Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 441 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 18:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Бай Танасе, виното не е болно, че да го лекуваш. Преточи го 2, 3 пъти при широк достъп на въздух и ще видиш, че ще има ефект. А и ароматите няма да изчезнат. Не бой се.
Пробвай ако искаш и с аериране. Остави си контролна проба, а едни 2 литра примерно ги третирай 3,4 дни по половин час. Би трябвало да има ефект.
Иначе язък!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 18:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
бай Танас написа:
Имам свободно място в едната, ама не смея, да не се изпорти и читавата ракия...ужасно е, все едно серниста...

Имах предвид ракиени за виното...ако сложиш тази ракия при другата ще я изпортиш...
Лъчо да знаеш ,че с преточване няма да стане...или поне не с 2-3 ако е доста пресулфитирано.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 19:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Лъчо, проблемът е, че при виното се усеща слабо (някои, вкл. аз не го усещат). Обаче в дестилата става страшно. Така че за да пробвам аериране, трябва някой с чувствителен нос да каже дали е готово за дестилация. И пак няма гаранция, защото в ракията се увеличава в пъти. Абе все едно серниста душиш.
Затова отворих питане и тук, където си му е мястото - viewtopic.php?f=15&t=645&p=58170#p58170


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 20:13 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Да, видях питането в другата тема.
Аз не искам да споря, защото не се чувствам достатъчно подготвен по материята, но доколкото знам за SO2 и CO имам мнение.
Моята идея, пък и на Илия е да се изгони газа. Той предлага в бъчви и по-дълго стоене. Аз - по интензивно. Като гледам, ти, Бай Танас си склонен да действаш с неутрализация. Но не мисля, че е добра твоята идея, доколкото е с неясен резултат.
Ето спецификацията от производителя:

http://www.messer.bg/Sprawo4nik/SDS28_SO2.pdf

раздел 9 и 12 са най-важни. (Съжалявам, че не мога да цитирам с копи-пийст. Опитах, но е ПДФ файла)

И колко да е пресулфитирано? Пъти... Между другото, Бай Танас, серниста к-на ли използва или КМБС, защото има значение?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Мерси за линка Лъчо. Ей това обяснява защо не всички го възприемат еднакво.
Цитат:
Мирис : Остър.
граница на мириса : Възприемането на мириса е субективно и не е подходящо за предупреждение при свръхекспозиция.

Обаче не съм съгласен с MESSER за това
Цитат:
10.5. Несъвместими материали: С вода образува разяждащи основи.
Сернистата основа :megagrin:

lhristov написа:
да се изгони газа.
Аз също не споря, Лъчо, просто не съм убеден, че нещо, което е напълно разтворимо във вода, може да се изгони по чисто механичен път. Струва ми се, че все нещичко ще остане, но достатъчно да подразни нечий чувствителен нос :) А и при отлежаването на дестилата може да доведе до непредвидими последици.
Иначе съм се придържал към това от темата за бяло вино
Цитат:
Няколко дни след пълното завършване на ферментацията виното се сулфитира с 40-50мг/л серен диоксид, и се съхранява в напълнени добре но не херметично затворени съдове

Доколкото си спомням сложих 40 г КМБС на общо около 450 л вино. (даже правихме разследване спрямо разфасовката :D ама нямам точен спомен до какъв извод ститнахме)

Искам само да подчертая, че колкото и субективно да е възприемането на мириса, няма как да се сбърка. По невероятен начин се омирисва дестилата от SO2...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2016, 10:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2015, 05:27
Мнения: 35
Местожителство: ПЛОВДИВ
Цитат:
Доколкото си спомням сложих 40 г КМБС на общо около 450 л вино. (даже правихме разследване спрямо разфасовката :D ама нямам точен спомен до какъв извод ститнахме)



Бай Танасе,аз си спомням.....,беше го предозирал 1.5 пъти по сметките на "Винарко".....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2016, 13:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да, изглежда е така щом повечето носове го хващат във виното.
Но тезата е друга, сигурен съм, че дори и при минимални дози ще се усеща в дестилата. Съответно посланието е материал за дестилация да не се сулфитира, защото дори и да има начин за някакъв "ремонт" нещата вече няма да са същите...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2015, 05:27
Мнения: 35
Местожителство: ПЛОВДИВ
Цитат:
Да, изглежда е така щом повечето носове го хващат във виното.
Но тезата е друга, сигурен съм, че дори и при минимални дози ще се усеща в дестилата. Съответно посланието е материал за дестилация да не се сулфитира, защото дори и да има начин за някакъв "ремонт" нещата вече няма да са същите...



Аз смятам че не е така,тъй като бях сулфитирал материала от който бях направил ракията от смокини.....,а нито твоя нос нито на колегите доловиха и най-малкия намек на мирис.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2016, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Бъркаш моментите на сулфитиране, а те са коренно различни. Едно е да се сулфитита материал преди ферментация, а съвсем друго е да се сулфитира готово вино (досулфитиране), какъвто е случая на Бай Танас. В първия случай основната част от свободния серен диоксид се губи още по време на ферментацията. Именно това налага и досулфитирането, когато обаче говорим за вино. Дестилатните материали са друго.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 11:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2015, 05:27
Мнения: 35
Местожителство: ПЛОВДИВ
Цитат:
Бъркаш моментите на сулфитиране, а те са коренно различни. Едно е да се сулфитита материал преди ферментация, а съвсем друго е да се сулфитира готово вино (досулфитиране), какъвто е случая на Бай Танас. В първия случай основната част от свободния серен диоксид се губи още по време на ферментацията. Именно това налага и досулфитирането, когато обаче говорим за вино. Дестилатните материали са друго.



Ясно.....,разбрах..... :sauf: :sauf: :sauf: .....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2016, 18:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
https://www.youtube.com/watch?v=xBVXgxg1ae8

Това ми хареса....А на Вас?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2016, 22:37 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
vtv написа:
https://www.youtube.com/watch?v=xBVXgxg1ae8

Това ми хареса....А на Вас?

Ами аз джин не пия :datz: ,пил съм само в коктейли и то направени от човек който за съжаление вече не е между нас,ама на който му харесва - ОК,да си цунцурка със тоник или без. :thumbs1: :prost2:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 18:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Снощи имаше минисреща на част от пловдивската група. Нямаше да споменавам, за да не бъдем обвинени в конспирации :D но не мога да подмина приятните впечатления от рускоговорещите, присъстващи на срещата. Разбрах, че даже форума наглеждат :klatsch:

Я очень рад, что Вам понравились наши продукты, что предпочитаете благородные дистилляты, выдержанных в дубовых бочках, чем например водку.
Спасибо за приятный вечер и посмотрите пожалуйста что пишет немного вверх - здесь нет незнакомых, только друзя, которые всё ещё не встречались ;) С наступающим :prost:

P.S.
Ракия мастер-класс напиток.
Настроение и юмор приток.
Но кто не знает как её пить,
потом долго, долго...спит. :lol: :lachtot: :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2016, 20:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 678
BREAKER написа:
Ами аз джин не пия


Бях впечатлен от оборудването,не от джина......та за това ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 229
Местожителство: Пловдив
Среща на 25. 06. ти ??? Прибирам се на 24ти.....Че много съм се затъжил за някой хора.... И нетърпелив да се запозная с други приятели от форума :D

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 441 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима