Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 20:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Бай Танас, прав си за патинясването. Това беше една от причините да направя разглобяема колонка viewtopic.php?f=8&t=1468 / шесто мнение на 1-ва стр./ Разтварям лимонена киселина във вода и яко търкане преди всяко варене. После изварявам в един казан с вряла вода и сглобявам . Като е на парчета става по-лесно. Новата колона я правя от Ф 54 мм и пак ще е разглобяема.
И аз умувам в момента за пълнеж от нарязана на струг медна тръбичка на пръстенчета. Някъде във форума беше писано, че височината на колоната се определя от исканата чистота на етиловия спирт и коефициента на топлоотдаване на пълнежа.
Метална вълна = 10см.
Мраморни топчета с ф10мм. =33см
Керамични 6 мм пръстени на RASCHIG = 24 см.
Мисля, че пълнеж от медни пръстени ще надхвърли 10 см височина - но колко трябва да бъде нямам идея в момента. Ще пробвам с пълнеж от неръждаема вълна за миене на чинии и като са добре уплътнени върху тях мисля да изсипя медни пръстенчета с височина 15-20 см. Един вид меден катализатор. Но без проба няма как да разбера резултата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Мерси IVO 68 ! :) Разгледах препратката.
Относно якото търкане. Защо трябва колоната да е от мед? Още повече, че над ф54 не се намират тръби. Има неръждаеми, които са и по-евтини. Може и с по-голямо сечение за по-голям дебит, да не се седи дълги часове около колоната.
За катализаторите трябва още да поумуваме. За точното място. В руския форум академиците твърдят, че висок %alc в контакт с мед и температура не е добре. Не разбрах защо. Да не би с хидроксилната група да се образува меден хидроокис? Химиците ще кажат.
Интересна е идеята ти за хибрид VM/RLM. Аз още умувам в/у идеята на victoryvt download/file.php?id=2217&mode=view за CM/LM, но не с непрекъснато действие. Ама да не се отплесваме с хибридите :)
Поздрави!
П.П. И си прав, че скачаме от тема в тема и понякога трудно намираме и собствените си постове :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Казанчето ми е 50 л от инокс. Искам поне колоната да е от мед най-вече заради костилкови плодове. Имам 90 л аламбик, но не искам да го развалям. Относно хибрида отказах се от ВМ приставката. За момента остава само ЛМ . Иначе с химията и аз съм скаран. Може ли при добре почистени медни части на колоната да се получи "помеднена ракия"?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2013, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е, така е заради това патинясване преди година и нещо направих всичко от неръждавейка без серпентината на дефлегматора. IVO 68 и при мен е разглобяема и затова на предната страница като писах на по-късен етап, имах предвид още една колона с меден пълнеж и полагащите и се грижи. От неръждавейка Ф57 вътрешно, и сегашната е на същото Ф. Дефлегматора се отделя и така... Има я на снимки в тази тема.
Височина на теоретичната тарелка освен от пълнежа зависи и от дебита на парите тоест от мощността отдолу. Затова VM, LM, CM трябва да имат и добро + PM. И всичко да може да се регулира възможно най-плавно. Вода, нагряване...
Важно за добрата работа на колоната е пълнежа да е с еднаква геометрия и еднаква плътност по височина.
Бай Танас, против съм комбинациите. По добре сменяеми глави отгоре но изпипани както си трябва. Няколко пъти пиша, че управляемостта трябва да се гони и реализира на макс. Не смесвайте понятието с автоматизациите обаче...
Сега променям дефлегматора, после проби и тогава ще домисля накъде с колоната.
Втора както писах горе или ... Мюлеровата с височина на теоретичната тарелка 1,5см. Но си иска време и работа...
Поздрави! :lab:
P.S. Колко ли сме останали на СМ система?...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
atz написа:
Бай Танас, против съм комбинациите. По добре сменяеми глави отгоре но изпипани както си трябва.

P.S. Колко ли сме останали на СМ система?...



atz, това мнение за комбинациите подкрепям на 100 %. Точно за това се отказах от ВМ приставката. За мен лично стигнах до извода, че за ракия най-подходящи са глави тип ЛМ и СМ и върху това работя в момента. На този етап имам няколко въпроса за изясняване:
1. Колко мед трябва да има в една колона за ефективна работа; кога се получава "помеднена ракия" и как да го избегнем ефективно?
2. Височина и място на медния катализатор?

Въпроса не е колко сте останали на СМ, а въобще колко хора работим с колони, защото има много малко практически данни във форума за да направим някакви обобщени полезни за всички изводи.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 10:21 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Медна ракия няма!!! Всички инсталации за варене на ракия са изцяло медни или в долната си част заради висока температура и киселини са от неръждавейка! Иначе да, чисти се с лимонена киселина! Има медни тръбички с малъл диаметър по спирачните системи на колите. Високият алкохол не реагира с медта, всички деметанолизиращи колони в горният сектор е от мед, включително и дефлегматорите! Има руски патент в който метанола се разпада при високо налягане, температура и наличие на медни йони и така се чисти спирт от метанол. Дори лично съм го пробвал, само с високо налягане и меден сулфат пада на половина преминавайки през дюза.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Може би се изразих неправилно, но имах това в предвид: от пушачи знам /аз не пуша/ , че след цигарата ако отпият от ракията и сладни на вкус била "помеднена". За мен това се дължи на неизмити казан, лула и серпентина и на който се падне късмета да е първи ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
IVO 68 написа:
Може би се изразих неправилно, но имах това в предвид: от пушачи знам /аз не пуша/ , че след цигарата ако отпият от ракията и сладни на вкус била "помеднена". За мен това се дължи на неизмити казан, лула и серпентина и на който се падне късмета да е първи ...


Това със сладникавия вкус в устата е признак за натравяне с някакво медно съединение. Щом няма други признаци и последствия значи е в много малко количество. Та май си прав за късмета на първия.

На мен ми се е случвало при продължителен престой в помещение запрашено с медна прах, съответно беше и окислена.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 13:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Ако може да кажете някой сериозен източник за връзката между сладнеенето и медта...или нейните окиси защото иначе звучи като градска легенда.
За мен сладнеенето е признак на качество...за справка-общо взето всяко не толкова силно опушено малцово уиски...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 13:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Нали и аз това искам да разбера - кое, как, защо?
Ако някой има информация може да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 15:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
IVO 68, въпроса за катализатора сме го разгледали донякъде ето тук
viewtopic.php?f=9&t=150&hilit=%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80
Но, картинките и скиците са основно за СМ.
Дали не е редно да се отвори и отделна тема за катализатор. :? По-малко ще се разводняват нещата и мненията.
Попитах колко сме на СМ, защото опита ми е само с него. Много неща за СМ се копират буквално и няма полза от това. Мисълта ми е основно за СМ с вътрешна серпентина на дефлегматора.
alambik даде отговора за притесненията ни относно кантакт на високия %alc с мед. Благодаря alambik.
Мисля ilu6a да е прав. От медните окиси дали не се получаваше от тях синя утайка на парцали. Или синя ракия. Имаше писано и от Orel някъде във форума за медта . :nixweiss:
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
И от мен БЛАГОДАРЯ!
Изясниха ми се нещата и за себе си правя извода, че за СМ колона катализатора се монтира над дефлегматора, а за ЛМ под секцията за отбор на дестилата.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
ilu6a написа:
Ако може да кажете някой сериозен източник за връзката между сладнеенето и медта...или нейните окиси защото иначе звучи като градска легенда.
За мен сладнеенето е признак на качество...за справка-общо взето всяко не толкова силно опушено малцово уиски...


До колко е сериозен източника не мога да кажа. А и както вече казах на мен ми се е случвало това сладнеене при дишане на въздух наситен с меден прах. http://www.hapche.bg/sastoyaniya-i-zabo ... neniyata-i

И всъщност от сладникаво до сладникаво има разлика. Това медното определено е неприятно, а това от уискитата е съвсем друг вид сладникаво, определено приятно.

Освен това преди няколко месеца, когато пуснах моята тема за ракия, първия казан беше сладникав. Различно сладнеене от онова, което бях получил преди години от вдишването, но всъщност ме накара веднага да си спомня за него, значи в същото време доста напомнящо при положение, че вдишването е било преди повече от 15 години.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Въпроса за контакта на етанола с медта при наличие на кислород касае братушките с техните над 94-95%alc. Затова те работят предимно с неръждавейки. При нашия случай с ракиите не би трябвало да се притесняваме толкова от това взаимодействие. Ето един вариант на отговора...
http://files.school-collection.edu.ru/d ... 2/0071.wmv
Още едно доказателство, че трябва да се прави разлика между системите за ракия и системите за спирт...
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2013, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Според мен не трябва да се избързва с изводи за мястото на катализатора. Нещата не са толкова прости. При CM катализатор извън колоната ще работи сам за себе си като колона, ще има някакъв рефлукс, дори и да е термоизолиран. Това може да обърка колоната. При LM също може да има проблеми поради разликата в геометрията с останалата част от пълнежа. Какво не ви хареса в идеята на alambik? Цялата колона запълнена с медни пръстенчета. Дори и всичко останало да е неръждавейка, пак ще свърши работа. Е, ще иска грижи, конструкцията трябва да е такава, че лесно да се обслужва пълнежа. Ще има и повърхностен топломасообмен върху медна повърхност, като при Мюлер. Какво по-добро за ракия? Просто теоретиците трябва да помогнат малко в изчисляването на ПА (пълнеж на alambik :megagrin: ) а химиците да дадат кураж, че няма страшно от замърсяване с медни съединения. Или някой да си напълни колоната с такъв пълнеж и да се видят резултатите.
P.S. Ако не се лъжа, при Мюлер варианта aRoMat е без катализатор, самата спирала играе роля на катализатор


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима