Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
И после ще почнат с фанта манго, фанта пъпеш, фанта бъз и не знам си други какви изгъзици създадени за българския пазар. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 21:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
http://www.balkanica.es/bg/101_derby

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 594
Местожителство: Пловдив
Естествено че ще има лимонада за вино и други производни, докато има толкова много хора, които наливат лимонада във виното :igitt:
Опозицията обикновено е добро явление, стига да се обосновава с факти. Само че тук май нещата не са такива. Един чул и видял нещо, друг недоразбрал, а трети само това чака за да налее масло в огъня. На кого е нужно? Всяка година си имаме подобни явления. Ясно е че всеки си има мнение и тук Монката е абсолютно прав - нека не си налагаме възгледите. Всеки подхожда според собствените си убеждения. Ако е бил прав ще се наслаждава на труда си, ако не е - да запушва нос, да стиска зъби и да мисли.
Няма как да си опитаме вината, а и със сигурност вкусовете ни са различни. Убеден съм обаче, както и други казаха, че срещу архаични методи, които отдавна са отхвърлени от съвременните практики ще е много да се състезаваме. Където манталитетът не подлежи на промяна по чисто магарешки причини, никой не може да го промени. Пък нека винения камък скърца между зъбите и да пази от кариес, а аромата на чорапи и партенки говори за "мъжко вино" ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
А да олабиме малко,а.Един иска да криминилизира лимонадата, друг определя, кой става за форума(без да има такива права), трети определя единствено правия път...Вино се прави по много и различни начини.Вярно е, че има" технологии", който най малко предизвикват усмивки, но и няма рецепта- прави първо ,второ, трето...и готово.Затова е хубаво да споделяме, кой какво и как е направил , къде се е прецакал, или успял, за да сме си полезни. Относно ферментацията, аз я правя в пластмасов бидон (120 л.), защото с това разполагам, а не че не зная в какво е по добре. Като го" нахкам" с 90 кг. смачкано грозде, му слагам капака, и металната скоба(без уплътнителя).През време на бурната ферментация, вътре се получава "възглавница" от въгледвуокис, който всички знаем ,че е по тежък от въздуха.Винаги имаме над налягане, което пречи отвън да влезе въздух.От винарките пази капака.А дали ще се сулфатира, дали ще се слагат култивирани дрожди, колко и кога ще се бърка, кога ще се оттака - това вече всеки го решава за себе си.Няма универсални решения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
ракиджия написа:
А да олабиме малко,а.Един иска да криминилизира лимонадата, друг определя, кой става за форума(без да има такива права), трети определя единствено правия път...Вино се прави по много и различни начини.Вярно е, че има" технологии", който най малко предизвикват усмивки, но и няма рецепта- прави първо ,второ, трето...и готово.Затова е хубаво да споделяме, кой какво и как е направил , къде се е прецакал, или успял, за да сме си полезни. Относно ферментацията, аз я правя в пластмасов бидон (120 л.), защото с това разполагам, а не че не зная в какво е по добре. Като го" нахкам" с 90 кг. смачкано грозде, му слагам капака, и металната скоба(без уплътнителя).През време на бурната ферментация, вътре се получава "възглавница" от въгледвуокис, който всички знаем ,че е по тежък от въздуха.Винаги имаме над налягане, което пречи отвън да влезе въздух.От винарките пази капака.А дали ще се сулфатира, дали ще се слагат култивирани дрожди, колко и кога ще се бърка, кога ще се оттака - това вече всеки го решава за себе си.Няма универсални решения.

Така, така няма универсални решения, само някои основни правила, които е добре да се спазват. Хубаво е че си споделил как го правиш ти. Иска ми се всеки да го прави без страх. Все пак всичко е въпрос на личен избор че и вкус. Но е добре е и да се казват някои грешки, за да се предотвратят темите ПОМОЩ виното ми ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Започнах да си правя сам вино от три години, като си купувам грозде. Преди това ми беше писнало от едно и също лозе всяка година да се получава различно вино, аман, и все накрая се разваляше. Започнах лека по лека да чета и виното лека по лека започна да сстава пивко , вкусно и да не се разваля. Да ме извиняват някои но си има ПРАВИЛА при производството и на домашно вино. Vyctoryvt беше описал много точно и ясно " десетте божи заповеди" при домашната направа на вино! Моля спазвайте ги и винаги ще имате прекрасно вино! :buch: И стига с това дедо ми така го е правил, ами тръгни с потури и цървули тогава , ама ха!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2012, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
На един дядо му е бил овчар, на друг винар.Единият е правил добро сирене, другият добро вино.Никой не отрича "десетте божи заповеди" относно виното. С тях се прави добро вино, но за" чудесно" трябва още много други неща...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
ivobal написа:
Цитат:
... аз така го правя,така са ме учили.Аз пък се чудех какво е това сулфитиране,дрожди и другите там магартии като открих форума.Сега вече знам ама пак така си правя виното и смятам така да науча и сина който чакам...

Колега би ли описъл накратко как точно правиш вино?

Правя си виното почти като колегата ракиджия
ракиджия написа:
Относно ферментацията, аз я правя в пластмасов бидон (120 л.), защото с това разполагам, а не че не зная в какво е по добре. Като го" нахкам" с 90 кг. смачкано грозде, му слагам капака, и металната скоба(без уплътнителя).През време на бурната ферментация, вътре се получава "възглавница" от въгледвуокис, който всички знаем ,че е по тежък от въздуха.Винаги имаме над налягане, което пречи отвън да влезе въздух.От винарките пази капака.А дали ще се сулфатира, дали ще се слагат култивирани дрожди, колко и кога ще се бърка, кога ще се оттака - това вече всеки го решава за себе си.Няма универсални решения.

обаче на гърлото на бидона /или бидоните/ поставям парче тензух да пази от винарки,а капака само го поставям отгоре без да го стягам.Поне веднъж на ден гледам да разбъркам или само да накисна образувалата се шапка.След като сметна че е готово виното го източвам от джибрите и ако стига за буре/100 литра/ отива в буре,ако не отива в стъклена дамаджана/50 литра/ + някое шише от минерална вода.
Жалко,че трябва да карам днес ако не трябваше бих закусил с една чаша вино,като дядовците на село. ;) :)
Наздр ............. опа лек и успешен ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Лек и успешен и на теб! Попара с вино в студена,снежна, зимна утрин... ехее :lol:
biohazard написа:
...Затварят гроздовата мъст в пластмасов бидон без сулфитиране,дрожди и т.н.Никакво бъркане,обръщане на шапката или затискане,ей така си стои докато не го изпит,няма махане от майката,тиха ферментация,направо да се чудиш! :shock:

Цитат:
обаче на гърлото на бидона /или бидоните/ поставям парче тензух да пази от винарки,а капака само го поставям отгоре без да го стягам.Поне веднъж на ден гледам да разбъркам или само да накисна образувалата се шапка.След като сметна че е готово виното го източвам от джибрите и ако стига за буре/100 литра/ отива в буре,ако не отива в стъклена дамаджана/50 литра/ + някое шише от минерална вода

Да ти кажа твоя начин...доста по-добре звучи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2012, 10:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Понеже ме цитираха - не се чувствам като Господ че да давам Божи заповеди :megagrin:
Но нищо де, на галено можете да ми викате - Божо.

В областта на винарството не съм силен, чел съм , пробвал съм - но тука има доста по-големи капацитети.

Всеки случай, като извадя една бутилка от миналогодишното мерло, не съм чул някой да е казал нещо лошо. Може би не е като за конкурс, но като за вино от гараж - бива. И не е мръднало по посока разваляне !

Ронкане,сулфитиране, мацерация, заквасване с дрожди, ферментация, ранно отделяне от джибрите, тиха ферментация на топло, откаляване два пъти, бистрене със студ, леко сулфитиране преди бутилирането и бутилиране - туй то.
Тая година добавих и ензим по време на мацерацията. Но пък леко замирисах на сероводород поради прекалено бързите дрожди (бях им дал активатор, но те умряха за седмица и замирисаха). Сега вече виното е годно за пиене и го пием с кеф, но миналогодишното е по-добро.
А и тая година с това ранно бране ...
На зет ми му направих едно съвсем прилично вино от техните асми - бяло грозде някакво + отел.
За отела знам че не е добро за вино, но - този букет стана доста приличен - пак ронкане, сулфитиране, мацерация, заквасване с дрожди от моят бидон - една кофа от шапката. Даже и не съм слагал активатор - стана перфектно, и не замириса на сероводород. Ферментира си докрай и сега вече го пият.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Рецепти и технологии дал Бог, всички си имат по някое предимство,гъдел и т.нк. Но защо се пуска провокативна тема преписваща всички гадости на технология по ,която според първите постове 2/3 от населението си правят виното?.Друг си позволява да усмива технологията защото била стара и Българска,уважаемият администратор за да запази мира застава на страната на многочисленият отбор и атакува "противника" с предполагаеми пороци и винена интелигентност! Цирка ще е пълен ако и аз пусна тема с обратно значение,но ще го направя с факти и фактори,които пусналия тази тема някак е пропуснал ,....но не искам!!!! Уважавам всички тук и никъде, не съм персонализирал коментарите си т.е събеседника ми е въображаем.Лично аз нямам претенции за лошо отношение към мен ,приемам твърдия коментар като нещо нормално м/у мъже!
На здраве на всички от мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 14:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Лично аз ще намеря за полезно четиво ако с факти се покаже защо метода мачкане-бидон-бъркане-пиене е по-добър от мачкане-сулфатиране-мацерация-дрожди-.....-отлежаване-бентонит-сулфатиране-бутилиране-отлежаване-пиене.

Предполагам, че и други колеги които тепърва прохождат във винопроизводството ще им е интересно, ако споровете са подкрепени с факти. НО "аз мога да кажа защо е по-добре, но не искам....." е някак несериозно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
slice написа:
Лично аз ще намеря за полезно четиво ако с факти се покаже защо метода мачкане-бидон-бъркане-пиене е по-добър ...

И аз лично се очудих защо някои хора тук определиха този метод за "стар български" или този на дядо и баба ? Ок. няма да е лошо първо да определим методите и после да спорим за предимства и недостатъци,аз мога да подкрепя тезата си само като използвам материал от този форум ,има доста теми относно провала на 'вашата' технология . :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
На мен ми е все едно как е правено виното .
( по принцип съм фен на старите технологий )
Не съм технолог , аз съм пияч :megagrin:
Това което авторът нарича странна технология не е технология , а най- лесният начин и липсата на каквато и да е хигиена.
Резултатите са покъртителни , нещо като смес оцет :megagrin: и вода с която съм си мил кучето , пропорция 2/3 .

Когато грамотен човек , като Виноградец , обаче прави вино без сулфитиране и другите процедури , спазва хигиена и ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ често се получава вино по- хубаво и от това с цялата технология .

Тук не става дума за това , а как любителя да изчисти онези фактори които често водят до вкисване , ... половината ми приятели мислят че винарките , лайнарки и подобни насекоми преработват захарта в алкохол , и изхвърлят по 300- 400 литра вино през година ...
Стар Български - така са се изразили , понеже МАСОВО така се прави и масово правят някаква отврат която не може да се пие .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Е,колега Емилов: чак пък без сулфитиране не си позволявам въпреки ,че сам отглеждам гроздето и знам с какво го пръскам. А това е важен фактор ,който пряко влияе на ферментацията ,но много хора не се замислят,а и немогат да разберат гроздето ,което купуват с какви препарати е напудрено и после започват проблемите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима