Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2009, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
В калбоиските филми мие направило впечетление че варят уискито като в нашенските ракиджиски казани ама от царевица. Каква лие била тяхната технология не може да е била много сложна.
Вчера гледах по Дискавари филм от поредицата "как се прави", беше за една фабрика за алкохол в Канада правели над десет вида алкохол. Във фабриката всеки ден влизали 35 тона царевица и излизали 44 000 бутилки алкохол. Спиртоварната наистина беше много модерна, компютри бели престилки и тн. Процесите горе долу бяха такива:
1 Смилаха царевицата на брашно като нашето царевично по магазините
2 Варяха брашното 90 минути
3 Слагат някакви ензими и подържаха температура 50 градуса да озахарят нишестето
4 След това слагаха други ензими за ферментация и при температура 30 градуса за 36 часа ферментираше
5 Преваряха със система от колони три наброи /голяма сложнотия/
6 От спирта правеха различните питиета като имаха един хангар пълен с буренца от около 50 литра за уискито където то отлежава.
Че мисълта ми е дали няма някой метод в домашни условия да се прави ракия от царевично брашно. Във форума четох една рецепта: двекофи царевично брашно, 20 кг. захар 80 л. вода и мая. Ама ми се струва че алкохола ше излезе само от захарта /около 20 л./, апък царевицата ше е само за подхранка на дрождите, няма да се преобразува нишестето в захар /мисля че 4-5 пакета царевично брашно ще свършат същата работа/. :roll: :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2009, 09:44 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Това филмче по "Дискъвъри" съм го гледал няколко пъти. Хващал съм няколко сериозни грешки в технологията, но ... на кой му пука :)

Ензимите, които добавят замествал малца - това го знаеш.
В промишлени условия могат много точно да контролират параметрите на материала и условията, при които протича ферментацията.

Едно време в Америка са правили (и още правят) чисто царевично уиски. Предполагам по филмите си виждал каци пълни до горе с царевица и вода. :) По този начин правят "царевичен малц" - технологията е същата, накисват царевицата за няколко дни (в бъчвите), след което я чакат да покълне (тук за разлика от ечемика кълновете трябва да бъдат наколко пъти големината на зърното). В царевичното зърно се отделят много по-малко ензими отколкото в ечемиченото. По тази причина царевичното уиски се прави от 100% царевичен малц.
Това знам

Относно рецептата, която си посочил - ползвана е царевица, но със същият успех може да се ползва всякакво зърно. Спирт ще получиш само от захарта



п.п.
между другото, едно време в Америка за да помогнат на ензимите да "озахарят" нишестето са плюели в бъчвите с материала - в слюнката има амилаза :lol:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2009, 10:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Гледал съм по телевизията, повремето на сухия режим в щатите как са правели уиски в наподобяващи нашите казани, забутани някъде по горите на майната си.От това съдя , че не е кой знае каква сложна философия самата ферментация.От друга страна пък всички сме гледали по филмите как каубоя изплюва уискито и вика: БОКЛУК! Интересно е как са го правели тогава...и дали е приличало на това , което ние познаваме, като уиски!

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 14:22 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
гледах един филм за така нареченото контрабандно уиски казаха че в сащ в момента деистват около 10000 нелегални казана вдън горите телилейски бедна ви е фантазията ферментацията и варенето става в един съд обикновено резервоар от голям камион всичко се вари на газ да няма пушек хващат ги когато превозват уискито полицията като види клекнала кола и опаа ама нашите хора си усилват ресорите и ако да кара 500л колата си стои изправена карат във времето на големия трафик ако ги хванат макс присъда е 2г излиза за 1г и пак си спретва казан казаха че 1л уиски им излиза под долар а го продават по 5 долара народа го купува че е по-евтино и напук на системата не че е по- добро от магазинското абе паднах от коня като гледах филма независимо че намират казаните палят ги и взривяват съоръженията броя им остава постоянен


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Яну 2009, 14:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
да и аз гледах нещо подобно,егати и фантастиките)))В Америка невъзможни неща няма)))


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима