Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 13:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Май 2011, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Клипа които пуснах може да не работи при някой, затова го качих в друг раздел на Vbox.
http://vbox7.com/play:79db681d

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 13:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Май 2011, 13:07
Мнения: 3
petiomalchev написа:
.
Видях и една екстра за чучура на казана, кара струята да тече отвесно.
Прикачени файлове:
4u4ur Ex.jpg

...но така няма да знаеш да ли да засилиш или намалиш огъня,ще разчиташ само на термометър. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2011, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Така е но условията ако налагат на бързо може да закеивиш една медна или от неръждавейк тел пък вече може да се ориантираш по дебелината на струята.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2011, 16:27 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Това си е изваряване на джиброва ракия от пресовани джибри от червено вино и старо вино или пресово вино от тях. Отврат, мирис на чепки лъха от монитора, много гроздово масло и мирис на фузели от винената кал! Нищо общо с "Аламбик" и работа с аламбик! :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Юни 2011, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Начинът на работа с фракционната колона от: StillMan
StillMan написа:
Използването на подобен тип дестилатор ( фракционна колона или друг вид рефлуксен дестилатор) се обезмисля, ако не се спазва технологията на работа.Всякакви отклонения водят до дебаланс и дестилатора започва да работи, като обикновен такъв, но със силно влошено КПД.

Фракционната колона, значително подобрява разделянето на етанола от водата и конгенерите ( странични продукти на ферментацията, отговорни за главоболието и махмурлука, но също така и определящи вкуса и аромата на напитките ). Термометърът става много полезен инструмент, даващ индикация за правилното протичане на процеса, границите между главите, качествения продукт и опашките.

Казанът се загрява бързо и мощноста на нагревателя се намалява до около 750 - 1000W, при показание на термометъра около 40-43*С. В случаят, става въпрос за казан със съдържание 20 л. Намаляването на мощността е много важно, защото фракционната колоната има нужда от баланс между изпаренията и конденза , който се връща. Компромисът между скорост и качество е много по изявен при фракционния дестилатор (както и при всеки, използуващ принципа на рефлукса (отлив или още “обратен хладник:”).

Първите капки започват да се появяват приблизително при 65 - 70*С и достигайки количество 250 - 300 мл. се отделят. Количеството е по-малко от отделеното при обикновен дестилатор, защото разделянето е много по прецизно.

Когато температурата достигне 78 - 79*C е време, да започне да се събира главният продукт. Температурата ще остане устойчива на това ниво през повечето време и продуктът може да съдържа 90 % етанол, ако настройката на слабо загряване се поддържа и колоната е добре изолирана. Ако не се получи този резултат, трябва да се потърси подходяща температура. От много голямо значение е , тя да се подържа постоянна.

Към краят на дестилацията, температурата за изпарение започва да се повишава леко и опашките започват да се появяват в продукта. Най-добрият начин е да се опитва дестилата в лъжица, разводнен с равно количество вода. Паралелно с това трябва да се наблюдава и термометъра, обаче към краят на дестилацията е добре да се събира дестилата в буркани по 250 или 500мл. и да се проверява за присъствието на опашки на всеки десет минути.

Ако не се усещат никакви опашки, съдържанието на бурканът се прибавя към основното количество. След като опашките се появяват, продукта се събира в отделен съд, докато температурата започва да се надигне бързо, сигнализирайки за края на процеса. Ако желаете да засилите вкусът на готовия продукт, може да се прибавят малки количества от главите и опашките към основното количество, а останалата част може да бъде прибавена в казана със следващата партида, за да се извлече етанола, който те съдържат.

Относно първта дестилация на misho1, моите адмираций и малък коментар.Общо взето, е спазена технологията със следните забележки.Мощноста на загряващият източниик е трябвало да бъде по-рано намалена.Термометърът се вдига бавно до около 40 градуса, след което нараства рязко и скокообразно.След потичането на първите капки, температурата ще продължи да се качва и ще достигне 80-81 градуса, след което трябва да се установи на 78-79*C. и да остане почти постоянна през цялото време.Ако не се получи, трябва да се варира с загряващия източник.В повечето случай е необходимо намаляване на силата. Потокът на продукта трябва да бъде с малък дебит. В началото 1-2 капки /секунда, и след балансиране на колоната, може да се увеличи, но така че температурата да не се повиши. Препоръчва се, продуктът да пада от високо в събирателния съд, което допринася за отделянето на някой нежелани леки фракций.

Това е в общи линий, начинът на работа с фракционната колона.Има неща, които се научават в процеса на работа , четене или се попита за нещо конкретено.

Заб. Цитираните температури се отнасят за надморска височина 580м. При други местонахождения, те могат да се различават. При първо пускане на подобен дестилатор се зарежда с чиста вода и се запомнят показанията на термометъра при дестилация на вода. Тази температура се използва за корекция при различно съдържание на спирт в изходния продукт.

Намирам за важно това компетентно мнение да го има и в тази тема
:klatsch: :2thumbs: :gott: :respekt:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2012, 13:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Обещания клип на новата колона.

Стана малко по дълга и промених хладника с коляно на 90 градуса.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
А като работи колоната до какви стойности е нормалното работно налягане в основата на колоната ??? Мисля да поставя манометър. Чудя се обикновен или електронен? Някъде преди време писах, че според мен обхвата би трябвало да е 400mm до 600mm воден стълб - 40mbar-60mbar. Дали е така, примерно при СМ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
А като работи колоната до какви стойности е нормалното работно налягане в основата на колоната ??? Мисля да поставя манометър. Чудя се обикновен или електронен? Някъде преди време писах, че според мен обхвата би трябвало да е 400mm до 600mm воден стълб - 40mbar-60mbar. Дали е така, примерно при СМ?

Не знам :nixweiss: Много фактори определят налягането: силата на подгряване, диаметъра на казана и колоната.Предполагам че при различните казани и колони ще има разлика, но колко ще е не знам.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Според мен работното налягане зависи основно от височината на колоната и коефициента на рефлукса. За СМ са ми разсъжденията. Ако разгледаме най-тежкия случай, при голям рефлукс би следвало да се получи течна тапа. Тогава налягането би следвало да се определи приблизително от височината на колоната. Това обаче е аварийно налягане, не е работното!... :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 01:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравей ATZ!
Мисля,че имаш право височина на колоната,диаметър на колоната,коефициент на рефлукс и пълнеж са решаващи фактори за работното налягане при колоните.
При мен манометъра е със отчитане от 0 до 4 бара,при нормално работно налягане няма отчитане,нито при СМ нито при тази със тарелките (дори и при наводнена тарелка :datz:).
Само веднъж видях СМ да отчете 0,5 бара (лош пълнеж,много флегма) но това както казваш е авариино налягане :) .
Мисля,че показателите посочени от теб (400мм/600мм воден стълб) ще могат да каптират налягането във СМ колона.

Поздрави :prost:

П.П Използвам случаят да запитам MONI BARONA при добив от 2500мл на час със подобреното охлаждане на СМ колоната, какви са показанията на термометърат които отчита тем.на парите(връх колона) :?: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
TRANSFORMERS написа:



П.П Използвам случаят да запитам MONI BARONA при добив от 2500мл на час със подобреното охлаждане на СМ колоната, какви са показанията на термометърат които отчита тем.на парите(връх колона) :?: :prost:

На клипа се вижда ясно температурата 78 80 градуса целзий.
Подобрението / кондензатор/ е към охлаждането :!: и няма нищо общо с охлаждащата глава на колоната.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 13:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Здравей MONI BARONA!
Имаш право на този етап от процеса се виждат показания на терм.78/80гр.
Имам СМ колона със охлаждане на главата като твоята преди подобренията.
Прикачени файлове:
4a4.jpg

Навремето когато копирах моята от чужд форум не бях наясно със много неща(не че сега съм :) )
На този етап си мисля,че този начин на охлаждане на главата на колоната със хоризонтални тръби е неподходящ и пречи на паропотока.
Затова те питам дали при този дебит от 2500мл на час със подобреното външно охлаждане на колоната
Прикачени файлове:
IMG_0034.JPG

успяваш да потдържаш температурата на върха във рамките на нормалното.
Поздрави :prost:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
През цялото време колоната поддържа тази температура/78,80гр.ц./
към края вдига на 85гр. ц. и спира сама от само себе си.За да извадя патокито, трябва да спра водата в главата на колоната.
По вторият въпрос;
"главата на колоната със хоризонтални тръби е неподходящ и пречи на паропотока."
Та нали това е идеята , да се забави паропотока в главата за да може да се охладят парите до желаната температура.м/у другото двете тръби са разположени на 30 см. една над друга а помежду тях има стъклени топчета за допълнително задържане на парите и флегмата.
И като казах ФЛЕГМА,тя точно там бърботира и се изпарява от нагрятите топчета.
Няма външно охлаждане просто съм навил гумения маркуч да не стърчи :D
Как успявам да поддържам температурата на върха във рамките на нормалното?"
А ми с много практика. :megagrin: Моя начин е така:
1. щом тръгне първака намалявам газта/котлона/ на минимум. охлаждането е пуснато само в охладителя.
2. щом температурата достигне 78 80 др. пускам охлаждането в главата и засилвам огъня до желания дебит.....ТУК вече идва практиката :!: да уцелиш момента. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 21:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Вярно сега като се загледах във видеото наистина е брониран маркуч(как лъже окото :) ) който във твоят случай помага за по-добра термо.конвекция.
Лично за мен съм решил,че със спираловиден дефлегматор се постига по-добра конвекция и не се нарушава термалният наклон,но това си е лично мое мнение и не ангажирам никой.
Радвам се,че практикувайки си намерил твоят начин да контролираш капризната на настройки СМ.
Аз практикувам така:
1.Щом температурата достигне 65гр. намалям подгряването и пускам охлаж. на макс
така докато отделя леките фракции около 150/200мл.
2.След като отделя леките фракции леко намалям охлаждането,защото до момента то е на пълен рефлукс отделям първотока количеството зависи от материала около 700мл
ползвам като теб кег от бира.
3.Когато терм. ми отчете 78гр почвам да сабирам средна фракция като ми се налага от време не време да корегирам ту водата ту огъня :) СМ е все пак.
Както беше писал един уважаван от мене Съфорумец всеки търси своята истина...аз намерих моята,за дестилация на ракия колона със тарелки
Поздрави и Успехи :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
TRANSFORMERS написа:
Аз практикувам така:
1.Щом температурата достигне 65гр. намалям подгряването и пускам охлаж. на макс
така докато отделя леките фракции около 150/200мл.
2.След като отделя леките фракции леко намалям охлаждането,защото до момента то е на пълен рефлукс отделям първотока количеството зависи от материала около 700мл
ползвам като теб кег от бира.
3.Когато терм. ми отчете 78гр почвам да сабирам средна фракция като ми се налага от време не време да корегирам ту водата ту огъня :) СМ е все пак.

Ей такива грешки правех и аз в началото, играех си с охлаждането.
А ключа на 'мазата' бил в подгряването. :datz: , За това ли ме питаш как под държам температурата в стабилен режим/78 80 гр. ц./
Пс Има един лаф от ''соца'' за първия космонавт; "не пипай нищо и храни свинята" . :prost2:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима