Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 01:05

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Вчера ходих на сбор на едно село и опитах 3-4 вида домашни селски вина .

Технологията им е - обиране 1-2 тона гросде от стари местни сортове .
Мачкане с машинка с чепките - добавяне серниста грам на литър .
Насипване в дъдвено буре през отвор 20/20 см и запечатване и маркуч в буркан .
Не се пипа нищо повече след месец два се е избистрило и се точи .
Според мен - НЕ правете това у дома !!

Резултатът е отвратителен - яко неприятно накъртване на танин , няма кисела жилка - на алкохол е добре 13%...
обаче сумарният вкус е мноого отвратителен
Не мога да го обясня , но няма нищо общо с моето правено по форумните начини .
Не мога да си обясня как ще изпият 1 тон , то е наказание ...

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
emil emilov написа:
Не мога да си обясня как ще изпият 1 тон , то е наказание ...

С лимонадка :lol: :lachtot: ... оная как и беше името??? :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
emil emilov написа:
Според мен - НЕ правете това у дома !!

Резултатът е отвратителен - яко неприятно накъртване на танин , няма кисела жилка - на алкохол е добре 13%...
обаче сумарният вкус е мноого отвратителен
Не мога да го обясня , но няма нищо общо с моето правено по форумните начини .
Не мога да си обясня как ще изпият 1 тон , то е наказание ...

Ти и да не можеш да си го обясниш това няма да промени факта че ще си го изпият. :megagrin:
Все пак тия хора не правят вино от отбрано грозде каберне като тебе от пазара.
Опитай се догодина да направиш от техните сортове. Резултат- :lol:
А и със селски тарикати не спори на пияно да не отнесеш кютека. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
А бе, тая година и на отел помагах в Трявна с технология и консумативи, памид и прочие правя само по мой акъл тая година. Вервай ми на светлинни години разлика е от киселажа дето съм го опитвал предни години, при все че сме го брали и на по-добра захарност....
Прощавай ама... пробвал съм десертни гроздя вино да правя от тях - в единия случай цялата махла от родния град се изреди да дава акъл как в северна българия не ставало вино, само ракия ставало и пак после всички пропиха вино от моето, както само ракия пиеха отначало докрай...
Но ... твърда глава дето 20 год. все киселаж е пила трудно можеш я отучи това си е истина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Не е така - твърда глава пила киселаж 20г когато опита наистина хубаво вино , ако има достъп до хубавото повече не вкусва о т киселажът. :D

Аз казвах - онова вино изобщо нямаше кисела жилка и пак беше отвратително .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Eмо- написах ти го и пак не вдяваш-
ония хора(селяни тъпи ли ще им викаш, бедняци ли)- не плащат като тебе избран и здрав сорт каберне от пазара за сумати пари.
а се мъчат с тяхното си от лозето да докарат приличен резултат,
въпреки че селските лозя имат до 40% директни сортове...
За какво сравнение говорим?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Селяни им викам понеже ходих на сбор на село , тук вцентъра на гр. Враца го правят абс все така , само че тук е и кисело понеже го берат зелено :D
Прости и умни има еднакъв процент и на село и в града , не разбирай погрешно думата "селянин "
то указва къде живееш ,нищо друго .

Грозде за маса пари ... отново грешка за 120лв ,имаме лозе което и не го бера...
просто мога и да не пия с десетилетия ;)

Единствено съм озлобен с/у тези селяни и граждани ,които през първите си 50г не се научиха да си бъркат бордолезов разтвор , не прочетоха кой е Гюйо , имат лозя и не научиха кво са хербициди , какво са фунгициди и т.н.
Хубаво до 50г. възраст не научиха , ми от 50 до 70 г - още 20г! що не прочетоха за Гюйо ?

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Емо,
резитба Гойо в северозападна България не е най-удачната резитба- на 5-7 г. има зима с под минус 22-25г. и измръзват. За останалата простотия в отглеждането съм напълно съгласен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
В Северна България Гуйо :D мръзне .
Защо асмовидното не мръзне , формира се така масово по дворовете ?
Асмовидното дава тройно повече...
( питам понеже не знам ,не се заяждам )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2013, 22:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Съгласен- лаик съм в тая тема,
всъщност защо някой не пусне тема за правилното дегустиране?

Все по-често се срещат "кисела жилка, благнее" колкото и трудно е да се напише- поне да е по-разбираемо как, на какви темп. и за колко време се опитва в какви чаши, как се поема отначало с носа и т.н. пинизи- на мен ще ми е много интересно,
а всеки форумец ще стане гвоздея-дегустатор на купона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 00:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Врачани са толкова стиснати, друго обяснение нямам, много е странно обират си лозята зелени за да не им ги окрадат и праскат захар струват правят да нагласят някакво вино и това е масова практика. Баничката е права, че си е геройство това дето го правят, безмислено, но геройство.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 08:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Проблема е и в сортовете грозде- тук има асми във всеки двор, а знаете дядовците какви миризливки сортове са садили- отело, липовка и т.н., от "онова където се не ръси" и др. , а добива от асмите е в повечето случаи 1/3, в доста случаи и над 50%. Ха направи хубаво вино с това! За ранното бране не съм съгласен напълно- захарност под 20 на червеното не съм мерил на никой,
обаче технологията в някои мазета е от преди войната(Първата св. война). :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 09:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
За мен виното в този край е causa perduta...Не може масово да се пие ракия на 60%(поне) дестилат на 45% да се счита за патоки и да има винена култура...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Ракията над 60 градуса се гони с 2-ри и 3-ти препек и
се нарича "каменярка", "да ти изгори джигеро"- и т.н.,
което си има и положителни страни- няма оплаквания в региона от глисти, салнмонелози и др. такива, защото в такава среда бактериите не виреят.


Последна промяна banichkata на 29 Окт 2013, 09:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз тая година не купих както преди мерло от южна БГ, а реших да опитам да направя прилично вино от збирщайн грозде от село.
Вярно че не е за конкурс, но е на светлинни години от виното правено там от дълги години от същото грозде.
Ползвал съм - пектолитичен ензим, дрожди за червени плодови вина, ДАФ, бактерии за ЯМКФ.
Поддържал съм температурата в граници.
Резултатът се вижда и с просто око (прост език) макар и още да не е довършено докрай.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима