Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 09:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Не е сериозно това...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Снощи ми донесоха едно вино от дунавско село, правено по грубия селски начин без бъркане на шапката в бурето и без добавяне на нищо(вкл. и немерене на нищо).

Значи винцето е бистро на сълза, има силен аромат на отело и липовка и накрая има тънка оцетна жилка, та въпросът ми е:

Възможно ли е толкова рано- на 30 дена да се развие оцетна ферментация, доколкото знам нормално е да се вкисва и да търси лимонадка поне след 3 месеца?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 12:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Рано е-този елемент идва най-вероятно като аромат от съдовете,които са ползвали...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 13:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Само бурето не е било измито хубаво- на един приятел баба му и дядо му са го правили, но те сода за буре не ползват а накисват бурето със топла вода и орехова шума- "избива всички микроби" съм ги чувал да казват, та сигурно не са го измили добре и в цепнатините е останало и от старата "мая"(джибрите се вадят 2 дена преди гроздобера, тогава се измива и бурето, а и малко като на дъга блъскаше повече отколкото на оцет.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 13:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
banichkata написа:
Емо,
резитба Гойо в северозападна България не е най-удачната резитба- на 5-7 г. има зима с под минус 22-25г. и измръзват. За останалата простотия в отглеждането съм напълно съгласен.

Лесно се загрибва нискостъблен Гюйо - плодните пръчки се привеждат и заравят...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 14:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Аз мисля,че трябва време,след едно,две поколения техниката ще се промени,..е в някое забутано село може да си карат до безкрай по старата технология,но важното е,че ние поставяме основата :megagrin: градим камък по камък нашата къща...
Иначе,дядото прави вино така-
1- мачка гроздето и в бидона
2-бърка и в бурето(старо поне 50 г)
3-откалява и на клапан
4-прави второ вино
5-леко пивко(по думите му)винце
6-не му се сърдя,че не иска да се промени :)
Поне е отворен към новите технологии,обеща като му дам дрожди,да ги сложи.Моето второ вино,което е за ракия е на нива над неговото първо,което е бистро,има дъх на старо буре.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2015, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 563
Местожителство: София
Ами... да кажа и аз. Нали съм от Враца. А автора на темата явно я е забравил.
Тази година беше лоша. От лозето, 1-1,2 дк. даже, татко да е обрал две кофи. Купил е 100 кг. грозде. Не знам и какъв сорт е. По виното не личи. Ужасен бистър киселоч е. 2 степени под оцета. Вервайте ми.
Технологията му е "класическа":
Мачкане с крака, обути в ботуши.
Сипване в старото буре през фуния на всичко. (Отвора е 10/15 см.)
Оттачане на 5-9-тия ден на самоток.
Добавяне на захарен сироп, за който се знае единствено количеството на захар. Водата не се мери. Принципа е, колкото повече - толкова повече вино! 1 към 1. И си е така де. Само че, не е вино.
Резултата - бистър розов оцет. Ма и оцет не е. Щото е нетрайно. И за дестилация не става. Щото е много кисело и с нисък градус.

А да видим какъв ще да е самотока му. Той се отваря по традиция на 2-ри август. Има една 25 литрова дамаджана все още на воден клапан.

И да... Наско, учим ги, но не се променят толкова лесно.
Аз му карам вторите си вина за да ги дестилира, но го усещам, че му харесват и не го прави. Лошо няма. Компенсира с плодови.

Ще гледам да го убедя да разкара тея стари бурета и това е. Други съдове има достатъчно. Грозде да има. Ма не би. Хора не останаха и лозята масово се изоставят. И не само лозята.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mineff, vtv и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима