Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Апр 2018, 10:52 Дата и час: 23 Апр 2018, 10:52

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 17:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1957
Местожителство: София
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1555957

Цитат:
Повече от половината пазар на твърд алкохол в България остава извън закона, категорични са производителите. Причината не е в малките казани по селата, а в онези, в които се произвежда алкохол в промишлени количества и остават скрити за проверяващите.

“Големият проблем е, че липсва единен контрол върху продажбите и производството в страната, липсват и стандарти, на които трябва да отговарят съдовете, в които се произвеждат спиртните напитки”, коментираха пред “Труд” от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. По техни данни в момента уж малките казани бълват количества, които надхвърлят в пъти легалното производство.

По предварителни данни до края на годината в страната ще бъдат произведени малко над 60 млн. литра твърд алкохол, което е почти два пъти по-малко от 2008 г. В същото време справка на сайта на Световната здравна организация показва, че българинът в никакъв случай не е намалил пиенето и че е преди всичко почитател на твърдия алкохол.

Такива са 45% от консумираните напитки. Почитатели на бирата са 32% от населението над 15 години, а на вино - 22%. Нашенецът не само е седми в света по употреба на високоградусови напитки, но и изпива годишно малко над 11 литра, пише в доклада на СЗО.

Според Националната статистика разходите, които всяко пълнолетно лице прави месечно за алкохол, са средно 44,38 лв., при 38,77 лв. година по-рано. Междувременно цените на твърдия алкохол в магазините започват от 6 лева нагоре за бутилка от 700 мл, тоест българинът изпива по 7 бутилки месечно твърд алкохол, ако си купува родно производство - ракия, мастика или водка, показа проверка на “Труд” из столичните магазини. Вносните марки са по-солени - цените на водката започват от 14 лв., а на уискито от 19,99 лв., и то ако е в промоция.

“За съжаление през последните години се свиват единствено продажбите на бутилиран алкохол за сметка на огромния по обем сив сектор, който в момента е около 60% от целия пазар”, коментира шефката на “Винпром Карнобат” Десислава Николова. По думите цените на бутилираните български спиртни напитки са на горната граница на потребителските възможности, докато нелегалните напитки се движат на цени между 3 и 5 лева за литър.

“Парадоксът е следният - ракията е най-консумираната спиртна напитка у нас. Същевременно, по данни на агенциите, наблюдаващи пазара, най-висок ръст в продажбите на бутилирани и облепени с бандерол алкохолни продукти бележи водката. Това означава, че българинът пие основно наливна ракия, изварена нелегално от т.нар. селски казани”, обяснява Николова.

В момента има 9000 регистрирани селски казани, които според производителите са една малка част от действително съществуващите. По изчисления на Националната лозаро-винарска камара за последната година нелегалните производители са реализирали продажби в размер на близо 348 млн. лв., от които несъбраното ДДС е 130 млн.лв., така че щетите, нанесени на бюджета, са около 480 млн. лв. годишно.

По данни на Агенция “Митници” ведомството е събрало едва 1 млн. лв. повече акцизи от продажбите на алкохол през първите седем месеца на годината в сравнение със същия период на 2011 г. От агенцията обаче не предоставиха на “Труд” информация за броя на продадените бандероли от началото на годината. Тези данни изненадват вносителите, които смятат, че през летните месеци продажбите са били добри. Около 40% от продажбите на вносен алкохол се осъществяват през последното тримесечие на годината и затова е още рано за прогнози, категорични са от бранша.

Нов спад обаче се очаква с влошаване на времето - причината е влязлата в сила забрана на тютюнопушенето на закрити места, обясниха от “Перно Рикар”. Компанията се позовава на информация от заведенията за хранене.
“Досега беше топло и можеше да се стои навън, но със захлаждането хората влизат вътре и няма да се застояват толкова дълго в заведението и съответно ще пият по-малко”, допълват още от компанията.

Иван Папазов, изп. директор на "Винпром Пещера":

Нелегалният алкохол е прекалено много

- Г-н Папазов, по-малко ли пие българинът, след като пазарът на твърд алкохол продължава да се свива?
- Легалният пазар на алкохол продължава да се свива за сметка на сивия сектор и ощетява хазната с милиони левове. При положение че по данни на Националната лозаро-винарска камара над половината от търгувания в България алкохол е контрабанден.

Многократно сме изказвали нашата позиция, че никога не сме били срещу това, което се корени дълбоко в бита на българина - да си вари ракия и да си произвежда вино за собствена консумация. Проблемът е в производството на огромни обеми нелегален алкохол. Само преди седмица в Чехия 20 души починаха вследствие на нелегално производство. Полша също обяви жертви. Тези случаи са твърде чести и в България, което е недопустимо.

- По какво българският алкохол отстъпва на вносния и с какво е по-добър?
- Може би сме свикнали да омаловажаваме качеството на родния алкохол заради огромната разлика в цената. Факт. Но не всичко скъпо е най-качествено. Като изцяло българска компания сме наясно с икономическата обстановка. Потребителската кошница на българина едва му позволява да закупи нещо странично от най-необходимите за оцеляване продукти.

- Какви са новите тенденции на пазара на алкохол?
- Потребителите стават все по-отворени към световните тенденции. Именно затова се наблюдава промяна в поведението и навиците им, що се отнася до алкохолните напитки. Така например все повече млади хора пият вино и ракия, а все повече по-възрастни хора се отварят към водките и миксовете. Това е страхотна възможност за производители като нас. Най-важно е потребителите да имат доверие в марката и производителя.

--------------------------

Как да разпознаем ментето

Всеки ден токсикологията в “Пирогов” изнася информация за натровени с алкохол хора. Но случаите не намаляват, а дори се увеличават по време на почивки и празници, показа проверка на “Труд”. И докато Комисията за защита на потребителите прави мащабна проверка за опасен чешки алкохол по пазарите, родният наливен остава без надзор.

Проблемът е, че няма единен орган, който да следи къде и от какво се произвеждат спиртните напитки. Митниците следят за платен акциз, Министерството на икономиката води регистър на производителите, агенцията по храните няма ангажимент към качествата на алкохола, а Министерството на вътрешните работи прави документални проверки. Липсата на контрол в случая може да се окаже много опасна, така че единствената опция пред потребителя остава сам да се научи да разпознава фалшивия алкохол.

Първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е дали алкохолът се продава наливно. По закон всеки може да си свари ракия в регистриран казан, но до 30 литра, за която плаща около 2,20 лв. на литър акциз. Ако мине това количество, акцизът скача до 4,40 лв. за литър.

На пазарите обаче е малко вероятно да засечете подобна продукция. Ако проверите форумите в интернет, ще откриете всякакви причудливи изобретения - казани от перални, от тенджери и дори от кенове с бира. Специалисти предупреждат, че подобни съоръжения са опасни - не само защото може да избухнат, но и защото са изработени от неподходящи материали.

Преди да купите твърд алкохол, погледнете дали има валиден бандерол. Това е знак, че производителят е платил акциз и съответно е лицензиран и регистриран по закон.
Следващата стъпка е етикетът и серийният номер.

Върху бутилките има номер на производителя. Когато такъв липсва, алкохолът е с неясен произход. По-бледите или черно-белите етикети също може да са знак за фалшификат. Практика, за която разказват вносителите, е да се събират шишета от класен алкохол, които да се пълнят с фалшив и да им се поставя домашно напечатан етикет.

Един от важните показатели е цената. Когато тя е прекалено ниска, в повечето случаи става въпрос за менте.


Цветелина Катанска


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2012, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Искам да посоча един интересен аспект относно възможността един домашен производител на ракия да произведе нещо с толкова много метилов алкохол, че да е способно да убие човек.
Ето малко факти, без нужните точни числа, за което се извинявам :
Метиловия алкохол е силна отрова за човека, ако се приеме в чист вид - съвсем малка доза може да причини слепота, и/или смърт.
Това е всеизвестно !
По-малко известното е че антидот (противоотрова) е етиловият алкохол (това което го има най-много в ракията).
Комбинацията от същата доза метилов алкохол, размесена с достатъчно етилов се оказва абсолютно безопасна по отношение на слепота и смърт.

Може ли един домашен дестилатор с казан алембик, та дори и с колона да отдели толкова чист метилов алкохол за да трови хората с него ?
Не може !
Защо ли ? Ами точно защото не разполага с високотехнологични колони, не е учил за епюрация, ректификация и деметанолизираща колона !
А и да е учил - няма как да я направи и пусне да бачка в задния двор на вилата му ...

Така че мен ако питате - колкото и да се опитват да изкарат домашното производство супер опасно - същата тази наука дето им идва на помощ ги опровергава.

Как тогава се създават скоросмъртни ментета ?
Много просто - лицензираните заводи имат деметанолизиращи колони и като отпаден продукт имат метанол. Все ще се намери някой тарикат да открадне някакво количество, после да се опита да го пласира като евтина водка или нещо подобно.
Да не говорим че може да стане и друго - един краде етилов спирт от спиртоварната, друг му го подменя с метилов, а той преоткрадва етиловия. После оня първия крадец пласира нещо което счита за етилов спирт и някой трети тарикат трови хората.
Версии много - параноята по хората ходи.

Но ако правиш ракия от плод, грозде, зърно, захар и т.н. и разполагаш с алембик казан - ако ще и пиян като г.з. да дестилираш - чист метил не можеш извади.
Вредности може, но няма да умре човек !

А спиртоварните с деметанолизиращите колони могат - може да не са виновни, може да са ги крадили - но технологично могат.
Да не говорим за спирт от дървесина - сярна киселина, висока температура и дървесината става на глюкоза ! Ама не е за пиене.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2013, 22:02 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Чип разпознава алкохола менте
http://fakti.bg/technozone/62368-chip-r ... hola-mente


Върнете се в началото
  
 
 [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима