Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 23:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 20:33 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Използвам цитат от малоумен скеч на Слави Трифонов за да попитам къде се загуби един от стожерите на този форум :? Гледам, че не се появява последно време, а преди не пропускаше тема! Да не е объркал нещо в "лабораторията" от аватара си и да го гони лют махмурлук :lab: - :prost2: - :saufen: - :breit: - :kaffee: - :aspirin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2011, 20:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
ZMeyGorianin написа:
Използвам цитат от малоумен скеч на Слави Трифонов за да попитам къде се загуби един от стожерите на този форум :? Гледам, че не се появява последно време, а преди не пропускаше тема! Да не е объркал нещо в "лабораторията" от аватара си и да го гони лют махмурлук :lab: - :prost2: - :saufen: - :breit: - :kaffee: - :aspirin:

Вчера светеше на скайпа...сигурно е спукал гума :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 08:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:lol: в Русия съм .. в Русия съм ..
Честно казано съм ядосан на себе си. Виното не стана пък усрах и ракията.
Виното леко накиселява, ами гроздето беше със захарност 17%, поръчах го без да съм го видял :datz:
Пък ракията стана със силен аромат на все известната билка див пелин /сладък пелин, пии пак, кадънска кълка или както и се вика/, стори ми се не ароматна джибрата че рекох леко да я ароматизирам и сложих по две стръкчета на бидон по време на ферментацията :wallbash:
Не че косурите са непоправими, ама ищаха ми се срина :cry:

Пък виното го лекувам по много интересен начин не коментиран до сега във форума, като си налея в каничката 1л. слагам по едно хапче захарин.
Ракията не смятам да я преварям ще прецедя през активен въглен.
Наздраве и успех на всики :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
:lachtot: :lachtot: :lachtot:

Най-бруталните грешки се допускат от специалисти и хора с опит.Като се възгордее човек че е хванал чалъма на нещо и винаги идва момент в който се издънва като кифладжия.
Само не ми казвай че си прецакал ракия от мискет че си за убиване в буквалния смисъл :stock1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 08:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Спокойно чак толкова не съм изперкал, по малко е :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2011, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
да не си решил че вече си излишен :)
а гроздето като е било с ниска захарност, що не си сложил достатъчно захар
днес се натъкнах на два пръста вино останали в една 10 литрова туба от преди месец, че да не и повече и няма киселаж няма нищо, не е мръднало
не съм специалист ма СЛАГАЙТЕ ЗАХАР И НЕ СИ ИГРАЙТЕ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 06:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Захар съм му сложил на 100л 3кг. захаромера показа 20% захарност. Просто не добре узрялото грозде съдържа повече ябълчна киселина, за която е нужна добра ЯМКФ или трябваше да сложа такива бактерии, ама ми досвидяха 30лв. Пък и те трябва да се сложат по средата на ферментацията когато захарноста на виното е около 10%, но тогава не може да съдиш за киселинността на вкус нужен ти е уред или лакмус.
Тук пак аз съм си виновен защото не се поразтърсих да си купя лакмус.
Относно ракията не ми е за първи път да слагам от сладкият пелин но тази година взех от друго място, стръкчетата бяха по кичести имаха повече цвят и листенца.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 09:15 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5793
Местожителство: София
Петьо,не е задължително при 10%...може да се вложат бактериите и при 0,5-1%...след като е приключила тихата даже.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 09:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Практически това което казва Люша е потвърдено.Както писах в друга тема аз сложих при приключила тиха и ефекта беше поразителен.Беше някакъв ужасен киселок, жената като го опита и направи два пъти по-кисела физиономия.Снощи се наложи да го бутилирам защото набезите над виното бяха много чести и няма да успее да издържи до пролетта за да се видят истинските му качества.
Може би като голямо предимство при неприключила тиха е че материала сам се превърта и се разпределят бактериите по-добре в обема а при мен нямаше такъв силен ефект.Е то не че бях сигурен че е на 100% приключила тиха но все пак.Дори и така всичко беше ОК.
Петьо, прежали някой лев и си вземи бактерии, дръж виното на топло и сам ще видиш след три седмици до месец какво ще стане, то още на първата седмица ще усетиш коренна разлика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
От около три срдмици съм махнал калта, разликата във вкуса е голяма, киселинноста намаля или пък аз му свикнах :D

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
това с пелина не разбрах, развалила ти се е ракията, като си го сложил при материала?
моя казанджия като си вари, слага в казана пелин, и получава хубав аромат, но като че ли ми се струва че нагарча.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 06:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сладкият пелин се слага при ферментацията, виното което сварих за ракия беше направо трепач чак ме дожаля да го сваря, вкусът наподобява мускатовият.
Просто предозирах билката. Ефекта няма да е същият ако го сложиш в казана.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Ное 2011, 09:41
Мнения: 9
Местожителство: Перник
Колеги, много съм слушал за тази билка ( сладък пелин ) и за прекрасния аромат който се получава от нея но никога не съм я виждал. Може ли някой да ми каже от къде мога да намеря ( купя ) от нея ? ( Извинявам се че се намесих в темата ви но не знам към кой друг да задам въпроса си който отдавна ме интересува. )


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Всички баби по пазарите я продават..Artemisia pontica L.див пелин,понтийски пелин,кадънска кълка и казват някъде...все от рода пелинови.ако се предозира има натрапчив аромат и нагарча.можеш и от магазин за билки да си купиш или да си посадиш в двора също


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Ное 2011, 09:41
Мнения: 9
Местожителство: Перник
Сърдечно благодаря за бързия отговор от който в най близко време ще се възползвам. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима