Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 12:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Като за 1,5 - 2 ракиджийски ТТ мисля да е добре. ;) Ако са повече от две ТТ, лошо... :?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Колега atz, :respekt: ,преди няма и два месеца каза,че ще я пълниш със спирали колоната и вече е факт.Сега,поне на мен ми е много интересно да разбера някои подробности,стига да не са тайна. Какъв обем на кубичен метър ще даде този пълнеж/ако си го изчислявал/,дебелина на телта,колко е чиста медта,сам ли си ги направи или ги купи от някъде.Направи ли му сефтето? Май станах досаден. Отдавна търся медна тел за нашите нужди,но намирам само бубинажна такава,лакирана, боядисана с неясен състав.
Поздрави!

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Подкарах го този пълнеж на усет. Без сметки. Изработката ми коства малко над 3 часа заедно с подмотването и кафето. Материала е от стар многожилен кабел, масивно жило. Кабела е остатък от стари управления на машинарии. Имах притеснения за чистотата на медта, но кабела е от ония години когато се работеше качествено и ментаци почти липсваха. Ф-то беше 1,75mm. Преди час се изненадах като трябваше да сметна какво се е получило. Ако не беше въпроса на Pentco, така без сметки щеше да си остане всичко. Та Ф-то на жилото вече е 1,52 -1,58mm след изтеглянето. Ф-то на спиралките е 7,2mm , дължината е 7,4 - 8,0mm. Нататък, пресметнах повърхността на 1m^3. Учудващо излиза 1000-1100m^2 на 1m^3. Очаквах да е по-малко. :? Сметките направих два пъти, няма грешка. Мааалко се предобря работата относно необходимите ми 1,5 до 2 ТТ, излизат 2,0 - 2,2ТТ за медната секция, не за колоната. Това за ТТ ще го проверя пак защото сега се сещам за нещо, което не зададох вярно, Ф-то на секцията. Може и да се закове тогава на около 2ТТ.
Ами това е, няма нищо страшно и сложно за изработката. Сефтето, скоро ще да е, даже изостанах с развитието на концепцията. Време все не стига, а идеи много.
P.S. Грешката е вярна! 1,7 - 1,8ТТ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 615
Благодаря колега за отговора,много се радвам,че дерзаеш и споделяш. Сега какво излиза,че ако намалим ф-то на телта и размера на спиралата,ще получим значително по голям обем,значи спиралата не е кой знае колко по зле от спп. За нашите нужди мисля,че е перфектна,изработката е елементарна,остава само да намерим подходящата тел. Ако някой знае нещо по въпроса,нека сподели.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Pentco, знаеш за какво иде реч а пишеш погрешно. Специфичната повърхност на пълнежа ще увеличим при намаляване на размера. А защо да увеличаваме повърхността? Нали целта не е да правим спирт екстра качество. Не ни трябват за ракиите малки височини на ТТ и да ги подреждаме нагоре в колоната.
Дълго е обяснението. Има писано във форума за тези неща.
Освен това СПП както и всички други пълнежи има различни режими на работа. Зависи в кой от тях ще работи и т.н.
Ако някой реши да изработи спирален пълнеж нека пробва с размер около 9х9mm.
Колкото до медния материал, за да не се върви по най-трудния начин, истината е в комбинирането и пазаруване на едро.
Надявам се, че няма да отнеме много време на Аз или Админа, да поправят заглавието на темата с добавянето на едно "К" на точното място. Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Днес с новата колона правя преварка на сливовата; 45л 'сирец на 30 градуса.
Та накратко какво забелязах; обикновено когато свърши алкохола на висок градус старата колона спираше от самосебе си, а сега не :? ПОЕВИ СЕ ОНЯ ГАДЕН МИРИС НА ПАТОКИ а градусите си бяха 75 на ракията а на термометъра 82гр.Добре че бях наблизо и прехвърлих в друг съд,пресметнах количеството събрана ракия и се указа че съм събрал необходимото наистина е трябвало да тръгне патоки. сега спрях охлаждащата вода на главата и температурата се вдигна веднага до 93гр и си потече патоки на 35гр.
Този проблем го нямах с обикновен материал от вино например..... Навлякох си бела на главата Аз с този конденсзатор на колонката. :datz:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Освен че имаш грешки в меренето друго не разбрах. Нито 75%alc са при 82*С , нито 35%alc са при 93*С.
Дай някоя снимка, ако не е секретна разработка, нещо от рода на LM примерно. ;) А пък ако си разтурил старата колона, не си спазил и аксиомата, че нещо което работи, не се пипа! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
Освен че имаш грешки в меренето друго не разбрах. Нито 75%alc са при 82*С , нито 35%alc са при 93*С.
Дай някоя снимка, ако не е секретна разработка, нещо от рода на LM примерно. ;) А пък ако си разтурил старата колона, не си спазил и аксиомата, че нещо което работи, не се пипа! :)

Разбрах от къде е проблема; тъпия 'чочур' които сложих да меря и аз не знам к'во мера
като всичко ми е ясно от самото начало :datz: събира около 250 грама ракия и от там идват и разликите м/у алк. градуси и температурни, /демек има и стара и нова ракия/.
Но другия проблем си остава, той не е толкова фатален, ама сега трябва вместо да си пия пиенето да седя до казана и да дебна като ловджия :megagrin: кога ще замирише на паток....


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ако тръгнем по обратния ред - да приемем, че алкохолът е измерен точно. Несъответствието в температурата е в рамките на 0,8-2,4°C . Възможно ли е или термометърът да лъже, или да не е термоизолиран както трябва :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
MONI BARONA написа:
Разбрах от къде е проблема; тъпия 'чочур' които сложих да меря и аз не знам к'во мера
като всичко ми е ясно от самото начало :datz:

Не е ясно защото ако грешката е заради обема в чучура щеше да е с обратен знак. При тези температури, които си дал, %alc щеше да е по-висок от цитираните показания. Изоставането при меренето заради 250-те ml ще завишава %alc, а то е обратно... занижено.
Или секретна технология работи с тази инсталация. ;) Затова е малка снимката, почти като формат за икона... :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
MONI BARONA написа:
Разбрах от къде е проблема; тъпия 'чочур' които сложих да меря и аз не знам к'во мера
като всичко ми е ясно от самото начало :datz:

Не е ясно защото ако грешката е заради обема в чучура щеше да е с обратен знак. При тези температури, които си дал, %alc щеше да е по-висок от цитираните показания. Изоставането при меренето заради 250-те ml ще завишава %alc, а то е обратно... занижено.
Или секретна технология работи с тази инсталация. ;) Затова е малка снимката, почти като формат за икона... :roll:

Поради секретната технология на естензорния рефлектор, малката снимка е систематичен рефлюкс на желанието ти да разбереш моите проблеми.
Алкохолните градуси са естествен дисбаланс на нано технологиите от петдесетте години на миналия век които протичат в не знайна посока и точно в моята колона, нямам обяснение.
пс. Май не говорихме на един и същ език......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
И всички тия технологии в твоята колона!!! Ужас. :lachtot:
Ще трябва много да се чете още... :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Монка, а лягай си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Май е време да уточним, че ако става въпрос за ароматни дестилати, в т.ч. ракия има доста разлики в конструкцията на колоната и работата с нея. Например при ректификация с цел спирт пълнежът трябва да е високоефективен, а дефлегматорът да го захранва с достатъчно флегма. При ракията обратно - нафрашканата с пълнеж колона няма да даде добър продукт и в частност може да се работи дори без пълнеж. За сметка на това дефлегматорът трябва да е с голяма площ, за да компенсира малкия брой ТТ и да се наблегне на дефлегмацията при малка разлика в температурите на парите и охлаждащата повърхност, като същевременно се работи със сравнително малък рефлукс, ФЧ около 1.
Важен е и въпросът за броя на дестилациите. Преди работех с аламбик и смея да твърдя, че при добър материал, двойна дестилация и отлежаване резултатите никак не са лоши. От наученото тук и в други форуми се убедих, че с колона е още по-добре. Ракиджийска колона и еднократна дестилация. И най-важното процесът да е под контрол и да може да се управлява. Ръчно или автоматично, няма значение, важното е да са спазени принципите. Апропо, никога не съм бил против автоматичното управление, по принцип.
atz написа:
...Защо са ви тогава "оригиналните" точни термометри от Комеко?... Карайте само по органолептика...

Подигравателен тон ли се долавя? И то в множествено число. Странно, досега винаги сме били толерантни и сме се отнасяли с уважение и респект към идеята за автоматизация. Даже предлагахме да се отвори отделна тема. А това как да го разбираме? Къде сте вие, къде съм аз? Или вашите системи не са автоматизирани, затова са старомодни и не струват? Лесно е да се правиш на велик там, където останалите не са в час, сред аудитория, която не може да вземе отношение и практически нямаш опоненти. Повечето колеги искат да си карат дестилацията ръчно. Някои не искат да се откажат от подгряване на дърва, по ред причини. Нима тези колеги не биха се зарадвали на известна толерантност?!
ОК, да хвърлим едно око как работят със своите колони някои от световно известните майстори. Примерът е от Германия. Ако споменете на шотландец или ирландец за германско уиски, вероятно ще се изсмее, а може и да каже нещо от сорта "помия". Но един млад и амбициозен германец решава да промени това. Използва старото оборудване, останало от баща му.
Прикачени файлове:
лого.JPG

Старо, старо, ама марково, истинско ;) 28-годишният Александър Буххолц създава собствена марка малцово уиски, което се конкурира със световно известните марки. Въобще не му пука, че подгрява на дърва.
Прикачени файлове:
подгряване.JPG
Както се казва - на дървена свирка да свириш, ама да си майстор. Човекът си контролира процеса визуално
Прикачени файлове:
наблюдателница.JPG
И внимателно следи за ароматите
Прикачени файлове:
аромати.JPG
Органолептично. Хм, що ли тъй? Завалията, сигурно не може да задели парички за датчици от ибей. И панелметърче :? И термометрите му механични
Прикачени файлове:
термометър.JPG
Всички тези "недостатъци" не му пречат да работи яко
Прикачени файлове:
управление.JPG
и годишните му продажби да надхвърлят тези на големите фабрики
Прикачени файлове:
отлежаване.JPG
а продукцията му да получи висока оценка
Прикачени файлове:
готова продукция.JPG
красота!
Прикачени файлове:
сингъл малц.JPG

Прикачени файлове:
дегустация.JPG

Наздраве на имениците :prost:
Източник: http://www.wanted.de/whisky-aus-nieders ... 5938/index


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Нямам време да пиша речи...
бай Танас написа:
atz написа:
...Защо са ви тогава "оригиналните" точни термометри от Комеко?... Карайте само по органолептика...

Няма как, не се получава някакси през 2-3 мнения да се добавят по 180* към ъгъла на гледната точка. За преговор. Случая с термометрите...
viewtopic.php?p=38526#p38526
viewtopic.php?p=38562#p38562
viewtopic.php?p=38676#p38676
viewtopic.php?p=38702#p38702
viewtopic.php?p=38629#p38629
То цялата тема е за преговор...
Какво е клас на точност и грешка в измерването. При обхват на уреда 120*С и клас 1% грешката може да е +/- 1,2*С от действителното показание на уреда... А сега вижте колко термометъра има по колоните от картинките в горния пост. И добре ли е да има повечко термометри... Може ли по органолептика, може, като не искате термометри, може... Може ли да са 4 в едно, може...
Няма да коментирам ТТ и флегмови числа. Доста по-различно е мнението ми. Мое мнение, на базата на опит и работа. На картинката е резултат от вчера. Проби с вода. Като му дойде времето ще има и обяснения. Пък като гледам как вървят нещата може и да няма...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима