Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 11:12 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Прочетете и се посмейте - нова изцепка на услужлив "технолог" - "най-скапаната винпромска ракия е по-качествена от най-изпипаната домашна ракия":

http://e-vestnik.bg/8502

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Бих казал добра статия в стил "ВРЕДАТА ОТ ПИЕНЕ НА ДОМАШНО ПРАВЕН АЛКОХОЛ" :) .Колегата много добре е описал последиците от неспазване на технологията за приготвяне на домашно вино и ракия.Опоменати са прости правила и процедури които са обект на разисквания в този сайт.Още повече че мнозина начело с админа работят имено за това да научат желаещите как да работят в домашни условия и как да получат качествена напитка.
Считам че статията е полезна за тия който искат да знаят, но не бива да се приема всичко за чиста монета.
Колегата работи сред медици и има професионално изкривяване, токсиколог на всичко гледа от към страна на отровите а е известно че дозата прави отровата.По принцип всичко което ядем е вредно но само когато прекалим.
Абе той да си пише пък ние ще си правим ракия но вече с едно на ум тое отделяй първака вземи средното отделяй патока навреме че в него има най много отрови.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 15:58 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Мм дааа,не е хубаво човек да се подиграва но според мен вида на експерта подсказва че набляга на органолептичния анализ...
Много ме дразни подхода...видите ли много сме учени... а хората гребът от външния кенеф лайна(с извинение) с кофата и ги ферментират...пият всякви пумии и т.н.
Да това с кафето е верно...
Но да се твърди така на прима виста че ВСИЧКИ ДОМ РАКИИ имат наркотично, нервнопатологично и неврнотоксично действие....Е МАЛКО ПРЕКАЛЕНО.
Вярно е че културата на правене на алкохол е изключително ниска.Но началото е поставено тук...и който иска да не е под наркотично, нервнопатологично и неврнотоксично влияние се образова...На мен лично всички тези влияния така изложени ми харесват))))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че найстина трябва да се обърне внимание на тази статия и да се спазват някой правила:
1. След приллючване на ферментацията колкото може по скоро да се вари или да се вземат мерки да не започне оцетна ферментация.
2. Преди варене да се сложи хлебна сода 4 пакетчета на 100 л. материал за да се премахне оцетната киселина, за да се намали съдържанието на етилацетат.
3. При варене на сто литра материал се хвърлят 150-200мл., 1л. се отделя за добавяне при друго варене. Когато алкохолният градус падне под 47-45 ал/гр. пак отделяме за друго варене /около 47-45 ал/гр. в съда в който тече ракията започват да се образуват повече мехурчета от обикновенно/. Ако при варене на джибра добавите първак и пърцуца от друго варене отделете по-голямо количество първак.
4. Добре е да се прави втора преварка:
а. при първато варене се изхвърлят първите 100-150 мл. на 100л. материал и се сабира до 15-20 ал/гр.
б. ако варите от ечемик и захар може да се направи химическа очистка: разрежда се алкохола от първата преварка 20-25 ал/гр. и се долива воден разтвор на калиевперманганат докато разредената ракия се оцвети в розово след това се добавя сода едно пакетче на 50 л.. Престоява няколко дни на дъното остава черна кристална утайка, ракията се източва внимателно. Също така може да се прецеди през дървени въглища или активен въглен. /казвам само за ечемичена, защото при ракията от грозде и плодове ще се изгуби аромата/
в. При второто варене на сто литра материал се хвърлят 100мл., 1л. се отделя за добавяне при друго първо варене. Когато алкохолният градус при преварката падне под 47-45 ал/гр. пак отделяме за друго първо варене. Ако при първото варене добавите първак и пърцуца от друго варене при втората преварка отделете по-голямо количество първак.
5. Колкото се вари по бавно толкова по добре се отделят фракциите, огънят се регулира така че струята ракия да тече отвесно, ако вземе да тече по напред огъня се намаля, ако струята се отдръпне назад огъня се увеличава.
И да не ви се свидят първака и пърцуцата загуби няма само се увеличава хамалогията. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 10 Мар 2010, 07:02, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2010, 23:27 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
"дори и най-скапаната винпромска ракия е по-качествена от най-изпипаната домашна ракия"!!!! Като видях това реших че няма смисъл да чета цялата статия. :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2010, 17:21 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Венци ,
прочети я ! Въпреки че нещата са многократно споделяни във Форума, няма вреда от обобщението на професора.
А аз съм съгласен с него, и се чудя кое не одобряваме? Освен разбира се ония 20мл ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2010, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Прав е е бай Драган че няма вреда от обобщението на професора. Но има неща които дразнят и се набиват в очи
Цитат:
Това си някаква е наша, местна, балкано-анадолска, отечествено-работническо-селска специфика.

Тук явно ни обиждат на произход веднъж етнически и второ на класово политически принцип.
Освен това има две вметки на редакторите б. р. - в селски условия,б. р. - варене в казана) тия думи изменят казаното от автора.
Другото за "дори и най-скапаната винпромска ракия е по-качествена от най-изпипаната домашна ракия"!!!
Е той си работи в София и не е попадал на истинска отврат от тая която се продава за 20-30 ст. чашата.
Прощавам неточноста за винпромите те бяха при соца сега има изби винарни дистилерии и т.н.,друг е въпроса с нерегламентираните (меко казано) производители там нещата по някога отиват към бъркоч.
Хвала на Рetiomalchev че отново и отново изписва ония прости правила които са задължителни за добро домашно качество. :2thumbs: :gott: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Мар 2010, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Cavxan на времето по училищата имаше един лозунг, който е спорен "Повторението майка на знанието" :megagrin:
Правя го заради новите потребители на форума, за старите ми е ясно че ги знаете. :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2010, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Илюша .. цитирам... (вида на експерта ..) :D :twisted: :D

Обаче при видът на експерта ... направо ми се припи от "хубавата " купешка ракия .

То че някои сме тъпи, та тъпи , та та тъпи - вярно е , но не чак луди , както си мисли експерта .

http://www.youtube.com/watch?v=Z7wk7n0i ... _embedded#

Я една стара песен , за който чете тук , и му хареса песента де .. .



Dobawka е да се оплача нервно ми е , и не можех досега да регулирам огъня както казва Петьо Манчев да тече вертикално .
Отначало давам както казва той слаб огън , но по средата на варенето давам повече огън , и тече яко, :) към края за патокито намалям огъня.
Изхвърлям по неговите съвети 200гр в началото , и в края част от патокито ( има ли друга не толкова грозна дума ??) си остава и изхвърлям с пращината .
Мн. съм притеснен за патокито , понеже изпихме основната ракия , и гостите ми пият патокито , твърдейки че е страхотна ракия ....
Притеснен съм - че ще ми го изпият .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2010, 06:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Освен описаните чисто химичните реакции всичко друго е пропаганда и платена реклама :warn:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2010, 09:52 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 268
В нашия край на патоките викат подирки. И този "авторитетен" учен май обича да прекалява с подирките ... :megagrin:
Ето един линк със статия на уважавният от мен д-р Иван Маринов (уважаван защото може да пие и носи почти колкото мен) за вредите които нанася алкохола върху организма било той домашен или заводски. http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_3528.html

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2010, 13:45 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
АААААААА лоши хора песимисти такива значи :D !!!Защо все за вреда да говорим...
ето ви един линк за да не бъдете така черногледи 8-)
http://www.book.store.bg/cgi-bin/pp-pag ... template=2

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2010, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
"руски народни рецепти" :lachtot: :lachtot: :lachtot:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2010, 14:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
е от мен какви да очакваш)))

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Мар 2010, 15:26 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Браво! ilu6a те това е приказка. Кво шъ ми говори глупости оня подпухнал учен? Копега wufan много те моля за по-отговорна позиция по въпроса . Не може с лека ръка да пренебрегваш вековните руски прадиций.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима