Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Сеп 2018, 05:51 Дата и час: 22 Сеп 2018, 05:51

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 19:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1963
Местожителство: София
Доста потребители си затрудняват да си сметнат подслаждането на мъстта, градирането на ракията и т.н. Започнах да правя калкулатори, които от една страна да опростени и практични, от друга да дават максимално точни и полезни резултати и облекчават рутинните дейности.

Засега в алфа фаза се намират:


"Алфа" означава, че не са в безгрешно състояние, затова всякакви съобщения за забелязани грешки или предложения са добре дошли.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2015, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
Екстра е ! Ако някой търси грешка от втори и трети порядък първо да си види измервателните уреди те с каква точност мерят. За нашите цели е :2thumbs:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 01:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 167
Ето този калкулатор, според мен е доста добър. Ако може да се преведе и на български, ще бъде полезен на много хора.
http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/index.html


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 17:39 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Вместо измерителна единица dm³ ще е по-добре в литри.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 543
"Вместо измерителна единица dm³ ще е по-добре в литри."
Когато става дума за обем е едно и също, а и обем се мери по-лесно. Бидоните много често са разграфени, има и кофи такива. Може и да се сметне. Ако трябва да качиш на кантар повече от 50 кг. бая ще се озориш.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 07:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 104
Местожителство: София
Калкулатор за разреждане на ракия и за изчисление на захарност:
http://todorov8.free.bg/


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2018, 11:40 
Offline

Регистриран на: 18 Мар 2018, 11:07
Мнения: 1
Здравей те.Някои можели да ми каже от къде мога да си изтегля таблица „калкулатор„ за разреждане на ракията на по нисък градус.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2018, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 398
Виж в горният пост. Калкулатора е точно за това.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2018, 17:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 159
Местожителство: София
Цитат:
•Калкулатор за подслаждане на мъст със захарен сироп


Привет на всички съфорумци.
Имам едно тъпо питане от любопитство относно калкулатора за подслаждане на мъстта. По формула на калкулатора при 12-13% захарностт на плода за 100кг мъст трябва да се сложат 11кг захар към 11кг вода, за да получиш 20% захарност на мъстта. По четено из форума и безброи рецепти и препоръки масово колегите разреждат 1кг захар км 3 или 3,5л вода. Реално няма как да получиш по този начин 20% захарностт на мъстта... Спазва ли някой да прави захарността за ракия 20% или всеки слага на око 1 захар към 3 вода.... Объркан съм и ми е интересно :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2018, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2826
Местожителство: ''Survivor'' България
И аз съм така..... :D ту захар ту вода слагам...Вземи си един хубав захаромер и
Дджан джун... всичко е точно :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2018, 23:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7109
Местожителство: София
Добре де,толкова ли едни проценти не можете да сметнете?!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2018, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2015, 13:33
Мнения: 159
Местожителство: София
Не става въпрос за проценти. Повечето колеги, за да не загубят аромат на 100кг плод залагат максимум 8-10кг захар с по 3л. вода., което няма как да се получи 20% захарност на мъстта. Това ми беше странното..


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2018, 12:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 7109
Местожителство: София
gizdo007 написа:
Не става въпрос за проценти. Повечето колеги, за да не загубят аромат на 100кг плод залагат максимум 8-10кг захар с по 3л. вода., което няма как да се получи 20% захарност на мъстта. Това ми беше странното..

Баш проценти си е.Какво има да се мери толкова?Ако не добавят вода си е баш 21%...А ако има
100кг плод със захарност 13%(примерно), добавиш 10кг захар и 25-30л вода се получава до 17,2%...Дестилира ли се бързо е достатъчно добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима