Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
Много добър цвят.

Между винта и плоскостите нали има лагер?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2011, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Лагер няма , има мет шайба и няма проблем .

Така нар. самоток източи 20л сок , и загубих 1 час , да чакам .
при 80 кг грозде ! ужасно ме хванаха нервите ... и тогава чух глас от космоса
- " бе за какво прави тази преса , я давай с нея ! "

За следващите 10 мин изтисках още 30 л с нея :D
Мн лесно и бързо стана , напр съм щастлив .
Прикачени файлове:
DSC03080.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Това утаяване и бистрене ми се вижда мудно .
Може ли да направя центрофуга , прим за 4 туби по 10 кг ?
Да дигна там 3-4 Же , и за 3-4 дена да се утаи всичко .
Ще трябва малък мотор , и почти никаква енергия ...
Промишлено съм чувал за филтри под налягане ... , не знам изобщо прави ли се нещо такова .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2011, 22:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
аха и като спираш центрофугата,какво ще се случи с утайката...ми образуват се вихри...и цялото въртене пошло на х...й

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Опитах виното на Уилоу от форума ... направо е поразяващо . Ужас .
Страхотно хубаво , дано и моето е такова ... :D
Купих си по 10 лв 20 литрова пластм. бутилка , и налях в нея второто вино ...
обаче не пуска мехури при вторичната , но е и на студено 15 градуса ...

и страница от една стара книга ...
Прикачени файлове:
333444 име.JPG
Прикачени файлове:
DSC03082.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 22:33 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Цитат:
Ее роня 1 тон ...- лъжа . майтапя се , как може да ми вярваш .
80 те килограма ги изроних и смлях с пасатор, сложих го в бидона , измих , изчистих , за около 2-3 часа , без бързане

И аз не вярвах, че ще стане ама се заинатих и за 4 часа с цигарите опатках 7 чувала /220 кг./ ркацители :smoker: Трябваше да пътувам на другия ден затова гледах да свърша предния. Прекарах гроздето през рабицова мрежа закована на дървена рамка. До полунощ всичко беше смляно, сулфитирано и заредено с "бълхи" :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ронкам го с голи ръце ( гооолема простотия ) , догодина трябва да измисля някаква механизация ...
Как го слага това сито ?

Другата дивотия ми е липсата на терморегулация с подгряване .
Охлаждане не се налага , и явно няма да ми трябва .
Универсално нискотехнологично подгряване - на бутилки и бидони, обаче задълж. трябва , на храбрият винар .
Евентуално с проводник за подово отопление и симисторен регулатор , или проводник за олуци- ДЕВИ .
Обаче проблем ми е ако тубите стъпват на този проводник - няма ли да се превърта водата в тубата , и да не може да се утаи?
( говоря за тихата ферментация ...)
Пак ще е по- добре от сега , сега гледам тубите тъпо и те си стоят на 15 градуса .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 21:12 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ситото го слагам върху мелачката, а нея върху един голям меден бакър към 100 л. /защото му е широко гърлото. До мене стои чувала с гроздето и друг за чепките. Всичко това върху найлон за да не оплескам помещението. Бъркам с две ръце в чувала и почвам да търкам в рабицата. Като се напълни бункера на мелачката със зърна ги смилам- 5-6 завъртания и готово! Става бързо защото повечето зърна в чувала са вече оронени и след няколко загребвания исипвам всичко наведнъж барабар с чорбата :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Прикачени файлове:
DSC03095.JPG

Е - те в тази сапунерка монтирах биметален терморегулатор от 6 лв.( не правете това у дома )
Тя е и датчик и е изнесена при тубите , печка духалка обдухва тубите , Цифров термометър от кола мери темп. и тя се върти около 17 гр Целз. , + - 2-3 градуса .

" Тази мизерия , сме я постигнали с големи икономий " ... :D , но иначе стои твърдо на 15 градуса , а разликата в бълбукането само при вдигане с тези 2 гр. е огромна .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2011, 13:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
а каква е температурата в таванското помещение?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 14:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Таванът е студен , с горната система виното е твърдо на 17 градуса :)
духалката се включва на 5 мин средно за по 10 секунди , и е идиално .
Догодина ще правя / купувам такъв регулатор...
в комбинация с топлодувка ...
Прикачени файлове:
C825-1.JPG

Другият по ефтин вариант е тази схема , но включена към термисторът на обикновен цифров термометър.
Термометърът си показва , а с потенциометър си нагласяш прагът на включване колкото искаш , но пак бие на мизерия .
Прикачени файлове:
St115_3SN1.jpg



Виното има утайка от 1 см на туба , отгоре е леко мътно ...
да взема ли да го откаля , изхвърля утайката , и забъркам бентонита . ??

Минаха 2 седмици , хората си изпиха виното , вече ... :D после ще стои с бентонита повече ?
Упътването пише бентонитът се бърка с вода ??
Да взема 1 кофа 30л , да бъркам с бъркалка с дрелка , и да ръся бентонит по малко , но направо в самото вино ?
Да няма грешка и да не е вода , че после да добавям и вода във виното ?

http://www.youtube.com/watch?v=THXzzoK7 ... re=related
:D


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Разбърква се с вода и се оставя 24 часа в покой , за да набъбне. После сипваш във виното и разбъркваш да се смеси хубаво, ама недей във виното с дрелката.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 16:58 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а бе хора ,чакайте времето да се погрижи за виното,какъв бентонит за 100 литра вино ,га че ли правите по 1 тон вино че бистрети с бентонити ,желатини :D :D що не си купувате вино,като и домашното ще го правите по този тертип. не съм против химията ама всяко нещо си и ма времето и мястото . вино се пие поне от 20 декември .... ново вино .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не съм съгласен да се причислява бенонита към т.нар. химия,защото си е най-обикновена седиментна скала, образувана по естествен начин от природата, не е токсичен. А пък и кой казва от коя дата се пие вино, моите комшии вече го привършват :cooler: .

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 18:20 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
прав си ,но въпреки всичко,бентонита оголва виното и го качва в един друг сегмент по различен от домашното,пак казвам нямам нищо против този начин на производство ,но не винаги е за препоръчване а що се отнася за датата ........ :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, Жоро и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима