Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 02:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 595
Нещо понятието, патоки на висок градус, поне мен малко ме обърква. Колоната, на която е спрян дефа, достигайки до 40% на чучура, приемаме че започват да течът патоките, пускайки го отиваме на 70% и това са същите патоки но вече на висок градус. :nixweiss:
Ако приемем, че патоките са фузеловите масла, в чиито състав влизат различни висши алкохоли кипящи над температурата на етанола, то тогава само двата пропанола биха влезли в състава на дестилата, и то ако варим на обикновен казан. При колона ако удържаме температурата на парите в края под 82 гр. не виждам как ще преминат. Останалите алкохоли в маслата започват да кипят над 120 градуса. Наясно съм, че тези алкохоли не са се наредили на опашка в чист вид, има увличане, но в случая, пускайки дефа в края, какво тече на тези 70%, че го приемаме за патоки?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
pentco; всичко което си написал е абсолютно вярно само че едва ли някой ще те разбере.
Пс Сега ще почнат едни размишления и чертежи, холограми , а истината е тази
която ти си написал....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Добре де, да пробваме без графики. Нека и други споделят вкуса.
Хубавият алкохол сладнее и е мек. Патокът киселее и "хапе".
82*C на парите отговаря на близо 77%алк
70%алк отговаря на 85*C на парите
40% на чучура са над 94*C на парите
И количеството ЕАФ и патокът зависят от вида и подготовката на материала. Затова душене и опитване му е майката. Според мен е грешка да чакаме термометрите да ни кажат кога какво да отделяме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 21:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Сега трябва да почна да се извинявам.
Марио,пишейки "спирт",не съм имал в предвид буквално спирт,а дестилат и знам че става ароматна ракия от колона :)
Гошка,не съм искал да те обидя,извинявам се ако така си ме разбрал.Писнало ми е да ми обясняват колко съм тъп по българските форуми,за това се опитвам да не се отнасям и аз така.Теория и практика са съвсем различни неща.
За това писах че за нашите самоделки теорията не важи на 100 %.А какво имаше в предвид че пиша приказки,не те разбрах.Писах как се случват нещата при мен.А къде са шибаните патоки,нямам представа.
Може би,както е писал бай Танас да си остават в казана :nixweiss: Тече на тънка струйка,после започва да капе и не го чакаме повече.
И стига сте ми казвали Найденов.Много официално звучи.Не че не се казвам Васил Найденов. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
vnnaidenov написа:
А къде са шибаните патоки,нямам представа.

Да не отиват в ракията, ей. Не се впрягай, не ти мислим лошото. Опитваш ли накрая?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
vnnaidenov , не е нужно да се извиняваш - нищо лошо не си казал ! :) А пък аз просто се възползвах от възможността да те поканя да се срещнем на някое от "неделните училища" за да се повеселиме заедно , но не и за да те уча! :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Интересно е че няма мирис и вкус на патоки.Имам навик да наблюдавам,защото имам случай,преди години,на обикновен аламбик да тръгнат патоки на 47-48 градуса.Сетих се нещо интересно.Говорим с един съсед на улицата за ракии и аз му казвам че трябва да разреждам една ракия.При нас стои един дядо,също съсед,има си едно медно казанче на сто години.
Прибирам се и след малко дядото идва.-Да те питам,как разреждаш ракията?И аз стоя и го гледам и в първия момент не мога да разбера въпроса.-Ми с вода,как.А той,ооо,аз я събирам в кофата до 50 градуса и я спирам.
Не мери градуса от чучура а общия градус.Пил съм неведнъж негова ракия и не се усещат патоки.И ракията е ароматна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Винаги бих приел съвети,много ми се промениха действията и разбиранията,благодарение на този форум.А за тези неделни училища,е няма кой да ме вози,пък аз да карам :drunk: не ми се ще.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
Г-н НайденОВ е прав,патоки няма. Спира(почва да капе) когато средната фракция свърши.
След спиране на охлаждащата вода в ДЕФА патокито тръгва на малък градус(30-40)и надолу.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Мони , това искам да ми го демонстрираш ! Записвам се на неделно училище при теб! Но ще се постарая да ти докажа че не си прав! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Марио, възможно е. След като отделиш тялото, ако изключиш напълно дефа, и при теб патока ще е на нисък процент. Ама колоната сама да "прецени" :o
А неделните училища са възможно най-доброто за тази тема :2thumbs: :prost:
ПП. И на мен ми е интересно да видя колона, която не пропуска паток :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
О немаш проблеми ти само ми ела.....
Демонстративно ще ти покажа как спира потока след като свърши средната фракция,
Как започва да капе полека лека и термометъра започва да покачва до 85-86градуса,
Как спирам охлаждането и тръгва патока на 40%, всичко ще ти покажа
Ти само ми ела..... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 595
И при мен нещата бяха същите, само дето не го чакам да прокапе и спре, но струйката силно изтънява и щом вече не мога да удържам температурата спирам дефа, и веднага тръгва на около 35%. Отдавна спирам всичко в този момент.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 22:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Ами предлагам за начало да се срещнеме на неутрална територия - нали с vnnaidenov не сте забравили за срещата във Враца ?! Само да не вземете да не дойдете ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2015, 23:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
vnnaidenov написа:
събирам в кофата до 50 градуса и я спирам.
Не мери градуса от чучура а общия градус.Пил съм неведнъж негова ракия и не се усещат патоки.

50 градуса общ харман ако говорим за преварка, патоките гаранция са вътре.
Интересно наистина защо не се усеща. Според мен веднъж медното казанче (на 100 г, не мангалско). И втори път ароматната вода, до която е стигнал, за да разреди толкова.
А може и да е майстор в подготовката на материала :?
Държи ли я в буре?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима