Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Апр 2012, 12:50
Мнения: 257
Местожителство: ESPAÑA
Както писах,всеки търси своята ИСТИНА!!!!
Закономерности като подгряване и охлаждане не са за подценяване,трудно ми е да повярвам, че при дебит от 2500мл със това охлаждане на главата успяваш да потдържаш температурата на върха стабилна.
Ключове много мази също.
Казах каквото имам и спирам дотук за да не спамя...ХОУГ. :D
Поздрави и успешна седмица :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Е, да пиша за моята истина! Заформя се дискусия.
СМ.
1. Сензор за 60*С на колоната при пълнежа. При активирането му нагряването на материала минава в RAMP - покачване на температурата с 0,4*С на минута. Включва се и автоматичното охлаждане на изходните пари с настройка на 78*С. После изкапват вредностите. Държи с охлаждане и рефлукс 78*С. И тук идва тънкия момент за налягането, затова ме интересува. Ако не забележа, че почти спира да капе следва течната тапа.
2. Освобождавам процеса да продължи като следващото задание за температура на парите е примерно на 79*С и едновременно с това се преминава на нагряване с постоянна мощност.
3. Накрая задавам и температура на парите като за 50-60% алк. за да извлека аромати и там е и края на процеса. Какви патоки! Няма ги...

Пак за работното налягане. Трабва да се следи заради опасната течна тапа. Валидно е обаче за колони, които имат ресурс от към охлаждането. Чудя се даже и ми се мотае в главата дали да не обвържа автоматично мощността с налягането. Някъде май беше писано по този случай. Има сензори даже за обхват 0-10mbar. А манометри 0-25mbar.
:lab:
Поздрави !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 18:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Относно работното налягане. Сензор 0-400mm воден стълб. Диференциално налягане.
:lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
Е, да пиша за моята истина! Заформя се дискусия.
СМ.
1. Сензор за 60*С на колоната при пълнежа. При активирането му нагряването на материала минава в RAMP - покачване на температурата с 0,4*С на минута. Включва се и автоматичното охлаждане на изходните пари с настройка на 78*С. После изкапват вредностите.

Защо всички пускат охлаждането на колоната, преди да е изтекъл първака?
Според мен е грешка; Кво, ще втечняваш, ацетона ли :?
Спомням си , някой даже си беше направил кранче и направо пускаше в атмосферата първака,
въобще не го втечняваше.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 23:15 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Ако дефлегматорът ти е изключен, колоната ще функционира повече като обикновен казан и разделянето на фракциите ще е лошо.

Пускайки флегмата от самото начало, можеш да увеличиш рандемана, защото можеш да отделиш по-малко първак, без това да ти влоши качеството, а и в основния дестилат ще попаднат по-малко естеро-алдехидни фракции.

Ако те притеснява разхода на енергия, можеш да увиеш колоната с изолация за водопроводни тръби. Това ще подобри и работата ѝ.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 00:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
SiteAdmin написа:
Ако дефлегматорът ти е изключен, колоната ще функционира повече като обикновен казан и разделянето на фракциите ще е лошо.

Пускайки флегмата от самото начало, можеш да увеличиш рандемана, защото можеш да отделиш по-малко първак, без това да ти влоши качеството, а и в основния дестилат ще попаднат по-малко естеро-алдехидни фракции.

Ако те притеснява разхода на енергия, можеш да увиеш колоната с изолация за водопроводни тръби. Това ще подобри и работата ѝ.


В началото работих така както казваш, но има един съществен момент по скоро проблем които не можах да преодолея а именно постоянната температура от/78'80'/на изходните пари.
Намалях и усилвах горелката, водата по съшия начин, успявах но трудно с две думи губих ценно време. Сега действам така:
Горелката на мах. докато тръгне първака,тръгне ли намалявам на минимум.
Температурата бавно се покачва и щом стигне 78'с пускам охладителя на главата ;
Сега тука е много важен момент, чакам няколко секунди ракията да спре да тече.Като спре да тече започвам да усилвам бавно горелката/огъня/ докато започне пак да тече в желания добив.Така температурата се запазва постоянна през целия процес.
Пс Направил съм сега изолация и на казана от каменна вата че ми омръзна да чакам 2 часа да загрее.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
В момента в който спре да тече - ако изчакаш известно време (в зависимост от подгряването) тя пак ще потече, но тоя път с още по-висок градус.
Даже аз бих действал така - газа на макс до протичане, после веднага водата на макс до спиране на теча, намаляване на газа до 50% и изчакване докато пак протече - това ще е най-добре отделения първак - защото се е натрупал на върха на колоната от постоянния рефлукс и кипене.
Аз така и правя с моята, но тя е ЛМ - затварям крана на отлива докато термометърът се стабилизира (обикновено първо заспива на (65-70), пускам да се изкапе това нещо, след това даже ми спира струята, след малко теква , усилва се и термометърът заспива на 75 и бавно започва да се вдига до 78. Стигне ли 78 - слагам за средна фракция. И започвам да вдигам загряването ...
По някое време отварям крана на макс. - така имам пълен отлив и никакъв рефлукс - колоната вече не е колона, но за ракия е екстра.
После към края на средната фракция - пак пускам рефлукс и съответно намалявам отлива.

За КМ колона това може чрез водата да се направи стига да е достатъчно силен дефлегматорът - макс вода = пълен рефлукс, чак да спре теча на дестилат. Спряно охлаждане = работен режим като алембик = вадене на аромати за ракията, после на опашките - пак среден рефлукс, на крайните патоки - без рефлукс, понеже те ще ходят за преварка.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Вики, Аз изброих десет манипулации с колоната в твоя пост, като не смятам; клякане, ставане, и други от които губим ценни калории :megagrin: .от нежните си тела.
Опростил съм нещата до минимум, с две три манипулации и съм готов да си пия питието до края на варенето,само хвърлям по един поглед на ставащото да не запаля къщата. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет,
MONI BARONA , при моят случай СМ, изходните пари се ограничават автоматично на зададената температура. От това следва, че като задам температурата им да е 78*С ще излезе всичко под тази температура. RAMP на нагряването памага за плавност на процеса до тази температура и малко над нея. Така отделям първака. Обаче, ако се задържи повече на тези 78*С , изтекат вредностите, следва да се задави колоната (течната тапа). Точно поради тази причина мясля да поставя оня сензор за налягане от картинката. Даже мисля на следващ етап да накарам нагряването да работи като поддържа определено налягане. Би следвало да се оптимизира процеса - да стане по-кратък и с по-малко енергия. ! При всичко това, водещ контур си остава поддържането на зададената температура на изходните пари. Съответно алк. градус. :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Вече се мери налягането в колонатааа... Обхвата е 0 до 400mm воден стълб ( 0 - 400mmH2O ) или по другите мерки 0 до 0,04bar. Точността на сензора е 1% , отчитането на дисплея и вътре в PLC-то е с точност 0,2mmH2O.
И вече става много, много интересно. Как да процедирам от тук нататък? Ето какво съм премислил:
1. Ще пусна един процес както до сега и ще го сканирам през 5sec. На всеки 5sec ще има запис на данните от температурите, мощностите и на налягането в колоната за целия процес. Ще пробвам да задавя колоната и да си признае тя на какво налягане, температури и разлики в температурите се задавя или отива към задавяне.
2. След като колоната си признае всичко имам 2 варианта.
а. Само да ме предупреждава за задавяне - примерно на няколко стойности на налягането.
б. Да вкарам налягането или в комбинация налягането с температурни разлики да управляват мощността на нагряването.
Теоретиците по дестилация моля ви се дайте мнение. Може и други варианти да има за които не се сещам. А става все по-интересно.
В горните няколко поста от мен пише как съм работил до сега с колоната СМ.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
То се е видело ,че ни качиха на совалката без да ни питат,ама поне да си сложим коланите.Давай, давай!От кога чакам някой да направи това дето теоретично се "знае" че няма как да стане. :respekt: Утре , като стане, ще ти кажат че това откога, откога е направено.Ама ти си карай напред и много, много не се шашкай от всякакви коментари.Ако и междувременно споделяш-това наистина е безценно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 14:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
ракиджия написа:
То се е видело ,че ни качиха на совалката без да ни питат,ама поне да си сложим коланите.Давай, давай!От кога чакам някой да направи това дето теоретично се "знае" че няма как да стане. :respekt: Утре , като стане, ще ти кажат че това откога, откога е направено.Ама ти си карай напред и много, много не се шашкай от всякакви коментари.Ако и междувременно споделяш-това наистина е безценно!


Долавям сарказъм или бъркам? На един пръст клик съм от иконката "ban" :explode:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Ракиджи-мен,както вървят нещата,май че пак ще отваряме темата СКУКА.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2012, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Аз написа:
ракиджия написа:
То се е видело ,че ни качиха на совалката без да ни питат,ама поне да си сложим коланите.Давай, давай!От кога чакам някой да направи това дето теоретично се "знае" че няма как да стане. :respekt: Утре , като стане, ще ти кажат че това откога, откога е направено.Ама ти си карай напред и много, много не се шашкай от всякакви коментари.Ако и междувременно споделяш-това наистина е безценно!


Долавям сарказъм или бъркам? На един пръст клик съм от иконката "ban" :explode:

Какъв сарказъм!!!Направо не мога да повярвам. Нима този "респект" който съм поставил , не говори за положително отношение?Направо ме :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2012, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колоната може да се задави ако превишиш мощността на нагревателите спрямо диаметъра на колоната и пълнежа. И разбира се е пуснат някакъв максимален рефлукс да слиза надолу.
При това положение и добре захванат капак - нищо кой знае какво няма да стане - ще се повиши налягането в бойлера (като това ще доведе до по-малко изпарение както става в тенджерата под налягане) , налягането ще избута стичащият се надолу рефлукс - той ще премине с един два тласъка през лулата,охладителя и ще изтече отдолу във вид на дестилат.
Налягането ще падне, изпарението ще се възобнови - респективно - ще се създаде нова тапа от рефлукс и всичко се повтаря - ново оригване на колоната.
При това положение - решението било то за автоматиката или за човека е в две насоки :
1. Да намали мощността на нагряване.
2. Да намали охлаждането в дефлегматора.

Първото е по-правилното и единствено водещо до решение, а второто е моментно и само временно закърпва проблема с налягането.

Връзката между мощност на загряване на бойлера и минималния диаметър на колоната (при определен вид пълнеж) е точно дадена тук :
http://homedistiller.org/calcs/reflux_calc
Един вече изтъркан линк, но ясно казващ кое как се определя.

Действието на запушен казан с тапа от рефлукс само мога да гадая дали ще е точно това , но ми се е случвало да влезе пяна и люспи в долната част на колоната и трябва да ви кажа че беше точно такова - едвам удържах капака, след това налягането проби път в пълнежа, колоната оригна вино, налягането падна и изведнъж се увеличи изпарението - след което нова тапа запуши стеснената дупка и така докато не се сетих да намаля до минимум газа и да си довърша дестилацията при почти никакъв рефлукс (поради запушването с люспи, диаметърът на колоната ми беше станал съвсем малък, което отговаря на съвсем малко подгряване)

И пак да отбележа, че всяко увеличаване на налягането в казана води до промяна в точката на кипене (увеличава се) !
И от там падане на интензитета на изпарение - намаляване на дебита на пари.
Което пък би довело до нормализиране на налягането и т.н. докато се влезе в равновесие.

Затова и всеки опит за автоматизиране на дестилацията чрез влияние на налягането ще доведе до разбалансиране на други параметри - дебит, градус, чистота на алкохола и т.н.

Отделен утежняващ момент е че в казана имаме каши с различен алкохолен процент.
А при преварка е и над 25% - тогава мин.диаметър на колоната ще е по-малко число от изчисленото от горния линк.
Освен това този алкохолен процент намалява с времето на дестилация - т.е. тапа в началото ще е по-лесно да се направи, отколкото в края.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима