Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 12:06 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Виноградец, говорихме си вече, че тук не е място да изживяваш лошото си настроение. Речта ти е прекалено офанзивна, за да е приемлива за този форум. Получаваш едноседмична почивка, за да се поохладиш малко.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
И аз му пожелавам на Виноградец да се поохлади малко! Говори за някакви традиции, но истината е, че в България едно време може траките да са правили вино, но като цяло няма винарска култура и традиции нито грамотност на правене на виното дори и лозарските райони на България, камоли в другите села.
Хората са чели писали са и са се развивали в това отношение докато тука такова нещо не е имало имало робство и борба за оцеляване. В България до 45 година ако не се лъжа не е имало регистрирана търговска марка вино.
Така че колкото и дядото да засуква мустака той най-вероятно не имал нито желнието нито възможността да научи нещо ново да направи нещо повече и да прочете нещо повече.
Ето го чичката и той е традиционалист "почти" като Виноградец!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2012, 13:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
borisgp написа:
И аз му пожелавам на Виноградец да се поохлади малко! Говори за някакви традиции, но истината е, че в България едно време може траките да са правили вино, но като цяло няма винарска култура и традиции нито грамотност на правене на виното дори и лозарските райони на България, камоли в другите села.
Хората са чели писали са и са се развивали в това отношение докато тука такова нещо не е имало имало робство и борба за оцеляване. В България до 45 година ако не се лъжа не е имало регистрирана търговска марка вино.
Така че колкото и дядото да засуква мустака той най-вероятно не имал нито желнието нито възможността да научи нещо ново да направи нещо повече и да прочете нещо повече.
Ето го чичката и той е традиционалист "почти" като Виноградец
Цитат:
Да,но никой не го отстранява от форума за седмица.Традициите са начло на всичко, особено в днешно време когато искаме натурални храни и напитки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2012, 01:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Аз не отричам старите неща...просто мястото и е в музея..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Не бива с лека ръка да отхвърляме “старите неща”!
Те не винаги водят до далечния ъгъл на двора, но ... всеки сам избира посоката. А за музея са експонатите.

За доказване на тезата си ви предлагам извадки от “Асеновград в миналото” на Николай Хайтов http://www.promacedonia.org/nh2/nh2_1_1.htm , описващи преработката на грозде през 19-ти век. Не съм търсил “Технология на винопроизводството у древните траки”, където, сигурен съм, ще се намерят още по-стари доказателства.

“... В Асеновград, както вече споменахме, се извършвали два гроздобера. Първият гроздобер, наречен „промутрия” (ранен гроздобер), започвал около средата на септември и свършвал на Кръстовден — 27 септември. Това е гроздоберът на рано узрелите Памиди по височините около града. Една част от събраното грозде преработвали на петмез, бал суджуци, сладки вина и пр., а друга част насипвали в линовете и след прекипяването на ширата изварявали на ракия. Докато памидовите джибри се прекарат през ракиените казани, Маврудът дозрявал и започвал вторият, същинският гроздобер, наречен „големият гроздобер”.
... За гроздоберачите работата свършвала обикновено в края на октомври, но не и за „линджиите” — работниците, които се занимавали с преработването на гроздето във вино. Напълненият лин се оставял известно време, докато гроздето се стопли и започне ферментацията, след това линджиите отваряли със специални дървета — „манели” дупки („язлъци”) в кипналата гроздова маса, а най-сетне и те самите влизали голи в лина, когато ферментацията се засили, и започвали сами да бъркат „кипналото” грозде.
... Отначало те бъркали лина по три пъти, но сетне бъркането зачестявало, за да не се вкисне горната част на джибрите. Това траело, докато джибрите престанат да се вдигат и се отложат на дъното на лина. Смята се, че виното е прекипяло, оставя се един-два дни за отбистряне и се източва от лина в бъчвите.
... Понеже с престояването си в джибрите виното избледнява и загубва част от багрилните си вещества, то винарите, които искат „боялия” вино, не чакат ферментацията в лина да свърши, а го източват още по време на „кипенето” в бъчви, където продължава процесът на ферментацията....
... За „прибирането” на огромното количество грозде, за неговото преработване и за съхраняване на произведеното вино в Станимака почти във всяка по-заможна къща е имало и винарска изба под земята, където се разполагали огромните винени бъчви, дълги до...
... Добивала се е ракия и от маврудовите джибри, от изостаналите маврудови вина, че и от добрите, когато цената на ракията оправдавала това.”

Да, няма вариант с изпиване на виното, докато джибрите са в него, но името на темата ... наистина може да подразни.

Не разбрах Виноградец с какво точно не е съгласен.

Съжалявам за дългия пост.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 00:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Това си е литературен преразказ...творчество...литературата не ми е силна..Хайтов не е енолог както и историк.....За мен разказа му не е нещо реперно за виното...още повече в не така далечното минало...
Да експонати...нещо като ютията на въглища...тя работи, а защо не я ползвате?Ползване енергия добита чрез разпад...
Апропо винпром Асеновград още работи с въпросните бъчви и съдове...за това вината са му така "добри"

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 09:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Авг 2012, 16:28
Мнения: 23
Много исторически факти са извлечени от литературни източници. Описаното от Хайтов напълно отговаря на процеса на винификация от едно време, така както аз знам, че го е правил и моя прадядо. И както каза колегата - да виждате "виното да седи с майката" някъде?

Отклонение: Онзи ден един от колегите във фирмата, в която работя се изказа експертно ".... ееее, да... то е стояло с майката, както му е реда".

До тук с разбирачите... ето и Хайтов го е описал по друг начин.

А какво правим ние днес (лагера на химиците). Ами абсолютно същото! Мачкаме, бъркаме шапката, за да не вкисне и отделяме от джибрите към края на ферментацията.

За постигане на по-контролиран процес и може би по-добър резултат (това е въпрос на вяра) ние помагаме на природата - с ензими, дрожди, танини - неща, които са далеч от народното понятие "химии".

А химията серниса киселина или КМБС използваме за едно единствено нещо - да намалим загубите от развалено вино - Хайтов нямаше да пише за него - губи се романтиката в разказа.

И пак... разговора е интересен за мен. Но моля, като на лаик, обяснете ми защо "естествената" техника да е по-добра? С какво аз вредя на продукта като ползвам ензими, дрожди, танин, КМБС, бентонит и откиселител?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 10:42 
Offline

Регистриран на: 25 Фев 2010, 21:36
Мнения: 53
Местожителство: ХАСКОВО
Здравейте колеги! Казаха ми една (СТРАННА) технология и искам да чуя вашите мнения: Важала за бели и червени вина : БЕЛИ- ГРОЗДЕТО се ронка мачка сулфатицира слагат се дрожди изобщо както си му е редът и на краят се доливат 10 кл захар и 40кл вода на другия ден се точи и се оставя на клапан после по обичайния ред ! ЧЕРВЕНИ - ЗАХАРТА И ВОДАТА се доливат в началото и после по каналния ред !~ ТАКА СЕ ПОЛУЧАВАЛ ПО ГОЛЯМ РАНДЕМАН А ВАШЕТО МНЕНИЕ КАКВО Е !!!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Ми става си вино за страх , 40 литра повече . :D
Фактически това е ВТОРО вино , правим го за ракия , или така нареченото от Петьо Манчев - " вино за лицемерни приятели " .
На вкус е като вариянта без вода , и в чашата да му долееш още толкова вода от чешмата .
Който ти го е казал , е просто глупав , понеже тук правихме ценови сметки ,
че кило захар + вода дава същото количество както ако си купиш грозде за тези пари .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Целта на тоя форум е абсолютно безмислена в определени аспекти .........


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 20:52 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
:D Тъй като целта съм е определил аз, явно имам склонност към безсмислените неща :cry:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Пак се получава някакво неразбирателство.Според мен смисъла на борисовата реплика е, че трябва да вървим напред, а някои дърпат каруцата назад.Тоест да не прилагаме това което е било досега , а да яхнем новите технологии и пълен напред . Моята теза е че трябва да стъпим на това , което е достигнато преди нас и естествено да продължаваме напред.Не мога да се съглася че преди нас в тази област е била пълна пустош, и всичко започва от нас.Това че си прочел много книги, ама нищо не си направил на практика, също не те издига в очите на другите.Няма фирма в света, която гордо да не заяви кога и от кой е била създадена.Как са започнали от нищо, и до какви висини са достигнали.На този фон някой постоянно да хули нашите традиции и достижения(колкото и скромни да са) е нелепо.Това че не познаваш историята,и игнорираш фактите не те прави убедителен, а смешен.Така че нека работим за целите на форума.Те са синтезирани в мотото.За да седнем на една маса,първо трябва да зачитаме мнението на всеки. Ако не сме съгласни с конкретното мнение, трябва да се обосновем, а не да се караме на сътрапезника. Естествено ,ако видим че се е понапил, ще го турим да си легне, а няма да го изхвърлим на улицата.Смятам че така ще постъпи всеки, ако не се е напил повече от опонента. Ха наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
ракиджия написа:
Пак се получава някакво неразбирателство.Според мен смисъла на борисовата реплика е, че трябва да вървим напред, а някои дърпат каруцата назад.Тоест да не прилагаме това което е било досега , а да яхнем новите технологии и пълен напред . Моята теза е че трябва да стъпим на това , което е достигнато преди нас и естествено да продължаваме напред.Не мога да се съглася че преди нас в тази област е била пълна пустош, и всичко започва от нас.Това че си прочел много книги, ама нищо не си направил на практика, също не те издига в очите на другите.Няма фирма в света, която гордо да не заяви кога и от кой е била създадена.Как са започнали от нищо, и до какви висини са достигнали.На този фон някой постоянно да хули нашите традиции и достижения(колкото и скромни да са) е нелепо.Това че не познаваш историята,и игнорираш фактите не те прави убедителен, а смешен.Така че нека работим за целите на форума.Те са синтезирани в мотото.За да седнем на една маса,първо трябва да зачитаме мението на всеки. Ако не сме съгласни с конкретното мнение, трябва да се обосновем, а не да се караме на сътрапезника. Естествено ,ако видим че се е понапил, ще го турим да си легне, а няма да го изхвърлим на улицата.Смятам че така ще постъпи всеки, ако не се е напил повече от опонента. Ха наздраве!

Напълно те подкрепям. :2thumbs:..Админе това нали е форум,а не училище и непослушните ученици да ги гониме от час,когато показват знания непривични за програмата написана от някоя канцеларска мишка!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 10:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Оттук никой не е гонен за знания, но форумци, които сравняват опонентите си с "канцеларски мишки", бързо ще срещнат края на форумната си кариера.

Първо условие е уважителното отношение - който не го умее, язък му за знанията...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ракиджия написа:
Пак се получава някакво неразбирателство.Според мен смисъла на борисовата реплика е, че трябва да вървим напред, а някои дърпат каруцата назад.Тоест да не прилагаме това което е било досега , а да яхнем новите технологии и пълен напред . Моята теза е че трябва да стъпим на това , което е достигнато преди нас и естествено да продължаваме напред.Не мога да се съглася че преди нас в тази област е била пълна пустош, и всичко започва от нас.Това че си прочел много книги, ама нищо не си направил на практика, също не те издига в очите на другите.Няма фирма в света, която гордо да не заяви кога и от кой е била създадена.Как са започнали от нищо, и до какви висини са достигнали.На този фон някой постоянно да хули нашите традиции и достижения(колкото и скромни да са) е нелепо.Това че не познаваш историята,и игнорираш фактите не те прави убедителен, а смешен.Така че нека работим за целите на форума.Те са синтезирани в мотото.За да седнем на една маса,първо трябва да зачитаме мнението на всеки. Ако не сме съгласни с конкретното мнение, трябва да се обосновем, а не да се караме на сътрапезника. Естествено ,ако видим че се е понапил, ще го турим да си легне, а няма да го изхвърлим на улицата.Смятам че така ще постъпи всеки, ако не се е напил повече от опонента. Ха наздраве!


Мисля, че съм съгласен и наистина ми става малко криво, че отхвърлям традициите български обаче сами виждате какви са съветите и начините, които се изписват тук, и с които съм се сблъсквал и аз. Може и да има традиции на които да може да се стъпи, но къде са те. Нали човек трябва да стъпи на здрава основа.
В моето село джибрите седят във виното докато не се изпие. Ето ти традиция от 200 години за пример, всички ми се подиграват, че ползвам дрожди и бактерии, водни клапани следя ферментацията, опитвам се да взема правилни решения, вземам грешни и т.н.т., явно съм почнал лично да ги приемам и аз нещата като се замисля :megagrin:


SiteAdmin написа:
:D Тъй като целта съм е определил аз, явно имам склонност към безсмислените неща :cry:


Не си ме разбрал правилно, а и аз вероятно не се изказах както трябва, виж колегата по-горе ми е прочел мисълта :) форума е екстра и някои хора вървят напред, ще ми се да кажа вървим ама 'айде като успея да направя още едно прилично вино :)

Доста хора гледам, че им стана кофти за изгонването на колегата Виноградец, но мисля, че с такъв речник и тон не можеш да защитиш нито една традиция а само да я сринеш в нечии очи като видиш кой я защитава, така че може би Админа е помогнал до някъде на Виноградец вместо да навреди на тезата му !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 86 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима