Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 21:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Горните 3-и поста на уважаваните от мен съфорумници са есенцията до която сме стигнали мисля.
Тя нашата стана:кокошката или яйцето! ......А истината е някъде там,както каза един от горните съфорумници :respekt: -всеки си решава сам!!!
Въпросите имат и практическа страна,всеки ги решава от собствената камбанария(апарат). :)
П.П.:Колкото и да четем без практика няма да се научим. :warn: Да не говорим че входящите продукти са най-различни.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Мар 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
С риска да се повтарям... Има ли обогатяване, независимо с какво, с рактификация или дефлегмация има загуба на аромати. Друг въпрас е, че за да се изкарат приятните аромати трябва да се създадат условия за тях чрез коефициентите им на ректификация.
Бай Танасе, искаш ли да ти пратя ароматни води? Кайсиеви имам, последните гроздови не събирах. Ако всичко е наред утре или в неделя, мога да ти събера и гроздови... :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 00:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
О-о! Трогнат съм! Ама няма смисъл да се набутваш за стафиди (като при предната варка за сушени кайсии). Просто не си падам по ошаффффф :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 04:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Бай Танасе,ама и ти си един шегаджия...ошаффф :megagrin: какво да сложи човека за проба на този етап от годината :) като няма риба и рака е риба!! Идва пролет ще имаме възможност отново да изваряваме,кой каквото има и намери.
Аз много се радвам,че Форумът ни е шарен и всеки си разработва неговата концепция а не всички да се юрнат да правят едно и също.
Лично аз съм склонен на компромиси от към тези пусти аромати но пък си държа за чист дестилат,затова си съчетавам по мой начин дефлегмация и ректификация.
Няма да е зле да се замислим ако държим много на ароматите и за подгряването на казана,директно или индиректно мисля,че има какво да види със същите.
Поздрави на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колега TRANSFORMERS, направи си сериозен анализ на компромисите при положение че ползваш ректификация. ;)
За мен следваща стъпка относно ароматите е монтирането на бъркалка и зареждане с по-гъсти материали.
Ще пробвам днес и утре работа с поддържане на зададена температурна разлика между двата края на колоната и мисля да съм готов за лачена автоматзирана концепция.
За следващия сезон ще трябва да се работи с нея.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2014, 09:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колкото, толкова. Работи системата и на поддържане на зададена пастоянна температурна разлика на колоната. Главите на % константа, после обръщане на режима на температурната разлика... до опашната фракция. Разход на вода за процеса под 10 литра на литър продукт, заедно с главите и опашките. Изкарах продукт със средено 67%.
Поздрави! :thumbs1:
П.П. Вижда се как при промяна на температурата само с 0,1*С се променя флегмовото число. От температурната разлика зависи колко ще се отива към аламбик и колко към ректификация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2014, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Пуснах днес един никакъв материал. Пак никакъв. :datz: Но донякъде така е и по-добре. На хубавото бързо се свиква и е лесно. ;) При предишната дестилация след глави на % константа изкарах до патоките на 3,0*С разлика в колоната.
Днес карах на 4,0*С. Аромати в изобилие. Може онези, които препоръчваха 5,0*С да се окажат прави... Мога и да променям по време на процеса.
Ще спретна някакво файлче със снимков материал. Много снимки направих...
А и за първи път направих опит при патоките да регулирам водата ръчно. Ей така за проба. Положението е отчайващо. Въпреки, че мога да местя дросела със стъпка 1/48 от оборота...
При патоките отворих за кратко връщането в казана. Ребойлера... Освен че я усещам някакси по-кисела фракцията от течащата в момента от кондензера, друга разлика не намирам. Относно ароматите имам предвид. Не премерих процентната разлика... Не се сетих.
Поздрави и весели празници... :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2015, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Прах и паяжини по темата... Като чета от преди година, доста неща съм променил...
Прекарах поредна доза, 32 литра, джанкова на преварка. Глави на заковано флегмово и ниска мощност. Средна фракция, пак на същото константно флегмово около 0,2. Производителност при средна фракция между 4,2 и 3,2 литра на час. Накрая на процент константа на дестилата, на 42%alc, аромата беше добър. Съвсем накрая, вода без аромат... Системата ми работи перфектно. Безпроблемно преминаването от работещия в момента към който и да е друг режим.
За мен остава единствено да следя нещата по органолептика и да променям режим, когато се наложи по време на процеса. Така... Целта в крайна сметка е, каквото и да се зареди, да се извлече максимално възможното и качествено като за съответния дестилат.

П.П. Едно уточнение... Джанковата е от измислен някакъв дестилатор, от есента. Не са и отделени ЕАФ а само опашките. Ремонтирам я на порции... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 14:43 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Цитат:
Прах и паяжини по темата... Като чета от преди година, доста неща съм променил...

Здравей atz,
Отново сезонът е ракиджийски. Навярно още неща си променил.
Няма ли да споделиш, че да опитаме да приложим и ние челен опит. Казваш, че системата ти работи перфектно.
Ако не те затруднявам, би ли споделил по-подробно, каква е колоната ти в момента, как точно процедираш и до какви заключения стигна? Беше обещал в по-предния си пост и снимков материал pls.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Зочнах кратка реч но... За да не се стигне до поредното заклеймяване, още по-кратко. Последните по-съществени промени.
viewtopic.php?f=7&t=3361&p=51918#p51918
viewtopic.php?p=54352#p54352
Ако изключа един дребен технически проблем, заради който си попарих ръката с вряла вода, наистина всичко работи перфектно. И за попарването писах някъде. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2015, 23:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 06 Ное 2013, 19:29
Мнения: 230
Eeeee, ама ти хептен кратичко бе atz. Аз нищо не разбрах....но все пак ти благодаря.

_________________
Откакто човечеството е измислило ракията, всички други форми на благодарност са отпаднали! Даже финикийските знаци са минали на заден план!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Колеги, да се похваля.
И Аз вече знам "как се работи с реКтификационна колона".

Моля админите да редактират заглавието.

Бях на съботно-неделно училище. Благодаря на Марио. Позволи ми да пипам вентила за водата в дефа, газта... Лично пуснах патоки на 70 градуса. Голем кеф. :megagrin: Ма са си патоки...
Изкарахме доволно, според мен. Марио беше притеснен, защото беше объркал мерките и теглилките при правенето на виното за ракия, но си взехме доволно. От 20 кг. или по-малко захар, събрахме (изхвърлихме) 0,5-0,7л. на 92+ гр., 13 литра на 70, по-скоро72 гр. (не сме ги хвърляли) и около 4 л. патоки на не знам какви градуси. НО, толкова бистри патоки аз до сега не бях виждал. Честно. А и миризмата бих казал НЕ е на патоки. Е, когато разредиш и го миришеш се усеща. То няма как. На вкус патоките не съм опитвал, щото бях шофЕр в неделния ден. Но Марио ги е изкарал и патоките в колонен режим. Т.е с рефлукс. Аз ако бях останал, щях да пробвам да спра съвсем водата в охл. глава и да видим тогава. Неминуемо ще има масла. Няма как.
Та, доволен съм като "розово прасе", дет вика един колега...

Следващата ми мечта - да разбъзикам дестилатора от последната снимка...

:respekt: , Марио! А инсталацията е СМАРТ, ма много... И поздрави на семейството. На Бай Христо господ здраве и живот да дава. На майка ти - скорошно оздравяване. Съжалявам, че не се запознахме с нея. Но винаги има възможност за корекция. Поне в този живот.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 19:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Подлеци сте вие с Марио...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е браво колега lhristov! Браво! Ма те много лесни тия работи, само два крана и бързо се научава.
Радвам се че има още един съмишленик за колонните дестилатори! :respekt:
Ааа тя идеята за неделно училище не е отскоро ама нейсе... ;)

П.П. Виждам Марио вече е с наблюдателното стъкло, за флегмовото нищо не казахте!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2015, 18:17 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1117
Местожителство: Дупница
Искам да благодаря на Лъчо и жена му че ми бяха на гости и ми помогнахи много и двамата ! Лъчо със зареждането и с дестилацията , жена му Боби с подготовката на обяда ! И ако аз бях нещо като учител през първите пет минути , то ученикът схвана много бързо това , което може да се прави с моята колона и след това се справяше сам! Пожелавам всекиму такива ученици и такива гости! Баща ми е много въодушевен и каза че иска да дойдат отново! :) Живот и здраве напролет ще се видим отново на следващата дестилация!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима