Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 18:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 877 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 59  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 22:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Да допълня и аз ! Бях впечатлен много от всички представени вина - в един момент не ми се искаше да дегустирам повече , а да си пийна ! :saufen:
После пробвах и ракиите - там нямаше да е лошо ако бях участвал и аз , но нямам нищо стойностно на склад ! :nixweiss: Накрая приключих с бирата на Виктор - това за мен беше истинската изненада , защото винаги съм се отнасял с голям респект към домашните пивовари ! Още веднъж : Благодаря Викторе !
PS: Толкова отдавна не съм писал във форума , че съм забравил как се прикачваха снимки или пък нещо е променено... Здраве да е - утре ще прочета по-внимателно и ще ги поставя !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2014, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Кой каза Виктор...и кой каза бира :gott:
Аз не пия тъмно,но тази бира....изключителна
Евала за постижението Викторе :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Тенкю, тенкю :)
Я дайте да видим и вината и ракиите - по производители и видове.
А относно снимките - най-добре им намалете размерите на 800/600 и да не са над 256КБ.
Иначе сайтът ги отхвърля. А със сегашните цифрови камери на телефони и смартфони с висока резолюция файловете са прекалено големи.
Има и друг чалъм - качваш ги на някакъв файл-хостинг сайт (както Наско) и после в поста използваш таговете [img] между които слагаш линк към самата снимка. За съжаление и така пак има ограничения.

За Наско за следващия път ще подготвя Американска ИПА - силна, светла с много хмел.
Иначе в момента ми отлежава Бохемиан Пилзнер Лагер (най-основната светла бира с долна ферментация и много мека вода) с която мисля да участвам през март на унгарският конкурс за домашни бири. (Нещо като унгарец да участва в конкурс за троянска сливова :) )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Аз само тези снимки направих. След което се отдадох на удоволствието.
Бефф, бе тая ракия що не си я разреждал бе човек. Аз не се сдържах и одеве топнах спиртомера - ми 57 градуса. А аз се чудя вчера защо слагам, слагам лед и ми е яка.
Разредих си я сега и пак имам пълно шише. :megagrin: И вкуса е вече къде, къде. Направо отваря чакрите..., както някой беше писал.

Да кажа за бирата на Виктор. Виждам нея коментираме.
За първи път в живота си опитвам домашно направена бира. Признавам си, бях скептичен. И резервиран. Раух в домашни условия. Не че знам какъв трябва да е вкуса на Рауха.
Та, пяна порядъчно и се държи. Не пада бързо. На големи балончета. Не знам това недостатък ли е. Цвят, ами не е кехлибар, по-скоро махагон. Леко мътна, непрозрачна... И... само слагате нос и следва УаУ. Нямаше някой от опитващите да не каза Уау. Дори и Наско. Щото те удря. От раз. Направо бушува от аромати. Не забравяйте, че вече бяхме опитвали вина. Вкл. и на Наско безценното. Ама за него после.
Та, за сега няма да слагам епитети за вкуса и да го оприличавам. Макар че, съм си записал нещо. Ще помоля Виктор да даде описанието на тази бира и историята й, щото Илюша беше изхвърлил листчето. Заплес. Той и вино от Борис и от Емил не носеше. Както й да е.
На вкус бирата оставя едно усещане за пълнота. Много приятно, плътно газирано. Не е да гали небцето, да е въздушно. Не знам така ли трябва да бъде.
Абе с една дума - баси. Казваш и отпиваш пак. Докато свърши.
И, заявявам. Аз съм фен на Виктор и вече ще гледам, когато имат мероприятие, да съм там. Явно в Бг домашните пивовари са царе в занаята.
Засега толкова.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Ами, гледам, че не пишете. Може би асимилирате написаното от мен. Или изчаквате следващата порция.
Та Илюша.
Алиготе +30 % отонел.
Кристално вино. Брилянт. Носа му е много нежен, като женски парфюм. Леко закачлив. А вкуса балансиран и нежен. Объл. Такова вино купувам и отивам на среща. С чуждо. Купувам и букет цветя. С подходящ аромат. Нещо, подходящо за мома.
В никакъв случай чушки и домати. Забравете.
Бяло вино, направено с любов. Абсолютно завършено. за после вкуса - не знам, не помня. Не съм си записал. Трябва пак да го опитам. :megagrin:

Кабарне+40 % мерло - Вин дьо гараж 42. 2013.
Аз от него имам малко и сега ще си припомня. Макар че, после вкуса на това вино не може да се забрави.
Цвета му е, Хм. Аз и вчера питах Илия дали е мислил за шихти и филтри. Но това е друга тема.
Цвета не е искрящ рубинен. Но определено, виното е бистро. Носа му не е нещо уникално, Но то ясно що. Младо кабарне. Но има горски плодове. Усеща се. Алкохол, крака, ясно. Той и Илия каза - 13,7%об. Меки танини. Не те дърпат. Не са водещи. Значи, по-скоро има една облост. Но после вкуса - е те това е. Много ме кефи. Оставя една хармония. И не ти се иска нищо друго да слагаш в уста. Да.

Не знам дали ще обидя Илия, но ще кажа. Моля, да не ми се сърди. Напипал е вкуса на пазара. Аз, ако трябваше да купувам вино, за да ходя на гости, с удоволствие и респект бих купил неговите вина. Ще има какво да се дискутира на масата. Кой как го усеща, чувства. Моята съпруга не можа да опита бялото, но за червеното каза - "по-добро е от твоето". Но аз не се обиждам. Защото е така. Факт. Завършено вино. Но му трябва отлежаване. И ще става по-добро.

Та Илия не се сдържа и в един момент отскочи до в къщи за едно старо вино - Кабарне 2012г. Но за него после. Щото се претоварих от емоция.
Мм. Страхотен после вкус.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 19:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Браво Лъчезаре ! Аз не мога да говоря така за виното - затова мълча ! А си мисля че все пак имам дар слово ! Но вината от този клас , който вчера представихте са непозната за мен територия ... :afraid: Така че ще мълча и ще слушам и надявам се че ще науча нещо !!! :buch:
Дай мейл да ти пратя снимките от вчера !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Благодаря, Марио, приятелю.
Не е до дар слово. Опитване, сравняване, усещане, емоция. Първото чувство, което дойде. И... чакай да дойде ред на Наско. Той е БОГ. И не е само до мат[b]р[/b]иала. Трябва да си го можеш. А Наско го може. Колкото и да не разбираш от вино, ако си вкусвал веднъж поне, ще отличиш неговите вина. С ХАРАКТЕР.
А, чу ли? Не по-скоро не. Беше далече.
Та Илия каза нещо, дето ме смути малко... смая.
Влиза в избата си само и единствено в добро настроение и с положителна емоция. Ако нещо му е кофти, напреки - предпочита дори да не влиза. Нервен, уморен. Кофти ден...
Значи, при виното си влиза само и единствено с положителна емоция. С кеф. Усмихнат.
А, ако трябва нещо задължително да свърши, сега, на момента, пък не му се прави... ми просто не го прави. Каза, "Майната му. Какво толкова за един, два дена ще се случи. Ще чака."
И те това е философия. Накара ме да се замисля.
А инак всички, който познаваме Илюшата ще потвърдим: Пич е. Много готин, атрактивен, духовит. И разбира от вино. Но е и много нежен и раним. Абе, артистична душа. Обича много семейството си.
:zauf2: Приятел, надявам се.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 20:02 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Това го чух , Лъчо ! И бих го перефразирал и пожелал на всички , които ще го прочетат :

Влизайте в избата си като в храм ! :gott: :gott: :gott:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 20:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Добре, като съм набрал скорост да завърша с Илия. Всъщност, не. Аз и сливова опитах, но тава после.
Кабарне - 2012.
Та, както казах, Илия в един момент подпали и отиде и донесе бутилка от 2012.
По негови думи имало 10 % мерло в това грозде. Аз не го усетих. Ма аз не съм и профи. Затова, може би.
Много плодов нос. Характерно... колко характерно за кабарне. Боровинка. Горски плод. Но няма натрапчивост. Няма сулфити. Записал съм си - плътен, богат вкус, хармония. Това вино се пие за Релакс. Просто за отмора. След тежък, нервен ден. Не че аз не мога да го пия по всяко време. Но е много запомнящо се вино. Смея да кажа, че това вино ще го позная винаги сред други. После вкуса е натоварен дъб. Сигурен съм, че и Илия това ще го признае. Усеща се и остава. Понатоварил го е. Но в никакъв случай към лошо. Боже, това вино въобще не би струвало тези 12 лв. дето той каза. Аз бих дал 20+ за него. Па след година и повече. Друго, пушех не усетих, няма опушено. Друго... абе допадна ми. Дори се върнах към него после и го запомних. Евала.
За цвета не пиша нищо, защото по-горе написах, а то е общо за червените на всички нас.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2014, 23:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Много се радвам ,че се появи Лъчезар на сбирката.
Често си записваше разни неща,които сега е възпроизвел.Прави впечатление сериозността на подхода му.
Радвам се ,че се намери и още един човек педантичен към бистротата на вината.
Утре ще споделя за неговите вина...само като начало ще кажа
,че етикетите са му изключително оригинални и обмислени.
В къщи голямата дъщеря като ги видя и каза ,че това са етикети!!!-а не като моите...обикновени.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 11:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ще започна с Лъчезарният(загледайте снимките на вината) му Димят на Лъчезар..
Направих(ме) грешка(по-скоро аз),че го дегустирахме след моето вино-тъй като моето заради мускат отонела има аромат силно излязъл напред.
В тази връзка аз лично не можех много да го оценя откъм аромати,но като бистрота(има още какво да се желае-но пък то въобще не е обработвано) ...на вкус-свежо,леко непретенциозно вино което би вървяло както с ароматно бяло месо така и с десерта...

Мерло на Лъчезар 2013...мощно ,гранатово тъмно, силно алкохолно вино.Стори ми се леко претоварено откъм танини-въпреки краткия престой с люспите по думите на Лъчо.
Прецизно и с внимание към детайла направено вино ,като аромат изключително характерния тон на синя слива преобладава(всички го открихме),дълъг финал...конфитюрен :megagrin: -именно поради тази причина не харесвам мерло,но няма как да не се похвали едно добре направено вино...накрая един лек дефект,който констатирахме само аз и Наско(тоест напълно възможно е и да го няма)е лееееееека остатъчна захарност-но тази сладост накрая може да идва и от високия алкохол.Вино с потенциал да постои поне 3-4 години.Въобще и в двете му вина личи педантичността с която е подходил към направата им и резултата не е закъснял.
Винаги се радвам когато колега сложи на масата вина ,които нямат нищо общо с домашните!!!
Вината на Наско...баси от къде да започна....ми може би от там ,че с 50млл успя да запознае с ароматите на вината си 5 човека...представете си по колко сме сложили в чашите!!!!Мощни и богати вина.
Сира 2013(от кой регион е гроздето той ще каже).Такъв силен аромат на меко сирене съчетан със землист тон аз в млада сира не съм срещал!Толкова мощни аромати ,че малко изпреварват вкуса...но с времето съм убеден ,че ще се получи баланс-тоест очакванията от ароматите ще се сбъднат във вкуса...
Каберне (златното от форума) едногодишно отлежало във френско буре-тук трябва кажа нещо дето ми е малко трудно...
Вино няколко стъпала пред всички опитвани до сега от мен домашни вина- вино не влизащо въобще в тези рамки(домашни)
Отвяващ аромат на горски плодове и ликьорен тон!!!-...да ликьорен, да не кажа конячен.Силен финал на какао и ванилия,шоколад...Чуден баланс между киселини танини...Цвета не случайно не го споменавам,доста тъмен беше но заради малкото количество в чашата не можех добре за мен да си го определя.
Пожелавам на всеки такива успехи....

Тук е момента да кажа, който си мисли че френското ново буре има нещо общо тези, които се правят тук е в дълбока заблуда!!!Всички присъстващи мисля го видяха...

Дестилати...
Това не е много по моята част-пия и харесвам такива на които усещам гроздовия аромат.
В този ред на мисли споменавам ракията на Иво-ако го слушате него с неговия песимизъм вероятно няма да я опитате...и ще сгрешите...!!!Перл дьо Ксаба има в неговия дестилат....По стара традиция аз пак си тръгнах от сбирката с неговия дестилат...
На Беффф за кайсиевата какво да кажем...всички знаем ,че той е корифей в този област...Кайсиевата му е известна в целия форум и не само...и известността му е напълно заслужена!...
Бирата на Виктор...егати...какво толкова пишат за нея ,че са я опитали и РАЗБРАЛИ АРОМАТИ т.н....ИЗПИХМЕ Я ЗА 2-3 МИН :lachtot: :lachtot: ЦЯЛАТА !!!!
Цялата среща премина толкова приятно ,че 5 часа не ги разбрах...
Наско имаше Имен ден...почерпи цялата компания -тайно и задкулисно нооо ще му го върнем :megagrin: ... Който е имал възможност и не е дошъл да знае ,че е направил сериозен пропуск...
Стига ,че си олях от писане.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 22:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Илия се е изказал много ласкаво за моите вина. За което му благодаря. Вярно, има и дефекти и ефекти. Но се уча и експериментирам.
Ще обясня по-подробно в следващ пост.
И, колеги, Марио ми изпрати снимки. Има ли някой нещо против да кача някой. Не са много читави, но от тях също се усеща как неусетно минаха 5 часа. Ако някой е против, да пише. Ще почакам и качвам.
Успешна седмица.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2014, 23:20 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
кой пък да има против...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 00:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Лъчо, ако ти остане някоя бутилка от онзи Димят-Фрешмейкър, си заплювам една.
Ето качвам снимки, за да не се притесняваш повече.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна ivobal на 23 Яну 2014, 10:46, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не е лошо всеки да се "тагне" на снимките, че да се познаем друг път ако се срещнем нейде.
Мисля че не е нужно да се обяснява думата "тагне", но за неползващите сурат-тефтери (фейсбук) - просто да си каже кой кой е от ляво надясно и от горе надолу.
Тия дето се крият под масата или зад апарата също да се идентифицират.

От участниците познавам само Илия и Иво, за Беф мога да предположа :) , както и за Наско, понеже е качвал една негова снимка с едно буре на рамо :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 877 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 59  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, vtv, Жоро и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима