Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 19:20 Дата и час: 20 Ное 2017, 19:20

Часова зона: Европа/София




 [ 300 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 06:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Не прави преварки и бурета не ползва,традиционната черника.
Като е първа варка,да не би при този общ градус да не се стига до патоките :nixweiss:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2445
Местожителство: Пловдив
С аламбик обикновено се кара до вода и на преварката се отделят фракциите.
:? Странна технология. Не изхвърля ли много алкохол тоя дядо? Сирецът от аламбик никога не е 50% алк


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 08:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Що да изхвърля,остатъка заминава с другия казан.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 09:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2445
Местожителство: Пловдив
vnnaidenov написа:
в кофата до 50 градуса и я спирам

И после продължава да събира патоки ли?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Е,сигурно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2015, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2445
Местожителство: Пловдив
Всеки си решава дали въобще да събира патоки. И ако събира дали да спира дефа или не. Аз събирам на висок % и засега единственото съображение е да не заема излишни съдове и излишен обем после ако ще се рециклира.
Сетих се, че при Арома-та на Мюлер имаше 2 терморегулиращи вентила. За единия пишеше, че е за тялото, а другия за патоки. Значи и те не спират напълно дефа? Но в сайта не съм виждал user manual или нещо от сорта. Някой дали е попадал на нещо?

ПП. Сетих се и за още един кяр от високия %. Ако се наложи паток да се използва за оспиртяване на пращина, за да не се вкисне примерно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 921
100 годишен меден казан :shock: Аз определено не бих си сварил ракията в него. Причината е, че тогава не е ясно колко е била чиста, примеси като олово и т.н.т е ясно че не са извличани на 100%. Ясно е, че и благородните метали са вътре, но те с какво повече от медта ще принесат като полза.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
А сега знаеш ли в какво вариш?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2015, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2445
Местожителство: Пловдив
В друга тема написах:
Цитат:
За патока не освобождавам дефа, карам си го и него на висок %

Уточнение. Сегашната ми колона е учебна и няма всички функции, които ми трябват. И имам проблеми с обонянието.
Иначе считам, че когато се работи с колона, в края на дестилацията (примерно от 96*С и нагоре в казана), трябва да се работи също толкова бавно и внимателно, както и към края на ЕАФ. Така ще могат да се отделят нежеланите вонящи фракции (примерно изоамилолът) от такива, които могат да се добавят към тялото за подобряване на органолептиката.
Съгласен съм с Админа, че с колоната по-лесно може да се сгреши, отколкото с аламбика. Но точно "ръбестите характеристики" могат да са от полза за постигане на идеален баланс на дестилата. Разбира се само при условие ако постоянно се следи - душене, опитване, отделане на повече фракции.
И всичко това, само ако колоната е за дестилация - ниска скорост на парите и достатъчна по площ и то термично активна медна повърхнаст. Иначе просто няма смисъл от колона.
Нито споря, нито налагам мнение...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2015, 00:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
Почистих офтопика. Придържайте се към темата, моля.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2017, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 167
А с колона, колко първак се отделя на 100 литра-материал или казан? В едно мнение пишеше 700гр. Но нямаше размера казан.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2017, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 562
Местожителство: някъде в Хейтърландия
Miroki написа:
А с колона, колко първак се отделя на 100 литра-материал или казан?

100 литра материал и 100 литра казан са две коренно различни неща. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2017, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 167
Цитат:
100 литра материал и 100 литра казан са две коренно различни неща. :)

Да, за това писах едното или другото. Който, каквато му е мярката. Обикновено е върху материала.
А количсеството не разбрах колко е колега?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2017, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2739
Местожителство: ''Survivor'' България
Miroki написа:
А с колона, колко първак се отделя на 100 литра-материал или казан?

Няма точно количество.... Махаш всичко под 78 градуса ''Целзий'' на термометъра който е на върха на колоната + 100 милилитра ( да изтече всичко което е в охладителя), това е.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2017, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 167
Мерси. Ще варя скоро и искам да знам, колко да махна. Че не знам какъв ще е казанджията. А не съм варил на колона.
:prost:


Върнете се в началото
  
 
 [ 300 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима