Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 12:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2011, 11:01 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Хостингът на сайта е прекалено слабичък, за да може да носи и клипове. Качвай ги в YouTube и след това ги включвай тук.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2011, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Прижет на знаещите, аз като новобранец искам да попитам нещо-доста про1етох и маи се пообърках.
Имам ретификационна колона и термометър където излизат парите. Имам термометър и на казанчето.
Вчера варих за първи път. В началото всичко беше като по учебник.Казанчето звря при температура около 90градуса и дестилата потече, изходящия термометър стоя много време 78-80 градуса. Всичко вървеше както трябва-след време2-3 часа) плавно температурата на казанчето се покачи плавно и достигна 97 градуса и на изходяшия дестилат температурата започна да се покачва и стигна 83 градуса и не мога да я понижа.
:datz: Тук започнах да се чудя-трябва ли да спирам и да отделям патоките(мерих със спиртомер потъва целия - над 70 градуса алкохол-до там му свършва скалата).
От това което четох - грубо патоките се отделят под 40-45 градуса. Ако чакам температурата на изходящия дестилат се вдига на 84 градуса - означава ли това че вече събирам некаяествен, негоден за пиене алкохол с висок алкохолен градус. Водя се от табличката
* Acetone 56.5C (134F)
* Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
* Ethyl acetate 77.1C (171F)
* Ethanol 78C (172F)
* 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
* 1-Propanol 97C (207F
Та накратко кога да отделям патоките под 40-45 спиртни градуса или когато температурата на изходяшия термометър покаже над 82 градуса и не мога да смъкна по ниско температурата(не мога да правя модификация на охлаждането-слагам лед и пак не помага) Вкуса на дестилата е ок при тази висока 83 градуса температура :wallbash:
Добре започнах ама накрая не знам кога да спра , че да не взема да източа и отровния спирт :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2011, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Твоита колона нама охлаждаща глава така ли? И неможеш да реголираш температурата. За това не се плаши от високата температура, вари си спокоино. Тя температурата се увеличава защото намалява алкохола в казана(обеснение на това явление е писано във форума)пс колонката има ли поне пълнеж :?: даи повече инфо за нея. :nixweiss:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2011, 09:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Състемата има охлаждане но явно е недостатъчно към края на процеса на дестилиране когато температурата на кипене се повишава.Колоната има пълнеж от неръждаеми стружки.
Ще публикувам снимки на състемата.
Моля знаещите за конкретен оговор на въпросите от по горната публикация :datz:
1. Когато термометъра на изхода на колоната покаже 82 градуса опасно ли е да продължавам да събирам дистилата който тече и е над 70 градуса измерени със спиртомера( използвам табличката
* Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
* Ethyl acetate 77.1C (171F)
* Ethanol 78C (172F)
* 2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
* 1-Propanol 97C (207F)
2.Вярно ли е твърдението че патоките се отделят когато алкохолния градус на дестилата падне под 40.
3.Ако термометъра на колоната покаже над 82 градуса и дистилата изтича над 70 градуса измерени със спиртомера мога ли да събирам този алкохол - има ли в него врени опасни примеси
4. Кога да спра и да отделя патоките?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Апр 2011, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Тази система на колона ми е малко странна къде охлаждаш? От горе в кутията слагаш лед ли? Защото гледам че събираш под нея, което обезмисля целия процес на работа на ретификационната колона.За това ти загрява и неможеш да реголираш температурата.Относно патока.... сабираи всичко над 78гр по целзии до 40 алкохолни градуса на спиртомера, другото е патоки. п.с. моля обесни как работи това <нещо> . как охлаждаш. Че нещо немога да схвана :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мони принципа на този дестилатор е малко по различен от твоя, в охлаждащата кутия би трябвало да има тръба в която парите ще кондензират и конденза ще охлади изходните пари. Като гледам на снимката охладителя няма възможност постоянно да се налива стуфена вода и топлата да се отвежда и така чрез дебита на водата да се регулирс охлаждането. Хубаво е да се направи ако няма. Бая се чудех как охлажда конденза системата но после забелязах на снимката бялата кофа със серпентината.

1. течноста подложена за дестилация е многокомпонентен разтвор всички елементи влияят върху температурата на кипене на разтвора като цяло като важен фактор е и тяхната процентна концентрация в разтвора. Метанола примерно присъства както в първака така и в патокито също го има и в средната фракция, за това се вземат мерки при приготвяне на джибрата да се намали неговото съдържание. До 95градуса температура на горния термометър може да събираш ракията тогава тече около 40об.%ал.
2. вярно е, но на колкото по висок градус започнеш да отделяш патокито толкова по чиста е ракията.
3-4 ми май отговорих и на тях.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 02:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Благодаря Мони, Благодаря Петио за отговорите.
Петио е разгадал пражилно принципа на деиствие.
Подгряваме отдолу и парите тръгват нагоре по колоната която е пълна със финни неръвдаеми стружки.
Отгоре на колоната има металната кутия, колоната продължава в металната кутия и завършва като " Т ", горната хоризонтална част на " Т " е сапоена за металната кутия за стабилност. От долната вертикална част на "Т" излиза серпентина с малък диаметър и се върти до горната яаст на металната кутия. Серпентината е отворена отгоре - в случай че нагряването и парите са много силни предпазва системата от вицоко налягане.
В металната кутия се сипва лед и вода - аз инсталирах термометър(поддържам 10-20 градуса и на едно варене сменям леда 4-5 пъти за 3-4 часа .
Системата се стабилизира и около 2-3 часа ври при 75-80-85-90 градуса измерени в тенжерата, изхода на колоната също има термометър и поддържа 76-80градуса. По късно когато спирта в тенжерата намалее температурата се повишава на 94-98 и тогава колкото и лед да слагам термометъра на изхода отива на 84 - 88 обаче алкохола е над 70(толкожа е маь скалата на спиртомера)
Вчера варих за пръв път и забелязах че от изходящата сепентина (която няма охлаждане) излиза много пара заедно с капането на дистилата. Затова реших и си навих една серпентина в кофа която Петио е забелязал най в ляво на снимката. Надявам се , че обясних долу горе как работи това нещо. Вади много бистър висококачествен дестилат. Заложил съм и ябълки за ракия. Имам друг капак с нещо като нашенска лула която ще отива в новонаправената кофа със серпентината и се надявам да излиза ракия по класическата технология.
Благодарности за отговорите на въпрросчетата!
Ако нещо друго се сетите да подобря тази система моля споделете. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 11:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Водата от растопения лед да преминава по охлаждаща семпертинка в горния краи на колонката с кранче за реголиране.Да се получи нещо като охлаждаща глава на колоната.Петио ти си....... нататак с чертежите :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Апр 2011, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво Мони интересна идея да се навият няколко видки преди изхода на парите. може да се използва като вход за студената вода а от горната част на кутията да се извежда топлата вода. Не мога в момента да нарисувам нищо защото съм в Сандански и пиша от телефона.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 07:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Направих малък тунинг на моят мини дестилатор сложих му и термометър на тенджерата.
Прикачени файлове:
destilator4e.jpg

Вчера на варих на него едно развалено вино удря малко на мухал, заредих го с 3,5л.
На 85 градуса показания на термометъра на тенджерата ракията потече. Спрях я на 55об.%ал. долният термометър показваше 97градуса а горният 87градуса.
Отделих 30-40мл. първак, а ракията излезе 470мл. на 65об.%ал. Парцуца не ми се събираше.
Няма лош аромата но вкусът е на мухал.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Нагледно как се работи с "Alambic" Някои да каже защо слагат сухи чепки грозде в горната час на Alambicа? за сламата е ясно, ама за сухия слад?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 17:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Portuguese folk ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 18:24 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
защо слагат сухи чепки грозде в горната час на Alambicа?

По същата причина, поради която се слага пълнежа във всяка колона - в този случай пълнежът допринася за аромата. Такива колони се използват и за извличане на етерични масла.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
SiteAdmin написа:
MONI BARONA написа:
защо слагат сухи чепки грозде в горната час на Alambicа?

По същата причина, поради която се слага пълнежа във всяка колона - в този случай пълнежът допринася за аромата. Такива колони се използват и за извличане на етерични масла.

И Аз така си помислих , ама да питам да не се изложа случаино. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Гледах го няколко пъти и ми направи впечатление че долната част на казана е малка и там сипват мътна течност /винена утайка/. Според мен те не правят като на с в джибрата да слагат вода и захар. След като изцедят гроздето явно го оставят в цедилката колкото и изцедено да е то има някаква влажност и захар и бол аромати явно там ферментира за няколко дни но не могат да извадят алкохола, за това в долният съд слагат винена утайка парите преминават през колоната където е сухата джибра и увличат алкохола и ароматите. Направи ми впечатление че първо разчепкват джибрата и вътре има чепки без които този метод на колонно варене няма да може да се осъществи защото ще се запуши колоната.
Видях и една екстра за чучура на казана, кара струята да тече отвесно.
Прикачени файлове:
4u4ur Ex.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима