Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:51

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Поне 3 претакания.... Преди да мислиш за бентонит,това значи да го пиеш март или април,но пък ще е сълза без да бистриш :) явно не ти се чака....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Naskohondata1 написа:
Поне 3 претакания.... Преди да мислиш за бентонит,това значи да го пиеш март или април,но пък ще е сълза без да бистриш :) явно не ти се чака....

Не претакания ,а откалявания!,за 3-4 седмици(2-3 откалявания) резултата е на лице.Аз също съм против препаратите които могат да се избегнат.Няма нищо по-добро от естественият път! :)
П.П.:.....,и не ме убеждавайте колко по-добре е с някакъв бистрител. ;)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
Поне 3 претакания.... Преди да мислиш за бентонит,това значи да го пиеш март или април,но пък ще е сълза без да бистриш :) явно не ти се чака....

Не претакания ,а откалявания!,за 3-4 седмици(2-3 откалявания) резултата е на лице.Аз също съм против препаратите които могат да се избегнат.Няма нищо по-добро от естественият път! :)
П.П.:.....,и не ме убеждавайте колко по-добре е с някакъв бистрител. ;)

Претакане,откаляване....преточване в друг съд.... А бе забравил съм българския :lachtot: Sorry....той се сеща за какво става дума,иначе,правиш сега ,пиеш догодина :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 22:27 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ika написа:
прав си ,но въпреки всичко,бентонита оголва виното и го качва в един друг сегмент по различен от домашното,пак казвам нямам нищо против този начин на производство ,но не винаги е за препоръчване а що се отнася за датата ........ :megagrin:

Винаги е за препоръчване.
Бентонита увлича всякаква и белтъчна остатъчност от дрожди примерно...както и танини, а това е важно за хармоничния вкус на виното...Дефиниция като "домашно вино"мен лично много ме дразни...
Едно вино или е вино или не е...а разбираш че е такова когато след го пиеш нито едно сетиво да не ти се възпротивява!!
А не да скърцат зъби и да е суха устата,тръпчиво и прочие гадости...така нареченото "тежко вино"-а иначе казано просто вино с високи киселини и нива на танин..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2011, 22:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
Поне 3 претакания.... Преди да мислиш за бентонит,това значи да го пиеш март или април,но пък ще е сълза без да бистриш :) явно не ти се чака....

Не претакания ,а откалявания!,за 3-4 седмици(2-3 откалявания) резултата е на лице.Аз също съм против препаратите които могат да се избегнат.Няма нищо по-добро от естественият път! :)
П.П.:.....,и не ме убеждавайте колко по-добре е с някакъв бистрител. ;)

Щом не искаш сам да се убедиш ,без да се засягаш какво търсиш тука-тия мъдри мисли за естествения път,природата ,препаратите(лошите) и бла бла, могат да се чуят във всяка селска кръчма...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 01:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ноо мен акъл не ми пречи :D ако не създава проблем не ме бърка да откаля сега , и после още 2 пъти , стига да не преокисля или съсипя виното .
Значи утре щом слънцето изгерй :D , да откаля , след седмица ще минат 20 дена и ще сложа бентонитът ...
след седмица пак ще махна утайката този път и от бентонит , .
Аз съм за нормалният технологичен начин за правене на вино . ( но не ми е напълно ясен )
Методът където ( досега тука ме убеждаваха ) , че мачкаш грозде , затапваш и чекаш да пиеш и да се избистри , без нищо - ми е известен .
То е виното което се пие с лимонада ...


" Не претакания ,а откалявания!,за 3-4 седмици(2-3 откалявания) резултата е на лице.Аз също съм против "
Какво означава това , не го разбирам ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2011, 10:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
emil emilov написа:
и после още 2 пъти , стига да не преокисля или съсипя виното .
Значи утре щом слънцето изгерй :D , да откаля , след седмица ще минат 20 дена и ще сложа бентонитът ...
след седмица пак ще махна утайката този път и от бентонит , .
Аз съм за нормалният технологичен начин за правене на вино . ( но не ми е напълно ясен )
Методът където ( досега тука ме убеждаваха ) , че мачкаш грозде , затапваш и чекаш да пиеш и да се избистри , без нищо - ми е известен .
То е виното което се пие с лимонада ...

Точно така...не се притеснявавай няма да го преокислиш...тия откалявания имат и още една добра страна-изкарване на въглеродния двуокис от виното-т.нар газировка...
По отношение на броя бистрения-можеш да прецениш сам...
Аз разделям и виното на "фракции" образно казано.Примерно горния слой от съда го заделям...останалото ако има нужда отново го бистря и така..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Разделяне на фракций е мн ефективно при мойте условия ...
Прикачени файлове:
DSC03096.JPG
Прикачени файлове:
DSC03102.JPG
Прикачени файлове:
DSC03103.JPG
[attachment=0

Един -2 дена след откаляването отново се събра утайка , ( това ми е най мътната последна фракция , другите почти нямат ).
Този уред със синьото " колче " видян от книгите определено смуче вертикално от долу , и дърпа утайката точно от поне 5 см , и не върши мн работа .
ако се обърне струята , като на втората тръба с жълтата капачка , определено е 100 пъти по- добре .
виномерът отчете на второто вино 13 , почти потъна .


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 11:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
аз за да не размътвам просто ползвам шлаух с по-малък диаметър ,вярно става по-бавно но пък се утайка практически не се увлича.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 12:43 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Емиле, това куче да не си го черпил като магарето :lol: ! Все около тебе се върти по снимките!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ilu6a написа:
BREAKER написа:
Naskohondata1 написа:
Поне 3 претакания.... Преди да мислиш за бентонит,това значи да го пиеш март или април,но пък ще е сълза без да бистриш :) явно не ти се чака....

Не претакания ,а откалявания!,за 3-4 седмици(2-3 откалявания) резултата е на лице.Аз също съм против препаратите които могат да се избегнат.Няма нищо по-добро от естественият път! :)
П.П.:.....,и не ме убеждавайте колко по-добре е с някакъв бистрител. ;)

Щом не искаш сам да се убедиш ,без да се засягаш какво търсиш тука-тия мъдри мисли за естествения път,природата ,препаратите(лошите) и бла бла, могат да се чуят във всяка селска кръчма...

1.От къде знаеш че не съм пробвал да бистря вино с бентонит?,имам си мнение и ти не си този който ще ме накара да направя нещо от което мисля че няма нужда.Бистря си виното след второто претакане,а не след отделянето му от джибрата да не кажа че всеки път е различен начина по който процедирам.Не робувам на абсолютизирани "рецепти"!
2.Ти не си човека от който ще се засегн ни най-малко. :)
3.В селски кръчми не съм влизал,ако влезна ще обадя.
4.Да беше погледнал заглавието на темата преди да пишеш бла-бла. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 21:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
точно за това говорих...
Освен това-хем да гледам заглавието-че за първи път...пък вече сме бистрили с бентонит ..и то доста-натрупали сме статистика...
И знаеш ли по естествено от бентонита няма...ама бла бла-учебници и прочие тъпотии.
В никакъв случай не си сменяй мнението-то си е твое...предавано от поколение на поколение..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 13:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Забърках бентонитът, стоя във вода 5 часа , не набъбна особено ... трудно и с бъркалка с дрелка го забърках във виното.
След седмица , ще го преточа за последно .Кал няма , изглежда бистро ... :)



Колко серниста к/на се сипва на 100кг ?
Никъде не пише категорично ,
евентуално -- на 50 гр / 100л вино ?? , и трябва ли да престои и колко за да се отдели серният двуокис ?
Благодарности предв. за отговорите .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2011, 14:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Серния двуокис?-имаш предвид ,че виното е леко газирано ?
А ако ще чакаш да се отдели серния диоксид,по -добре не слагай серниста.
Иначе 50мл на 100л здраво вино за мен е достатъчно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Един въпрос за съвет , за догодина?
Виното ми стана чудесно накрая , изпихме и подарихме ( беше общо 70 кг )
повечето , но последните 10-20кг почна да добива кисела жилка( януари ) , и леко да мирише на оцет .
Всичко бе правено по начините коментирани тук , припомням
Изстисках го с преса на 5- ти ден , захарност нула ( условно ) оттам в туби по 12л от мин вода и на в. клапан....
Откаляване 3 пъти и после затворено без въздух в тубите .

Възможни грешки според мен
1- правих го с плаваща шапка , обаче пребъркване 2 пъти на ден , хигиена , капак ...
2- при тихата ферм. го прехвърлих в мазето в тубите , на температура 17 градуса , където тихата ф. намаля .
подгрявах го 3-4 дена до 19гр. и тя приключи според мен .

Какво друго може да съм сбъркал ?
Благодаря за отговорите предварително .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, jiwano, lhristov и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима