Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 15:23 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Чакайте малко, щом ползвате казан с ректификатор(това не е ректификационна колона) преварка не се прави!!! Вие вадите дестилата на достатъчно висок градус! Запушването на ректификатора се дължи на голямото количество флегма, което връщате с ниска температура, така всички пари кондензират и в тази част на ректификатора се получава "тапа" - слой от течност, през която парите немогат да преминат. При подаване на повече пара(силно греене) казана може да "угигне" и да извадите "тапата" през баретата! Количеството на водата, която подавате в горната част(главата) е пропорционално на количеството флегма, което връщате! Целта на връщането на флегма е да се повиши алкохолното съдържание в горната част на колоната, а след време и по-надоло от нея. По този начин с флегмата се връщат тежките фракции на патока(висшите алкохоли). В ректификатора по тарелките се оформят течности с различна концентрация на етанол, в случай на пълнеж, алкохола в долната част е по-нисък от алкохола във върха. Така при по-високи концентрации на етанол, тежките фракции стават с коефициент на ректификация по-малък от единица и те теоретично немогат да преминат. В прикрепените файлове има диаграма на коеф. на ректификация, а другият дава връзката между алкохолното съдържание в течността и алкохолното съдържание на парите, които ще кондензират - това е случая на селския казан или аламбика! Когато имате ректификатор, с него повишавате алкохолното съдържание и дестилата изтича при по-висок градус. С връщането на флегма, повишавате алкохолното съдържание в ректификатора, респективно в дестилата и така с него регулирате алкохолния градус на дестилата! За сега стига толкова. Разглегайте и осмислете файловете. :buch: :buch: :buch: :2thumbs:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 15:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Прав си.... но на теория, практиката показва друго: Аз правя ракия а не спирт :!: Не съм чел дебели книги а споделям дългогодишен опит и практика. Маи трябваше заглавието на темата да е ,<<Как аз работя с ретификационна колона>> грешката е моия СЪЖАЛЯВАМ. :datz: :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 15:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Крайните примеси, както и междинните, имат специфична летливост в локалните условия на колоната. Обратно на междинните, крайните примеси имат коефициенти на ректификация по-големи от единица (KR> 1) при високи концентрации на етанол и коефициенти на ректификация по-малки от единица ( Кк<\) - при ниски концентрации на етанол. По тази база, крайните примеси не се натрупват в средната зона на ректификационната колона, а в зависимост от концентрациите на етанол се придвижват към връхната част на колоната - в състава на първоточните примеси, или - към долната зона на колоната - в състава на опашните примеси. Типичен краен примес е метиловият алкохол.
Това е обяснението на дадената по -нагоре графика.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 16:45 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
MONI BARONA явно не си разбрал, не става въпрос за спирт, а поведението на тези примеси в процеса на дестилация! Първите 11 компонента оформят първотока(първоточни фракции), те излизат първи от казана или се вадят първи от ректификатора, а при непрекъснато деистващи инсталации от последният кондензатор или от епюрационна колона(заменена вече с хидроселекционна). С намаляването на алкохолният градус на дестилата избиват средните фракции, тези които имат коеф. на ректификация = на 1 спрямо алкохола на дестилата, който изтича. Когато в казана остане течност с 2 - 5 об.% в парите ще имаш 10-40 об.% етанол, тогава ще избият крайните, тежки фракции - патока!!! Не случайно ги дадох и двете, правете връзка между алкохол в течността - алкохол в парите(дестилата който тече) и това какви фракции да очаквате!!! Освен това може да видите на колко градуса ще текне дестилата при работа с обикновен казан без връшане на флегма!
PS: Който ме е разбрал - разбрал. Дано съм ви обогатил малко! Това е А-Б-то на дестилацията. Всички конструкции се правят така, че тези фракции да се натрупват в определени зони и да се извеждат с минимални загуби!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 22:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
eee няма да се спреш обаче с менторския тон отгоре...дай да видим някои твои криви които си извел ..Иначе учебника на проф.Маринов доста хора го знаят,а аз съм го изял с кориците...За мен лично ще е по интересно да видя едно такова извеждане....
Тук теорията не ,че не е на почит,но на повечето хора апаратите доста се разминават с професионалните промишлени истории,та такива криви биха били интересни ако са извеждани и правени в процес...
Конструкциите на кое се правят така...А-В В на дестилацията...дай да представим интегрално тази графика и съвсем ще гледаме отгоре...
С Барона от плевен често никак не съм съгласен но тук наобратно...Вместо да помогнеш с някои практически приложими съвети от твоята практика,цитираш най-омазаните графики...
Сори...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2011, 23:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
ilu6a написа:
eee няма да се спреш обаче с менторския тон отгоре...дай да видим някои твои криви които си извел .

ilu6a, ако живееш в стъклена къща, не хвърляй с камъни... Та и за твоя тон може да се говори...

Хайде остави alambik - аз шапка му свалям, че обича работата си и че споделя знания и опит. Сигурен съм, че всеки от нас може да научи много от него, включително и ти... ако не беше толкова свръхчувствителен...

Ако не ти харесва тона му, в профила ти има опция да не четеш мненията му - включи я, но не преследвай форумците, когато не ти харесват... Тази работа я върши "Аз" ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 00:35 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
ilu6a, проф. Маринов беше ръководител на индивидуалната ми специализация, и до днес контактуваме почти всякя седмица! Та той ми каза "Тодоре, една работа, можеш да я работиш 20 години и пак да не знаеш, за какво става на въпрос, но ако ти се отдава и я работиш няколко месеца, ще станеш по-голям специалист!"
Нямям менторски тон, просто обяснявам, какво се е случило с ректификатора на Петьо, как се обяснява поведението на неговата колона, просто е подал повече вода и я е затапил! Винаги се тръгва от малко към голямо, изчаква се, виждат се промените и тогава подаваш още малко(вода, загряване, пара и материал при инсталациите с непрекъснато действие)!
Не си мислете, че лесно се прави спирт, колоните са 6 на брой и работят в синхрон, някой от тях са под вакуум, други греят нещо си на върха или с куба, правиш екстракции от сумати места(връх колона, куб колона, от средата). Всички тези потоци се смесват, кръстосват и всеки си има алкохолен градус и носи някакви примеси, ти трябва да знаеш, от къде, какво вадиш, къде го пращаш, какво носи и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
alambik ...Много се съмнявам че наякои е развбрал професионалните заключения които пишеш вкючае и аз самия. Много хора каоито четат този форум не са толкова високо образовани като вас, те са обикнованни хора, говорят на обикновен разговорен език.Така че обяснете по простичко на хората за какво става въпрос :?: Кои къде бърка ,и как да се работи с ретификационна колона.Ваши собствени наблюдения и практика с работата на тези колони.Благодаря предварително. :klatsch: :respekt:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 14:01 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Когато подадеш повече вода на главата се образува повече флегма(кондензат), тя се изсипва отгоре на лълнежа, обгръща го, прави дебел слой течност вместо да се стича на тънък филм по пълнежа, слоят е и с ниска температура, понеже флегмата е по-студена. Парите не могат да минат през слоя("тапата"), казана вдига налягане(затова е хубаво да имаш и манометър на казана), ако слоя е дебел започва да се качва към върха, минава през главата, дефлегматора и изтича през охладитела и баретата. Дестилата губи градус и се оцветява, отделянето е силно, дори баретката прелива, тогава казваме, че казана(колоната) "орига".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
При мен се получава нещо друго;Флегмата се стича и достига двете тапи (пелнежа в долната час на колоната която е изолирана).Там температурата е по голяма от тази на казана заради изолацията.Флегмата се ипарява на ново и наново без да запушва колоната. Немога да си го обесня но ракииката е ароматна и колоната работи перфектно.Получава се нещо като двоина троина преварка без да се губи аромат. Това се случва с моита колона за другите незнам, просто споделям . :lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Фев 2011, 22:59 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Не, че температурата е по-висока от изолацията, тя е по-ниска, но си намалил загубите и вариш с по-малко енергия, казана в куба е с най-висока температура. Та ти не я затапваш, това го писах за Петьо, правилно работиш, дори трябва да капят капчици в казана обратно, но зависи как ти излиза ракийката, щом си я харесваш!!! :thumbs1: Това да не се връщат капки, може да се дължи на по-голямо греене! И аз пробвах преди 2 г. да варя така водоалкохолна смес и фузелови масла, бях заредил една 2 л. колба с 500 W нагревател, а като колона бях напълнил един въздушен хладник със стъклени топчета. Наблюдаваше се мощен парен поток, който избутваше флегмата и си играеше с нея, малко капки стигаха до доло в колбата! Не постигнах исканият резултат за маслата, но на водоалкохолна смес стигнах 85 градуса, ползвах спирт и вода, но дестилата който се получи беше обезмирисен и не се познаваше спирт ли е или вода! С въртенето на много флегма се чисти дестилата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Това е мои клип, сниман с телефон...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Евала :klatsch: :respekt:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Като се има в предвид че е снимано с телефон и съвсем аматьорски резултата е добър. :)
Звук или субтитри биха пояснили на незнаещия за какво е снимано това .Членовете на форума и без звук и обяснение ще се ориетират в действията и резултата.
Може би на следващи срещи на форума ще се обсъди и това как да се направи видео клип който да не отстъпва на тия който има в http://www.youtube.com/ и да е с обяснения на български.
За сега като наше има това и аз приветствам MONI BARONA за доброто начинание.
:prost: :prost2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Фев 2011, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз опитах да кача клипа тука,но не ми се получи.Може би админа ще направи нещо по този въпрос :?: ще е много полезно за всички които искат да качат своите клипове, все пак живеем в свят с високи технологии. :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kocyo и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима