Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Съкращения
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 21:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Дали ще е полезна тема за съкращения? Кой каквото се сети да пише. Само трябва да измислим как да не се разводнява и накрая всичко да е на едно място, а излишното да се помете :) И по възможност да се наредят по азбучен ред.
Примерно:

АФ - алкохолна ферментация
.......
КУ - контактни устройства
.......
ОМФ - оксиметилфурфурол
.......
ЯМФ - Ябълчено-млечнокисела ферментация (малолактична ферментация)

Може и на латиница форумни или хоби термини

IMHO - In My Humble Opinion (според моето скромно мнение, според мен)
YM - Your Mother оопс, такива не


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 22:03 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Бай Танасе, CMIIW но AFAIK си добре подготвен, затова ASAP трябва да поемеш ролята на редактор на акронимите, по съвместителство и на абревиатурите, защо не и на всички съкращения :D

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2015, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
:) Админът май предупреждава, че с много съкращения форумът може да стане неразбираем. Май ще си взема думите назад за английските.
CMIIW - поправи ме ако греша
AFAIK - доколкото знам
ASAP - тоя ми е любим, може и догодина :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 11:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
SiteAdmin написа:
трябва да поемеш ролята на редактор

Нямам против, стига съфорумците да кажат, че има нужда от такава тема. Ама не се сещам как може да стане като технология :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2015, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Аз отдавна повдигнах въпроса за една такава тема, където да бъдат обяснени различните термини и съкращения употребявани при производството на вино и ракия. Така, че аз съм ЗА тази тема.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Какво е инвертиране на захарта? Чичко гугъл ми дава примери само пчелари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 08:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Я потърси на леля Ракията.соm и ще разбереш.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2501
Местожителство: ''Survivor'' България
Жоро написа:
Какво е инвертиране на захарта? Чичко гугъл ми дава примери само пчелари.
Превръщането на кристалната захар(захароза) в глюкоза ! За да могат дрождите по лесно да е усвоят и превърнат в алкохол...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
Благодаря MONI BARONA!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съкращения
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2015, 22:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Абе Кавхана го каза е в тази тема:
posting.php?mode=reply&f=7&t=2679

"Какви полизахариди какви пет лева :lachtot: !!!
Обикновената захар е дизахарид и се нарича още захароза.
Тя е съставена от глюкоза и фруктоза свързани помежду си.
Полизахариди са нишестето и целулозата директно от тях спирт не се получава а след съответната химична и биохимичма обработка.
Чичко гугул :
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0 ... 0%B0%D1%80
:prost:[/quote]"

Така че, какво "инвертиране"? Разтопяваш и наливаш...

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима