Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 18:36 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Не съм напълно сигурен за първото , но :
- щом като виното не се е обогатило на танини от съдовете, това е предпоставка за вкисване
- възможно е виното ти да е с относително нисък алкохолен градус - това категорично е предпоставка за вкисване.
доколкото разбрах не си го сулфитирал след приключване на тихата, това също е възможна причина.
-съхраняване след приключване на тихата при температура над 12 градуса също предизвиква вкисване
Толкова се сещам в момента - все пак съм лаик , а не професионалист.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
emil emilov написа:
Един въпрос за съвет , за догодина?
Виното ми стана чудесно накрая , изпихме и подарихме ( беше общо 70 кг )
повечето , но последните 10-20кг почна да добива кисела жилка( януари ) , и леко да мирише на оцет .
Всичко бе правено по начините коментирани тук , припомням
Изстисках го с преса на 5- ти ден , захарност нула ( условно ) оттам в туби по 12л от мин вода и на в. клапан....
Откаляване 3 пъти и после затворено без въздух в тубите .

Възможни грешки според мен
1- правих го с плаваща шапка , обаче пребъркване 2 пъти на ден , хигиена , капак ...
2- при тихата ферм. го прехвърлих в мазето в тубите , на температура 17 градуса , където тихата ф. намаля .
подгрявах го 3-4 дена до 19гр. и тя приключи според мен .

Какво друго може да съм сбъркал ?
Благодаря за отговорите предварително .

А каква беше киселинноста му? Ако тубите изпускат и влезе въздух...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 22:06 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Остави 10-тина литра както са,виж до къде ще стигнат нещата дали наистина ще има оцетно вкисване.
Ако има то вариатните не са много:
по-горе са ги изброили..чистота,алкохол, киселинност,захарност остатъчна,температура,танини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ilu6a написа:
Остави 10-тина литра както са,виж до къде ще стигнат нещата дали наистина ще има оцетно вкисване.
Ако има то вариатните не са много:
по-горе са ги изброили..чистота,алкохол, киселинност,захарност остатъчна,температура,танини.


При толкова информация , явно по- точна диагноза не може да се даде , и това е достатъчно.
1- чистота според мен 5 ( по шестобалната )
2- алкохол 13%
3- ост. захарност- нула
4- танини вероятно... не знам , не разбирам , но беше без дръжките
5- киселинност , имаше вероятно начална понеже гроздето беше със захарност 20% и му добавях захар ( не съм мерил киселинност )
6- температура - ниска за вторичната ферментация . ( 17 гр)
7- въздух нямаше ( уникален Врачански суперводен клапан )
обаче първите 5 дена при бурната - свободен достъп на въздух .
8- не го сулфитирах веднага, а след тихата ферм. , а чак като усетих киселата жилка .
9- бе като гледам сега - съм си за пребиване :D

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2012, 22:44 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
няма да се развали...възможно е този мирис да идва от гърлото на бутилката...Там винаги остава по малко вино и се случва да се появи този мирис само от изсъхналото вино...
Прелей в някаква едно-2 литрова бутилка ,изчакай ден и виж зали ще усетиш мирис...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Емо , бръзо изпиванье му е майкята. Збери приятелите ,они да донесат мезето ,от тебе виното - и те така. А па за разбори има време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
Не разбирам много,ама съм чувал,че танина се съдържа основно в чепките /дръжките/ и помага за устойчивостта на вкисване.Аз държа ширата от 3 до 7 дни в джибрите /така са ме учили и виното ми харесва/,после източвам и наливам в буре и 2 стъклени дамаджани.Вкисвало ми е виното в бурето,а в стъклото никога.За вкисването обвинявам бурето и себе си,че не съм го измил.
Подкрепям ilu6a.
ilu6a написа:
няма да се развали...възможно е този мирис да идва от гърлото на бутилката...Там винаги остава по малко вино и се случва да се появи този мирис само от изсъхналото вино...
Прелей в някаква едно-2 литрова бутилка ,изчакай ден и виж зали ще усетиш мирис...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 12:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
"Прелей в някаква едно-2 литрова бутилка ,изчакай ден и виж зали ще усетиш мирис... "

Вече не става .
Изчезна всякакъв мирис , разнесе се като магнитно поле на което си му спрял тока ... някъде там - в ноща на Северозападът .
Преди първи петли , изчезна и последното вино , остана снегопадът ...
и празната тубичка
отнесе една леличка . :skeptisch:
И те- така .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2012, 15:15 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Колко много мъка само в няколко реда...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Юли 2013, 16:30
Мнения: 26
Господа,извинявам се ако има отговор на моя въпрос някъде,но поне аз не го намерих.Винаги сте ми помагали и благодарение на вас съм горд производител на домашна ракия.В предвид заглавието на темата,бихте ли ми казали колко време се чака преди да се източи гроздовият сок?Някъде пише че се точи чак когато захарността падне на 0,днес ми казаха че на 3-4 ден от залагането трябва да се източи...
Смятам да закупя 250кг. каберне,да го изронкам с рабица,да му коригирам захарността,да сулфатирам и след 3 часа да прибавя активираните дрожди.Какво ще кажете?Ще правя вино за първи път и много моля ако на някой му се занимава да ме поправи.Поздрави на всички :cooler: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2014, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
viewtopic.php?f=10&t=3061


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 71 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима