Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Юли 2018, 01:53 Дата и час: 23 Юли 2018, 01:53

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2011, 16:28 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

Това съобщиха пред журналисти директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и археологът проф. д-р Константин Тотев.

Преди три дни археологът проф. Тотев открил при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня”.

Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия, коментира той.

Все още не са направени консултации със специалисти по старобългарски език, но според археолога е напълно ясно, че думата „ракиня” е ракия, обясни проф. Тотев.

„На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров.

„Подобни паметници са откривани на манастира Великата Лавра – графит, на който пишеше „манастирско вино”. Подобна друга находка бях открил преди шест-седем години, на която пишеше „архимандритов съд”, уточнява Тотев.

„Светкавично” снимков материал трябва да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, а оттам в Европейската комисия, пред която България се опитва да регистрира ракията като национален продукт.

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още той.

Ако ракията бъде призната за български национален продукт, според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина.

http://www.dnes.bg/stranata/2011/10/10/ ... nas.130876

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 06:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 776
Местожителство: Горна Оряховица
Дано това послужи за намаляване на акциза за ракията.
Иначе има доста български изобретения които са намерили реализация и развитие в чужбина-електронния часовник,метода за леене с противоналягане,скоростната кутия на инж. Антонов и т.н.
Според мен трябва да се копае още по на дълбоко и да се търсят артефакти из мезозойската ера ;) .
Защото след като битува изразът "Пий ракия като ЗМЕЙ" все има нещо вярно в него,а змейовете са живяли през мезозоя. Другите народи ги е нямало но българи е имало защото в една песен от панти века се пее "Мене ме мамо змей люби" с което доказваме че сме изобтетили и секса :lachtot: .
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2011, 15:00 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Арак и Арийци
Според Енциклопедията етимологията Думата ракия, в българския език е влязла посредством турския (ракъ, rakı), а в него от арабския. Взета е от арабската "عرق [харак]", като други нейни варианти са "арака, араки, арики". "Арак" на български означава "пот (изпотяване)" откъдето е етимологичното обяснение за думата,само че нерде аго Ямбол нерде Стамбул,нито турците са ни научили да правим и ,което е по важно да пием ракия нито арабите,а това си е древно,характерно българско качество ,неотменимо от душевността на българина и цел на настоящето писание е да докаже ,че там където е имало българи винаги е имало и ракия и ще има бихме добавили,напук на акцизната европейска политика. Между впрочем както стана на въпрос ако ракията бъде призната за български национален продукт и се установи ,че е известна още от средновековието , според евро регламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина ,хммм в такъв случай искам да се обърна към българските официални лица от тази висока трибуна,каквато несъмнено представлява „Ракията.com” ами ако докажем ,че още древните прабългари още в зората на човечеството са я знаели и произвеждали,тогава ще отмените ли напълно акциза още от утре незабавно и ефективно,те това е много по важен и касаеш целокупното българско население въпрос отколкото дали дошлия в България екшън-актьор Сталоун става за български президент..,и накрая като не става Рамбо ,ще ви сложим Ламбо..
Разбира се нормално е сериозните историци да кажат,да ,но нямате никакви доказателства, няма никакви известни артефакти от древността дошли до наши дни потвърждаващи твърдението ,че прабългарите са познавали ракията,че какви точно артефакти бихте желали господа историци?
.По този повод срещнали се египтянчето и еврейчето и взели да коментират миналото на народите си
-Знаеш ли казало египтянчето,наскоро при последните разкопки в Египет открили парчета тел заровени в земята от хиляди години
-Е и кво реагирало еврейчето,това доказва че не сте имали цигани ли ?
-Глей колко си тъп,не бе това доказва ,че още тогава сме познавали и ползвали телефоните,и това са остатъци от кабелите-артефакти се наричат
-Да ,бе да ,а в Израел никаква стара жица не е открита отчаяно възкликнало еврейчето.
И знаеш ли кво доказва това ,че още тогава сме познавали и ползвали джиесемите.
Точно така е и в нашия случай именно липсата на артефакти е доказателство за самото твърдение,че прабългарите още от дълбока древност са познавали- Ракията(.com),какви артефакти бихте могли да очаквате уважаеми господа,да достигнат до нас,представете си група древни историци,обсъждат , артефакта на една хубава отлежала няколко века българска ракия-ами всички те докато последователно установят ,че действително е стара и представлява ценност и артефактът като такъв е безвъзвратно унищожен-свършил е(те и в днешно време бутилките за ракия не са кой знае колко големи.. .)
Точно това е и доказателство ,че варената от прабългарите ракия е била силна и хубава,ако прабългарите варяха шльоковица,или бяха слаба ракия както си мислят още разни сръбски историчари,България щеше да бъде осяна с един куп артефакти от лоша ракия,а факта че до нас не е достигнал ,нито един показва ,че те са били със завидно качество и изпити веднага щом са попаднали в ръцете на следващите поколения,помислете сами за поколенията остават като артефакти,предмети ,захвърлени като безполезни като цяло,и очевидно българската ракия не е била сред тях след като не е достигнала до нас.
Ако следваме премъдростите на енциклопедиите ракията е влязла при българите от турците,които обаче явно …не са я познавали,в противен случай покрайнините на Виена след турската обсада щяха да бъдат осени със бутилки ракия, а не с чувалчета с кафе…
Както е известно много по късно,едва след като се установили по нашите земи,турците взели да умуват ,че Аллах е забранил виното,но за ракията и мастиката думичка не споменавал..И нормално как да им я забрани след като не са я знаели.И защо тя става тяхно национално питие ,чак след като се установили из нашите земи?От кого другиго биха могли да се научат на изкуството да дестилират алкохол,освен от довчерашните си противници,победените българи,които успели да вземат реванш със новото си тайно оръжие- българската ракия.
Какво между впрочем означава думата арак,от дето иде ракията-силно алкохолно питие,пот,есенция всичко заедно,а произхода на думата не е арабски,а старо ирански,както са доказали историците,арийски иначе казано.Естествено възниква въпроса имали ли са прабългагарите,като един арийски народ тази дума в речника си и ако са я имали , и ако да ,то това би било неоспоримо доказателство,че са познавали ракията..
На помощ ,би могла да ни дойде науката етимология,доказано е ,че
Коренът”Ар” е типично арийски-става въпрос за древната прародина на арийците-„ Арияна Ваеджа – «арийския простор»,като самите те се наричат по същия начин.
изчезналите думи измежду фамилните имена, завършващи със суфикса –ар и означаващи професии. Близо половината от тях са вече изчезнали. Въпреки това българският произход на съхранените днес думи с този суфикс не буди никакво съмнение. Проведените от Института по древни цивилизации(Хмм я виж ти и такъв Институт имало в България и Бан,Уау съвсем паднах като видях кой му е директор,моя добър познат и съученик от гимназията-е щом на нашего брата химика е разрешено да изследва историята,значи и ние можем..) компютърни изследвания” показват
, че в разговорния български език от началото на XIX век са се използвали многократно повече думи от прабългарски произход, отколкото сега. Тогава явно преобладаващият брой думи в българския са били от прабългарски произход, повечето от които погрешно се смятат за турцизми Съдейки по липсата на славянски корени на фамилните имена, свързани с професии и занаяти, можем да заключим, че носители на стопанската и професионална култура в България са изцяло прабългарите като такива са именно „АРАКЧИЕВ от АРАК(х)= спирт, сок, есенция, пот”..Та както виждаме на прабългарите е била известна думата арак(ракия) и естествено позната в техния бит.Е да ама някой неверник пак ще каже,че откъде пък „татарите” ще намерят суровина да варят ракия,нали живеят по конете.Да разбира се прабългарите са конни народи ,но както показва историята ,чат пат слизат от конете,да свършат по някоя работа,я държава да основат я някоя джанка(или славянка ) да пообрулят,заслужава да се отбележи прочутото кобилешко мляко-то е по различно от другите млека именно с високия си (към 6%) процент захарност,като освен основата за кобилешкото вино кумис ,ако му се добавят известен процент плодове,поради уникалния си амино-киселинен състав , представлява една прекрасна среда за бързо ферментираща пращина,във днешно време добавката с млека също е широко практикувана,като са документирани патенти при добро разбърквани на материала,достигане на крайни точки на ферментация за около едно денонощие-между впрочем това би било напълно възможно в условията на придвижване на прабългарите.Наскоро дори в пресата ставаше въпрос за фермер ,който в Троянския Балкан вари висококачествена млечна ракия по подобен способ.Освен с друсането на джанки и славянки прабългарите обаче след отсядането по нашите земи са се занимавали сериозно и със лозарство,като за това слава Богу са запазени достатъчно много артефакти-уникалния 10 килограмов прабългарски винен сервиз (Над Сент Миклошкото златно съкровище) пазен днес във музея във Виена показва ,че прабългарите са познавали и уважавали виното.Също така уникалните Крумови закони показват не само ,че прабългарите са имали афинитет към лозарството,ами и че отглеждането на лозя е взело нечувани размери.Както пише известния наш историк и политик Б Димитров -би било наивно да си мислим ,че прабългарите са вдигали наздравици с черепите на победените си противници пълни със вода.Дори нещо друго вдигането наздравица със черепа на победения враг,е типично арийска привичка ,практикувана и от други арийски народи,не случайно и до днес наздраве на шведски,норвежки е- „скуул”-череп.
Следва продължение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 14:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6968
Местожителство: София
http://e-vestnik.bg/12852/koy-prav-izmi ... -forumite/

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 15:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
:twisted: Абе аз съм по-навит, да пригласям на глупостите на Божидар Димитров... ако това повлияе на акциза :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2807
Местожителство: ''Survivor'' България
А бе вдигането на акциза на селските казани е като премахването на "циганския вот".
Всеки като доиде на влас се заканва да вдига,премахва, ама на никой не му стиска да го направи, защото няма кой после да гласува за него.А за Божидарката/познавам го лично/ наистина обича да пие Ракиня. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 776
Местожителство: Горна Оряховица
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1073774
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2011, 21:01 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
http://europe.bg/upload/docs/17_CONF_BG_13_04_bg.pdf


Върнете се в началото
  
 
 [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима