Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2010, 13:21 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Намерих всъщност какво съм чел...

Коментар от СайтАдмин:
"""Става и с хлебна, не качвай захарността над 16-17%. Иначе дава повече фира и образува повече метанол и други алкохоли."""

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2010, 13:47 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Не знам какво е имал предвид...може би нещо свързано с костилкови плодове???
с по-ниско съд. на алкохол в джибрите...не се екстрахират разни л...на от костилките???а с такава захарност алкохолното съд. на джибрата няма да превиши 6-7%алк.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2010, 21:30 
Offline

Регистриран на: 23 Юни 2010, 08:32
Мнения: 2
Аз съм нов в форума. Наздраве на всички.За ментето ще кажа доктора е прав за някои работи но това е пропаганда на Бойко Борисов както увеличиха цигарите така искат и да ни откажат да варим ракия.
ФИРМА ГРАДУС ИМА РАДОСТ !!! :2thumbs: :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2010, 22:19 
Online

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
нещо ново http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=653793


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2010, 07:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
В тая статия няма нищо против домашната ракия или против ракия произведена в малки количества в класически съоръжения.Тук на кратко се описват добри практики и вечния спор клони към доброто производство независимо къде е.
Цитат:
Сред технолозите често се спори дали дестилатите от колона са по-добри от изварените в красивите като форма класически медни казани, каквито все още се използват за изваряване на винено бренди във Франция или на уиски в Шотландия. Някои са категорични, че казанджийската ракия, ако е направена внимателно и от качествен материал, е по-вкусна.

Няма как да се каже да живее ментето а по скоро долу ментето а домашната си я пиеме!
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 13:19 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Все пак проф. Ташков е професионалист, не някакъв обикновен любител на чашката :) .
Пия само домашна гроздова/мускатова/, мое производство/в краен случай взимам назаем от един приятел/. Тази година съм я подкарал на има няма 20-я ден. Груба е, но няма главобол, няма дявол. Ето някои от моите простички правила.
1. Хубав материал носи до 30% захар Разтварям 1/3.7-4.0 захар/вода. Културни дрожди не ползвам. Лимонтузу 1 гр. на кг. захар
2. Варя непосредствено след падане на джибрите, дори и рефрактометъра да показва 2-3% захарност.
3. Варя в големи/500-700 л./казани с ректификация. От казан като на снимката в "Труд" не бих и близнал.
4. Разреждам ракията на 3 пъти с изворна вода до 42-45 алк. гр.
5. Задължително 40 дни в дъбово буре, останалата в бидона ежедневно аерирам ръчно 30-40 дни. След бурето в стъклени дамаджани. Преди консумация може и в бидони от минерална вода.

Айде наздраве момчета и да ме прощава проф. Ташков, че винпромското менте с фалшив бандерол и по добро от хубата отлежапа гроздова ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 19:58 
Online

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
От къде ги намираш тези 500-700 литрови казани?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 20:36 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Изцепката на Ташков е илюстрирана най-добре в следния цитат:

Владислав Ташков написа:
Аз не пия, но изследвам алкохолите и наблюдението ми е, че дори и най-скапаната винпромска ракия е по-качествена от най-изпипаната домашна ракия.

Човекът е химик и толкова. Той гледа на ракията като на смес от вещества и хич и не може да проумее, че някой, който не е закоравял пияница, ще примижава от удоволствие, отпивайки от "вредната" микстура. Бохемът ще се радва на вкусовото усещане, а аналитикът ще тича до хроматографа. Това са две абсолютно несъвместими житейски позиции. Не казвам, че обективният анализ е без значение, но е дълбоко погрешна позицията, че нивото на метанола, етилацетата и т.н. определят обективно качеството на ракията. Има си допустими норми за съпътстващите вещества - ако са спазени, въпросът е приключен. Точка. Самоцелното вманиачване в прекомерното пречистване на дестилата води до плачевно куха и плоска ракия. Всъщност ракия ли правим или фармацевтичен продукт?

Статията добре се вмества в услужливата кампания в подкрепа на индустриалното и злепоставянето на домашното производство. Ташков вероятно е откровен, със сигурност е добър химик, но да ме извинява - фундаментално не разбира какво е ракия... Както вече споменах - добрата ракия е изкуство, но някои цял живот не могат да го проумеят...

И доколкото главният консуматор на ракия са бохемите, а не хроматографите, нека тези, които вместо да дегустират, размахват листинги, не ни поучават какво е добро за нас :prost:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 22:01 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
АЛЕЛУЯ!!!!!!!!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 10:06 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
В с. Марково, единия е 500, другия и той е 500/по документи/ л., и двата с ректификационни колони. Съответно 45 и 55 лв.
От две години варя там и съм много доволен
Нали знаеш, марково уиски от с. Марково :). А иначе ако драснеш една клечка, селото ще хвръкне във въздуха :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2010, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Ташков,ташков......ЛЪЖЕЦ,това си ти,1 % сода на 100л.ела да те почерпя с това....що те слушах :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима