Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 925 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 62  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 07:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да kotebarry така е написано, "Баба кът не чува си го донаглася." "Журналиста като не разбира интерпретира."
kotebarry написа:
За целта в меден съд се слага ечемик, който трябва да заври и дори да покълне.
kotebarry написа:
След ферментацията се получава малц, за който могат да ни завидят и немците,

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 09:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
уфффф единственото нещо по-просто от журналист....са два журналиста.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 09:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
:lachtot: Тоя папарак трябва да го вържат за един месец до казана, да гледа как се прави малц и бира, пък после сам ще си изяде статията :datz:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 16:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Всички знаем колко дълъг е процесът на приготвяне на бира и колко сложни технологии и рецепти използват пивоварните по света.

Новозеландската пивоварна WilliamsWarn пусна революционна машина, с която може да си приготвим пенливата напитка в домашни условия супер бързо и лесно, пише порталът gizmag.com.

Системи за домашно варене вече се предлагат на пазара, но всички те изискват минимум месец, за да стане готова бирата. Само 7 дни ще трябва да изчакаме, ако използваме минипивоварната на WilliamsWarn, за да вкусим любимата си напитка.

Създателите на технологията - Йън Уилямс и Андерс Уорн, твърдят, че тяхната машина не пропуска нито един от етапите по варене на пивото (част от процесите протичат едновременно), като наред с това осигурява надежден контрол на качеството.

Потребителите трябва да отделят 90 минути за почистване и стерилизиране на системата и добавяне на необходимите съставки в началото на процеса. След една седмицата в машината вече има 23 литра готова за консумация бира.

Минипивоварната на WilliamsWarn към момента се предлага само на пазара в Нова Зеландия, но създателите се надяват скоро да завладеят австралийския и американски пазари.

Пивоварната струва 4.5 хиляди долара, а съставките за приготвяне на една партида бира - 32 долара.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2011, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Нова измама
Люти чушки в ракията
Алхимици варят парцуца за дипломна работа

Лютата ракия вече не е само в народните песни, а и по пазарите. Нагли търгаши пробутват парцуцата си за първокласна напитка. За да докарат усещането за висок градус, те тъпчат люти чушки в джибрите. С ноу-хауто си вадят повече литри и пестят от захар. Когато човек пие от "лютивката", има усещането, че е купил истинска силна домашна ракия. Щом пари в гърлото, значи е добра, коментират познавачите край сергиите. Хитрината с лютите чушки се прилага не само от частни производители, но и от малки винпроми. Ментето не отстъпва по цена на качествените бутилки. Литърът се продава за около 10 лв. Друг хит са ракиджиите алхимици. Митничари засякоха незаконни казани в мазе в Русе. Собственикът им се оправдал, че не вари парцуца, а прави химически опити за дипломна работа.......цалата статия....http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=380294

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2011, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
По принцип в южна Италия си е традиция в бутилката да се слага люто чушле.

Не че всеки го прави, но по магазините има доста марки с чушле в бутилката, което естествено се вижда.

А да слагаш люто по описания в статията начин си е шмекерия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 15:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
една статийка за руско четящите...оказа се,че кумис и сега се произвежда...
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1% ... 1%8B%D1%81

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2011, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
една статийка за руско четящите...оказа се,че кумис и сега се произвежда...
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1% ... 1%8B%D1%81

Споменатият фламандски монах - Гийом де Рубрук или Вилхелм де Рубрук - всъщност описва един от начините за приготвяне на кумис през Средновековието от Варваските народи, който предполагам се е запазил и до днес в някой райони.

Първо се забиват два кола в земята и се обтягa връв между тях. Към нея се привързват жребчетата на кобилите, които трябва да се издоят. Тогава майките стоят спокойно и дават да се издоят. А ако някоя от кобилите е твърде неспокойно дават на малкото й да посуче малко, след което пак го сменя дояча. След това изливат събраното мляко в гюм и започват да го бият с приспособена за тази дейност пръчка. Щом започнат да го бият млякото започва да кипи "като ново вино" и да се вкисва - ферментира. Млякото се бие докато не се получи масло и след това ако е подобаващо силно, значи е годно за консумация. Продължават да го бият докато се образува гъста утайка на дъното, която дават на робите, а горната, светлата, част се дава на господарите. Именно нея Гийом описва, като "много приятна и с добро въздействие".

През зимата приготвят така наречената "млечна водка" - тарасун или терцина.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Сеп 2011, 23:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Не се чуствай длъжен да кажеш нещо по-всяка тема...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 13:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Не се чуствай длъжен да кажеш нещо по-всяка тема...

Тук е Форум и всеки може да се искаже по всяка тема.
Ти не се чуствай длъжен да четеш всяко мнмение.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 91
Местожителство: София
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1034684
Не вярвам да е много приятна, но все пак :respekt: за човека.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
На журналята не може да се вярва,око да види ръка да пипне...може Админа да командирова някой съфорумец до мястото на събитието,пък има и доста хора около Панагюрище :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Цитат......За първи път чул за рецепта за ракия от мляко преди повече от 10 години. Казали му да сложи 10 л мляко, 15 кг захар и няколко самуна типов хляб.

Нали се сещате от къде идва ферментацията....Руснаците го правят това от години.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 19:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
съществува и т.н асау кумис...който е с 40% алк.съдържание...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 19:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Абе от 10 литра млЕко трябва да излезе 15 литра ракия ! Заради захарта де... Щом като този фермер от 120 литра млЕко изкарва 40 литра ракия значи не е наясно с технологиите ! Да ме вземе за технолог , а пък с остатъка от дестилацията ще му направя и извара !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 925 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 62  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима