Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
ilu6a написа:
е как не включваш труда-това е основното?


Ми не си знам часовата ставка, според жената е 0 лв, според мене е 30 лв. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2011, 22:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Какво означава по пазарите "отлежала"?Отлежала два часа в пластмасов бидон?
Не мерси, предпочитам да си купя бутилираното менте водка Флирт от колкото "домашната" от някой на пазара.Да ме прощават коректните продавачи но по никакъв начин не мога да съм сигурен в качеството на фона на количеството което гонят масово ракиджиите с цел продажба.Това първотоци, първаци, ала-бала айдееее у бидона с две торби черничев чипс настърган на планет при махленския дърводелец.
Колега Валерко, май пропускаш и таксата за казана освен ако не е твой личен, там вече си е 50лв за 250л казан.
Преди седмица видях на един пазар (тук в Пловдив) гроздова по 6лв/л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2011, 15:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Окт 2010, 17:20
Мнения: 149
Казана е на комшия не съм давал пари.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2011, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Сеп 2009, 20:45
Мнения: 86
Местожителство: РУСЕ
[quote="karlsson"]Какво означава по пазарите "отлежала"?

Поставят бутилките 2 часа легнали и хайде на пазара. :lol:

_________________
В бирата е силата,във виното мъдростта,а във водата-микробите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Направих си труда да посмятам колко енергия отива за производството на някакъв алкохол в домашни условия, независимо дали го наричаме ракия или уиски (зърнен дестилат). Ето какво изчислих , и то за идеалния случай без загуби :
1. Зърнен алкохол само от зърно :
25 кг. зърно в които пропорцията малц : зърно е от 1:2 до 1:4 , но цената на суровината е все една - 45-50 ст./кг. зърно /12-13 лв./
Озахаряване : Работим с 1:3 зърно/вода - значи трябва да затоплим 75 л. вода общо , 2/3 от нея завираме на 100 гр. т.е. имаме 50 л. от 10 гр. до 100 гр. са 90*50=4500 ккал. енергия. Следва добавяне на зърното, спадане на температурата от 100 на 80 гр. и ново завиране на 90 кг. течност от 80 до 100 гр. , което е 90*20=1800 ккал.. Следва добавяне на 1/3 от водата и спадане на темп. на 70 гр., добавяне на малца и спадане до 65 гр. , ново загряване до 75 гр. на 95кг. течност - 95*10=950 ккал. , поддържане 1 час с мощност 1 кват - 900ккал.
4500+1800+950+900=8150 ккал. (9.5 кват/ч.) или в пари - при цена 16 ст./кватчас = 1.5лв.
Значи общо се получава 12.50 за зърно + 1.50 за енергия (водата няма да я смятаме) = 14 лв. за материал за ферментиране в който теоретично има 0.6*25=15 кг. захар на 70 л. вода (5 литра да са се изпарили примерно, а и не само изпарили) прави 21% захарност (което ми се вижда множко, но на теория толкова трябва да е)
След ферментация ще имаме 0.56*15=12% алкохол, но няма да можем да дестилираме 70 л., а някъде към 60 и то в най-добрия случай.

2. Дестилация на 60 л. 12% материал :
Загряване на 60л. от 15гр. до 90гр. = 60*75=4500ккал (5.2кват/ч.)
Дестилиране с рефлуксна колона фи 54мм , 3квата нагряване , RR=4 (отлив 30мл/мин.) = 30*60=1800мл/час или за 8л. дестилат (12% от 60л при 90%-тен дестилат-ректификат) прави 4 часа и половина или 4.5*3=13.5 кват/ч. (по-скоро е 6 часа реално с патоките ...)
Общо 18.7 кват/ч. (3 лв.)

Резултата нека е 7 л. на 85 гр. примерно (13 л. на 45 %)
Без да смятаме труда, което е друга тема - 13 л. излизат 14+3=17 лв. за суровини и енергия, добавяме и маята 4 лв. , пропускаме лимонтозуто, защото предполагаме че ще ползваме 25% материал от старото варене вместо вода и се получава теоретичен минимум от 21 лв. за 13 л. питеен алкохол.
Цената на л. е 1.62 лв.

3. Същото но от грозде :
Ако рандеманът от 100 кг. грозде е 60 л. течност за варене - т.2 остава същата с леки промени в по-голямо количество краен продукт, но и в енергия леко нагоре.
Суровината обаче е 100*0.60=60 лв. за грозде + 3 лв. за енергия = 63 общо.
Ако приемем че сме изкарали 15 л. ракия на 45 гр. това прави цена на л. - 4.2 лв.

(Варианта с гроздето има и подвариант - варим 60л. първи път, зареждаме с 60 л. захарен сироп от 12кг. захар и 48 л. вода + 5 пакетчета лимонтозу, тогава ще получим още 12 л. ракия и общо ще сме дали 60 за грозде, 30 за захар, 6 за енергия - 96 лв, а ще имаме 25 л. ракия или цената на литър е 3.80 лв.)

Та дет' се вика - най-евтината ракия се оказва ... уискито :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 15:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
victoryvt..Да така е,по евтино излиза но: аз небих заменил ароматната си домашна ракия за спирт/уиски след 3-4 години/, и небих хамалувал толкова много,туда и здравето няма кой да ми го плати.Някой беше казал......Несъм толкова богат за да плащам толкова евтино........

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 15:16 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 266
Не видях къде слагаш цената на малца в по-горните изчисления. И Мони е абсолютно прав "Кеф цена няма". Да не говорим, че за да стане спирта от зърно на уиски трябва допълнително отлежаване, специални бурета, а за ракията може и направо дет се казва от казана дая пиеш :D :D :D

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Kaкво да смята малца?Той си влиза в цената на зърното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 16:29 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Никак не е по ефтино-не видях никъде времето(не за изваряване,а от самото начало на процеса) отчетено като перо?
Тоест колко време правиш малца ...колко време го озахаряваш...прецеждаш...избистряш..
Освен това сметките за калориите мааалко не са тия май...
1ккал = 4.6 киловата е по вярното

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 17:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
http://www.convertworld.com/bg/power/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81.html

От тук съм изчислявал килокалория-киловат.
т.е. една килокалория трябва да е 1.160 вата или 1000 килокалории за час = 1.160 кватчаса енергия.

Аз не споря за времето и труда, там вече трудно ще сметнем нещо, все пак нали става дума за хоби, а не за масово производство.

А ето още едно място за единиците : http://ezikova-gimnazia.vratza.com/sub/fizika/mostnnal.htm

сега ще направя и една друга сметка от http://homedistiller.org/reflux_calc.htm като заложа 50 л. от 10 гр. до 97гр. излиза 59 мин. завиране ако нагревателя е 5квата - т.е. точно 5кватчаса е енергията за завиране на 50 л. 10-градусова вода (с малко грешка заради последните 3 гр.)

Всъщност при мен не е ток, а газ и все още карам с първата бутилка от 24 лв. и вече два цикъла озахаряване/варене имам , както и топлене на вода за виното, сушене на малца (слагам рамките една над друга на височина метър и половина над газовата пиростия и след час два на мин. огън са почти готови)

Но ... труда не мога да оценя - всеки сам си го оценява, на мен ми е кеф да се занимавам засега и цената не ми е важна. Освен това не е задължително да кибичиш на казана от началото до края, свършвам си и друга работа , ходя нагоре надолу, само ме е страх заради пустия газ.
Между другото - като има повечко малц мирише по-хубаво дестилата, и не е нужно да се вади на 90-93 гр. - с по-малко пълнеж и повече отлив - около 85 гр. тръгва и слиза до 70 , и бързо до 65, 60, 55 ... и накрая имам на около 65 гр. краен продукт. Лошото е че нещо трудно се отлежава - свършва преди да е направил месец :)
Сега като стане и гроздовата за варене ще видим и тя как мирише, там съвсем малко пълнеж ще оставя.
Аз мисля и една друга проба да направя - след като изваря второто вино на ракия, мисля да залея джибрите с озахарена 80 л. зърнена каша (само течното) и ако се наложи и малко захар, пък да видим каква ще я изферментираме :)

(Малца може да бъде купен на цена 80ст. за кг. ако не му се занимава на човек, а пък ако съвсем не му се занимава - и ензими продават, ама вече не говорим за оригинален продукт, а за нещо друго - ректифициран зърнен спирт + есенции. )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 21:59 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
а газта е още по скъпа...и примерно ако 100л ти завират за 3 часа... и ти си изгорил 3 кг то се оказва че си ползвал по малко от 22% от отопляемата мощ на газта...
Но ако си на ток с 5клВ. ще загрееш 100л за около час-сметките са много груби...,ще трябва да подържаш тази температура на завиране поне още 3 часа(до пълно обезалкохоляване на ферментиралата мъст) стават 4 часа по 5 киловата...общо 20...ГРУБО.
по 18 стотинКи близо 4лв е цялата история на ток...за дестилирането на двата вида мъст...но при зърнения дестиат има и озахаряване ...така че ,ще имаш разход и там...поне още 10киловата тоест 2лв...и разхода за енергия при зърното ще ти е 6лв...
Общо взето общите разходи са близки за домашни условия,но пък дестилатите са много различни...
Но за домашни условия разликите не са огромни...
А моето мнение е(нямам опит) ,че при зърнените напитки времето и вниманието са доста по-големи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като се погледне от друга страна, ако си гледаш лозе, 3-4 пъти копане, 7-8 пъти пръскане, рязане.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2011, 23:28 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
стига с това копане,има и по интелигентни начини при развити над 5 годишни лози...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
@ilu6a :
Бях се натопорчил да споря много дали газта е по-скъпа от тока, защото тя очевидно не е (иначе защо хората ще си купуват газови котлони, ще се разправят с бутилки и пр.), но като се разрових ...
Баси как ни цакат тия монополисти не е истина :
Всъщност цената на енергията е все една и съща - независимо от какъв източник е. И това явно е някаква световна политика - иначе хората щяха да се люшкат от едно на друго гориво.
Ето един линк с таблица относно различните видове отопление (в частност се вижда че калоричността на един литър газ пропан-бутан дава толкова енергия колкото и струва същата от ел.мрежата на дневна тарифа !) :
http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm
Ел.енергията става по-евтина от газовата само ако е нощна, иначе са почти еднакви.
Жалко, преди време имаше голяма разлика в полза на битовата газ, ама ... няма кой да остави хората да спечелят от нещо.
Хубавото е че за пореден път се убеждавам, че за в градски условия добрия климатик е най-евтиното отопление, а през лятото има и бонус - охлажда ! Което ме навежда на мисълта че имам още една стая за климатизиране, но ... ще е за догодина :) Тая година казана и колоната дръпнаха от бюджета, но пък се очаква да спестят от алкохола.
Та - идва ми една идея за казаните - загряване до определена температура чрез топлообменник на базата на климатик/термопомпа, особено в нестудените сезони ще е много ефективно.И после нагоре до завиране - на ток. Но нека е само идея, реализацията й не е по нашите любителски сили.
Също може и чрез слънчеви колектори - през лятото течността в тях стига до завиране дори !
Между другото - последното ми варене в казана беше с изолация от минерална вата (заради негоримостта й) - целия казан отстрани, отгоре, колоната до отливника. Огромна разлика има спрямо неизолирания казан ! (Но ми се увеличи разхода на вода за охлаждане - понеже отпада пасивното охлаждане на колоната от въздуха и всичко ляга на водата в дефлегматора)
Наздраве колеги, не можем излъга системата - но можем да си направим това което ни харесва и както ни харесва !
:prost2:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 10:17 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
ако тръгнеш от 15гр. до 95 ?, за 100л., и отчетеш нагряването на съда, загубите при отдаването на топлина от стените на съда, к.п.д е не повече от 25-30%(МАХ)....съвсем ще е друга сметката, твоите сметки при случй когато топлината от нагревателя(газта) остава само в съда...
калории е едно,нагряването със топлинните загуби нещо съвсем друго.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима