Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 22:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Нищо съществено. Прах в очите. Поредната доза дезинформация. Основният въпрос, който поставих - въпросът за ароматите в близост до опашните фракции (най-ценните според повечето експерти), е далеч от отговор. Как ли би реагирал на тези таблички Alexander Buchholz? Или академиците от руските форуми?
За термометрите - който трябваше, разбра каквото трябваше.
За ТТ и ФЧ - какъв е пълнежът в тази колона?
Прикачени файлове:
1.gif

Колко са ТТ? ФЧ?
Това не е градивна дискусия, страхувам се, че се превръща в глупав и безсмислен спор, затова прекратявам...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 12:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
Бай Танасе, прочете ли първия пост на Мони? Ще опишеш ли твоя опит, как работиш, с какво работиш, какви проблеми срещаш, как се решават и т.н. Все практически неща. На основния въпрос който постави - за ароматите в опашните фракции- имаш ли лично мнение? С простички думи и как може да се осъществи? Без намесата на "повечето експерти и академици". За термометрите май само ти не разбра. Тази част от картинка която си постнал е от сериите на Мюлер. Това е Мюлер АРОМА 1 и си пише точно какво е - дефлегматор без тарелки и без пълнеж. И каква градивна дискусия търсиш в практическа тема за споделяне на личен опит. Ако искаш направи нова тема със заглавие по твой избор и посочи въпросите които те вълнуват и да се проведе дискусията. Иначе се получава както обикновено- от тема в тема и информацията се губи като същност. Не го приемай това като заяждане, а като заявка за започване на едно ново начало с тема от която има огромна нужда в момента. Имаш потенциал да я започнеш и насочиш в правилна посока. :thumbs1: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Правилно, Иво. Практическа тема. Не трябваше да пиша тук, сори. Според мен нова няма да може да се развие в момента. Прекалено оскъдна е информацията, а практичиският опит - никакъв. Лошото е, че за да тръгнат експериментите в правилна посока е нужна още много информация. Честно казано, тъкмо почти се подготвих да започвам експерименти и прочетох за ароматите в опашките. Айде в първо отделение :wallbash: Ще мине време...
За №5 на Мюлер пише seitlich angebaute überkochvorrichtung mit verstärker - странично монтирана колона с дефлегматор :)
Ами ще дерзаем, няма лошо, че понякога мислим по различни начини...
:prost:
П.П. Какво за термометрите? Може ли на ЛС?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Яну 2014, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Каквото трябваше се получи, за работа на колоната с флегмово число равно на константа. Е, има още малко да се финосат някои неща. Общо в паровата зона са почти 2 квадратни метра мед. 1,9 ако трябва да съм точен. Като за 32литра казан мисля да е добре. Вижда се как стоят нещата с % алкохол - светлосинята начупена графика. Начупена е защото данните се свалят от онази таблица, през 0,1*C за процента алкохол. Ректификацията на колоната въобще не е много. Може да се завиши още според мен. Процеса може да продължи и още, до по-нисък % но таблицата свършва някъде на около 27% май беше. Мощността, която задавах - червената графика, е с максимум на 3000W. Собствените загуби в системата са 400-440W, измерени... От около 14,15часа до 16,55 количеството, което събрах е 7литра. Вижда се на графиката, долу обцисата е реалното време. По БГ. :) Отлива излиза да е 2,6 литра на час. Утре ще му измеря %alc, на общото количество, днес омаян от резултатите забравих. Колкото толкова... И една снимка на стъкленицата. Ползата от нея за сега е че си виждам сензора как стои и къде мери. И рефлукса от дефа се вижда но много полза няма от това.
П.П. Графиките започват от момента на сваляне на мощността от 4000W, след първоначалното подгряване.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Яну 2014, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
:respekt: ......къде си Ти....????....къде сме ние.......!!?
Ако отваряш неделно училище-пиши ме! :gott:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 13:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Вчера приключих важен етап. Високотемпературната дефлегмация според мен вече е факт. Променях входната вода към дефа от 72*С до 82*С. Можеше и повече от 82*С но ме достраша за маркучите на водата към и от дефа. Прокапа от едно съединение на изхода на дефа и освен да отведа теча настрани нищо друго на момента не можех да сторя.
За процеса. Изтекоха ацетоните, после почти спря да капе на изхода. Изкапа една фракция, никаква. След нея напълно спря изходния продукт. Нищо не капе на изхода. Обилна флегма се вижда през стъкленицата. Флегмово число = безкрайност. Промених режима и тръгна дестилата. Оставих на флегмово число равно на константа.
Както и да го гледахме с мой приятел, много пъти през целия процес, флегмата ( вижда се през стъкленицата )
беше около 0,3 до 0,4 от течащия дестилат на изхода.
Флегмово число = 0,3. И така... При следващо пускане ще вдигна още температурата на входната вода към дефа и да достигна до флегмово примерно 0,1. Флегмово безкрайност е без проблем.
atz написа:
И една снимка на стъкленицата. Ползата от нея за сега е че си виждам сензора как стои и къде мери. И рефлукса от дефа се вижда но много полза няма от това.
Грешка е написаното... Може и да не е съвсем точна преценката на око за флегмовото число. Но, може да се направи като се сравнява с това което се вижда през стъкленицата...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:klatsch: Бих казал исторически момент :dance:
BREAKER написа:
Ако отваряш неделно училище-пиши ме! :gott:

Ще отваряме филиал и в Пловдив :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Две дестилации, за едната от миналата седмица ме е срам да си призная какъв беше материала. Втората с винен материал от днес. Ами всичко е точно. :) Точно по графиката от рис.2.2 download/file.php?id=4065&mode=view
Аромати според мен, чудесни. Но графиката от рис.2.2 е за втора дестилация. При мен е една единствена... ;) Ако имаше един хроматографски анализ да се направи... :? Подробности, утре най-рано. :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 21:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Хм, а как стана ясен съставът без хроматограф :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2014, 21:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Къде се намират ароматите е ясно. Ацетатите и те почти. Анализ на нос и дегустиране. :D За другото си иска анализ. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Продължение за техническите средства от "темата колона с тарелки". В случая без тарелки. ;)
Вместо речи или графики картинки. Дистанционни от компа. Който е в час на теорията ще си отговори сам на доста въпроси. Най-важните неща са очертани и посочени, дефлегматор, кондензер, колона.
На първата картинка, 1 час и повече в този режим. Докато спре да мирише на гадостите и се усети чист спирт. Капка след капка...
На втората картинка, работа с повишаване на мощността до мощност 2000W. Процеса си върви с качествен продукт.
Третата, край на процеса на събиране на продукта. Следва преминаване към патоките.
Последната, най-долната картинка. Преди края на събиране на патоките.
Между картинките, как се контролира и преминава процеса е друга тема, секретна. :) Има ли връзка между температурната разлика в колоната и разделящата и способност? ТТ се променят, мърдат. За експеримента, стигал съм спокойно до разлика от 18-19*С, флегмовото тогава отива към 9-10 и нагоре.
Водата вход деф е висока, високотемпературната дефлегмация. Съответно висока температура на флегмата влизаща в колоната, и т.н. Ниско флегмово при основната фракция, от 0,2- 0,3 до около най-много 0,6-0,7. В скоро време ще го финосам и алгоритъма за флегмовото число.
Или още по-точно казано работа с постоянен и задаващ се коефициент на ректификацията. Но най-напред ми е крайно време да си изкарам материала на село...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
atz; Само снимки пускаш :mocken: Нямали някое видео клипче :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
atz написа:
Вместо речи или графики картинки.


Както е казал народа "Дай Боже всекиму такива резултати" :2thumbs:
Аз имам един въпрос за кондензера, ако позволиш. Как се държи по време на работа на различни режими откъм разход на вода? Засичал ли си го общото количество на изразходената вода от началото до края на процеса? Дестилата с постоянна температура ли излиза или варира в някакви граници? То май станаха много въпроси, но ме интересуват данните да знам какво да очаквам от моя кондензер. Още не съм го пробвал в работа и не съм сигурен как ще се държи. По сметките съм го проектирал за 120 л съд , а 50 л кег не би трябвало да го усети въобще.

Поздрави! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2014, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Прав си Мони за видеоклипа. Още повече си прав защото си автор на темата! :thumbs1: Сещах се преди време за клип но се отказах. Ще се види как капе в началото а после как се променя информацията на екрана. Как мърда серводросела и си намества водата. Флегмовото се вижда на снимките които съм публикувал. Ще има клип... обещавам.
Иво, разхода на вода, да не се изхвърлям много, ми се вижда добър. Ако не се циганя много да карам до вода за целия процес е някъде около 80-90 литра. С дълга опашна фракция, където се произвежда предимно гореща вода, става около 105-110 литра. Не е повече. Ааа при първотока е същата работа с производството на гореща вода. Вчера и миналата седмица беше така. А водата зависи от мощността и как ще претече процеса. Или ще е повече вода но с по-ниска температура, или по-малко вода но с по-висока температура. ;) Бях писал някъде, че регулацията на водата е от 3ml до 1500ml на минута. Като си спомням вчера по някое време в най-големия разход ! но при вчерашния спокоен процес! отваряше на около 60-62% от макса. До сега никога не съм го засичал на повече от около 80% отворен. На графиките го има във всеки момент колко е отворен дросела, съответно приблизително колко е водата.
Винаги ми е студена ракията която изтича. Имах преди време проблем при обръщането от %конст. на флегмово конст. и обратно, но го реших. Беше интересно, горе на кондензера и дефа уж всичко точно а долу започна да се стопля ракията. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 00:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Поздравления и от мен atz!!!
Ясно се вижда,че влака си има машинист,разписание и спирачки за което :respekt:
Аз също мисля,че нивото на Форума ни е мн.добро.
Благодаря,че сподели със нас колега жив и здрав!!
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима