Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Коефициент на ректификация - отношението на коефициента на изпарение на даден примес към коефициента на изпарение на етанола. Кр = Кп:Ка
atz написа:
Или още по-точно казано работа с постоянен и задаващ се коефициент на ректификацията.
:nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 12:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Atz има предвид коефициента на ректификация на колоната като цяло, колко да ректифицира колоната, колко усилва. Добре ли е така? За колоната иде реч не Кр на това което пътува вътре в нея като примеси и т.н. При пълнежите и при лачената Мюлерова спирала, ТТ в колоната може да се регулират плавно и в някакви граници от няколко фактора... А колко се променят ТТ най-напред се вижда от температурната разлика между двата края на колоната. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
"Коефициента на ректификация на колоната" - такъв термин не бях срещал, но да не издребняваме, не в това е въпросът. Според моите убеждения (които никому не желая да налагам) ракия се прави не с ректификация, а с проста дестилация и в тази връзка се придържам към по-коректна терминология, например "степен на разделяне".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 18:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Добре да не е поддържане на постоянен коефициент на ректификацията на колоната, нека да е поддържане на постоянен зададен брой ТТ в колоната. А какъв е крайния резултат от това е друга тема...
Няма да налагам моите принципи за колона с меден пълнеж. Да работи с флегмово число от 0,2-0,3 до безкрайност. Тоест от режим като обикновен аламбик до колона с големи възможности за точно задържане и отделяне на фракциите. При последното пускане съм отделил отчетливи 8 фракции. От ацетона до вода с тежък аромат на джибри.
Бай Танасе ако ракия се прави така както пишеш, с проста дестилация, в какво се състои степента на разделяне при простата дестилация и как се осъществява това разделяне. Физическите или теоретичните тарелки в колоните, разделят или ректифицират? Терминология. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2014, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
За мен има разлика между разделяне и ректифициране. Има разлика между дефлегмация и ректификация. Пак казвам, това си е мое мнение, но считам, че ректификацията е враг №1 за ароматите. Ректификация ако държа на прецизно отделяне на главите - да, но след това бих предпочел да се отърва от нея и да действам с дефлегмация. Вече няколко пъти съм го писал и започвам да се повтарям - висока степен на разделяне може да се постигне и без ректификация. Ако мога да получа 90%алк и нагоре без ректификация защо ми е ректификацията? ОК, още веднъж - конкретно на въпросите. Как се осъществява разделянето? Има 3 начина
1. Проста дестилация без дефлегмация.
2. Проста дестилация с дефлегмация.
3. Ректификация.
Как може да се повиши степента на разделяне? Пак 3 начина
1. Чрез дефлегмация.
2. Чрез ректификация.
3. Чрез дефлегмация+ректификация.
Може би на руски ще прозвучи по-убедително - "Степень разделения компонентов может быть повышена применением простой перегонки с дефлегмацией". Ето и картинка
Прикачени файлове:
1.gif
Та, не е до терминология, а до принципи и съответно концепции. Според мен няма лошо, 5 пръста на ръката, а и 5-те различни. В наскоро коментираната Арома 1 има ли ректификация? Има ли въобще физически или теоретични тарелки? Ето, просто и ясно, на български
Прикачени файлове:
2.gif


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2014, 10:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Благодаря за отделеното време бай Танасе... А Арома4 aRoMat подходяща ли е за ракия защото там има ТТ? Малко на брой ТТ, но има... следователно има и ректификация?
Независимо как ще се разделя с дефлегмация или с ректификация, задълбочаването на процеса на разделянето води до загуба на аромати. Извода за мен е и двете. И ректификация, и дефлегмация, но точно колкото е необходимо за всеки етап от процеса.
Тук има отговори на някои съществени въпроси. http://www.brennerei-wissen.de/aroma_verstrkung.html


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Мар 2014, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Тъй като повечето съфорумци класифицират тази тема като практическа, няма да прекалявам, само още 1-2 изречения и спирам.
Термините ректификация и ТТ са от спиртопроизводството, затова опитвам различен подход, например че наличието на ТТ не означава задължително ректификация :) Обикновеният дестилатор се приема за 1 ТТ, нали така? Но там ректификация няма. За ректификацията са нужни противоток и ТМО. И още нещо много важно - ако една молекула от парата премине на известно разстояние от повърхността за кондензация, тя няма да изпита никакво топлинно въздействие. Та според мен разлика си има :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Мар 2014, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Терминологични приключения според мен... Писах за промяна на броя ТТ в колоната ми с меден пълнеж, а до къде се стигна... :D Все пак има някакъв напредък ако се направи сравнение с писаното в предните страници.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 01:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 917
atz написа:
колоната с меден пълнеж


Какви са ти впечатленията от пълнежа /ако говорим за топчетата от медна тел/ откъм промяна на цвета - позеленяване, пожълтяване и как ги почистваш? Аз пробвах с оцет сол и брашно в срязано шише от минерална вода/10 л/ за тарелките и светнаха като нови. Обаче ми направи впечатление, че колкото повече е концентрацията на оцета веднага се окисляват и позеленяват като ги оставя да изсъхнат. :nixweiss:

По тази схема действах за премахване на чернилката от нагряването при спойките и действа много добре. Само че сложих много оцет да се потопят тарелките целите. Оставих ги един час да се киснат. С една четка за рисуване като се обиколи надсякъде всичко черно пада:

"Смесете една чаена лъжичка сол, една супена лъжица брашно и достатъчно оцет да се направи гъста паста. Разтрийте паста върху повърхността и оставете да изсъхне напълно. Изплакнете с топла сапунена вода, забършете с чиста мека кърпа.След като се почисти медта , се неутрализира киселината със сода за хляб и се изплаква с вода"

Това със содата не го пробвах, че нямах в наличност, но ще го пробвам скоро. Явно там ми е грешката!



http://www.everbritecoatings.com/copper_cleaner_gel.htm

http://www.youtube.com/watch?v=usUCOvFECIE

Поздрави! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 10:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А, я гледай какъв спор се е заформил :)
Я и аз да ливна малко масло в огъня !

Първо за мен точната терминология не е главен приоритет, а физическия й смисъл.
Дали ще му викаш - обогатяване чрез дефлегмация (частична) или ще е ректификация с малко пълнеж - важен е резултата.
А той се състои в това да се концентрира процентното съдържание на определен компонент в течащия дестилат, за да можем да избираме - искаме ли го в продукта или не.
За мен варианта с дефлегмация без да има пълнеж е еквивалентен на т.н. маслоуловител в лулата или тъмпер или както всякак го наричат. Онова бурканче с двете тръби.
Защо на прост език му викат че правело двукратна преварка ?
Ами точно затова - защото има втечняване и моментално изпарение. Ето ти нещо като реална еднотарелкова колона.
И тогава не можем ли да кажем че това нещо има 1 теоретична тарелка ?
Ок, но за мен втечняването на дестилат и връщането му надолу в казана без да среща пълнеж си е един вид загуба на енергия.
Така и така си намаляваме дебита на изхода - що да не извлечем максимума от загубата на енергия - а именно - да прекараме стичащата се надолу флегма през пълнеж или който па е фен на ситестите тарелки - нека са ситести тарелки.
Нека ако ще да е дори Мюлеровата спирала.
Все е някакво контактно устройство, което прави топло и масообмен между парна и течна фаза.

Разликата в дебита на изхода от работа с и без дефлегмация е точно разликата между мощността на нагревателя долу минус тази на охлаждащата серпентина или каквото е в дефлегматора.
Т.е. - ако 5квата греят долу и 2 квата охлаждаме горе - на изхода ще тече с дебит все едно греем долу с 3 и нямаме пълнежи и т.н.
Разликата е обаче в процента на дестилата - и от там идва КПД-то. Т.е. - бавно тече , ама с висок алкохолен градус и времето за дестилация на всичко е долу горе същото.
Знам че опростенчески говоря, има си точни формули, но принципът е този.
Тъй че защо да губим КПД и само да връщаме без да правим обмен в пълнеж ?
Аз лично предпочитам с пълнеж.
А регулацията нека е с количеството рефлукс - ако няма рефлукс - няма и ТТ, ако има - те са от 0 до едиколко си в зависимост от вида, височината и т.н.

Ай наздраве, пък ще видим.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
...Все е някакво контактно устройство, което прави топло и масообмен между парна и течна фаза...
Е те тука е ключът от палатката, де :megagrin:
За ректификация противоток и ТМО са задължителни, докато за дефлегмация не. От там и разликата в контактните у-ва за спирт и за ракия. Признавам си без бой, че и аз се бях увлякъл по ефективни пълнежи :D , но сега съм убеден, че дори и недоректификацията не е добре за ракия. Ако щете и чисто механично телчетата за чинии и насипните пълнежи действат като филтър за ароматите. Профи колона за ракия с насипни пълнежи не съм виждал. Замислете се за онези капчици, за които са знаели старите казанджии. ;) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
бай Танас написа:
За ректификация противоток и ТМО са задължителни, докато за дефлегмация не.
Груба грешка. При дефлегмацията липсва ли противоток? Или липсва топломасообмен? Нима дефлегматора не укрепва парите на изхода? Каква физика върви под купола на аламбика примерно?
По-късно ще довършвам писането, сега нямам време...
бай Танас написа:
Ако щете и чисто механично телчетата за чинии и насипните пълнежи действат като филтър за ароматите.
А да си пробвал случайно какви са резултатите от меден пълнеж при ниска скорост на парите и работа с ниско флегмово число, с минимален брой ТТ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 19:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
A защо не поставим въпроса чисто физико-химично :
Какво са ароматите в ракията ?
Не са ли те всъщност някои от компонентите, които "замърсяват" основния желан компонент - етиловият алкохол ?
Това са някои висши алкохоли, съдържащи се най-вече , нои не само - в опашните фракции.
Има и такива , които се съдържат в първака - естероалдехидни фракции.
Тогава - какво излиза ?
Ние хем искаме да се оттървем от примесите, хем искаме някои от тях да останат за да дават аромат.
"Хем х. в г. хем душата в рая"
Това очевидно няма как да стане с някакви усъвършенствани казани или дори и колони.
Спорът тук е - дали да правим много добро разделение или да правим средно до слабо разделение на фракциите.
Това няма да реши въпроса с ароматите - умен пълнеж който да оставя едни примеси, а да спира други няма. Да не говорим,че даже и да го има - кой ще му каже кои примеси са аромати и кои са вредности - етилацетат, ацеталдехид, сивушие масла (както рускоговорящите се изразяват - фюзели и други)
Та , с две думи има два пътя :
1. Перфектно разделяне на фракции достигащо до степен отделяне на единично вещество и после интелигентна комбинация от оператор с цел - максимум чистота + максимум аромат.
2. Караме си с алембика и се съгласяваме в името на ароматите да имаме и малко вредности.

Аз съм избрал трети вариант - отделям вредностите в колонен режим с голяма степен на фракциониране само в началото - там където е естероалдехидната фракция, след това по време на средната - отивам в режим на лошо разделяне и действам в алембишки режим, събирам каквито аромати излязат и в края пак минавам в режим на колона с голямо разделяне.
Според мен вида на пълнежа има твърде малко влияние на аромата, че да си губим времето да му обръщаме внимание.
Не че няма ... ама след третата чаша не се забелязва.

А версията на път 1 е валидна само за големите промишлени инсталации с непрекъснато действие и многократна дефлегмация с възможност за корекции от оператор.
И всичко в зависимост от материала за дестилация.
А то няма как да не е в такава зависимост.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Примесите са три вида. Първоточни, опашни и тези които са в средните фракции - междинни примеси. Борбата с първоточните е най-лесна. С опашните също, единствената трудност се оказва кога да се започне с опашната фракция. Полезните примеси с ароматите се явяват в междинната фракция заради коефициентите им на ректификация. Основния въпрос е да се създадат подходящи условия чрез които да се вдигнат полезните аромати по-рано от най-тежките опашни. Как, с коефициентите на ректификация. Ако се погледнат онези графики за примесите всичко стова ясно...
Според мен, а и така действам, добро разделяне в началото и края а в средата на процеса поддържане на някакво процентно, но може би малко по-високо ат аламбишки режим съдържание на алкохол за да се осигурят Кр за ароматите.
Не си прав Викторе, вида на пълнежа има значение. Нищо не дава по-добри аромати от термодифузията. Да се срещат пари с тънък слой флегма върху медна повърхност.
Още не съм опознал и овладял напълно колоната с която работя. Чета си и сравнявам графиките от всички процеси до сега. После отивам и пробвам фракциите. От последната варка от миналата неделя са осем фракции. Приятни аромати има до 65% алк. От 65% надолу се промъкват аромати на джибри. На 60% джибрите се усещат повече. Под 56% вече са непоносими, поне за мен. Накрая имам фракция средно 15% с по-лек обаче аромат на джибри. Не си изкарах процеса в края както трябваше. Тия дни ще пробвам още неща за протичане на процеса. Нови. :) На поправителен...
Не оставайте с убеждение, че искам да налагам медния пълнеж. Целите са ми други. Освен това от началота на 2012 до миналата пролет бях на неръждаеми телчета, има разлика...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Баш така си е, точно дозираните "вредности" правят ракията по-вкусна и по-ароматна. И аламбикът дълго още ще си остане класика. Основният въпрос е, дали можем чрез правилно конструирана колона да отстраним някои негови недостатъци и да запазим предимствата му. Според мен да.
Междувременно продължавам да твърдя, че ТМО при ректификация и при дефлегмация е съвсем различен и че при дефлегмацията противоток не е задължителен. :)
При ректификацията топломасообменът е двустранен и многократен и е такъв дори в режим недоректификация при минимално ФЧ. Докато при дефлегмацията целта е отделяне на флегмата за обогатяване на парата (вижте дефинициите). И от принципната разлика на 2-та процеса идва и разликата в контактните устройства. Някои ги класифицират като активни и пасивни. Активни - тези КУ, които имат охлаждаема повърхност, върху която част от парите кондензира. Пасивни КУ. Такива са например насипните пълнежи. Задачата на пасивните контактни у-ва е да осигурят контакт на образуваната от дефа флегма с кубовата пара. Пасивните КУ не са подходящи за благородни дестилати. Но трябва да се отбележи, че и активните, при които процесът на дефлегмацията е лошо управляем, също не са съвършени. Най-ярък пример за активно КУ е куполът на аламбика - охлажда се от околния въздух.
Относно противотока. Стичащата се надолу флегма по вътрешните стени на въздушния дефлегматор е следствие от дефлегмацията, а не необходимо условие за нея. Дефлегмация, не противоточна фракционна кондензация. Всеки може лесно да се убеди, че противоток не е задължителен, за да има дефлегмация, достътъчно е да се спре водата към кондензатор-охладителя. При достигане на подходящата температура, ще се види и пара и флегма. При това не в противоток, а в правоток :D . Друг пример е този апарат, в който след дефлегмацията, флегмата веднага се отделя и повече не контактува с парата.
В домашни условия всеки сам си избира пътя, в това е и чарът на хобито, да се забавляваме, преди всичко. Затова не искам да бъда криво разбран. Не искам на никого да налагам да си извади или замени пълнежа от колоната. Както и никой не може да ме убеди да напълня моята със спиралки, мочалки или стружки. Но това не пречи да се уважаваме. Живи и здрави и :prost:
П.П. А, щях да забравя за експеримента. Преди с аламбика много пъти съм се заигравал, карал съм до край и съм стигал до ароматните води. С медния пълнеж май ги няма :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vitkovski54 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима