Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 15 Дек 2017, 10:36 Дата и час: 15 Дек 2017, 10:36

Часова зона: Европа/София




 [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Отворих аз днес една бутилка миналогодишно мерло и реших да го сравня стазгодишното.

Ето снимки, а за вкуса и аромата не мога да ви покажа, ще трябва да ми вярвате :
(цитат - от Библията виж http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=1950)

Лявото е старото мерло, дясното е новото :
Прикачени файлове:
dvete-zaedno.jpg
dvete-zaedno.jpg [ 78.63 KiB | Прегледано 1327 пъти ]


Веднага се забелязва разликата в цвета - старото отива към керемидено-червено-кафяво, а младото - червено към виолетово.
Ето само младото :
Прикачени файлове:
mlado-merlo1.jpg
mlado-merlo1.jpg [ 30.84 KiB | Прегледано 1327 пъти ]


Ето и само старото :
Прикачени файлове:
staro-tynyk-sloj1.jpg
staro-tynyk-sloj1.jpg [ 37.67 KiB | Прегледано 1327 пъти ]



Прикачени файлове:
staro-merlo-1.jpg
staro-merlo-1.jpg [ 29.03 KiB | Прегледано 1327 пъти ]


Ето пак старото на тънък слой :
Прикачени файлове:
staro-naklon.jpg
staro-naklon.jpg [ 56.44 KiB | Прегледано 1327 пъти ]


За вкуса и мириса - старото си мирише на вино, на алкохол, на мерло. Младото удря малко на зелено, на въглероден двуокис, но и все пак мирише плодово. Е не съм дегустатор, не мога да ги изразя правилно. Определено миналогодишното превъзхожда, и няма никакви наченки на разваляне, което ме радва.

Параметрите са следните - миналогодишното грозде беше 23%, добре узряло и с вдървени чепки, ронках, сулфитирах, мацерирах и посях с дрожди на Ванков, ферментира доста време, извадих го от джибрите на 10 дена и около 8 % захарност. После стоя на клапан два месеца, откалявах два пъти и края на февруари бистрих със студ, сложих малко КМБС и напълних 20 бутилки с агломерирани тапи.
В момента пеха- 3.6

Новото - захарност пак толкова даже малко под 23, чепки зелени недозряло добре, добавих захар до 24%, мацерация и ензим Лафазе фрут, засях с дрожди на Лафорт + активатор фермактив активатьор, супер бърза ферментация, на ден 7-ми под 5 % - налях в бидон 100л. на воден клапан където е и досега. Откалих на две седмици, миришеше на сероводород, претаках още два пъти, сега вече нямамирис на сероводород, оформя се добре, пехато беше 3.3 сега е 3.4 и очаквам още да се вдига. Не киселее, цвят - не много плътен даже май блед за мерло. Но все пак - силно червен и леко лилавее.

И в двете вина не съм ползвал бактерии за ЯМКФ. Бистрене не се е налагало, очаквам студът да свърши работа и за тазгодишното.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2012, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз бих добавил и да си ги пробваме....например официално искам да опитам на всички вината :D да давам ли Еконт адрес.... :megagrin:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 00:30 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6651
Местожителство: София
Идеята е добра.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2012, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 762
Местожителство: около Пловдив
На този етап май само ще ги показваме:
та ето го : 100% мерло

Изображение

Изображение

И тази година съм изключително доволен от виното.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 04:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Чилийско каберне реколта май 2011
Прикачени файлове:
phplpLEYAPM.jpg
phplpLEYAPM.jpg [ 30.34 KiB | Прегледано 1203 пъти ]
много хубаво,но вече свършва
Прикачени файлове:
phpM5cqM4PM.jpg
phpM5cqM4PM.jpg [ 31.26 KiB | Прегледано 1203 пъти ]
и ще минаваме на калифорнийските :) Определено мога да кажа,че за мен калифорнийските са по добри от чилийските,поне засега,но пък вината от Чили водят гърди пред доста френски вина...пресни вина нямам(не ги пия) :megagrin: и не знам какъв цвят са ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 11:45 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 215
Хайде да покажем и едно бяло вино. 100% димят. Това е от двата литра дето останаха при претакването. Цвета е златистожълт, тези отенъци на снимката са от пейзажа. Много бистро и приятно на вкус ( 2 литра бистрени в хладилника с бентонит).


Прикачени файлове:
PICT0071.JPG
PICT0071.JPG [ 101.17 KiB | Прегледано 1145 пъти ]

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Жоро, тая чаша е празна !
:megagrin:
Екстра изглежда де, всъщност.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 22:00 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
Naskohondata1 написа:
Аз бих добавил и да си ги пробваме....например официално искам да опитам на всички вината :D да давам ли Еконт адрес.... :megagrin:

Защо не!
Аз например съм готов да пратя от моето вино на срещата на форума ,защото няма да мога да присъствам по служебни причини.

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2012, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Свате, ти остави виното, ние вино чат пат понаправихме.
Ма некакви мезета знам че криеш дълбоко аз ...
Там нещо пушено ли беше, веяно ли беше ...

@Илюша :
Аз ще чакам от божолето или както му викаш на онова гъмзяво въглекисело-мацерирано чудо, да видя как е след престоя в хладилника.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 09:43 
Offline

Регистриран на: 18 Яну 2010, 14:47
Мнения: 229
Местожителство: Добрич
С удоволствие ще пратя и пушено!
Остава да уточним датата на първото прасе :megagrin:

_________________
In vino veritas
Господи,дай ми дълъг живот,малко работа,жени от време на време и червено вино по всяко време.
Дай Боже!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2012, 23:12 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6651
Местожителство: София
Викторе ,разчитай за въгломацерираното...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Аз пък снощи сварих бирата за срещата !
15% екстракт !
Да видим как ще ферментира. И после как ще се газира ...
http://www.rakiyata.com/forum/download/file.php?id=2637&mode=view

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2012, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1545
Местожителство: Wallis and Futuna
Към Борис ,относно питането му за цвета,що пък не и към Виктор :D старо вино реколта 2011 Central valley California и ново вино реколта 2012 същият регион каберне
Прикачени файлове:
php0bQsaGAM.jpg
php0bQsaGAM.jpg [ 30.47 KiB | Прегледано 1013 пъти ]
и под друг ъгъл
Прикачени файлове:
phpETFhGoAM.jpg
phpETFhGoAM.jpg [ 26.38 KiB | Прегледано 1013 пъти ]
няма разлика,или аз съм далтонист :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1650
Местожителство: В.Търново
Е не е ли нормално старото вино да добие леко керемиден цвят, а младото да е по в лилавия спектър ?
То вярно че на снимките не се долавя, но на живо се забелязва.
Уж ...

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2012, 10:38 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6651
Местожителство: София
ми старото не е старо...ама ми се струва, че лявото е от тази година.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 57 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: SCO12 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима