Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 15:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Айде сега и препарати виновни за виното...
Препаратите,общо взето имат срок на действие и карантинен срок...
Та да се твърди ,че препаратите имат отношение към ферментацията...са общолафия от кръчмата.Е ако е наблъскано с меден сулфат...може и да има известни затруднения но не е нещо фатално.
Да не говорим ,че единици са производителите на грозде,които ползват препарати на сиджента и баесеф...предпочитат да пръскат като луди с вар мар син зелен и прочие камъни...Та опасност няма :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 16:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Виноградец написа:
Е,колега Емилов: чак пък без сулфитиране не си позволявам въпреки ,че сам отглеждам гроздето и знам с какво го пръскам. А това е важен фактор ,който пряко влияе на ферментацията ,но много хора не се замислят,а и немогат да разберат гроздето ,което купуват с какви препарати е напудрено и после започват проблемите.

Аз пък моето си позволявам и без сулфатиране(то е малко). Живот и здраве, ако догодина дойда и си купя от твоето, но да съм там по време на гроздобера, 100-тина кила пак ще си позволя да не сулфатирам, но повече едва ли. Обичам да експериментирам, което често води до финансови загуби, но мразя да бъда ограничаван в някакви рамки.Има неща които са задължителни, от там на татък кой както му е кеф. Много хора отричат сернистата, както ти отричаш купешките дрожди и т.н. Аз съм за, всеки да си каже, да има повече информация, пък като си информиран постъпи както искаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 16:07 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Истината е, че поне 2/3 от българите които познавам (не от форума естествено) си правят виното по технологията "мачкане-бидон-бъркане-пиене" или някаква производна на нея като намесват билки, сяра, винарки, мухлясали бъчви и прочие в твърде нехармонично съотношение. Виждал съм как сипват сяра на прах в бидоните. В следствие на това се получават два вида вина. Червено "за лимонада" и бяло "мътна урина". Червеното е някаква кисело-сладникаво-горчива течност (като китайска манджа) с цвят червено-кафяво, мътно като Дунав и задължително с утайка в чашата и смрад на немита бъчва. Само най-коравите го пият без лимонада. Някой за да го прекарат цедят лимон вътре и тогава цвета му става синкаво лилав а аромата - на кисело зеле с оцет.
Бялото им вино - стояло 30-40 дена с джибрите и чепките (цитрам майстор от квартала - "за да стане по-силно") в "притворен" бидон от зеле има цвят, мирис и вкус на мътна урина смесена с лакочистител! Правил съм упражнения по органична химия с етиацетат и съм сигурен, че именно на това ми мирише!
Трябва да се каже, че "кварталните майстори" постигат много висока повтаряемост на резултатите - всяка година виното им е боклук - като предишната!

И преди и сега има българи (и не само естествено) които са го правили както трябва и такива които са го правили по гореописаните начини. Стана ми интересно и разпитах баща ми - как са го правили едно време на село. Той ми описа (до колкото си спомня как го е правил прадядо ми) точно технологията от литературата (бурна, тиха ферментация, местене след бурната за червено, откаляване и т.н.), каквото е писал примерно админа в темата за бялото вино с тази разлика, че тогава са нямали дрожди и активатор, а вместо да сулфитират са горили сяра...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 16:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Joro Polimera написа:
Истината е, че поне 2/3 от българите които познавам (не от форума естествено) си правят виното по технологията "мачкане-бидон-бъркане-пиене" или някаква производна на нея като намесват билки, сяра, винарки, мухлясали бъчви и прочие в твърде нехармонично съотношение. Виждал съм как сипват сяра на прах в бидоните. В следствие на това се получават два вида вина. Червено "за лимонада" и бяло "мътна урина". Червеното е някаква кисело-сладникаво-горчива течност (като китайска манджа) с цвят червено-кафяво, мътно като Дунав и задължително с утайка в чашата и смрад на немита бъчва. Само най-коравите го пият без лимонада. Някой за да го прекарат цедят лимон вътре и тогава цвета му става синкаво лилав а аромата - на кисело зеле с оцет.
Бялото им вино - стояло 30-40 дена с джибрите и чепките (цитрам майстор от квартала - "за да стане по-силно") в "притворен" бидон от зеле има цвят, мирис и вкус на мътна урина смесена с лакочистител! Правил съм упражнения по органична химия с етиацетат и съм сигурен, че именно на това ми мирише!
Трябва да се каже, че "кварталните майстори" постигат много висока повтаряемост на резултатите - всяка година виното им е боклук - като предишната!

И преди и сега има българи (и не само естествено) които са го правили както трябва и такива които са го правили по гореописаните начини. Стана ми интересно и разпитах баща ми - как са го правили едно време на село. Той ми описа (до колкото си спомня как го е правил прадядо ми) точно технологията от литературата (бурна, тиха ферментация, местене след бурната за червено, откаляване и т.н.), каквото е писал примерно админа в темата за бялото вино с тази разлика, че тогава са нямали дрожди и активатор, а вместо да сулфитират са горили сяра...



Хааа ха ха :megagrin: видехте ли го какво е писал( то и другото де ..) !!

" Само най- коравите го пият с лимонада " :megagrin: :megagrin:
Хии хи хи ... :cry:

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 16:30 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Ами така е - само най-коравите могат да го пият такова вино БЕЗ лимонада.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
ilu6a: цитираш ми квалитетни препарати,аз също ползвам само баесеф,но редовия селянин купува от селската агроаптека каквото му предложат в гаражни расфасовки на,които не е отбелязано недостатъка освен ,че трябва да изплакне очите си след работа с него.Ще останеш втрещен ако можеш да се добереш до лабораторното ,а не на разфасовчика описание на доста от масовите препарати на нашия пазар!Някъде из темите прочетох ,че пръскаш по 7-8 пъти и ми стана смешно..съжалявам те! Ето виж моето грозде от тая година Мерло,пръскано е точно 2 пъти..заклевам се! http://prikachi.com/images.php?images/488/5525488M.jpg
А ето така го мачка жена ми.....хаха,шегувам се!
http://prikachi.com/images.php?images/551/5525551Y.jpg


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 16:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2012, 14:34
Мнения: 20
За хубаво вино си трябва и хубав материал. Аз от 15 години си правя вино и до преди 2-3 години се мъчех основно с памид и малко мерло за цвят. Пътувах от София да Пазарджик, губех си 6-7 часа, после 2 дни за ронкане и меляне, голяма разправия. Но от 3 години от както се появиха машинките за меляне и отделяне на чепки и то по основните софийски пазари, направо се родих. Вилата ни е на 40 км от София, качвам 5-6 бидона в комбито и до обяд съм се справил със залагане на виното. И то вече от класни сортове, мерло, мавруд, мелник 55 по равно - по 120 кг от сорт. Имам две бурета, едното 60 л, другото 100. Пълня ги без проблем.
Та моя метод е следния - още при залагане на материала, добавям захар, ако се наложи, да стане поне 24 процента захарност, защото зная, че при 24 захарност се получава 12 процента алкохол. Веднага сипвам серниста киселина - 1 мл на 1 кг. и разбърквам добре. Следващите 5 дни бъркам материала, тоест, прави го това едни приятел от село, защото аз съм там събота и неделя само и така за 5-6 дни бурната ферментация преминава. Бидоните и буретата са ми в мазето на къщата. Следващата събота до неделя следобед го оставям да се утаи и в неделя следобед го изтакам и го наливам в двете бурета, като преди това буретата са измити и опушени със сяра. Две седмици виното си кипи лекичко вътре, водата в бурканчетата бълбука. След две седмици го изтакам от буретата, изхвърлям тригето , измивам буретата и връщам виното обратно вътре като преди това съм му вкарал малко въздух като го претакам с кофата от високо. Съответно пак му слагам 1 мл серниста киселина на 1 л вино. И след две седмици го почвам, като съм получил заплаха от жената един грам да не съм раздал... така че тайничко си отмъквам за приятелите. После джибрите ги зареждам за ракия и .. пей сърце. Тази година виното стана супер. Миналата година ми подариха едно бяло грозде с аромат на ягода и направих и бяло вино като спазвах инструкциите по една книга за направа на вино в домашни условия , и то стана перфектно. Така, че когато едно нещо се прави с мерак, нещата се получават. Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 18:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Виноградец написа:
ilu6a: цитираш ми квалитетни препарати,!

Нищо квалитетно няма във верита,шавит ,еклер,ридомилголд...Нито са скъпи ,навсякъде ги има...
Виноградец написа:
i!Някъде из темите прочетох ,че пръскаш по 7-8 пъти и ми стана смешно..съжалявам те!

даже и 12 пъти когато се наложи...тая година не се брои...да е валяло 1 път...имал си късмет просто...Нали разбираш ,че това пръскане и схеми не съм ги измислил аз ...а хора делеч по-отдавна занимаващи се с лозарство...Без пръскане от 30 годишни лози близо около 2 декара няма как да изкарам 2,3 тона...
Мачкай си с крака ...аз имам машина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Не целях да се получи такава разгорещена дискусия,но стана добре,че толкова хора споделиха наведнъж какво са видяли и правили.Лично мен ме учуди това,че като напълно неук и начинаещ за първи път правих вино тази година и съм черпил знания именно от този форум,а това,което колегата е правил беше напълно различно от наученото.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Аз правя така:
Ронкане,сулфитиране, мацерация, заквасване с дрожди, ферментация, ранно отделяне от джибрите, тиха ферментация на топло, откаляване два пъти, бистрене със студ, леко сулфитиране преди бутилирането и бутилиране - туй то:
Само че /туй то/
никога не ми харесва и варя всичко на ракия.
Виното тази година ме уредиха от Сухиндол, мерло на 3 лв. /от човека Х /
взех си 100 л, те хората го направили ,избистрили стабилизирали / не знам по коя технология/ :megagrin: но е перфектно. Та мисълта ми беше, тия дето не разбираме не се обаждаме, а си плаща ме. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2012, 20:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Немалка част от местното население (предимно цветнокожи) отказва да си имунизира децата - така било едно време, така ще бъде... Та така, традиции, мрадиции... :lachtot: Едните залагат на науката и технологиите, другите на "традициите". За едните това са упрвляеми процеси, за традиционалистите е някакво тайнство. За едните ходенето до тоалетна при -20 градуса е нещо, което не забелязват, за традиционалистите посещението на традиционния клозет, който по традиционни причини е изграден в най-далечната част на двора е изпитание на сетивата и задника. Модерните ползват трипластова, традиционалистите царавичак или вестник... Та така... с традициите...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
В традициите няма нищо лошо, даже те ни обособяват като общество. Дълги години дядо ми правеше домашното вино и ракията, не че не бяха хубави, но все им липсваше нещо или пък резултата беше променлив всяка година. Обаче този човек имаше смелост( така да го нарека) да не отрича новото и модерното и успяхме двамата да съчетаем традиция с наука и модерни технологии. Резултата няма смисъл да ви убеждавам какъв е. Благодарение на новите неща и технологии сме се развивали, иначе щяхме да сме в пещерата още. Съгласен съм да има някакви традиции, но да се прави вино по гореизписаната технология и да се твърди, че е хубаво не съм съгласен.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Повечето хора не си купуват вино или си купуват от 4.50 или механджийско та мисълта ми е, че човек за да прави сравнение на каквото и да е той го прави на база, база данни в собствената си глава. Тая база данни се натрупва от собтвения опит на всеки и като в нея има само традационно домашно вино една година кисело една не, как въпросният човек казва това вино е хубаво, това не..... безмислен спор.
И всички пусват скъпите вина цени били надути измама химия, ами аз направих хубаво вино тая година, имам добри оценки от колеги и приятели, но му липсва качествена бъчва, която струва 540$ ще го оскъпи с по 6 $ на литър. А кажете ми как правите уникално домашно вино без качествен дъб ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Мар 2012, 15:20
Мнения: 48
Нека да сме на ясно ,че тук става въпрос за това как не трябва се прави вино,което не е технология ,а някаква мърлящина! Съвременната технология в основата й стои класическата-старата тази на дядо и баба разликата е ,че дядо не е мерил захарноста с уреди , а е ползвал прясно яйце,не е доливал чешмяна вода ,не е ползвал бидони,дрожди ,бентонити,не е вадил мастъ щом е начената ферментацията,правел го е или преди или след нея! Така е правел и нежни и корави вина втасвали само в бурета ,чистотата на които е било религия! Поддържал е помещението стерилно с прости неща,по вида на винениците е съдел за правилния процес,след всяко мачкане,газене е палил сярна лента в помещението,не е позволявал на винениците да осъмват в него!Проветрявал е,давал е въздух на виното на воля без да го е било страх от вкисване,не го е завивал с одеала ,капаци и клапани и т.нк..А това ,че кенефа е бил в другия край на двора няма значение,дрисливите да си я направят и в кухнята ако щът,не се ваксинирал защо не се е къпал в обществени градски тоалетни..пардон бани!Носел е чешири защото е имал голями топки,пил е коравото си вино без шушони и е въртял мустак защото е бил доволен от себе си.....Днес новите технологи им е адски трудно да постигнат виното на дядо,правят всякакви опити да заместят важни манипулации с химия,дават повече пари за етикеция и реклама от ,колкото за суровина и в крайна сметка се получава скъп блювоч от ,който щом отпиеш започва да ти се гади !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 12:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Не бих обърнал така лесно гръб на традициите. "Аз" и ilu6a като че ли се опитват да виждат в тях само символ на ретроградното, докато аз гледам на тях по-диференцирано, по-скоро като на база данни с натрупан емпиричен опит.

Ето един пример от cavxan за традиционен подход и малко по-долу проверката му. Истинския майстор трябва да познава историята на занаята си, трябва да владее и традиционните алтернативи на технологиите, които използва. Например в някоя от телевизиите гледах научно-популярен сериал за оръжията, в който водещ беше английски офицер в оставка. Не зная доколко е бил професионалист в съвременната бойна техника, но човекът перфектно владееше езда, фехтовка стрелба с лък, арбалет и прашка и т.н. Шапка свалям на човек, който подхожда към професията си всеобхватно и непредубедено.

Ние няма да правим вино с прашки и не е необходимо да използваме фолклорния опит в първичния му вид, още повече, че разполагаме с достатъчно знания, за да имаме обоснован критичен подход. Но нека все пак го уважаваме, поне в тази му част, която не е обременена от натрупани нелепости. Да не забравяме, че дължим и чевермето изцяло на традициите и хич не се замисляме за химизма и научността на приготвянето му, докато хапката се топи в устата...

Ха наздраве, че нещо се замечтах... :lol:
:prost2:

ПП
Опс :) С Виноградец сме дали едновременно един и същ пример :) В останалото по-скоро се разграничавам от екстремизма му...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима