Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 856 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 58  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
emil emilov написа:
Най - трагичното с моето вино , е че почти се изпи - останаха2л , а от миналата година имам 4л ...
Аз го правя по прочутите " ДЕСЕТ СЪВЕТА на ИЛЮША "
Но Руска му работа :mocken: , той във всеки съвет е писал по 3-4 подсъвета , така ,че съм опростил( побългарил) технологията доста .
Чипс не съм слагал ...

Престояването в Жибрата :D 5-7 дена , меря темп .и алкохол , и когато захаромерът потъне и стърчи 3-4 мм от стъклото му - източвам и пресовам .
Има една графика от книгата на проф Неделчев , която най - добре илюстрира извличането на аромати и багрилни вещества в сока от джибрите ,и тя на всеки трябва да му е в главата .
Правя компромис с качеството тъй като смесвам самоток с пресован сок ...

Резултатът в сравнение с местните винари и винарки е НЕСРАВНИМ .
Сравнение с хората от форума .. целта ми е да се сравнявам със средното ниво ,по- високите резултати по "Форумно ниво"
са свързани с голямо оскъпяване и мн по- голям разход на труд и време, и отиваме в сферата на професионализма .


Ако може линк към тези прочути съвети?

Азнали пропуснах тази година, но така съм се нахъсал за следващата, че попивам всяка буква и бих искал да прочета съветите с всички подсъвети. Останалоте е евро и слънчево време по гроздобер. :D

п.п. Баси, да пропусна баш годината със сравнения... :evil:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
Прочути.. :lachtot: :lachtot: ..друг път

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Яну 2009, 13:29
Мнения: 372
ilu6a написа:
Прочути.. :lachtot: :lachtot: ..друг път


Нищо де. Дайте линк и да ги прочуеме, щом не са прочути...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 10:55 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Ето ги:
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=528&p=4702&hilit=+%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC#p4702


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 11:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
:) Тогава правех по 150л вино.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Фев 2014, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Та,ще опиша накратко какво правя:
1.Купувам грозде не по -малко от 20% захарност...(средна проба от 1-2щайги ,ползвам рефрактометър...)
2.Разстилам гроздето да поизстине и поизсъхне-обикновено при купуването го слагат в чували...
3.Така както е разстлано е и по-лесно да се махнат всички загнили и не добри зърна и чепки.
4.Оронвам го и смачквам на ръка....в един по-голям леген го мачкам с парче дъбова греда)))-обикновено за 250 кг отива един ден(за никъде не бързам)))
5.Понижавам температурата в бидона посредством замръзнали 10л бутилки-успоредно с това и сулфитирам(30мл на 100кг)
6.Поддържам около 8-10 градуса мъста така около 20 часа-така нареченото настойване или мецарация.
7.През тия 20 часа - 10 часа подготвям закваската, в 6-7 литра чиста сулфитирана мъст правя посявка на културни дрожди(в зависимост от сорта на гроздето и дрождите са различни -сдобивам се с тях или на Винария или по нета)
8.След 20-тина часа вдигам температурата на мъста до 25-30гр(пак с бутилки но този път с топла вода...) и засявам с готовите дрожди-като бъркам добре.
9.След като почне да плува шапката ,след разбъркването(което правя 2-3 пъти на ден) правя така ,че шапката да не изплува.(имам неръждаема мрежа която натискам с тежест),а бидона е почти плътно затворен...тоест газовете да излизат с усилие
10.Следя температурата постоянно- около 25гр,за целта може да завия или отвия бидона с одеало например,апропо целия процес протича на терасата,като гледам да е много чисто(даже преди или след разбъркването пръскам наоколо с Райт -да няма винени мушици,коиито както знаем спомагат за вкисването на вината)
11.Така този процес го поддържам 5-7 дена -зависи опитвам на вкус ,гледам колко газ се отделя следя скороста с която пада захарноста.
12.Тук това което правя е спорно-отделям чистата мъст от зърна семки и ципи преди да е завършила напълно бурната ферментация и слагам в буре и 20 л бутилка затварям ги с с водна клапа...(тук също не ни трябват температури по ниски от15 градуса)
13.Държа в бурето 35-40 дена,след това го изваждам,слагам утайката при джибрите ,измивам хубаво бурето и връщам обратно виното като доливам с специално оставеното за целта вино в 20л бутилка пак с воден клапан..
14.Така вече виното оставям на клапан още 40-50 дена ...
15.След това влагам бентонит ...и след 2-дена и серниста киселина заедно с откиселител....
16.И тук вече го оставям да седи колкото може още...но като ми свърши старото вино))))отварям бурето и бутилирам всичко
ОБЩО ВЗЕТО Е ТОВА!
Кашата която остава при изваждането на виното заливам с вода и захар ...да стане рядка каша и го правя на вино...2-ро)))изчаквам бурна и тиха ферментация отделям мъста и варя рякия- като не забрявям содата!!! поради сернистата киселина вложена в началото.
Дано не съм бил отегчителен но по-кратко не успях...


Eto ги по- прегледно съветите :megagrin: , аз съм си ги записал за сигурност на още 100 места :D

_________________

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 22:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Бай Танас да не чуе нещо изшушукано в кръчмата, веднага свири "сбор" за пловдивската банда. Много организирано го дават, ще ни засрамят.

Давайте да се преброим и да решим къде и кога е удобно.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2014, 22:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Аз участвам !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 229
КЪДЕ ?КОГА ?

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2014, 20:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
:D
Лектър , все още не сме решили ! Давай предложения ! Да се надявам ли че си заинтересован ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 01:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 229
Една среща е ПОВОД ...а повода е ХУБАВО НЕЩО .... на 12 13 14 ще бъда в Сф АКО е тогава ще е много приятно Но трябва и някой да го организира а колкот по наближава коледа по трудно става с местата ... на
55 66 7 пак съм в Сф де но пък няма време за организация ... да се изкажят колегите от Сф

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 13:16 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
И какво сега... Само трима ли сме бохемите, дето не пропускат купон :? Ентусиазмът май щеше да е по-голям, ако питах "кой гори от мерак да ми прекопае лозето?" :nixweiss:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2014, 18:21 
Online
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 246
Местожителство: София
Мога да копая или да не копая лозе, но след 16.12. :prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 22:13 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Да повдигна темата, че е срамота... Вече мисля, да се преселвам в Пловдив ;)

:zauf2:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2015, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Да не прибързвам, ама ако пак е така
SiteAdmin написа:
И какво сега... Само трима ли сме бохемите, дето не пропускат купон :? Ентусиазмът май щеше да е по-голям, ако питах "кой гори от мерак да ми прекопае лозето?" :nixweiss:

и ако пак ще сте до 1 кола хора, май наистина ще е по-добре да дойдете до столицата Пловдив, където групата вече е добре сплотена :fies: .
Май пропуснахме възможността за теферич, пък кой знае, може да отлепи нЕкое циганско лято :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 856 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 58  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима