Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 856 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 58  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Готово, имаш пояснителна бележка на снимка 1.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
paro_k написа:
С удоволствие бих дошъл за малко, въпреки ангажиментите - в неделя ще жениме сина.

Паро, честито! Да са ти живи и здрави младите, да те дарят с много внуци и правнуци. След години, да събираш всяка Неделя голяма фамилия на масата и да обсъждате многото реколти ваши фамилни вина и ракии!

На другата сбирка, да разкажеш как мина сватбата и да покажеш с какво почерпи гостите! :sauf:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Качвам и аз снимките от Марио.
Иво, имаш бутилката. Ще ти пратя телефона си на лични.
Довечера ще пообясня за вината и етикетите.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 19:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
За етикетите.
Ами смятам, че най-малкото нелепо и непрофесионално е да подариш на някого бутилка без етикет или пък (не дай си боже) с някакъв оригинален на бутилката. Не твой. Етикета прави бутилката уникална. Разпознаваема.
Първият беше по повод. Повода беше абитурентската на дъщеря ми. Преди 5 години. тогава правих Мавруд. "Лъчезарен Мавруд". Ракията беше "Ракията на деТко". Бях сложил на виното моя снимка, усмихнат. ДеТко го бях снимал пред казана му, как си налива за да опитва. И го изтипосах на етикета.
Етикета, освен задължителната информация трябва да съдържа и нещо повече - закачка, шега. Нещо, за което да се говори и дискутира на масата. Аз съм си избрал това име. Моето. Знам и тайната на етикета на Илия, но няма да я кажа. И неговия е готин. И при него има заигравка. И шега. И букви.
Та през тези години колежките помагаха, НО тази година дъщеря ми ги прави тези. Междувременно тя се дипломира в Художествената. Дизайн. И нищо, че сега не е тук, от разстояние ги направи и прати. Идеите, цветовете, всичко е от нея. Аз и дадох само задължителната информация. А иначе е подготвена, ако забелязвате детайлите. Говорили сме в къщи, дегустирали. Разказвал съм много за виното. Тя има една приятелка, която ми е фенка и има желание да се учи и гостува често. Та, именно с нея дегустирахме в понеделника, преди срещата виното на Емил Емилов. Ако знаех, че така ще се случи, щях да го запазя, ма нейсе. А и дегустацията беше уговорена предварително за понеделник. Ще напиша за нея в по-късен, специален пост.
Имам и използвам едни по-малки етикетчета, който лепя на гърба на бутилката. Там пиша на ръка разни неща. Препоръки за съхраняване, Температура, декантиране... пожелания. Зависи. Това придава допълнително уникалност.
Между другото, по повод на това, че дъщерята на Илюша се е впечатлила ще кажа, че по-младите хора, по-интелигентни и образовани, харесват таз годишните етикети, сравнени с миналогодишния. И обратно, по-възрастните се впечатляват от миналогодишния. С грозд и закръглен текст. А грозда е точно мерло и етикета е добър.
Та, поздравления. Явно дъщерята има набито око и верен поглед за дизайнерското. Успех и желая. И на двете.
Да са ни живи и здрави децата, колеги. На всички. Да ни носят само положителни емоции.
Наздраве! Отивам да готвя пъстърва.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2014, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е аз нямам етикети и не съм педантичен като теб, но пък съм напълно съгласен и ти свалям шапка :gott:
Живот и здраве при следващата ни среща, ще гледам да се поправя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2014, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
ivobal написа:
Паро, честито! ...
На другата сбирка, да разкажеш как мина сватбата и да покажеш с какво почерпи гостите! :sauf:


Иво, благодаря за пожеланията!
Заделил съм от специалната продукция, ама дано следващата среща е по-скоро, че... да не се развали :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2014, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
А видео клипа къде е :?: а, чувствам се ощетен... :mocken: :cry:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2014, 03:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Лъчо,жена ми много хареса виното,това в отворената бутилка :D
Не каза,че е по хубаво от моето :megagrin: (от страх :lachtot: )но много го похвали.
И на мен ми хареса...другата бутилка я скрих през девет земи в десета :D
Догодина ще я изпия сам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
За тазгодишните МИ вина.
Благодаря Наско. И моите наблюдения показват, че жените харесват повече от мъжете този сладък финал. За мен е недостатък и в никакъв случай търсен ефект. Но, засега така. Догодина - на поправителен.
И така, тази година за пръв път се пробвах да направя бяло вино. По технологията от Форума ни, разбира се.
Купих Димят от Асеновградско от двама братя, дето всяка година продават. Тук, на борсата в Дружба. Прекупвачи са. Захарност 19-20. Ронкане, мачкане, пресоване. Около 50 литра сок. Ензим - няма. Танини също. Нямаше в Бъчвата. Сулфитиране - 40 мл. серниста (5%). Бентонит - 20 грама. Туба с вода от 10 литра, пълна половината с кубчета лед и до горе с вода. Е, 10 °С не достигнах, но теоретичните 13,3 да. След 5 часа махнах тубата. Честно да кажа, не знам защо охлаждах. Не виждам смисъл. Оставих го да се утаява и след 12 часа отточих около 30 литра бистър сок. Същата туба, но вече с топла (60°) вода. Дрожди от Бъчвата за бели вина + на върха на лъжичката ДАФ. Имах проблеми с температурите. Нагревателя ми е един и се използваше на друго място. Топлих с бутилката. Околни темп. около 15-17 °С, вътре 17-20 °С. Откалено след 12 дни при захарност 0. Около 25 л.+2 отделно. След 9 дни откалено отново (23 литра). За серниста не съм си записал, значи все още няма. Бентонит 7 грама. След 5 дни отново откаляване (21 литра) и чак след още 10 дни КМБС + 10 гр. откислител. След това на студ и това е.
Знам, ще кажете, че съм бързал доста, но за мен по-важен беше опита. Резултата е свежо, непретенциозно, но пивко винце за летните горещини. Охладено. Подходящо както за вечеря, така и за торти и сладкиши.
Мерлото.
Купих гроздето от Узонджово, до Хасково. Стана класическо регионално вино от тракийската низина, по-точно от източно родопското предпланинско стъпало, правено, разбира се в София. Човека (Руши или Руси - Кинаджията) каза, захарност 27. Аз не повярвах, естествено, но моят захаромер е до 25 и изплува още. Та реших - 26. Ронкане, мачкане, сулфитиране с 0,8 гр/литър серниста (5%). След 2 часа и 40 мин. посяти дрожди "Розбул" Плевен 10 гр. Затоплено помещението, защото посях при 17 °С. След 6 часа имах бурна ферментация и 25 °С в шапката. На третия ден зах. 20%. На петия 15%. В шапката 25 °С. На седмия отточих при захарност 10 + ДАФ. (Илия усети танини. А аз казах на петия ден, но не би - седмия е). Нагревател, Т-20 °С. След нови 7 дни замерих захарност 0. След точно 20 дни откалено. Бентонит 0,4 гр/литър. След 12 дни откалено. Добавен КМБС 1 грам/литър. И това е. Стои. С остатъчна захарност. Ще го мисля. И с ваша помощ, надявам се. Мисля си за чипс (имам опит), бентонит и... откаляване и бутилиране. Нямам буре, все още. И ще си остане такова, със сладък финал и остатъчна захарност. Но пък и високият алкохол също дава усещането за сладост. Нали? И нежната половина от човечеството по го харесва.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Аз като набера скорост...
Виното на Емо. (EmilEmilov).
Понеделника преди срещата ни дегустирахме това вино. Беше организирано. Дойде приятелка на дъщеря ми, която е фен. И понеже не сме профи, правихме "сравнителна" дегустация. Между моето, едно купешко (цена 6 лв ± 2 лв. ). И виното на Емо®. Неговото вино е в декантера. Т - 18 °С.
За купеното ще кажа: Цвят - характерен рубин с оттенък към кафяво. Кристално бистро. Нос - боровинка. Абе как ги правят тея неща. Явно имат техники или не използват вино. Вкус - няма. Плоско. После вкус няма да казвам... Ще кажа само, какво каза съпругата, когато го опита - "ВОДА". С характерното ударение. Боклук. Изхвърлих го. Но, за да бъда честен, ще кажа, че още като го отварях и видях тапата разбрах, че няма да е на добре. И цвета беше покафенял.

Виното на Емо има характерният нефилтриран цвят на гранатово червено. Много интересно е усещането като го помиришеш. Май, май Емо е използвал чипс. Иначе този нюанси в аромата на нос няма от къде да дойде. Доколкото знам, няма буре. Този карамел, айде, шоколад няма да кажа, но... Добре. Вкуса определено е балансиран, танини. Емо, колко време го държа с майката? Алкохола е до 13,5 %. Във после вкуса нещо ни ми допадна. Може би, защото го сравнявах с моето Мерло. А моето си е сладко. Някак си къс финал и в същото време малко остър. Остър, да. Емо, как ще процедираш с това вино по-нататък? Какво мислиш да го правиш? Ще отлежава ли?
Но Емо си е герой. във Враца да направиш такова вино си е постижение. И той го прави НЕ за първи път. Аз писах някъде тук. Той е представител на "НВШ". Новата Врачанска Школа. Някога, някога, когато ние ще сме партия и ще имаме клон във Враца, точно Емо ще е Председателят. Евала!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 21:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Най - трагичното с моето вино , е че почти се изпи - останаха2л , а от миналата година имам 4л ...
Аз го правя по прочутите " ДЕСЕТ СЪВЕТА на ИЛЮША "
Но Руска му работа :mocken: , той във всеки съвет е писал по 3-4 подсъвета , така ,че съм опростил( побългарил) технологията доста .
Чипс не съм слагал ...

Престояването в Жибрата :D 5-7 дена , меря темп .и алкохол , и когато захаромерът потъне и стърчи 3-4 мм от стъклото му - източвам и пресовам .
Има една графика от книгата на проф Неделчев , която най - добре илюстрира извличането на аромати и багрилни вещества в сока от джибрите ,и тя на всеки трябва да му е в главата .
Правя компромис с качеството тъй като смесвам самоток с пресован сок ...

Резултатът в сравнение с местните винари и винарки е НЕСРАВНИМ .
Сравнение с хората от форума .. целта ми е да се сравнявам със средното ниво ,по- високите резултати по "Форумно ниво"
са свързани с голямо оскъпяване и мн по- голям разход на труд и време, и отиваме в сферата на професионализма .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Последна промяна emil emilov на 29 Яну 2014, 23:43, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Емо, благодаря че се включи.
Ти СИ професионалист. И виното ти е на светлинни години от всички около теб. Знам как се чувстваш, когато говориш в кварталната кръчма за дрожди, сулфитиране и откаляване. Никой не те разбира. Нали?

А това със захаромера, смятай че не съм го видял, прочел. Пиши бе. Писаното слово остава. Те трибалите поради това са оцелели. Писали са. И имат история.

А трагедията ти си е трагедия. Да свършиш виното преди Трифон Зарезан. Ужас. Увеличи обемите бе човек. Догодина повече и по-подготвен бъди.

И Илия да слушаш и да си водиш записки. Графиката я знам аз и няма лошо да пресоваш здраво, просто повече утайка ще хвърлиш. На първо откаляване. И аз пресовам здраво. И утайките хвърлям. Мирише на гадно.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2014, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Всички вървим неуморно по трънливият път на професионализма.....чудя се професионалистите накъде вървят....щот доста непрофесионални вина има на пазара :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Наско... Наско е профи, безспорно. И той ако има идеал за "перфектното" вино, то за мен лично той, по-скоро вината му се превръщат в идеала за мен.
Ще видите защо.
Та Наско по едно време изкара едни манечки шишенца на масата и като дойде време поналяхме има няма по 10-тина грама. И обяснява той - СИРА. Аз съм си записал, гледам сега, "лила". Това за цвят. Не знам какво съм видял там на границата м/у стъклото и виното, но така съм преценил тогава. И сега, тръгвам да душа аз, но понеже виното малко (какви ти 70-80 мл.), викам си "ще топна нос повече и ще смръкна по-дълбоко". И... ей богу... удари ме не в носа, във врата направо. Не знам Илия дали забеляза, но отметнах глава, казвайки инстинктивно "земя... коренища... пръст" Никакъв тон, нюанс. Направо пръст. И направо те хваща за врата, бие те три пъти от земята и те оставя проснат на пода. И тогава ми се допуши. Не го и опитах първия път. Аз да ви кажа, вината на Наско повече си ги душках, не защото бяха малко като количество, а защото бяха със страхотен нос. Беше ми жал да излея тази течност в устата си. Във вкуса тютюн, да. Определено много аристократично вино. Евала. Но чакайте да видите Американското кабарне - "Безценното " на Наско.
За цвят не знам - по-скоро нищо не съм си записал. Може би характерно рубин. Бистрота - ами не е филтрирано. В тая посока си говорихме. трябва някой от вас, с помпите да пробва някой чалъм.
[b]Та на нос това вино... е не е вино. Един алкохол напред, един аромат на сладост, ванилия. И алкохол. Коняк, бе хора! Просто го усещаш.[/b] (Не знам при каква температура пробвахме точно това вино, но май беше по-топло, отколкото трябваше. А термометъра ми беше в колата. Ама, нейсе.)
На вкус - сладост няма, въпреки алкохола, но съм си записал - ванилия, канела, ШОКОЛАД... ПУРА. Да, пурата си идва инстинктивно. Няма как. Дори да не си пушач, никога да не си опитвал пура, това вино ще те научи на вкуса на пурата. Ама истинската. Правена ръчно от девойка някъде в Куба. По класическа технология. Но, айде, няма да се размечтавам и да разводнявам, като започна сега да обяснявам, какво бих Аз направил, след като изпия бутилка от това ВИНО.
Невероятно, невероятно. "Безценното" отвсякъде оправдава очакванията. И ако кажете: от гроздето е! Или пък: от бурето е! Е НЕ е само от това. Требе си и чалъм. Още нещо си требе. За съжаление, Наско беше седнал далеч от мен и не можахме да поговорим по-по-обстойно. А и времето просто не стигна. Казах ви вече - 5 часа минаха на един дъх. Неусетно.
Но нищо. Поне съм спокоен, че познавам човека, който прави такива вина. Това в никакъв случай не може да е случаен човек. Или пък лош човек. За да направиш такова вино, трябва да си добър Човек.
Наско, жив и здрав, човече! Ти и голямата ти фамилия. Да пиете тези вина със кеф, за здраве и по хубави поводи. Само.
Господ здраве да ти дава и наздраве!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 03:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Лъчо,Благодаря,но не съм заслужил такава чест :)
Доста недостатъци намирам в последните две вина,а пък кабернето на вила Мелник направо ми скри шапката....ако имаш възможност го опитай
По това време технолог е бил някакъв французин,който вече не е там.
Забележително вино,ще отнесе 9/10 от боклуците в нашите магазини до 40-50 $ за бутилка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 856 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 58  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима