Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Първи опити , с каберне :D
Прикачени файлове:
Копие от DSC03032.JPG


Захарността се олучи идеална :) ( след като добавих 2 кила захар )
иначе като купувах гроздето се клеха че захарността е 24 ...
Прикачени файлове:
DSC03051.JPG

Прикачени файлове:
DSC03049.JPG

засега е 23 гр.Целзий , датчикът съм го преработил ...

Ползвам технологичните съвети( като всичко побългарявам :D ) на Илюшата , и Петьо Манчев , и мн други от форума .
Понеже не ми се взима на заем мелачка /ронкачка ,
аз се правя на ронкачка , като мога да изронкам по 1 тон на ден , а пасаторът за ябълки , ми меля 1 кофа 30 кг за 5 сек .
Не се чупят семките , което ме притесняваше .
Темата я пускам единствено да се похваля :D

Интересното е че колкото хора видях тия дни всички казаха , че на каберне не му трябват културни дрожди , да не махам чепките , и най - важно да осигуря достъп на винарките , понеже те преработват сока и произв. алкохола.
Отивам да купувам винарки отнекъде , понеже нямам. :D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 18:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
emil emilov написа:
и най - важно да осигуря достъп на винарките , понеже те преработват сока и произв. алкохола.
Отивам да купувам винарки отнекъде , понеже нямам. :D

Около външните кенефи има винаги :lachtot:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 20:13 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Илия-та му харесва да се шегува, защото там, далече никога не са виждали грозде,още по-малко вино/събрано и СМАЧКАНО грозде/ и затова си позволява да е неутрален, внимателен.
Причината е че тамошните благоговеят пред гроздето-имат го за ГОЛЯМА ценност, което за тукашниете е смешка- еее кво да правим –за да настане спокойствие трябва да освободим предността ,това дето е пред нас, от наслоенията на нездравите възприятия.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2011, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
"Около външните кенефи има винаги :lachtot: "
Oния са " лайнарки " :) те не понасят етила , опияняват се от парите , изпадат в свредел , или губят връзка с кораба майка .

Прикачени файлове:
DSC03045.JPG


За да видите къде съм аз - къде сте вие :D -
това е бъркалката с която ще натискам шапката , ако я оставя плаваща .
Тя е с двойна употреба -сваля се жълтата пластина ,
слага се мрежичка там , а горе се надява маркуч...
вече го ползвах за претачане и вземане проби от мъста.
Ако е с плаваща , ще слагам помпичка от фонтанче , и таймер да я пуска 2 пъти ..
http://www.youtube.com/watch?v=3hGSqqhh ... _embedded#!
Така е пиипъл ... линка е теглене на късметче :D , ( койт разбира - тук се спира ;) ) .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2011, 03:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
valentor написа:
Илия-та му харесва да се шегува, защото там, далече никога не са виждали грозде,още по-малко вино/събрано и СМАЧКАНО грозде/ и затова си позволява да е неутрален, внимателен.
Причината е че тамошните благоговеят пред гроздето-имат го за ГОЛЯМА ценност, което за тукашниете е смешка- еее кво да правим –за да настане спокойствие трябва да освободим предността ,това дето е пред нас, от наслоенията на нездравите възприятия.

ЪЪЪ що за филосовски бръщолевинея-това там..кое...-сега е 03,05 часа връщам се от процес по охлаждане на 1,2 тона Рубин и Каберне...та грозде сме виждали...
Емооооо страшна песен...и страшен безпорядък на тезгяха)))))
Апропо докато охлаждахме къде с лед къде със сух лед..успях да сваря част от сливовата...10л на 53% ей така да освободя едни бидон...още 2-3 дена така ще е зор.Дано съпругата да ме разбере...пребере и т.н.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 04:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
emil emilov написа:
това е бъркалката с която ще натискам шапката , ако я оставя плаваща .
Тя е с двойна употреба -сваля се жълтата пластина ,
слага се мрежичка там , а горе се надява маркуч...

Тази година използвах едно приспособление за точене на шара от бидон пълен с джибра, това е ПВЦ тръба сплескана и запоена в долният край като на 10-15см. от него е надупчена с дрелка, отворите са ф 6мм. тръбата е малко по висока от бидона.
Прикачени файлове:
cedka bidon.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 06:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
emil emilov написа:
това е бъркалката с която ще натискам шапката , ако я оставя плаваща .
Тя е с двойна употреба -сваля се жълтата пластина ,
слага се мрежичка там , а горе се надява маркуч...

Тази година използвах едно приспособление за точене на шара от бидон пълен с джибра, това е ПВЦ тръба сплескана и запоена в долният край като на 10-15см. от него е надупчена с дрелка, отворите са ф 6мм. тръбата е малко по висока от бидона.
Прикачени файлове:
cedka bidon.jpg

http://www.midwestsupplies.com/wine-cap-puncher.html Аз мисля,че ако си направиш едно подобно ще ти е по лесно...предвид,че ще държиш животните(дрождите)полугладни.Какво имам предвид...ронкаш гроздето,но понеже не искаш да го мачкаш(не поради мързел)а с цел,правиш посявка на дрожди и подпукваш материала с този инструмент,обаче не с рого(рога)а малко леко колкото да дадеш на животните храна за деня,вечерта пак,на другия ден...пак вечерта,пак другия ден...захарност 0,ти доволен,животните сити за по дълго и най вече ти,понеже не си мачкал като хамалин. :megagrin: кеф само за 12$. П.с Петъо,недостатъка на тази тръба е че понякога се запушва през дупките,ако се сложи мрежа около тръбата ще е Ок.Моята не е конусовидна,а на дъното просто сложих тапа... :) чилийското вино се източи на 90% и не ползвах преса от което съм много доволен!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 17:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Вчера използвах същото приспособление( тръба с дупки) само,че дупките бяха 4мм и нямаше никакво запушване, много добре се източи виното.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 21:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прикачени файлове:
DSC03056.JPG

Towa e положението - вече ферментираме :megagrin: ,
а отдолу ми е специалното маркуче с което взимам пробите , без да се цапам ...
Да питам - шерата ми изглежда мн гъста , направо като Софийска боза ...
аз добавих 2 кг захар , и не сипвах вода ..?
Да не е мн гъсто , да ливна някое кило вода ?? :D

Последният хит за дрождите от вчера -
Питам 1 познат - сулфатира ли , и слага ли културни дрожди ?
- Ааа, аз имам от старите , като го мачках , оставях м/у пръстите и цели зърна . ...
Според мен бърка малко джибри с дрожди , ма карай ...
Прикачени файлове:
DSC03059.JPG

Направих и 4 Петьовчета :D шлаух от кабел вместо маркуче , без силикон не тече , но ги залепих заради механична стабилност .
Местните винари бяха изумени :D
Последен , (за днес ) въпрос ...
" ОТКИСЛЯВАНЕ " след 2 ро сулфатиране ??
нещо ми е мн. мътно/ неясно ...?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 23:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
emil emilov написа:
" ОТКИСЛЯВАНЕ " след 2 ро сулфатиране ??
нещо ми е мн. мътно/ неясно ...?

Емо първо трябва да решиш кога ще точиш шарата. Има много варианти и всеки ще ти каже различно: едни въобле не го точат в бурето слагат и шлюпките, други като потъне шапката, трети на 14 ден и има вариянт от 7-10 дни.
Най съм склонен на последният вариант, защо ами за да не стане тежко виното сега то си зависи и от сорта грозде, ако не е много черно може да се остави и повече. При тази температура би трябвало почти да е завършила ферментацията но има опасност при претакането ако температурата е около 15-16*С да спре ферментацията и да остане сладко виното но ако е около 20*С няма страшно.
Претакането или откаляването /отделяне на калта/ се прави след като се избистри виното горе долу след около 20 дни. след източването, може и по рано.
Предният ден наливаш една чаша и я оставяш на топло в стаята ако си смени цвета виното трябва да се сулфатира виното 1гр. на литър серниста киселина бърка се и се оставя докато се избистри. Пак се прави тази проба ако и този път отново промени цвета си се сулфатира 0,5гр. на литър.
Ако първата проба не промени цвета си то няма смисъл от добавяне на серниста киселина виното е здраво. И се източва само бистрото без утайката.
Тъй че второ сулфатиране се прави според зависи.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 10:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Много бързате с това сулфитиране!
Нека първо се отдели от грубата част...15-16 градуса температура не са от значение ако си ползвал дрожди, дори да не си няма да спре-само ще стане доста по-бавно.
Остави го 20-30 дена спокойно виното,след това му направи едно откаляване ,като при преливането в друг съд му добави бентонит.
Така след 4-5 дена може отново да махнеш от появилата се утаика...
Отново го остави да си почине поне 30-40тина дена.
След което може да се пристъпи към откиселяване и непосредствено след това към сулфитиране на готовото вино-и пак не е задължително ако градуса е висок ,киселинноста е в норма и има добри танини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 12:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не бързам , просто питам по- отрано , да знам .
" Откиселяване " , не откаляване какво е ?
Вчера проверих ...за щстие във Враца , в тоя загубен град , щели да изкарват бентонит . :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 13:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
То правилното е откисляване демек-намаляване на титруемата киселинност на гроздовата мъст или вино.
виж на ЛС

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Абе аз мисля след откаляването виното трябва да се взема да се пие няма да го водиш на изложба я. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Окт 2011, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Абе аз мисля след откаляването виното трябва да се взема да се пие няма да го водиш на изложба я. :lol:

А бе то не е зле Админа да спретне едно конкурсче за най добро вино 2011 или 2010....да видим кой какъв го вади :) че то на думи всеки може,а пък гледам бая хора правят вино,да видим дали ще им стиска...Кой ще е в журито не знам? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима