея от Мюлер...в тяхната система "aRoMat". При нея добрият контакт между парите и флегмата не се осъществява с барботиране в отделни тарелки, а с повърхностен контакт и голяма площ. Според тях това придавало по-богат вкус на дестилата в сравнение с конвенционалния дизайн с тарелки или с пълнеж.

В тази идея на Мюлер става въпрос за широкоплощна спирала, а в нашия случай - за множество спирали, също с голяма площ. Ако резултатът при ракиите не е добър, винаги можем да направим тарелкова колона, нали? Тъкмо дотогава ще излезе и S-класата. :) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2013, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Здравей бай Танас,
Понеже си още в процес на събиране на идеи и тяхното обмисляне, обърни внимание на скоро патентованите тарелки от картинката.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 10:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Отговор на brabra за серпентината. Заключенията са на институтите. Подчертаното е от мен.
Нямам предвид кое върши работа и кое не, а какви са крайните резултати и как се стига до тях. Нали трябва да се стремим към по-доброто.
Поздрави! :lab:
П.П. При братята феодалните старчета като че ли са в по-добра кондиция.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна atz на 16 Фев 2013, 11:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
MONI BARONA написа:
Намерих го, http://www.chrysmetal.com/items.php?catid=647
От такива стъкла мога да си спретна 'тарелкова колона' ,има фитинги и всичко необходимо.Остава само да ми влезе ''мухата'' и да се навия да го направя. :megagrin:
Пс brabra, да и този сайт, мерси много.

Пак от братята май ще гледаме, ето една такава http://www.youtube.com/watch?v=6mvVBMEd1Ro
Прави впечатление, че се използват същите казан и котлон, като при кварцовата. Разликата е в мощността на подгряването.
Ето и един странен дефлегматор - пластинчат топлообменник.
http://www.youtube.com/watch?v=2rAQYWYDkAI
П.П. По повод Архимедовата спирала - "так зачем нам терять полезную высоту колонны??
высоким дефлегматорам - пришла пора изрядно потеснится, их время прошло."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
:shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Нови пълнежи, нов вид тарелки, нови дефлегматори... Да му мислите вие, аз така или иначе съм на 0 :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 13:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Фев 2012, 09:52
Мнения: 76
Местожителство: Горна Джумая
atz написа:
Отговор на brabra за серпентината. Заключенията са на институтите. Подчертаното е от мен.
Нямам предвид кое върши работа и кое не, а какви са крайните резултати и как се стига до тях. Нали трябва да се стремим към по-доброто.
Поздрави! :lab:
П.П. При братята феодалните старчета като че ли са в по-добра кондиция.

Ми тя мойта серпентина е точно спирала на архимед,само че двойна така че не разбирам защо го даваш като пример :?

_________________
Дестилацията не е хоби,а диагноза


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Опитах се да редактирам последния пост но не успявам с картинката заради лоша връзка.
Бай Танасе, още днес ми мина през ума, че си в по-изгодната пазиция! :thumbs1: Няма грешка, така е.
brabra, примера го давам заради подчертания текст. Също и че трябва да се стремим към по-доброто.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 12:18 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Ще дойдете на мойта ама ви гледам сеира само! Айде да ви е яд какво бижу имам! :megagrin: Ето снимки и малко данни на готовата изработка, която всички пропуснахте да видите!!! Даже са ми две по десет тарелки, може да се правят и повече за градус, може да се вади в поток, а не от дефлегматора! Може да се автоматизира, но няма смисъл. Който го може го може! Трябват ми само 3 нагревателя от по 3 киловата, имам си реостат и т.н. Нямам време да се занимавам.
Прикачени файлове:
DSCN0414.JPG

Прикачени файлове:
DSCN0901.JPG

Прикачени файлове:
DSCN0902.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 12:34 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Прикачени файлове:
Styklena Ду 100.JPG

и характеристики:
Назначение и применение
Ректификационная колонна предназначена для ректификации жидких смесей до точки кипения 115 °С при барометрическом давлении для лабораторных целей и опытного производства. Тарелки ректификационной колонны снабжены тубусами для набрызгивания дистиллированной смеси, эксплуатация колонны управляется полуавтоматическим путем. Ректификационная колонна способна работать в дисконтинуальном и непрерывном режимах производства.

Техническое описание
Универсально сборный характер ректификационной колонны дает возможность установить требуемое число тарелок в объединительную и обогащающую части колонны. Стандартная универсально-сборная часть состоит из 5 тарелок. Отбор пяточного продукта и дистиллята управляется управляющими клапанами из регулятора оросительного отношения. Величины обеих отношений потоков устанавливаются регуляторами - таймлерами У-РК. Установленные величины обеих отношений возможно по потребности изменить этим регулятором, который управляет обеими делителями жидкости. К таймлеру принадлежат две управляющие электромагнитные катушки (8).
Основные технические характеристики:
Средняя производительность ректификационной колонны: 8 л/ч
Оптимальная скорость пара: 0.5-0.75 м/с
Коэффициент полезного действия тарелки: 0.76-0.88 согласно Гаусену
0.57-0.73 согласно Мурфри
Перепад давления на тарелке: макс. 250 Па
Постоянная времени тарелки: 10-90 сек.
Пар: макс. давление 250 кПа
расход приб. 8-10 кг/час
Охлаждающая вода: макс. давление 150 кПа
расход приб. 100 л/час
Застройка: 800 х 800 мм
Высота: 10 тарелок - 3600 мм
15 тарелок - 4200 мм


Стеклянная ректификационная колпачковая колонна Ду 100 поставляется как стандартный комплект с соединительным материалом и уплотнением из ПТФЭ в исполнении 10 или 15 тарелок включая несущую конструкцию и таймлера.

Номер для заказа стандартного комплекта
Число тарелок: Номер для заказа
10 632 611 642 420
15 430


Предметом поставки не являются:
• химико-технологический расчет колонны для данного процесса
• решение системы набрызгивания (питатели и так подобно), отбор продукта и способ нагрева
• крепление частей несущей конструкции и строительные переделки

Ето и работни налягания и т.н. :megagrin:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Фев 2013, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
alambik, някои не сме пропуснали да разгледаме твоите снимки от преди няколко години. А данните май се публикуват за първи път. То това си е готов миниспиртзавод!

Това ми прави впечатление:
"Тарелки ректификационной колонны снабжены тубусами для набрызгивания дистиллированной смеси."

От данните още, особено второто.
"Перепад давления на тарелке: макс. 250 Па.
Постоянная времени тарелки: 10-90 сек."

Налягането за 10 тарелки излиза около 250mmH2O и е далече от колоните с пълнеж. За етапа на моите разработки, трябва да немеря начин за измерване на потока пари влизащи в дефлегматора при СМ. По налягането в колоната е много груба сметката. Има полза да следя за задавяне обаче.

"К таймлеру принадлежат две управляющие электромагнитные катушки (8)."
alambik, а като нямаш автоматизация на мястото на позициите 8 (клапани отбора) си сложил прецизни дросели предполагам.
Ама какви ги пиша! Доколкото разбирам дестилатора още не работи! Или се заблуждавам?

Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима