Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2012, 01:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
@ракиджия , благодаря за "респекта".
@victoryvt , написаното от теб за задавянето на колона е вярно.
Два пъти съм я задавял миналата година. Винаги в края на процеса. Първия път от незнание. Горе започна странно да бучи и да трепери охлаждащата глава. Почти като в Чернобил преди да гръмне. Втория път реших да изпробвам къде е горе-долу маскимума на нагряването като за край на процеса. Казано с възможно най-малко думи.
Задавянето на колоната ( течна тапа ) е в резултат на превишаване на специфични за колоната максимални стойности на нагряването и , или, максимални стойности на охлаждането.
Обикновено е в началото или вкрая на процеса, защото там се правят по резки промени в нагряване или охлаждане. Със сигурност един манометър поставен на подходящото място ще отчете повишение на налягането още преди да се задави колоната.
Открих графики на сканирани процеси при ония дето варят спирт и после си пият пречистена водка.
Насложих отгоре върху графиката два интересни етапа. Единият със дебел светлозелен цвят - Р1. Вторият с кафяв цвят - Р2.
За зеления участък.
Както е писано в началото охлаждането да е на максимум, следва да изтекат вредностите. И ако няма намеса ще се вдигне налягането. Вижда се, че след пика на налягането започват да си събират спирта. Ако обърнем нещата - пика на налягането би следвало да означава , че първака вече е изтекъл.
За кафявия участък.
Спада на налягането. Не е ли точно този етап, при който към края на процеса е добре да се повиши мощността. На графиката се вижда, че не пипат мощността. И логично налягането пада. Като гледам даже разликите на налягането не са в някакви проценти а в пъти.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2012, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Готов за сканиране на процес.
С възможност за запис на всяка 1 секунда до запис на всеки 10 секунди. През колкото секунди е записа толкова е дължината на записа в часове. Например на 5сек. записа е за 5часа.
След края на процеса импорт на данните в EXCEL от онова със синия екран на лаптопа. Съответно и всички данни от процеса на графики.
Ама преди всичко трябва и да се зареди казана! ;)
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ами, каквото трябваше да се получи се получи. С малки изключения. Направил съм тези дни четири варки със записи. Заключения.
1. Който още не си е изолирал колоната да го стори. Много е полезно. Не бях я изолирал до сега защото си мислих да не се наложат промени по нея.
2. Налягането се оказа много малко. Вижда се долу. Ще трябва да сменя сензора с друг с по-малък обхват. Примерно до 100mmH2O. Така и не успях да задавя колоната. Пробвах даже 3.2KW от 3.6KW възможни. Не се задави. Но с това измерване на налягането вече смело след началото на процеса може да задавам солидни мощности на 32-та литра.
3. С последните промени вече на едно зареждане за целия процес похарчената вода е 65 до 70 литра !!! Процеса ми е с около час и горница по-кратък. Преварка или варка почти е без разлика. Въпреки, че не пуснах автоматично нагряване по налягането заради обхвата на сензора.
На картинката. Със светло синьо -зададена температура на парите - алкохолния градус с приближение.
Със зелено - Действителната температура на парите.
С кафяво - температура в колоната
С червено - мощност в % 100% = 3.6KW
С виолетово - действетелно налягане в mmH2O.
Има и други записани параметри. Общо са 12. Не ги давам за да няма объркване с многото графики.
П.П. Както съм писал и преди в началото задържам на 78*С до изтичане на първотока. После отпускам със задание на 80*С. Патоки - няма. Край на процеса на около 50%alc.
:lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Сметки за отлива.
За 2часа и 45минути - 4,8литра с над 80%alc средно за събраното количество. Отлива излиза, че е 1,75литра на час - усреднен отлив.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
atz написа:
Сметки за отлива.
За 2часа и 45минути - 4,8литра с над 80%alc средно за събраното количество. Отлива излиза, че е 1,75литра на час - усреднен отлив.
Поздрави! :lab:

Това си е постижение близо два литра на час :respekt:
Но не забравяй че всичко зависи от материала които вариш :!: тоест с какъв алкохолен градус е...
Всеки път ще е различно показанието на уреда...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 15:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Да, забравих да напиша, че графиките и сметките по-горе са от процес със зареден винен материал.
Напрових и една преварка на загоряла ракия на един приятел. 10литра и допълних с вода до 30литра. Не я измерих колко градуса беше. Времето за преварката беше почти същото. Но задавах мощност до 3,2KW. Тогава правих опити да задавя колоната като преди това пуснах самонастройките на контурите за управление. Тя си беше определена за експериментална тази ракия.
Резултата точно 5литра на 80%alc. и с особен аромат на дървени въглища... :datz:
@MONI BARONA, не разбирам на кой уред показанията имаш предвид. Ако е за температурата на парите, тя е толкова колкото съм задал. Съответно алкохолния градус.
Ако е за налягането - на графиката се вижда какво става и с него. Точно там по налягането продължавам да работя. Целта ми е да се вдига мощността до някакви стойности преди задавяне. Даже и да се саморегулира мощността ползвайки информация от налягането.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Яну 2013, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Дросел (кран) управляем с мотор - Motorized Valve.
Изработката от картинката ми регулира водата в СМ-а. От напълно затворен дросел до напълно отворен 768 фиксирани положения. Смята си управлението къде да го постави и мести, така, че алкохолния градус на изхода да е толкова колкото съм задал. Регулира охлаждането. Горе на графиката се вижда. Не е защото ме мързи да въртя кранове на ръка, не е и реклама на цигарите! Може на някои колеги от форума да им се вижда сложно, колкото - толкова. До тук съм го докарал СМ за сега.
Поздрави! :lab:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Привет съфорумци,
Поради давностен период от 6 месеца разсекретявам колоната на алкохолния колайдер. :)
СМ - управление с охлаждането. Къса - австралийски тип мисля че се наричаше. За дестилиране на ракия, не за спирт. Има писано във форума за предимставата на СМ и за късата СМ колона. Благодарности на StillMan за неговите постове в темата колони.
Може би не е тук мястото на публикацията но поне се вързва с горните постове.
Не е задължетелно да се управлява колоната по моите методи, може и ръчно да се командва. Последното никога не съм опитвал... но няма начин да не се получи.
За недостатъците на СМ също има писано. Голям разход на вода, трудно управление. Е, ... не е така.
Приемам забележки (има няколко), а ако някой реши да я повтори, с удоволствие ще дам пояснения.
Бай Танасе, скоро май писа за един казан със сменен собственик. Подходящ е случая да се премащабира малко и да се експериментира. Имаш и този избор.
Поздрави! :lab:
П.П. Навивките на серпентината са колкото е написано. Начертани са по-малко за добро изобразяване.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2013, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
atz написа:
...с удоволствие ще дам пояснения...да се премащабира малко и да се експериментира...

Ей това са хубави приказки :thumbs1: Като си наумил да правиш нещо, да знаеш, че има кой да ти даде акъл. Тая година ще е, atz. За кайсиите няма да смогна, ама за гроздето - трябва. Колайдер, който става за ракия, но да може и спирт - по-нататък искам да пробвам водки и уискита. Може би две отделни колони, знам ли. Че като гледам и TRANSFORMERS какви красоти е сътворил :respekt: , и корифеите казват, че притежава Мерцедес...
Относно автоматизациите. Някъде четох, че домашните казани подлежат на автоматизация и без много електроника, чрез механични способи /няма лошо/. Мисля, че и в този форум имаше нещо, но сега не мога да го намеря. Ще ми се и това да изуча. Та си мисля, да не би затова да имаш толкова опоненти за използването на електроника...
Поздрави :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Бай Танас, основната ми идея с тези писаници е, че е крайно време да се изчисти една концепция на колона, която да е най-подходяща за домашно ползване по нашите земи. Не всеки да се лута и да започва от нула. Да не давам пример... Е, без четене и теория няма как да стане. В подкрепа на тези мисли, справка - руския форум. Точно поради тази причина горе написах колона за ракия. До 90-92% няма проблем, получава се.
Друг съвсем различен въпрос е колона с автоматизация. За сега само загатвам, ако има интерес, може да обмисляме. Не е нещо ново. За справка пак там, на техните LM, но за производство на спирт.
За електрониките. До тук електроники не съм изработвал. Всичко е на готово. Правилно обмислена система и после софтуерите. Процесите може да се управляват и дистанционно стига да има кой да зарежда. Голям е риска обаче да стане засечка с НАП. :)
Колкото до опонентите, винаги си ги има. Нищо ново. Има някаква макар и малка вероятност след време някой да работи на автоматизирана колона. Докато вероятността да работя на обикновен аламбик е нулева.

Аз, днес на 26.01.2013 е написал в темата за виното неща подходящи и за тук.
Ето... Цитирам го с копи-пейст. Май не става по друг начин.

Предвид, че 99.9% от местните или изобщо не знаят какво правят, или се основават на традиции* от преди 150 години, ползването на учебници на 20 години може да бъде само повод за гордост.
Една от идеите на този форум е да се научим да правим по-добри вина и ракии.

Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 08:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 923
Здравейте!

atz, едно въпросче имам относно тялото на дефлегматора. Готов детайл ли е и може ли да се намери отнякъде?
Благодаря и :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
@ IVO 68 , Тялото е готов детайл, тоест не съм го изработвал аз. От някакъв машинен хидроакумулатор ми попадна преди години и го запазих. С дебелина на стената около 0,3mm - INOX. Гофрираната зона първоначално мислих да ползвам и за подпомагане с въздушно охлаждане. По-лесно е да променяш оборотите на един вентилатор отколкото да управляваш вода. Не се налага въздушно и сега даже ми пречи. Като се отвори вратата на мазето веднага разколебава но има и ответната реакция и всичко си идва пак на място. Само за водно охлаждане на дефлегматора - без гофрата но с по-голям диаметър. Според мен е добре тази част - под дефлегматора и самия дефлегматор да е по-широка от колоната. Най-добре 2 - 2,5 на диаметъра на колоната. Така се намалява скоростта на парите още преди дефлегматора. Хомогенизира се потока и с по-бавна скорост навлиза в зоната около охлаждащата серпентина. Отворите на фунийката също играят важна роля за оформянето на потока пари.
Поздрави! :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Май и други ще стягат нови колони :2thumbs: Значи обикновена тръба, но с по-голям диаметър. А дебелината на стената дали влияе в/у работата на колоната. 92% не е ли вече достатъчно чисто за водка, например, ако материалът в казана е подходящ?
За новите колони :prost:
Qui-Gon Jinn, сега е момента и ти да се включиш в този проект. Нали харесваш джин :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Здравейте, гледам, че повечето съфорумци ползват медна или стоманена вълна. И тъй като не видях отделна тема, какви са отзивите ако пълнежът е от керамични или неръждаеми сачми? Попаднах на това http://www.nibora.com/index.php?id=33&i ... _in_cat=33
:?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
бай Танас написа:
Здравейте, гледам, че повечето съфорумци ползват медна или стоманена вълна. И тъй като не видях отделна тема, какви са отзивите ако пълнежът е от керамични или неръждаеми сачми? Попаднах на това http://www.nibora.com/index.php?id=33&i ... _in_cat=33
:?

Пише го в темата за 'колона'. Аз използвам стъклени топчета,същия ефект имат.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: bogomilov и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима